Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Εκκλησίες με χρώματα και αρώματα

Το λεύκωμα και η αναμνηστική κάρτα που μοιράστηκε
για την Σχολή της Ι.Μ. Ουρσουλινών στο τέλος της εκδήλωσης 
Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η παρουσίαση του λευκώματος «Χρώματα και Αρώματα της Τήνου» την Παρασκευή 23 Αυγούστου στο ΙΤΗΠ. Στην πολυτελή έκδοση 171 σελίδων της Παλαμάρης Α.Ε. καταγράφονται οι 800 και πλέον εκκλησίες της Τήνου – Ενοριακοί Ναοί, προσκυνήματα και ξωκλήσια – οι γιορτές, τα πανηγύρια και τα έθιμα που τα συνοδεύουν.

Το κείμενο είναι της Κορωνίας Αρτέμη – Μακρίδη, οι φωτογραφίες του Αριστείδη Κοντογιώργη και την τελική επιμέλεια – παρουσίαση του λευκώματος είχε η Φ. Παλαμάρη.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΤΗΠ μίλησαν για το βιβλίο οι: Γ. Αλβέρτης, Β. Κολάρος, π. Μ. Φώσκολος, Αλ. Φλωράκης, Κ. Αρτέμη και ο Ε. Παλαμάρης.

Της παρουσίασης ακολούθησε μουσική βραδιά στον Κάκτο όπου οι εξαιρετικές «Θρυαλλίδες», σχήμα με εννέα νέες κοπέλες μας ταξίδεψαν με λαϊκά παραδοσιακά τραγούδια σε όλη την Ελλάδα.
Μέρος των εσόδων της έκδοσης από την διάθεση του λευκώματος θα δοθούν στην Ιστορική Σχολή της Μονής Ουρσουλινών στα Λουτρά.

Σημείωση: Πάντως, ούτε στο λεύκωμα αναφέρεται, ούτε οι ομιλητές διευκρίνισαν αν στην καταγραφή συμπεριλαμβάνονται και τα «Ιερά Ναΐδρια μετά κελίων ή πανηγυρόσπιτων» (διάβαζε κρεβατοκάμαρες), που τις τελευταίες δεκαετίες ξεφύτρωσαν στο νησί με τις ευλογίες της Ναοδομίας. Εκτός και αν στο Συν (+) στον τίτλο υπονοείται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε μια μελλοντική επανέκδοση θα πρέπει να διευκρινιστεί.  

  

3 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΕΙ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πάντως το βιβλίο ήταν πολύ μέτριο
    σε σχέση με αυτα που έχουμε δει να βγαίνουν τα τελευταία χρόνια στη τηνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή