Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

ΕΥΡΩ-ΑΠΟΒΟΛΗ ΛΟΓΩ... ΤΣΙΠΡΑ;

  
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Απίθανες τερατολογίες έχουν θέσει σε κυκλοφορία το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προκειμένου να τρομοκρατήσουν όσους μπορέσουν περισσότερους από τα σχεδόν τριάμισι εκατομμύρια ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν τα δύο κόμματα, ώστε να επιστρέψουν σε αυτά. Να μην ψηφίσουν δηλαδή αντιμνημονιακά και πρωτίστως να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. «Αν βγει ο Τσίπρας, οι Γερμανοί θα διώξουν αμέσως την Ελλάδα από το ευρώ!» είναι η συνηθέστερη απειλή που ακούγεται.
Πρόκειται περί εντελώς αβάσιμης θεωρίας. Μπορεί κανείς να κατηγορήσει εύκολα και σωστά τους Γερμανούς για σκληρότητα, αλαζονεία, έλλειψη φαντασίας, δογματικές εμμονές κ.λπ., αλλά για έλλειψη λογικής ουδέποτε τους κατηγόρησε ακόμη και ο πιο άσπονδος εχθρός τους. Φυσικά και δεν συμπαθούν πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Αλέξη Τσίπρα. Βεβαίως και προτιμούν μια πειθήνια στις εντολές τους ελληνική κυβέρνηση. Στερείται όμως πολιτικής σοβαρότητας ο ισχυρισμός ότι θα διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ επειδή... δεν τους αρέσει ο Τσίπρας!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Εν πρώτοις, όπως είναι πασίγνωστο, είναι νομικά αδύνατη η αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, για τον απλούστατο και καταλυτικό λόγο ότι από τις συνθήκες δεν προβλέπεται καμιά απολύτως διαδικασία αποπομπής χώρας από το ευρώ.
Το Βερολίνο λοιπόν πρέπει να φύγει από το πλαίσιο νομιμότητας και να περάσει στο πεδίο των εκβιασμών για να διώξει τη χώρα μας. Με κάποιο πρόσχημα δηλαδή να πάψει να δίνει η ΕΕ στην Ελλάδα τις δόσεις του δανείου, παραβιάζοντας ουσιαστικά τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εδώ γεννιέται ένα πρώτο σοβαρό πρόβλημα.
Θα συμφωνήσουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης -δηλαδή και η Γαλλία του Ολάντ, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία που βρίσκονται λίγο-πολύ σε ανάλογη μοίρα με τη δική μας- να εκβιάσουν την Ελλάδα με αυτόν τον χυδαίο και γκανγκστερικό τρόπο;
Δεν είναι καθόλου βέβαιο. Ας υποθέσουμε όμως ότι συμφωνούν όλοι να μας εκβιάσουν. Αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά γίνονται επειδή έχουμε μια κυβέρνηση συνασπισμού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τι κόστος θα έχει για τη Γερμανία αν η ελληνική κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τη δανειακή σύμβαση και την κηρύξει άκυρη, αρνούμενη πλέον να καταβάλει δόσεις; Πόσο αμελητέες θα είναι οι συνέπειες για το ήδη ευρισκόμενο σε άθλια κατάσταση ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα;
Ας υποθέσουμε και πάλι ότι οι Γερμανοί μισούν την Ελλάδα τόσο πολύ ώστε πληρώνουν και το κόστος αυτό και μας διώχνουν από το ευρώ. Αναλογίζεται κανείς πόσο τεράστιο θα ήταν το πολιτικό κόστος για το Βερολίνο να διαδηλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες στο Σύνταγμα με σύνθημα «Κάτω το Τέταρτο Ράιχ!», να καίνε γερμανικές σημαίες, να γίνονται καθημερινά συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών με την αστυνομία που θα φυλάει τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα - και όλα αυτά να τα δείχνουν οι Αμερικανοί με το CNN και οι Αγγλοι με το BBC σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη;
Σε ελάχιστα 24ωρα οι αντιγερμανικές διαδηλώσεις θα απλωθούν σαν πυρκαγιά σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο αντιγερμανισμός θα σαρώνει αρκετές ή πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι δυνατόν ένας σώφρων άνθρωπος να πιστέψει ότι το Βερολίνο θα ακολουθήσει μια τόσο τυχοδιωκτική πολιτική σοβαρότατων κινδύνων μόνο και μόνο επειδή δεν... «γουστάρει» τον Τσίπρα; Ούτε κατά διάνοια!
Παραμύθια κατωτάτης πολιτικής υποστάθμης εγχώριας παραγωγής είναι αυτές οι ανοησίες. Εντελώς διαφορετική θα είναι η στάση των Γερμανών. Σε καμιά περίπτωση δεν θα διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ μόνο και μόνο επειδή κέρδισε τις εκλογές ο Τσίπρας.
Με τη γνωστή τους μεθοδικότητα και με πλήρη επίγνωση της ισχύος τους, θα διαπραγματευθούν με οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Στόχος τους θα είναι να την πιέσουν αποτελεσματικά ώστε να την εγκλωβίσουν βαθμιαία στο γενικό πλαίσιο του Μνημονίου. Στο γενικό πλαίσιο, στη γενική κατεύθυνση, όχι στις επιμέρους λεπτομερείς διατάξεις.
Αυτό θα αφήσει περιθώρια βελτιώσεων της κατάστασης. Δεν πρόκειται δηλαδή να πέσουν να πεθάνουν οι Γερμανοί, αν ο Τσίπρας επαναφέρει αμέσως, όπως και θα κάνει, τις κλαδικές συμβάσεις!
Βερολίνο
Η διελκυστίνδα της ενσωμάτωσης
Πολιτική σταδιακού εγκλωβισμού στο πλαίσιο του Μνημονίου της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου, θα ακολουθήσει το Βερολίνο. Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιχειρήσει να την υπονομεύσει, αν δεν του είναι αρεστή - και δεν θα του είναι, όπως όλα δείχνουν. Κανένα πρόβλημα δεν έχει όμως η γερμανική κυβέρνηση να επιδείξει σε αρχική φάση διαλλακτικότητα απέναντι σε μια πιο διεκδικητική ελληνική κυβέρνηση, αν κρίνει ότι αυτό είναι χρήσιμο για τη βαθμιαία ενσωμάτωσή της στη γερμανική πολιτική. Οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι συνιστά στρατηγικού χαρακτήρα επιτυχία η ενδεχόμενη ενσωμάτωση μιας κατά βάση αντιμνημονιακής ελληνικής κυβέρνησης.

*Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ την Πέμπτη 17 Μαϊου 2012

4 σχόλια:

 1. Του Παναγιώτη Ρήγα.
  Σε τραγικό αδιέξοδο οδηγείται η χώρα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Με πρωτοφανή αλαζονεία και προκλητική αδιαλλαξία ο κύριος Τσίπρας ενεργεί με το βλέμμα στραμμένο σε νέες εκλογές προσδοκώντας κομματικά οφέλη και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι, κάθε μέρα που περνάει, η χώρα βυθίζεται στην αβεβαιότητα, την αστάθεια και την ακυβερνησία. Γίνεται πλέον φανερό ότι η επιδίωξη κάποιων είναι να ηγεμονεύσουν πολιτικά σε μια χώρα κατεστραμμένη και να γίνουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας της Δραχμής.
  Με την στάση τους σφίγγουν όλο και πιο πολύ την θηλιά στον λαιμό της Ελληνικής οικονομίας στραγγαλίζοντας και τα τελευταία ίχνη ρευστότητας, βαθαίνοντας την ύφεση, διογκώνοντας την ανεργία και εξαντλώντας τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Τα νησιά μας πλήττονται διπλά από την παράταση της ακυβερνησίας και από την κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η τουριστική περίοδος απειλείται και οι οικονομίες των νησιών μας θα κινδυνεύσουν με καταστροφή. Με την ετυμηγορία του στις πρόσφατες εκλογές οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι πολίτες των Κυκλάδων εκτός από την αποδοκιμασία κομμάτων και πολιτικών, έδωσαν εντολή για ανάληψη ευθύνης από όλους. Σήμερα, είναι προφανές ότι τα κόμματα που στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία στην άρνηση, στην διαφωνία και στην καταγγελία αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη που τους ανέθεσε με την ψήφο του ο Ελληνικός λαός. Την ώρα που ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη αλλάζει και δημιουργούνται οι όροι για την χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, η Χώρα μας κινδυνεύει να απουσιάζει από τις διαπραγματεύσεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί, εξάντλησαν κάθε δυνατότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα αντιστοιχίζεται με την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία. Έπραξαν και θα πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον, στηρίζοντας πρόταση για τον σχηματισμό μια κυβέρνηση; που θα κρατούσε την Ελλάδα ζωντανή και θα είχε την δυνατότητα να διαπραγματευτεί σε ευνοϊκότερες συνθήκες την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο λόγος δίνεται και πάλι στον Ελληνικό λαό, ο οποίος έχει πλέον σαφέστερη άποψη για τις πραγματικές προθέσεις των πολιτικών κομμάτων που ζητούν την ψήφο του. Είναι βέβαιο ότι αυτό που θα απαιτήσει είναι καθαρές απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά του. Περιθώρια για πειραματισμούς και για μικροκομματικά παιχνίδια δεν υπάρχουν. Αυτό που κρίνεται είναι η ίδια η ύπαρξη της χώρας. Το διακύβευμα όπως το προσδιόρισε ο σημαντικός Έλληνας διανοητής Στέλιος Ράμφος δεν είναι «Ευρώ ή δραχμή», αλλά «Ευρώπη ή Αφρική». Και ο Λαός το έχει αντιληφθεί πλήρως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. την καρέκλα κοίτα μην χάσεις γιατί από δουλειά μάλλον δεν παίζει

   Διαγραφή
 2. Στοιχειωδη πολιτικη εντιμοτητα να ειχες Π.Ρηγα επρεπε, σεβομενος
  αυτο που αντιληφθηκε ο Λαος στις 6 Μαη,να ζητησεις ταπεινα
  συγγνωμη και να πας σπιτι σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΠΕΤΡΟΣ Κ. ΑΝΕΡΓΟΣ19 Μαΐου 2012 - 1:23 μ.μ.

  ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΙΛΑΣ ΚΥΡΙΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ;
  ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΟΣΗ ΠΙΚΡΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΕΦΕΡΕΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΑΣΟΚ (ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ)ΣΤΟ ΛΑΟ;
  ΕΚΟΨΕΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΒΑΛΕΣ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ, ΕΚΛΕΙΣΕΣ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΕΚΛΕΨΕΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ,ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΜΟΥΤΡΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΕΙΣ ΣΤΙς ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ;
  ΔΕΝ ΠΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΔΩΡΟΘΕΟ ΝΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή