Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

2023: Να αλλάξουμε το «Τίποτα δεν αλλάζει»!

Όπως έχει γίνει κατανοητό στους τακτικούς μας αναγνώστες, από την δημιουργία κιόλας αυτού του ιστολογίου, απεχθανόμαστε τα ευχολόγια και γι’ αυτό θέλουμε να κλείσουμε την χρονιά που έκλεισε και να καλωσορίσουμε το 2023 με μία μόνο αναφορά!

Μια αναφορά του μεγάλου Κορνήλιου Καστοριάδη που σε κάποια από τις συνεντεύξεις του που είχαν ως αντικείμενο την εξέγερση του Μάη του ’68 έλεγε περίπου: «τον Μάρτη του 1968 κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ακολούθησε τον Μάη του ‘68».



54 χρόνια μετά τον Μάη, κι ενώ η ανθρωπότητα βρίσκεται ξανά μπροστά στο τέλμα που την έφεραν νομοτελειακά οι οικονομικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, η καθημερινή και σε όλα τα επίπεδα, απαξίωση των θεσμών της αστικής δημοκρατίας, οδηγεί το κοινωνικό σύνολο στο συμπέρασμα ότι τίποτε δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Κι ενώ το συμπέρασμα είναι ασφαλές, είναι παράλληλα και ένας μοχλός αδράνειας.

Το παράδειγμα του Μάη του ’68 που έφτασε ως λογικό επακόλουθο αντίστοιχων πολιτικών αλλά απρόβλεπτα, απλά μας υπενθυμίζει ότι καμία αλλαγή και ποτέ στην ιστορία δεν συνέβη με «πλάνο». Αντίθετα, όλα τα παραδείγματα που έχουμε, από τις εξεγέρσεις του 1886 των εργατών του Σικάγο που δημιούργησαν το ντόμινο της καθιέρωσης του 8ώρου, έως την «αραβική άνοιξη», είχαν μεν σειρά σημαντικών αιτιών, αλλά η αφορμή ήταν πάντα μια μικρή σπίθα και έγιναν χωρίς κάποια ιστορική προειδοποίηση.

Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, κινητήρια δύναμη ήταν πάντα η προσδοκία για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον. Κανένας λαός και καμία κοινωνική ομάδα δεν εξεγείρεται αν δεν διακρίνει το ενδεχόμενο μιας νίκης, έστω μικρής. Και είναι ακριβώς αυτές οι μικρές νίκες στις οποίες πρέπει να στραφούμε το 2023 ώστε να ξεφύγουμε από το τέλμα του «τίποτε δεν αλλάζει».

Μικρές νίκες και μικρά βήματα για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Γι’ αυτό, η μάχη για την δικαιοσύνη στην χώρα μας είναι μεγάλη: ώστε η απαξίωση να μην τροφοδοτεί άλλο αυτή την αδράνεια. 

Το 2023 να αγωνιστούμε να αλλάξουμε το «τίποτε δεν αλλάζει» σε «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή»!

Από εμάς στο Ξάνεμο, Πρώτον αρχινώ και λέγω και θερμώς παρακαλώ: Ευτυχισμένο 2023 με υγεία! Όλα τα άλλα μπορούμε να τα πετύχουμε όλοι μαζί!



ΥΓ: Ακόμη μια φορά επιλέγουμε να κλείσουμε με επανάληψη της διαπίστωσης του Θουκυδίδη, μέσα από την περιγραφή του Κ. Καστοριάδη:

[…] Θα μπορέσει ο σημερινός άνθρωπος να το ξανασπάσει αυτό το πράγμα; Να υπερβεί την φυσική του ροπή προς την αδράνεια, την ησυχία, την ανευθυνότητα, την μικρή θεσούλα – όχι με την έννοια του υπαλληλισμού – της θεσούλας μέσα στην κοινωνία όπου ξέρω τι κάνω […], άλλωστε ο Θουκυδίσης το είχε πει, λέει περίπου: «ή ελευθερία ή ησυχία, πρέπει να διαλέξετε! Ή θα είσαστε ελεύθεροι ή θα είσαστε ήσυχοι, και τα δύο μαζί δεν γίνονται!»

1 σχόλιο:

  1. «Μέ κυνηγοῦν, κρύψε με.
    Γιατί, τί έχεις κάνει;
    Τίποτα.
    Καί τότε ποιός σέ κυνηγά.
    Αὐτό τό «Τίποτα».
    Γιῶργος Ποταμίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή