Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Η ΚΑΡΔΙΑΝΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΛΙ«ΠΑΡΟΥΣΑ»

 

 

Αυτό τον καιρό, στην Τήνο, δικοί μας άνθρωποι υποφέρουν και ασφυκτιούν (προσωπικά, οικονομικά, επαγγελματικά), όπως και ο περισσότερος κόσμος άλλωστε. Σαν να μην έφτανε το γενικό κακό, αυτές τις μέρες, δεκάδες συμπολίτες μας καλούνται να απολογηθούν για ποινικά αδικήματα και επιβαρύνονται, Χριστουγεννιάτικα, με διαρκείς αγωνίες, έξοδα και «τρεχάματα» για «υπομνήματα» και «δικογραφίες», αντί να φροντίσουν για τα προσωπικά τους και για τις δουλειές τους, πού έτσι κι αλλιώς πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο. Αφού πρώτα τους προπηλάκισαν και άσκησαν βία επάνω τους, τώρα τους ζητούν και το λόγο. Επειδή πίστευαν ότι είχαν δικαίωμα ν’ αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους τους χωρίς κανέναν περιορισμό και ότι είχαν δικαίωμα να είναι περήφανοι γι’ αυτό. Επειδή τόλμησαν να φωνάξουν, όπως φωνάζουμε όλοι, ότι δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες στο νησί μας. Τώρα, κάτω από την πίεση που ασκεί η εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ», εξουθενώνονται και συντρίβονται ψυχολογικά. Η αξία του ανθρώπου και της ανθρώπινης ζωής στο μηδέν. Ή, μάλλον, κάτω από το μηδέν. Στην ίδια βαθιά κατάψυξη που θα συντηρεί τις ελπίδες για το εμβόλιο κατά του φονικού ιού. Την ίδια στιγμή, οι ελπίδες για μια διαφορετική ζωή και για έναν διαφορετικό κόσμο απαγορεύονται δια ροπάλου. Το εμπόριο της «αιολικής ενέργειας», όμως, θριαμβεύει, χωρίς να υπόκειται σε κανέναν περιορισμό. Και ασκείται αφόρητη πίεση ν’ ακολουθήσουν όλοι τον ίδιο δρόμο της βάρβαρης αγοράς, σαν να είναι μονόδρομος: «πούλα», «γκρέμισε», «κατάστρεψε», «σκέπασε με μπετόν και μέταλλο τα πάντα», «σκότωσε» (ρείκια, θυμάρια, θάμνους, δέντρα, αρχαίες ξερολιθιές και παλιά μονοπάτια, στάβλους κι αλωνάκια, όλα τα μνημεία της κληρονομιάς και της ταυτότητάς μας). Αρκεί να φοράς μάσκα «πράσινης ανάπτυξης» (και η μιας χρήσεως, πρασινωπή είναι κι αυτή).

 

Η αστυνομία επιβάλλει απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε όλους τους άλλους, αλλά αφήνει λίγους να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Για όλους τους άλλους, απαγορεύεται αυστηρά η κυκλοφορία από τις 9 ή 10 το βράδυ μέχρι τις 5 ή 6 το πρωί. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαγορεύονται, επίσης, και, επιπλέον, θεωρούνται και ποινικά αδικήματα. Ωστόσο, οι «διελεύσεις» για να περάσουν μηχανοκίνητα θηρία, μέσα στις γιορτές και στ’ άγρια χαράματα (από τις 3 μέχρι τις 7 το πρωί), και για να στηθούν μεταλλικά τέρατα πάνω στο νησί, επιτρέπονται, με νέες άδειες, που εκδόθηκαν στις 11.12.2020 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έχουν υπογραφές και σφραγίδες. Και μάλιστα για το διάστημα από 15 μέχρι 30 Δεκεμβρίου! «Καλά Χριστούγεννα», λοιπόν, πατριώτες. Οι μετακινήσεις για να δεις δικούς σου ανθρώπους, όμως, απαγορεύονται. Στείλε όσα smsθέλεις, δεν θα πετύχεις τίποτα, ούτε για σωματική σου ανάγκη. Μείνε στο σπίτι ξάγρυπνος (δεν συνήθισες τον τελευταίο καιρό;) για ν’ αφουγκράζεσαι τα μουγκρητά των μηχανών έξω απ’ το σπίτι σου και το χωριό σου, και ν’ ανατριχιάζεις. Στο λιμάνι και στον περιφερειακό της Χώρας, στον δρόμο για τον Τριαντάρο, στον Μουντάδο και στην Καρυά, στον Τριπόταμο, στον Κάμπο και στον Ταραμπάδο, στην Καρδιανή, στα Υστέρνια. Ώσπου να ολοκληρωθεί η μετάλλαξή σου σε μια άλλη μορφή ζωής (;).

 

Οι Δασικές Υπηρεσίες ειρωνεύονται «τα πλατάνια της Καρδιανής». Και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επαναλαμβάνει και επαυξάνει την ειρωνεία, αφού «πετάει το μπαλάκι» στη Διεύθυνση Δασών. Και τον έρμο τον δασοφύλακα ποιος και πώς θα τον ειδοποιήσει; Τρέχα εσύ, ΕΣΥ συγχωριανέ μου που μένεις και επιμένεις εκεί, μέσα στ’ άγρια μεσάνυχτανα προλάβεις την καταστροφή και «φάε» και πρόστιμο 300 ευρώ. Αλλά μείνε ξάγρυπνος 15 νύχτες, γιατί δεν ξέρεις πότε θα δοκιμάσουν να περάσουν. Το Υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τα μνημεία της καθημερινής ζωής που είναι η πολιτιστική κληρονομιά μας και απαντάει πως έγιναν «έλεγχοι» το 2015 και το 2003!!!.Οι «αρμόδιοι» δηλώνουν (και αποδεικνύονται) αναρμόδιοι.

 

Η ζωή μας αλλάζει. Ο πόλεμος μαίνεται. Η βάρβαρη κερδοσκοπία οργιάζει. Αδίστακτη, αδηφάγα, άπληστη, καταστροφική. Μετά από χρόνια, όταν απλώς θα καταγράφεται η ιστορία της καταστροφής που συντελείται σήμερα, κάποιοι θα περάσουν στη λίστα των κατακτητών και κάποιοι άλλοι στη λίστα των συνεργατών με τις «δυνάμεις κατοχής». Οι κατακτητές θα φύγουν, όταν «θα έχουν κάνει τη δουλειά τους», αδιαφορώντας για τα συντρίμμια που θα έχουν αφήσει πίσω τους. Ακόμα κι αν μπορούν να πληρώσουν «πολεμικές αποζημιώσεις», το νησί δεν θα μπορεί να ξαναγίνει ποτέ η Τήνος μας. Οι συνεργάτες τους, της δεύτερης λίστας, θα μείνουν εδώ. Θα δώσουν ποτέ λόγο;

 

Θα υπάρξει όμως και μια τρίτη λίστα. Για όσους δεν μήδισαν, για όσους αντιστάθηκαν, για τους δίκαιους. Θα αγωνιστούμε για να υπάρξουν επόμενες γενιές σ’ αυτόν τον τόπο, για να τους θυμούνται και να τους τιμούν, επειδή είπαν «το μεγάλο όχι». Μαζί τους, φωνάζουμε ακόμη μια φορά σήμερα, απ’ όπου κι αν βρισκόμαστε, ότι δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες στο νησί μας. Ότι το νησί μας ανήκει σ’ εμάς και θα μείνει ανοιχτό πάντα σε όσους το αγαπούν. Και ότι θα σταθούμε δίπλα σε όσους αγωνίζονται στην Τήνο, κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες, με όποιον τρόπο περνάει από το χέρι μας.

 

Απόστολος Σοφιαλίδης

14 Δεκεμβρίου 2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου