Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Πολιτική Υποβάθμισης


Από την ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΝΟΥ


Το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη πλειοψηφία των κατοίκων. Οι ψεύτικες διαβεβαιώσεις, από άμεσους και έμμεσους κυβερνητικούς παράγοντες, για τη διατήρηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας στα νησιά των Κυκλάδων εφησύχασαν μεγάλο μέρος των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργη, μιας και το πλαίσιο των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας έχουν ως βασικό στόχο τη βίαιη συρρίκνωση του κράτους.
Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και πράξη, προκρίνει την με κάθε τρόπο μείωση κάθε δημόσιας παροχής προς τον πολίτη ανεξάρτητα με τις ανάγκες του. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής από το ΔΝΤ, την ΕΕ καθώς και τις εγχώριες δυνάμεις που την υποστηρίζουν, δεν πρόκειται να λάβει υπ όψιν της τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας. Όπως αδιαφορούν για τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (χαμηλόμισθοι, χαμησυνταξιούχοι, άνεργοι, αμεα), έτσι δεν πρόκειται να νοιαστούν για τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης στη νησιωτική Ελλάδα. Δεν θα ασχοληθούν επίσης με τους υπαλλήλους οι οποίοι είτε θα αναγκαστούν να μεταφερθούν στη ΔΟΥ Σύρου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, είτε θα απολυθούν.
Οι κυβερνώντες μιλούν για “μείωση του λειτουργικού κόστους”, κάτι το οποίο είναι ψέμα. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι η πρόταση του Δήμου να αναλάβει τη στέγαση της Δ.Ο.Υ. έπεσε στο κενό, όπως επίσης και το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Θήρας η οποία στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο και έχει από τα μεγαλύτερα έσοδα στο Νομό.
Αντιθέτως πληθαίνουν τα δημοσιεύματα πως ετοιμάζεται το νομικό πλαίσιο ώστε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν για λογαριασμό του κράτους την είσπραξη των φόρων. Αυτό φαίνεται πως δεν είναι μακρυά, μιας και καθημερινά παρατηρούμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει-ξεπουλήσει κάθε κομμάτι του δημοσίου, φορτώνοντας επιπλέον βάρη στους πολίτες και επιπλέον κέρδη στους ιδιώτες-αρπακτικά. Το ξεπούλημα των κερδοφόρων ΔΕΗ, ΤΤ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ κ.α. αποδεικνύει πως στόχος δεν είναι η μείωση των εξόδων του κράτους, αλλά η συνολική ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα σε ισχυρούς κάθε πτυχής της ανθρώπινης ανάγκης.
Το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. είναι το πρώτο τρανταχτό παράδειγμα αυτής της πολιτικής στο νησί μας. Η απομόνωση όμως του νησιού και των κατοίκων δεν θα σταματήσει σε αυτό. Το Ειρηνοδικείο φαίνεται πως την “γλύτωσε” προς το παρόν, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη λειτουργία του στο μέλλον. Το παράρτημα του Ι.Κ.Α. φημολογείται πως σύντομα θα κλείσει. Κανείς δεν ξέρει, ποιά υπηρεσία θα απειληθεί αύριο. Ήδη οι μέτριες κατά το παρελθόν παροχές Υγείας έχουν υποβαθμιστεί περαιτέρω, και το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με υπεράνθρωπες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας. Στον τομέα της παιδείας οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υλικά απειλούν άμεσα τη λειτουργία των Σχολείων. Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνο το νησί μας αλλά όλη τη χώρα και εντάσσονται πλήρως στα πλαίσια της ακολουθούμενης πολιτικής. Αν δεν ανατραπούν αυτές οι πολιτικές, είναι σίγουρο ότι στο προσεχές μέλλον θα ζήσουμε περαιτέρω υποβάθμιση ή ακόμα και κλείσιμο άλλων δημοσίων υπηρεσιών.
Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να ανατραπούν οι πολιτικές της καταστροφής είναι η συνεχής αντίσταση και πάλη ενάντια σε οποιοδήποτε μέτρο επιδιώκει να υποβαθμίσει τις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν απομείνει στο νησί μας και τελικά την ίδια μας την ζωή.
Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΔΟΥ Τήνου καθώς και σε κάθε άλλο εργαζόμενο ο οποίος θίγεται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και θέτουμε τους εαυτούς μας στη διάθεσή τους για κάθε είδος αγωνιστικής συνεννόησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου