Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Μόνη ελπίδα μια ενωμένη, αποφασιστική Αριστερά



thumb
Γράφει ο Γιάννης Θεωνάς,
μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕΔΑ
 (ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “Π” ΣΤΙΣ 12-04-12)

Μπροστά στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι τράπεζες, οι «αγορές», οι ντόπιες και ευρωπαϊκές ελίτ του κεφαλαίου, ενάντια στον κόσμο της εργασίας, ενάντια στις εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα, μόνη ελπίδα, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, αποτελεί πλέον μια συσπειρωμένη, αποφασιστική και αγωνιστική Αριστερά. Μια Αριστερά που οφείλει για πρώτη φορά, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, να αντιπαραβάλει στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, με ένα πραγματικά αριστερό ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα, να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της κυβερνητικής εξουσίας για την Αριστερά.
Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας επιβεβαιώνει με χαρακτηριστικό τρόπο ότι μια Ριζοσπαστική Αριστερά, συσπειρωμένη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι σε θέση να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να αναδειχτεί σε κυβερνητική εξουσία. Ο λαός με κάθε τρόπο (οργή, αγανάκτηση, καταδίκη) εκφράζει την ετοιμότητά του να ανατρέψει τις υποταγμένες στους τροϊκανούς κυβερνήσεις και πολιτικές. Αρκεί οι δυνάμεις της Αριστεράς να συσπειρωθούν και να διατυπώσουν ένα πρόγραμμα αριστερής ριζοσπαστικής διακυβέρνησης άμεσης εφαρμογής.
Μ’ αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ από την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του έχει διατυπώσει και προωθήσει την κατεύθυνση για τη συγκρότηση μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας, ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, με πυρήνα τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Δυστυχώς, με ευθύνη άλλων (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δεν έχει συγκροτηθεί ο πυρήνας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα αποτελούσε πόλο έλξης για άλλες δυνάμεις που αποδεσμεύονται οριστικά από τον δικομματισμό και τις επιλογές του.
Η συσπείρωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και η ανάδειξη, σήμερα κι όχι στο απροσδιόριστο μέλλον, μιας αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης επιβάλλεται και για έναν πρόσθετο λόγο. Για τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Η έξοδος από το ευρώ και την ευρωζώνη δεν μπορεί να διεκδικείται χωρίς ταυτόχρονη διεκδίκηση της αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης. Χωρίς τη συντονισμένη πάλη αυτής της κυβέρνησης και ενός ενωτικού, μαχητικού, αγωνιστικού μαζικού κινήματος, που θα υπερασπίζεται και θα προωθεί ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα.
Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι το πολιτικό και κοινωνικό διακύβευμα της περιόδου που διανύουμε είναι, αξιοποιώντας τις εκλογές που έρχονται, η συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ακριβώς σ’ αυτή τη βάση και παρά την άρνηση ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμβάλουν, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει σε συμμαχία με μια σειρά νέες δυνάμεις που αναδείχνει η κρίση (Ενωτική Κίνηση, Κοινωνική Αριστερά, Νέος Αγωνιστής, Ριζοσπάστες Οικολόγοι, ΕΔΗΚ), με πολιτικούς στόχους, ανάμεσα στα άλλα:
Την ανατροπή και ακύρωση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των μέτρων και δεσμεύσεων που συνδέονται μ’ αυτά, και την απομάκρυνση της τρόικας από τη χώρα.
Την αναστολή πληρωμών του χρέους προς τους διεθνείς τοκογλύφους και τη μονομερή διαγραφή του προς αυτούς χωρίς να μας νοιάζει αν βγαίνουμε ή δεν βγαίνουμε από το ευρώ και την ευρωζώνη.
Για μας η απάντηση στο δίλημμα «λεφτά για μισθούς, συντάξεις και κοινωνική προστασία ή για τους δανειστές» είναι δεδομένη: προτεραιότητα στις ανάγκες της κοινωνίας.
Την αναδιανομή του πλούτου, την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη.
Την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με σεβασμό
στο περιβάλλον και σε όφελος της κοινωνίας.
Την προώθηση ασπίδας κοινωνικής προστασίας (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση) και την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών.
Την αντιμετώπιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή μας και την εφαρμογή μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, στη βάση της αλληλεγγύης, του διεθνισμού και της υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας μας.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ:
Έχουμε ρεαλιστικές, υπέρ του λαού και του τόπου, προτάσεις και είμαστε αποφασισμένοι.
Έχουμε δίκιο, άρα έχουμε και τη δυνατότητα.
Θα την αξιοποιήσουμε!
Σ’ αυτή τη βάση θα δώσουμε νόημα στις εκλογές που έρχονται.


4 σχόλια:

  1. Καλα τα λεει ο Θεωνας αλλα ποιος τον ακουει;
    Ο Κουβελης βαλθηκε να ξαναφτιαξει το ΠΑΣΟΚ και η
    Αλεκα θελει ισχυρο ΚΚΕ για να βαζει λεει εμποδια
    στην κυβερνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ! Ρε συντροφισα δεν θελω να
    να βαλω εμποδια,να τους ανατρεψω θελω! Για να παρω πισω εστω κατι απο τη ζωη που μου εκλεψαν. Γιατι
    πρεπει δηλαδη να περιμενω τη δευτερα παρουσια για
    να σωθω μια και καλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μη ζοχαδιάζεσαι.Το ΚΚΕ δεν θέλει να συγκυβερνήσει με άλλους. Ας είναι ή να λέγονται αριστεροί. Θέλει να κυβερνήσει
    μόνο του. Με δικτατορία του προλεταριάτου και ο,τι άλλο προβλέπεται από τις γραφές του Μαρξισμού-Λενινισμού που με σταλινική ευλάβεια έχει παραχαράξει. Και επειδή ξέρει ότι αυτό
    δεν πρόκειται να γίνει ούτε τη... δευτέρα παρουσία λέει αυτές
    τις γελοιότητες περί εμποδίων κλπ. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.youtube.com/watch?v=EuobYSbERvQ&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλλη ανασταση στην ελλαδα και σε ολουσ τουσ ελληνεσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή