Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Πύργος Τήνου: τα εγκαταλελειμμένα...

 Στην είσοδο του χωρίου, στον Πύργο, στο μικρό παρκάκι -πέντε δέντρα όλα κι όλα, πίσω από το μνημείο ηρώων των πεσόντων, που καταθέτουμε στεφάνι δις το χρόνο, βρίσκονται πεταμένα δυο μεγάλα κομμάτια μάρμαρα, εδώ και αρκετά χρόνια. 



Άραγε, δεν αναρωτήθηκε κανείς τι δουλειά έχουν εκεί; Ή γιατί είναι πεταμένα έτσι; 


Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή:

Το Σεπτέμβρη του 2016, από τις 17 ως τις 28, έλαβε χώρα στον Πύργο και στον Πάνορμο, διεθνές συμπόσιο γλυπτικής, με την συμμετοχή τεσσάρων διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, κορυφαίων στην χώρα τους και εκ των κορυφαίων διεθνώς. Των Janis Strupylis από την Λετονία, Stanislav Netsvolodof από την Εσθονία, Paul Huybrechts από το Βέλγιο, και του Algirdas Bosas από την Λιθουανία. 

Το συμπόσιο έγινε στα πλαίσια της ένταξης της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 

Οι γλύπτες φιλοξενήθηκαν σε τέσσερα ντόπια εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής ( του Λάμπρου Διαμαντόπουλου, του Αντώνη και Γιάννη Χονδρογιάννη, και του Μάκη Τριγώνη)  και στην τελετή λήξης παρέδωσαν τα γλυπτά τους στον δήμο Τήνου και στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου, με σκοπό να εκτεθούν δημόσια. 

Το μεγαλύτερο εξ αυτών, δημιουργήθηκε από τον κορυφαίο Λιθουανό γλύπτη Algirdas Bosas, στο εργαστήρι του αξέχαστου Λάμπρου Διαμαντόπουλου και φιλοξενήθηκε εκεί, για μακρύ διάστημα γιατί, απ΄ το ΔΣ του Πολιτιστικού  δεν ήξεραν τι να το κάνουν.



Τελικά αποφασίστηκε, να εκτεθεί σε διαμορφωμένο χώρο, στο παρκάκι μπρος από το εργαστήρι του Λάμπρου, εκεί που είναι πεταμένο από τότε, χωρίς ποτέ να βρει την πραγματική του θέση. 

Από τότε, καμία αρχή του Δήμου δεν ίδρωσε το αυτί της να εγκατασταθεί σωστά και να εκτεθεί στο κοινό.  Ο πρόεδρος και το πενταμελές τοπικό συμβούλιο, η αντιδήμαρχος Πανόρμου ή το "αρμόδιο"  ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, μάλλον, έχουν άλλες ασχολίες.

ΥΓ: Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι τύχη έχουν επιφυλάξει στα άλλα τρία έργα, αν υπάρχουν ακόμα, και  που μπορεί να βρίσκονται. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου