Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Αρένας συνέχεια...


Mέχρι χθες τους φανταζόμουν σαν μονομάχους που παλεύουν στην Αρένα. Σήμερα ο κ. Δήμαρχος μας επιβεβαιώνει την αρένα αλλάζοντας ρόλο και υποδυόμενος τον μαινόμενο ταύρο!
 Σε σημερινή ανακοίνωση, πάλι του γραφείου τύπου που υπογράφει ο δήμαρχος (λες και απαγορεύεται να γράφει στην επιστολή γραφείο τύπου δημάρχου – ακόμη κι αν το έγραφαν οι ίδιοι – έτσι για να κρατάμε τα προσχήματα των θεσμών), μας αγορεύει για την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου. Σταχυολογώντας από τα γραφόμενα:

1.  «[…]Προφανώς επειδή οι υπάλληλοι της τρόικα αποφάσισαν να αξιώσουν και αυτό!» 
Κύριε Κροντηρά, σας ενημερώνω, από την επιστολή σας διαφαίνεται πως δεν γνωρίζετε, πως σε μια συνδιαλλαγή δεν αρκεί ένας που αξιώνει, αλλά απαιτείται και ένας που υποχωρεί. Ο δεύτερος τυγχάνει να είναι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Σ’ αυτόν που υποχωρεί θα πρέπει να προσθέσουμε και σε αυτόν που «βίαζε» συστηματικά τον τόπο κυβερνώντας επί σειρά ετών. Δια μαγείας προκύπτει να είναι οι ίδιοι εναλλασσόμενοι. Μαζί με όλους αυτούς και οι κατά τόπους υποστηρικτές τους (γνωρίζετε ποιους εννοώ) που για χρόνια ρήμαζαν την ελληνική οικονομία και δεν έχουν αφήσει πίσω καμία υποδομή και κανένα σχεδιασμό. Η κοντόφθαλμη λογική μας έχει φέρει στην συμερινή κατάσταση. Το εθνικό πανηγύρι που ενσαρκώθηκε και στο νησί μας (γιορτές πάσης φύσεως, άναρχη δόμηση, ξεπούλημα της τηνιακής γης για τα αιολικά και τόσα άλλα).

2.  «Και για να δει ο καθένας ότι η κεντρική εξουσία έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα (πρόσφατο παράδειγμα το φιάσκο περί αξιοποίησης της βραχονησίδας μας «Δρακονήσι»), […]»
Κύριε Κροντηρά, σας υπενθυμίζω πως οι γραφιοκράτες του υπουργείου δεν γνώριζαν τι πάνε να πουλήσουν όταν έγραφαν για το Δρακονήσι. Μην εκπλήσσεστε. Να εκπλήσσεστε πάλι με εκείνους που δήλωναν ανερυθρίαστα ότι θα τους σταματήσουν… (πάλι κατανοείτε σε ποιους αναφέρομαι).

3. «Με αυτούς που επιβάλλουν τις αποφάσεις των παραγόντων της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν δικαιούμαι να αποκλείω τίποτα.»
Κύριε Κροντηρά, αν γνωρίζεστε πως κάποιος επιβάλει αποφάσεις στην Ελληνική Δημοκρατία, οφείλετε, αφενός να το αποκαλύψετε και αφετέρου να καταδικάσετε εκείνον που του το επιτρέπει. Επειδή και εμείς οι ίδιοι κάνουμε τις ίδιες καταγγελίες αλλά μας ονομάζουν δημόσια «λίγους γραφικούς» (πάλι ξέρετε για ποιούς γράφω), σας υπενθυμίζουμε πως έχει διαφορετική βαρύτητα αυτό να γίνεται μέσα από επίσημα έγγραφα της δημοτικής αρχής. 

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ αν η προσπάθεια αυτή δεν είναι μόνο για τα μάτια των ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της οικονομίας, της εργασίας, της υγείας, της παιδείας πιο συχνά από εσάς.
Απευχόμαστε την κατάργηση της Δ.Ο.Υ., όπως απευχόμασταν και την κατάργηση του κέντρου Υγείας Τήνου (για όποιον πιστεύει πως δεν έχει συμβεί ακόμη, θα είμαστε διατεθειμένοι να του γράψουμε περισσότερα). Για όλα αυτά κ. Κροντηρά δεν θυμάμαι στην πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε.Δ. για πανελλαδική απεργία να συμμετείχε ο δήμος μας. Μήπως τα αιτήματα δεν ήταν αυτά ακριβώς; Μήπως η μια μέρα απεργίας θα παρακώλυε την προσφορά έργου προς τους δημότες; Σε μια επαρχιακή κοινωνία που ενημερώνεται σε απευθείας σύνδεση από τις τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού και τους εθνικούς εργολάβους των τετρακίνητων (σε κάθε μέγεθος), που τόσο ένθερμα μέμφεστε, θα μπορούσε μια τέτοια απεργία να σταθεί αρχή ενημέρωσης προς τους πολίτες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν οι δήμοι κάτω από τις πολιτικές που αποδέχονται οι κυβερνήσεις των τελευταίων 2,5 ετών ΝΔ – ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ. Ας ανοίγατε τον δήμο κοινώς εκείνη την ημέρα για να συζητήσετε με τον πολίτη την κατάσταση αυτή. Μας γράφετε σαν προ τετελεσμένων για την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. (την οποία και πάλι απευχόμαστε), ενώ οι πολιτικές αυτές έχουν αυτή την κατεύθυνση εδώ και πολλούς μήνες. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία... 

Είμαστε αντίθετοι στην ισοπέδωση των εργασιακών, απέναντι στην συρρίκνωση της "μεσαίας οικονομίας", απέναντι στην εξαθλίωση της υγείας και της παιδείας, απέναντι στο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας, απέναντι στον ορυμαγδό των ασφαλιστικών ταμείων και την κλοπή της ιδωτικής περιουσίας. Είμαστε και ήμασταν απέναντι στις ρουσφετολογικές και κοντόφθαλμες πολιτικές 4 δεκαετιών που οι εθνικές κυβερνήσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες εφήρμοσαν στο ακέραιο.

Απάντηση σε δελτίο τύπου του δήμου Τήνου:




ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Πληροφορίες: 2283360125
e-mail: tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr                
                                      Τήνος, 15/10/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ. ΤΗΝΟΥ

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση πολλών Δ.Ο.Υ. της χώρας και μεταξύ αυτών της Δ.Ο.Υ Τήνου, ο Δήμος Τήνου νοιώθει υποχρεωμένος να αναφερθεί στο θέμα.
Καταρχήν υπήρξε από την πρώτη στιγμή κατηγορηματικά αντίθετος στην φιλοσοφία της ισοπέδωσης του κρατικού μηχανισμού στα νησιά και με διαρκή δελτία τύπου και ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου, επεσήμαινε την ανάγκη προστασίας της συνταγματικής ρήτρας περί νησιωτικότητας. Αυτά αναφέρθηκαν έγκαιρα και με το εντονότερο δυνατό ύφος, τόσο για την Δ.Ο.Υ. Τήνου, όσο και για το Ειρηνοδικείο Τήνου, Τελωνείο Τήνου, το ΙΚΑ Τήνου, κλπ.
Μετά από δύο χρόνια συνεχών περιορισμών των εισοδημάτων των πολιτών και περιστολής των εξόδων του κράτους, εμφανίζεται πλέον ως δεδομένο ότι ένα νησί 10.000 και πλέον κατοίκων, με σημαντικότατη τουριστική κίνηση, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, λατομεία, με 40 κατοικημένα χωριά, που αποτελεί και την έδρα του Πανορθόδοξου Προσκυνήματος της Παναγίας μας, θα στερηθεί την Δ.Ο.Υ και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα του 2012. Προφανώς επειδή οι υπάλληλοι της τρόικα αποφάσισαν να αξιώσουν και αυτό!
Και για να δει ο καθένας ότι η κεντρική εξουσία έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα (πρόσφατο παράδειγμα το φιάσκο περί αξιοποίησης της βραχονησίδας μας «Δρακονήσι»), κάνουμε γνωστό ότι την Παρασκευή 12-10-2012, μας ζητήθηκε από το Υπουργείο να ερευνήσουμε την δυνατότητα να φιλοξενήσουμε την υπό κατάργηση Δ.Ο.Υ. ή γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών για φορολογικές υπηρεσίες, τάσσοντας προθεσμία το αργότερο ως την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου!!! Εν τω μεταξύ ανακοίνωσαν την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου.
Ο Δήμος Τήνου, λοιπόν, καθιστά σαφές και εντός προθεσμίας, ότι δέχεται να φιλοξενήσει ολόκληρη την Δ.Ο.Υ Τήνου, απαλλάσσοντας από τα σχετικά έξοδα το Ελληνικό Δημόσιο. Ένα νησί όπως αυτό της Τήνου συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει την 3η διατηρούμενη Δ.Ο.Υ. στον νομό Κυκλάδων (πρόσφατη άλλωστε η κρίση ότι το Ειρηνοδικείο Τήνου διατηρείται λόγω του σημαντικού έργου που επιτελεί).
Τέλος  το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εφαρμόσει τα μέτρα περί συγχωνεύσεων λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρή παράμετρο της νησιωτικότητας, όπως το έπραξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τα Ειρηνοδικεία. Είναι αυτονόητο ότι στη στεριανή Ελλάδα η κατάργηση μιας Δ.Ο.Υ. ασφαλώς δεν έχει τις συνέπειες που έχει σε ένα νησί. Είναι αυτονόητο επίσης ότι στην Αθήνα με τις βελτιώσεις των μαζικών μεταφορών χρόνια τώρα (μετρό, κλπ) ήταν υπερβολή η διατήρηση του ίδιου αριθμού Δ.Ο.Υ. Όμως εδώ είναι νησί και όχι πάντα στην ειδυλλιακή κατάσταση που το βιώνετε κατά τις καλοκαιρινές σας διακοπές αλλά και σε δύσκολα καιρικά φαινόμενα, βαρείς χειμώνες, με ένα λιμάνι ανεπαρκές χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου μας και με την ενδοεπικοινωνία  των Κυκλάδων το μέγα ζητούμενο.
Όσο και δύσκολες να είναι οι στιγμές που περνά ο τόπος μας, οι πολιτικές της αποψίλωσης ζωντανών νησιών από δημόσιες υπηρεσίες είναι πολιτικές οπισθοδρόμησης, μας πάνε δεκαετίες πίσω, ακυρώνουν το όραμα της αποκέντρωσης και είναι βέβαιο ότι θα καταγραφούν ιστορικά ως λάθη, με ολέθρια, φοβάμαι, αποτελέσματα. Η σχέση θυσίας και ωφέλειας που πρέπει να καθορίζει τις αποφάσεις της χρηστής διοίκησης,  εκθέτει ανεπανόρθωτα το Υπουργείο Οικονομικών, με την έννοια ότι το όφελος από την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που θυσιάζονται με την υλοποίηση της απόφασης αυτής.
Οι πολιτικές αυτές θα μας βρουν αντίθετους. Είναι ακατανόητες και κοντόφθαλμες. Είναι και εθνικά επιζήμιες. Εκτός και αν μετά τα περί εκκένωσης των μικρών μας νησιών, έρχεται η σειρά των μεγαλύτερων. Με αυτούς που επιβάλλουν τις αποφάσεις των παραγόντων της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν δικαιούμαι να αποκλείω τίποτα.

Παναγιώτης Κροντηράς
Δήμαρχος Τήνου

16 σχόλια:

  1. γιατι δεν καταργουν και τον δημο τηνου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό φωνάζει ο Κροντηράς. Φοβάται ότι θα έρθει και η σειρά του να τον καταργήσουν. Δεν τον έπιασε ο πόνος.

      Διαγραφή
    2. Τον Κροντηρα, 11.58, τον έχει καταργήσει εδω και χρόνια ο Φανερος. Δε βλέπεις το αδειασμα που εριξε ΟΛΗ η παραταξη στον Σανταμούρη;Στο τσεπακι του τον έχει τον δημαρχο.

      Διαγραφή
    3. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ17 Οκτωβρίου 2012 στις 10:54 μ.μ.

      ΑΚΟΥ φιλε 3.28. Σε δικαιολογω για την ανωνυμια σου γιατι ΦΟΒΑΣΑΙ και με το δικιο σου,ΑΛΛΑ φταιμε ολοι μας και μεις και ΣΕΙΣ που επιτρεψαμε να φυτρωσουν και να αναπτυχθουν ολα τα παρασιτα στην ριζα του δενδρου της ΖΩΗΣ μας.ΟΜΩΣ ολλα αυτα τα κρισημα χρονια, που ΗΣΟΥΝ,ΧΩΡΙΣ μασκα, γιατι δεν χρειαζοταν, Η που εισασταν για να ξεριζωνετε τα ΖΙΖΑΝΙΑ οταν ξεφυτρωναν;ΑΠΛΑ βολευοσασταν γιατι υπηρχε αρκετο ΦΑΙ,για ολους.ΤΩΡΑ που το φαι ειναι λιγο,ειμαστε ικανοι οχι μονο να κατηγορησουμε,ΑΛΛΑ και να ψευδομαρτυρισουμε για να επιβιωσουμε.Και για να κλεισω σε παραπεμπω στην απαντηση μου στον Φανερο,που του ζητω,αν δεν το εχεις δει, να ερθει στις επαλξεις της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, για να αναμετρηθουμε ανδρας προς ανδρα.Με την εμπειρια και τη ανεξαρτησια που εχω κερδισει με κοπο, δεν ΕΠΙΤΡΕΠΩ σε ΚΑΝΕΝΑ, ουτε και στον θεο,γιατι για μενα δεν υπαρχει,να με καταπιεζει και να με πιεζει να αλλαξω πεποιθησεις.ΑΝ εχεις αντιλογο βγαλε την ΜΑΣΚΑ και ελα να κουβεντισουμε. ΕΙΜΑΙ παντα ετοιμος .

      Διαγραφή
    4. Γιώργο, γιατί εκνευρίζεσαι; Ψέματα είναι ότι ασκήθηκαν "άνωθεν" πιέσεις σχετικά με την επιστολή σου; ή μήπως είναι ψέμα πως ο άτρωτος Κροντηράς δήλωνε την επομένη δημόσια ότι όποιος τα βάζει νε τον παπά, καταστρέφεται πολιτικά;

      Διαγραφή
    5. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ18 Οκτωβρίου 2012 στις 8:35 μ.μ.

      Ακου φιλε που νομιζω οτι δεν σε ξερω, αν εισαι ο ΜΕΣΚΛΙΕΣ παλι δεν το ξερω.Αν ειχαν ασκηθει πιεσεις ,οπως λες,δεν θα ειχα απάντησει στηνεπιστολη του Σαλταμανικα για λογ/σμο του Φανερου .ΣΙΓΟΥΡΑ σε ενοχλει που ο Κροντηρας ειναι ΔΗΜΑΡΧΟΣ του Νησιου, γιατι δεν θαγραφες δημοσια μια υποτιθεμενη δηλωση του που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ οτι ακουσες.ΑΝ εχεις αποδειξη ,ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΗΝ και μετα τα ξαναλεμε.Επειδη το επωνυμο σου μου θυμισε εναν αλλο ΦΩΣΚΟΛΟ, τον ΝΙΚΟ, τον διαχειριστη και εκδοτη της ΤΗΝΙΑΚΗΣ,ΡΩΤΑ ΤΟΝ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ τις δυο επιστολες που του εχω στειλει, μια στον Δεσποτη και την τελευταια στον Φανερο;ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΞΕΡΩ,γιατι μιλησα μαζι του και μου ΑΠΑΝΤΗΣΕ οτι ΦΟΒΑΤΑΙ τις νομικες συνεπειες.Εβαλα και μεσον τον ΣΙΜΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΦΩΝΗ ΒΟΟΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ.

      Διαγραφή
    6. δεν ήταν τυχαίο πάντως που σε όλο το ευαγγέλιο, ο Χριστός τα βάζει συνέχεια και κατ' αποκλιστικότητα με παπάδες και το σινάφι τους

      Διαγραφή
  2. Γιατί οι καλλικράτης και καποδίστριας τι έκαναν; Κατάργησαν δήμους και κοινότητες, απομακρύνοντας την διοίκυση από την βάση. Μην βλέπεις που εμείς πανηγυρίζαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να πω κι εγώ μια παροιμία για τον κ.Κροντηρά και τον κ. Ορφανό: δυο γαϊδάροι εμαλώνανε σε ξένο αχερώνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδη δεν θυμαμαι, για το χαρισμα της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ
    ο δημαρχος εβγαλε ανακοινωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είσαι τρελός, του στέλνει πότε-πότε μια πρόσκληση για τις εκδηλώσεις στο μουσείο στον Πύργο και το ξεχνάει...

      Διαγραφή
  5. γατακια αφου τα προηΓουμενα σχολια εχουν εκτροχιαστει απο το θεμα θα πω οτι μονο αν καταργηθει ο δημος και γινουμε ενας σε ολεσ τις κυκλαδες θα πεσει ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ , ΓΙ'ΑΥΤΟ ΧΩΝΕΨΤΕΤΟ . ΧΑΧΑΧΑ γατακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μ' αρέσει που μας επαναφέρεις στο θέμα...
      αυτό το σχόλιο μπορεί στην επόμενη εκλογική διαδικασία να το πάρει ο δήμαρχος και να το κάνει σλόγκαν σε αφίσες "Χωνέψτε το γατάκια" και στα πόδια του να τρίβονται γάτες με τα κεφάλια του Ορφανού και των άλλων δελφίνων...

      Διαγραφή
    2. Ο ολυμπιακός και το αιγάλαιω να κερδάνε και οι άλλοι να πάνε να γαμηθούν!
      Για το σχόλιο των 5:53 αφιερωμένο ;)

      Διαγραφή
  6. Πειράζει να σε πούμε γραφικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συγχωρήσετε και την δική μου ανωνυμία αλλά δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι γιατί δεν πήρε ανοικτά το μέρος σας ΚΑΝΕΙΣ κύριε Σανταμούρη ; Τόσο σαπίλα πόσο πια να αντέξει το νησί; Γιατί στις πλάτες μας να κουβαλάμε τόση βρωμιά και δυσωδία και να μην μιλάει κανείς ; Που είναι όλοι εκείνοι που σας σφίγγουν το χέρι και μετά εξαφανίζονται ;Πόση καφρίλα υπάρχει γύρω μας ; Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην το βάλετε κάτω και να προσπαθήσετε να συνεχίσετε το έργο αυτό που έχετε ξεκινήσει και πραγματικά να καταφέρετε να πάρετε εσείς το μαστίγιο στο χέρι σας .Κάποιος πρέπει να το κάνει! Αγανακτώ με όλους τους δήθεν άρχοντες αυτού του νησιού σιχαίνομαι το ύφος και την βρωμιά που τους έχει διαποτίσει! Μην σταματάτε θα βρείτε σίγουρα πολλούς συμπαραστάτες να είναι μαζί σας .Φιλικά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή