Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Ρώτα τον βουλευτή σου (Νο 4) από τον Π. Κουσουνάδη και το Blog "Ένας"Είναι 23 Απρίλη, βρίσκομαι σε μαγαζί της Τήνου και πέφτει στα χέρια μου το «Πρώτο Θεμα» με το αφιέρωμα στην επίσκεψη Τσίπρα. Διαβάζω το δισέλιδο και μένω με ανοιχτό το στόμα. Εντάξει είχα δει τα κραξίματα στο facebookαλλά τίποτα δεν συγκρίνονταν με την πραγματικότητα. Μπαίνω στη διαδικασία και στέλνω επιστολή στον κ. Δραγασάκη, τον οποίο επέλεξα λόγω μιας συνέντευξής στο στο UNFOLLOW.

Κύριε Δραγασάκη,
               
Πριν από ένα μήνα περίπου, διάβασα με ενδιαφέρον την συνέντευξη που δώσατε στο περιοδικό UNFOLLOW. Η εναλλακτική και ανεξάρτητη (όσο είναι δυνατόν) δημοσιογραφία, είτε αυτή εκφράζεται μέσω blog στο διαδίκτυο, είτε μέσα από έντυπα μέσα όπως το εν λόγω περιοδικό, αποτελεί για μένα την μοναδική απάντηση στα καθεστωτικά ΜΜΕ και στην λογοκρισία της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, πρόσφατο δείγμα της οποίας αποτελεί η καταστολή του Athens Indymedia.

Θα ήθελα όμως να σταθώ σε κάποιες απαντήσεις σας, καθώς επίσης και στο αν αυτές έχουν σχέση με τις ενέργειες της ηγεσίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ισχυρίζεστε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα έλθει στην εξουσία όχι με συμμαχία με την ολιγαρχία αλλά με ανοιχτό «πόλεμο» με αυτήν», όντως, η απλή και με νόημα ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  σχετικά με την εκπομπή του κ. Πρετεντέρη κινήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή.

Από την άλλη μεριά όμως, θεωρείτε «ανοιχτό πόλεμο» τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Αλαφούζο και το διευθυντικό επιτελείο του ομίλου του; Τις συναντήσεις με τον κ. Μπόμπολα και τον κ. Ψυχάρη; Τις επισκέψεις στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη; Τουλάχιστον σχετικά με την επίσκεψή στον ΣΚΑΙ στην οποία αν δεν απατώμαι συμμετείχατε προσωπικά, μπορούμε εμείς οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθούμε; Ποιος ήταν ο σκοπός της; Τι συζητήθηκε με τα στελέχη του μνημονιακού μέσου;

«Τα 20 τελευταία χρόνια μας κυβερνά ένα τρίγωνο. Το μεγάλο κεφάλαιο με κύριο εκφραστή τις τράπεζες, τα μήντια, κι ένα πολιτικό σύστημα σε σχέση διαπλοκής με αυτά τα δύο», αντιγράφω την φράση σας αυτούσια. Ποιος ήταν λοιπόν ο σκοπός της επίσκεψης των κυρίων Τσίπρα, Παππά και Σκουρλέτη στην εφημερίδα «πρώτο θέμα»; Τι «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» έκανε η ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τον ξεκάθαρα «διαπλεκόμενο» Θέμο Αναστασιάδη;

Ευτυχώς δεν αναγκάστηκα να πληρώσω για να αγοράσω την φυλλάδα που εκτός των άλλων έχει στήσει ρεπορτάζ για την Χρυσή Αυγή, έχει τυπώσει ρατσιστικά πρωτοσέλιδα (εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον creative directorτης φυλλάδας τα μυστικά του χτισίματος ενός επιτυχημένου πρωτοσέλιδου!), έχει δημοσιεύσει αδιασταύρωτες ειδήσεις σχετικά με τη Χρυσή Αυγή και έχει ανακηρύξει τον αρχηγό των νεοναζί Νίκο Μιχαλολιάκο ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2012.

Δυστυχώς η εφημερίδα είναι πρώτη σε κυκλοφορία, και την βρήκα πολύ εύκολα στο τραπέζι ενός μαγαζιού. Κι αυτό κάτι σημαίνει, όπως είπε και ο κ. Τσίπρας. Πολύ θα ήθελα να ξέρω τι σημαίνει για τον κ. Τσίπρα η αυξημένη κυκλοφορία του «πρώτου θέματος». Ίσως να σημαίνει ότι όλο και περισσότερος κόσμος χρειάζεται τις προσφορές που κάνει σε πολυεθνική αλυσίδα super market.

Σε τι ωφέλησε το κοινωνικό μέτωπο η μέσω του ρεπορτάζ παρουσίαση του κ. Τσίπρα ως «σέξι», «όμορφο αγόρι» ή «ροκ σταρ»; Σε τι ωφέλησε η δημοσίευση φωτογραφίας στην οποία ο κ. Τσίπρας χαμογελαστός συνάπτει χειραψία με τον επίσης χαμογελαστό Θέμο Αναστασιάδη, τον παρουσιαστή που πρώτος φρόντισε να μας δείξει το «γλυκό πρόσωπο» του «Καιάδα», με φόντο τους επίσης χαμογελαστούς κυρίους Σκουρλέτη και Παππά; Ήταν συλλογική η απόφαση για την εν λόγω επίσκεψη, αλλά και για τις υπόλοιπες που αναφέρονται; Έχετε συναίσθηση ότι τέτοιου είδους συναντήσεις και δημοσιεύσεις αποτελούν λόγο για να ντρέπονται πολλοί από τους ανθρώπους που σας στήριξαν και σας στηρίζουν, είτε μέσω της οργανωτικής δομής του κόμματος είτε απλά με την ψήφο τους;

Ευελπιστώ σε μια ειλικρινή απάντηση εκ μέρους σας την οποία και θα δημοσιεύσω στο προσωπικό μου blog (www.enas1983.blogspot.gr) αν το εγκρίνετε, όπως έχω κάνει και με αντίστοιχες απαντήσεις των κυρίων Διαμαντόπουλου, Παπαδημούλη και Συρμαλένιου. Οι ερωτήσεις μου είναι ερωτήσεις ενός απλού ψηφοφόρου που προσπαθεί να πιστέψει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ένα μέτωπο της ριζοσπαστικής αριστεράς, και η έννοια του ριζοσπαστισμού είναι μία, είτε βρισκόμαστε στον 19ο είτε στον 21ο αιώνα, να σπάσουν οι ρίζες που μας κρατάνε δεμένους με το καπιταλιστικό σύστημα. Ενός ψηφοφόρου που προσπαθεί να πιστέψει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι «εγγύηση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων», διότι όταν κυβερνάει το διαβολικό τρίγωνο που εσείς ορίζετε ως «το μεγάλο κεφάλαιο με κύριο εκφραστή τις τράπεζες, τα μήντια, κι ένα πολιτικό σύστημα σε σχέση διαπλοκής με αυτά τα δύο», τότε δεν έχουμε ούτε δημοκρατία, ούτε δικαιώματα. Μήπως λοιπόν οι «συμμαχίες με το διάβολο» φέρνουν αποτελέσματα που ωφελούν εκείνον κι όχι εμάς;

Κουσουνάδης Πέτρος

Η απάντηση ήρθε μετά από τρεις εβδομάδες περίπου και ήταν η παρακάτω

Κύριε Κουσουνάδη, σας ευχαριστώ για την επικοινωνία και την επιστολή σας.   

Πράγματι, αυτό το οποίο είπα στη συνέντευξή μου στο περιοδικό Unfollow αποτελεί βασικό στοιχείο της ανάλυσης που κάναμε για την κρίση. Η αλληλεξάρτηση πολιτικού συστήματος - τραπεζών - ΜΜΕ αποτελεί χαρακτηριστικό συστατικό της οικονομικο-πολιτικής μας ζωής, τόσο πριν όσο και μετά την κρίση.

Γι’ αυτό και ένα από τα θέματα τα οποία μας απασχολούν στα πλαίσια των προγραμματικών μας επεξεργασιών είναι ο συνολικός επανασχεδιασμός των όρων λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά, εντός του Μαΐου έχει προγραμματισθεί να γίνει μια πρώτη δημόσια διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και συμμετοχή ειδικών στα θέματα αυτά.

Στο μεταξύ, από οικονομική άποψη, όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις που ελέγχουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι με  μεγάλες ζημίες ή και με αρνητική καθαρή θέση. Κανονικά δηλαδή θα έπρεπε να κλείσουν όσες δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια με αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Δεδομένου ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, θεωρήσαμε σκόπιμο να υπάρξει ανοικτή ενημέρωσή τους για τις θέσεις μας. Αυτόν το σκοπό είχαν οι επισκέψεις κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στους φορείς του κλάδου αυτού.

Τέλος, στο χώρο αυτόν υπάρχει μια «παράδοση» κρυφών επαφών με πολιτικούς, παράδοση την οποία εμείς προφανώς δεν θέλουμε να συνεχίσουμε. Ένας δεύτερος στόχος μας λοιπόν ήταν να σπάσουμε αυτή την «παράδοση». Αν υπάρχει ανάγκη επικοινωνίας, αυτή θα γίνεται ανοιχτά, δημόσια.   

Γενικά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προσπάθειά μας είναι να διαμορφώσουμε μια στάση αρχών στην αντιμετώπιση διάφορων ζητημάτων.

Με εκτίμηση

Γ. Δραγασάκης     

Ευχαριστώ θερμά τον κ. Δραγασάκη για τις απαντήσεις του. Αν μη τι άλλο ο δημόσιος διάλογος είναι εκείνος που καταδεικνύει αλλά και διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και δρούμε.

Ως την επόμενη φορά…Πηγή: Blog Ένας

6 σχόλια:

 1. Σας έπεισαν οι απαντήσεις του κ. Δραγασάκη; Ότι δηλ.οι επισκέψεις του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στους φορείς του κλάδου που του αναφέρατε πραγματοποιήθηκαν με μοναδικό σκοπό τις προγραμματικές επεξεργασίες και τον συνολικό επανασχεδιασμό των όρων λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα, ενόψει την εντός του Μαίου δημόσια διαβούλευσή του;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν ρωτάτε εμένα, όχι δεν μπορώ να πω ότι με έπεισε.

   Μεγαλύτερη ενδιαφέρον όμως έχει ότι δεν αναφέρεται καθόλου σε συγκεκριμένες ερώτησεις που έγιναν, προτιμώντας να μιλήσει γενικότερα για τον σκοπό των επισκέψεων.

   Θα σας ρωτήσω όμως κι εγώ κάτι, για ποιο λόγο δεν υπογράφετε το σχόλιό σας;

   Διαγραφή
  2. Ναι κ. Κουσουνάδη προς εσάς απηύθυνα την ερώτησή μου και την απάντησή σας - με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη - ομολογώ πως την αξιολογώ ως αντικειμενική και αφοπλιστικά ειλικρινή.
   Τώρα ως προς το δικό σας ερώτημα που μου απευθύνατε, σχετικά με την μη υπογραφή του σχολίου μου, απαντώ:
   1.- Δεν ήταν σχόλιο αλλά εύλογη (κατ' εμένα) απορία διότι όντως ο κ. Δραγασάκης, όπως και εσάς, ομολογώ πως δεν με "κάλυψαν" οι απαντήσεις του στα ερωτήματα που του θέσατε. Και επ' αυτού ήθελα να γνωρίζω την προσωπική σας γνώμη διότι παρακολουθώντας ανελλειπώς τους σχολιασμούς και όχι μόνο που αναρτάτε στο ΞΑΝΕΜΟ η τυχόν διαφορετική και ασφαλώς ως συνήθως τεκμηριωμένη απάντησή σας να επίλυε άμεσα την απορία μου ή και να θίγατε παραμέτρους που εγώ δεν έλαβα υπόψη στην αξιολόγηση των απαντήσεών του και
   2.- Η επιλογή Ανώνυμος/η είναι μία συνήθης επιλογή που ασφαλώς, τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, δεν υποκρύπτει ούτε κάτι ιδιαίτερο ούτε και κάποια σκοπιμότητα. Απλώς επιλέγω το "είθισται" αφού δεν έχω να πω και κάτι σημαντικό.

   Διαγραφή
  3. Καταρχήν ευχαριστώ που αξιολογείτε τις αναρτήσεις και τα σχόλιά μου ως ειλικρινή και τεκμηριωμένα.

   Ονόμασα "σχόλιο" την ερώτησή σας, απλά επειδή συνηθίζεται να λέγονται σχόλια όσα γράφονται κάτω από μια ανάρτηση.

   Η επιλογή Ανώνυμος/η είναι πολύ συνηθισμένη αλλά ταυτόχρονα αποτελεί για τον τόσο σημαντικό δημόσιο διάλογο, την χειρότερη από όλες όσες προσφέρονται!

   Οτιδήποτε λέγεται σε έναν τέτοιο δημόσιο διάλογο είναι σημαντικό, πολύ περισσότερο μια ερώτηση για την προσωπική μου γνώμη σχετικά με το άρθρο.

   Ελπίζω την επόμενη φορα να γνωρίζω με ποια μιλάω :)

   Διαγραφή
 2. Κατ αρχήν, οι συναντήσεις δεν είναι ένοχες από μόνες τους. Το τι γίνεται σε αυτές είναι το θέμα (και δυστυχώς δεν μπορούμε να πάρουμε σίγουρη-ειλικρινή απάντηση γι αυτό).

  Το σοβαρότερο θέμα εδώ είναι η επιλογή να δώσει ο Τσίπρας συνέντευξη στην εφημερίδα που έχει αναλάβει εργολαβικά να φτιασιδώσει το πρόσωπο των νεοναζί, με την αισχρότερη προπαγάνδα εναντίον κοινωνικών ομάδων και να φωτογραφίζεται χαμογελαστός με τον πασίγνωστο κομιστή/μεταφορέα εκατομμυρίων σε πορτ-παγκάζ στην ελβετία/δημοσιογράφο προβολής γυναικών ως κρέας...

  Ηθικές εκπτώσεις... και μετά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή