Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΗΝΟΥ


Την  Πέμπτη 3 Νοέμβρη άρχισε να λειτουργεί το νέο ελαιοτριβείο της δημοτικής επιχείρησης του δήμου Τήνου, στον Τριπόταμο, διπλά στο τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου.
Και  την Κυριακή 6 Νοέμβρη με την παρουσία πλήθους παραγωγών ελιάς, αγροτών και μη, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του. Ένα έργο που έρχεται να βοηθήσει την πρωτογενή παραγωγή του νησιού μας και να απαλλάξει τους παραγωγούς που τα τελευταία χρόνια επισκέπτονταν την Άνδρο ή την Σύρο για την παραγωγή του λαδιού.
Μέχρι σήμερα πάνω από 75 τόνοι ελαιόκαρπου έχουν επεξεργαστεί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του.
Μια μικρή ιστορική αναδρομή στην δημιουργία του.
Το ελαιοτριβείο πρωτοσυζητήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2005 σε διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Η ΕΑΣ ήταν αυτή που ανέθεσε το Γενάρη του 2006 την αδειοδότηση και την οικονομοτεχνική μελέτη του έργου και μέχρι τον Μαρτη του 2007 εκδόθηκαν όλα τα σχετικά χαρτιά και οι άδειες.
Στο τέλους του 2007, λόγο αδυναμίας της ΕΑΣ να χρηματοδοτήσει το έργο, παραδίνετε όλο το μέχρι τότε κομμάτι του έργου στην διαδημοτική επιχείρηση του Σφαγείου Τήνου που μετονομάζετε πλέον σε Σφαγείου- Ελαιοτριβείου.
Το 2008-2009 γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα και όταν αυτό καθίσταται αδύνατο και ενόψει της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών του 2010 οι δυο δήμοι αποφασίζουν να το χρηματοδοτήσουν από ίδιους. Έτσι, φτάσαμε σήμερα να δουλεύει περί τις 18 ώρες για να προλάβει την αυξημένη φετινή παραγωγή.  
 Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους δούλεψαν για να γίνει το ελαιοτριβείο πράξη.

3 σχόλια:

  1. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους δούλεψαν για να γίνει το ελαιοτριβείο πράξη.

    Αλλά και εδώ υπάρχει ένα αγκάθι, τα απόβλητα.
    Δείτε http://clayart.gr/wp/?p=227

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι φωτογραφίες δείχνουν πυρήνα και όχι απόβλητα γενικά. Αυτή χρησιμοποιείται για διάφορες χρήσεις όπως πυρηνέλαια ή ως ενισχυτικά σε αλλα λάδια ή ως αντιοξειδωτικα για καλλυντικά κλπ. στην γεωργία χρησιμοποιείται ως λίπασμα , ενω ακόμα χρησιμοποιείται ως βιολογικό καυσιμο απευθείας ή ως συστατικό πάλετ. Εδω, θα χρησιμοποιοιθεί ως λίπασμα.
    Τα υγρά απόβλητα του ελαιοτριβείου συλλέγονται ξεχωριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή, για να καταλάβω, ρε παιδιά:
    Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι η πυρήνα που βλέπουμε πάει για λίπασμα; Εκτός εάν υπάρχει κάτι που δεν φάινεται στην φωτογραφία και έχει ληφθεί έτσι εκ του πονηρού.
    Τα υγρά απόβλητα τί γίνονται;
    Με απλό ggoglισμα βρήκα το παρακάτω. Ρίξτε μια ματιά και ας ξαναμιλήσουμε.

    http://www.cyprus.gov.cy/moa/agriculture.nsf/All/1B8B1F8E7CFCD9C3C22573D9006C5C0B/$file/%CE%91%CF%80%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B1%20%CE%95%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD%20%28%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CF%82%20%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85%20201%20%CE%9A%CE%92%29.pdf?OpenElement

    ΑπάντησηΔιαγραφή