Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Κύκλος ή Σπείρα;

1250 μέρες, 770+ αναρτήσεις (0,62 ανά ημέρα), 1500+ σχόλια (1,2 ανά ημέρα), 190.000 επισκέπτες (150+ μοναδικοί επισκέπτες ανά ημέρα), 1 δικαστική μάχη. Με όποιο τρόπο και να το το μετρήσεις είναι μια μικρή ιστορία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010, μετουσιώθηκε σε ηλεκτρονική μορφή τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και με την μικρή του παρέμβαση πέρασε 3,5 περίπου χρόνια διεκδικώντας ανατρεπτικά! 

Τις μέρες της δικαστικής μάχης που έδωσε ο Παναγιώτης γράψαμε: "[...] οι αυταπάτες δεν έχουν ρόλο στην πολιτική μας θέση. Αυτές τις λίγες γραμμές και κάθε μας πράξη θα την προσφέρουμε στην δύναμη του συνόλου που θεωρούμε ανυπέρβλητη!"
Δεν φέραμε την ανατροπή και το ξέρουμε, όμως το Ξάνεμο και μαζί όλοι όσοι αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα στην προσπάθεια φίμωσης ενός μέσου, διεκδίκησαν και κέρδισαν τότε το αυτονόητο: την αναγνώριση του δικαιώματος να αναπαράγει δημόσια ερωτήματα και να επιδιώκει τον δημόσιο διάλογο.

Αυτή η μικρή ιστορία κανονικά έφτασε στο τέλος της. Η ανάγκη δημιουργίας μέσου παρέμβασης στα αυτοδιοικητικά του νησιού μετουσιώθηκε πια σε πραγματική ανάγκη στην τοπική κοινωνία και η μικρή μας κοινωνία γέννησε νέο βήμα, αφήνοντας πίσω το Ξάνεμο ψηφιακό «υποκατάστατο». 

Μια δημοτική κίνηση ιδρύθηκε το Σάββατο και οι οιωνοί είναι μόνο θετικοί: 
  • Διευρυμένη  σύνθεση που καλύπτει σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς χώρους (αγρότες, οικοδόμοι, συνταξιούχοι, καθηγητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί ιδιωτικού και δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι κτλ).
  • Από όλα τα μέρη του νησιού (Έξω, Πάνω, Κάτω, Χώρα) και στην συντριπτική πλειοψηφία μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.
  • Ηλικιακά (νέοι 25+ ετών έως νέοι 65+ χρόνων) και όλοι με όρεξη για δουλειά.
Ήταν πολύ ευκολότερο από το αναμενόμενο μάλιστα, να χωριστούν οι θεματικές ομάδες εργασίας καθώς υπήρχε σε κάθε μία διαθέσιμος/η με το αντίστοιχο υπόβαθρο. 

Το σπουδαιότερο επίτευγμα βέβαια αυτής της σύνθεσης παραμένει η συμμετοχή: Είναι προϊόν ανοικτού και δημόσιου διαλόγου και συνδιαμόρφωσης από τον δομικό λίθο της δημοκρατίας: τους τηνιακούς πολίτες!  
Ετυμολογικά λοιπόν δικαιολογούμε πλήρως την επιλογή «ΚΟΙΝΟ Τηνίων» (κοινό: σύνολο ανθρώπων οι οποίοι συνδέονται με άτυπους κοινωνικούς δεσμούς, σαφείς όμως ως προς τα ενδιαφέροντα και τους ευρύτερους προσανατολισμούς).

Μοιάζει λοιπόν, η μικρή πορεία του Ξάνεμου να έχει ολοκληρωθεί. Ίσως θα έπρεπε να «κατεβάσουμε ρολά» και να αφιερωθούμε στο πρωτόγνωρο για την Τήνο εγχείρημα δημιουργίας συνδυασμού από την βάση. Από την άλλη ένα ψηφιακό μέσο ακόμη είναι σίγουρα χρήσιμο και μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο σε αυτή την μάχη:
Για τον παραπάνω λόγο, το ιστολόγιο Ξάνεμο, με την σύμφωνη γνώμη των διαχειριστών του κατατίθεται στις ανάγκες της δημοτικής κίνησης χωρίς αυτό να σημαίνει απουσία από τις λοιπές ψηφιακές "επικοινωνίες" του νησιού. Νομίζουμε πως αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε παράλληλα την διπλή προσπάθεια. 

ΥΓ: Ο τίτλος αναφέρεται στις δύο επικρατούσες διαφορετικές ερμηνείες για την επανάληψη της ιστορίας 

1 σχόλιο: