Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ

ή

ΑΝ ΕΙΣΤΕ Ο «ΚΥΡΙΑΚΟΣ»*

 

* Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, με αφορμή τη δημοσίευση επιστολής του κ. Ι. Στέφα, με τίτλο «Κυριάκο …… τα μαζεύω και φεύγω», στις 15.12.2020, στο Capital.gr, στη στήλη του κ. Κ. Στούπα. Η επιστολή του κ. Στέφα αναφέρεται στις ανεμογεννήτριες, τις οποίες επιδιώκει να εγκαταστήσει ο ίδιος στο οροπέδιο «Πολέμου Κάμπος» της Τήνου, έχοντας λάβει διάφορες διοικητικές άδειες από παλιά γι’ αυτό, και στην αντίσταση που συναντά από την Τοπική Κοινωνία και τους οργανωμένους θεσμικούς φορείς της.

  Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

(Ο κ. Στέφας μπορεί ίσως να σας αποκαλεί «Κυριάκο», εγώ όμως αυτό το θεωρώ αγένεια). Λοιπόν, οι τρεις ανεμογεννήτριες του κ. Στέφα δεν προσφέρουν τίποτα στη χώρα και στο «ενεργειακό της ισοζύγιο» και τίποτα στο κοινό καλό. Μόνο στον κ. Στέφα προσφέρουν, κι ας αφήσει αυτός κατά μέρος τις υποκρισίες. Και μη μου πει κανείς τίποτα για πολλές παρόμοιες «τριάδες», γιατί θα βγάλω φλύκταινες. Αν γεμίσουν όλα τα νησιά μας με ανεμοβλογιά  δεκάδων παρόμοιων «τριών ανεμογεννητριών», για να έχουμε αθροιστικά την ενέργεια που χρειαζόμαστε συνολικά ως χώρα, καταστραφήκαμε.

 Κύριε Πρωθυπουργέ

Όλα όσα κάνει ο κ. Στέφας, έχουν αποκλειστικό σκοπό το ατομικό του όφελος. «Το τερπνόν μετά του ωφελίμου», πράγματι, αλλά μόνο για τον ίδιο. Για όλους τους υπόλοιπους, το «μικρό αιολικό πάρκο» του κ. Στέφα δεν είναι ούτε «τερπνόν», ούτε «ωφέλιμον». Σας  προσκαλούμε να δείτε από κοντά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ήδη αυτό το «μικρό αιολικό πάρκο» στο αρχαίο και μοναδικής ομορφιάς τοπίο της Τήνου. Εξ άλλου, ο κ. Στέφας φάσκει και αντιφάσκει (κι αυτό, βέβαια, είναι «τερπνόν και ωφέλιμον» για τον ίδιο): Όταν θέλει να σκεφτούμε«σιγά το πράγμα», λέει ότι έχει ένα τόσο δα «μικρό αιολικό πάρκο». Κι όταν δεν θέλει (λ.χ. όταν θέλει να πάρει «άδειες διέλευσης» και να «κοντύνει» τη διαδρομή, για να μην περνάει μέσα από ξένα χωράφια και από ανύπαρκτους «δρόμους»), λέει ότι το «έργο» του είναι «τόσο μεγάλο», που φτάνει μέχρι τον Ιερό Ναό της "Β' Εύρεσης"!!! Κανονικός Προκρούστης ο κ. Στέφας.

 Αλλά, κύριε Πρωθυπουργέ

Βάλτε πια ένα τέλος στον πόλεμο που μαίνεται στην Τήνο και φθείρει την κοινωνία και τους θεσμούς. Ο κόσμος έχει καλύτερα πράγματα να κάνει. Και είναι έτσι κι αλλιώς εξουθενωμένος, και όχι μόνο από τις επιθέσεις του κ. Στέφα και των συνεργατών του. Αυτές, όμως, κάνουν το ποτήρι της πίκρας και της αγανάκτησης να ξεχειλίσει. Κάθε Τηνιακός έχει να κάνει πράγματα, αληθινά τερπνά και ωφέλιμα για την οικογένειά του, για τον κόσμο της Τήνου, για τον τόπο του και για τους συνανθρώπους του. Με πρώτες ύλες αντάξιες του νησιού, με τα χέρια του, με το μυαλό του. Όχι με αέρα κοπανιστό και με τραπεζικά δάνεια. Όχι με τόνους μπετόν και μετάλλου πάνω στις αρχαίες ξερολιθιές, στο φυσικό περιβάλλον, στον πολιτισμό και στην ιστορία της Τήνου. Ας σταματήσει ο κ. Στέφας τον πόλεμο για το αντίθετο.

 Κύριε Πρωθυπουργέ

Πιστεύω ότι μπορείτε να το κάνετε, όπως μπορείτε να βρείτε και τρόπους, ώστε ο κ. Στέφας να πάρει πίσω σιγά σιγά τα λεφτά που πράγματι ξόδεψε. Να ξεχάσει, όμως, άλλες «αποζημιώσεις» για «διαφυγόντα κέρδη» και «ηθικές βλάβες», όπως αυτές που αξιώνει στα δικαστήρια από Τηνιακούς πολίτες, για να τους καταρρακώσει ηθικά και οικονομικά. Άλλωστε, οι ζημιές που έκανε εκείνος στο νησί και στους ανθρώπους του είναι ήδη πολλαπλάσιες. Και ας «τα μαζέψει» πράγματι ο κ. Στέφας, όπως σας απειλεί. Ας «μαζέψει» τις ανεμογεννήτριες και το «αιολικό πάρκο» του, μακριά από το νησί της Τήνου. Εδώ, μέχρι και στον Ερτογάν ζητούμε να επιβληθούν κυρώσεις.

 Κύριε Πρωθυπουργέ

Ας μείνει η Τήνος ανέπαφη από ανεμογεννήτριες. Ας μείνει, επιτέλους, ένα νησί ανέπαφο, για να θυμίζει πώς ήταν κάποτε οι Κυκλάδες. Αν μείνουν μόνο παλιές φωτογραφίες, το παιχνίδι θα έχει χαθεί οριστικά. Ο ίδιος ο κ. Στέφας, αν θέλει, ας μείνει. Εμείς δεν θέλουμε να φύγει κανείς, αν αγαπάει τον τόπο. Θέλουμε και τον τόπο και την αγάπη. Δεν διώχνουμε κανέναν. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε κανέναν να κοιτάζει τις κορυφογραμμές, τις πλαγιές, τα βράχια ή τις λαγκαδιές της Τήνου, να τρίβει τα χέρια του, να αγνοεί την ιστορία του νησιού, να σκέφτεται από μέσα του «ό,τι βρούμε, όπου βρούμε, ό,τι αγοράσουμε φτηνά, ό,τι πουλήσουμε ακριβότερα, κι ό,τι αρπάξουμε», και ύστερα να απειλεί δημόσια εσάς και όλους μας ως εχθρούς της «επιχειρηματικότητας»!!!

 Γι' αυτό φωνάζουμε κι εμείς, κ. Πρωθυπουργέ: Μην ακούτε τις γκρίνιες και τις απειλές του κ. Στέφα. Όταν κάρφωνε την πρώτη ανεμογεννήτρια στην πλάτη του νησιού, ήταν ακόμη η «εποχή της αθωότητας». Τότε κανείς δεν ήξερε, ούτε μπορούσε να φανταστεί, όσα προέκυψαν αργότερα. Αφήστε που οι Τηνιακοί έβγαιναν τότε  νικητές από τη μάχη τους ενάντια στους «πυλώνες» της ΔΕΗ. Σε τελευταία ανάλυση, κ. Πρωθυπουργέ, αν ο κ. Στέφας θέλει να φύγει, κανείς δεν τον κρατάει. Εμείς, πάντως, όχι.

 

Απόστολος Σοφιαλίδης

επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη, 17.12.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου