Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

16/11/73 - 16/11/14 Χούντα και τότε - χούντα και τώρα.

Χούντα και τότε

16/11/1973 Η αλληλεγγύη του λαού στους αγωνιζόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου κορυφώνεται. Οι φοιτητές σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα προχωρούν επίσης σε καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. Το μεσημέρι καταφθάνουν στο Πολυτεχνείο και αγρότες των Μεγάρων, που προηγουμένως είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Άρειο Πάγο, διαμαρτυρόμενοι για τις απαλλοτριώσεις της χούντας χάριν της ιδρύσεως διυλιστηρίου του εφοπλιστή Στ. Ανδρεάδη. Ο κόσμος έξω από το Πολυτεχνείο μετριέται πλέον σε δεκάδες χιλιάδες.
Από το απόγευμα φαίνεται ότι τα πράγματα οδηγούνται σε σύγκρουση. Έξω από το Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας, η αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές και σημειώνονται συμπλοκές οι οποίες γρήγορα γενικεύονται. Τα δακρυγόνα και τα καπνογόνα πέφτουν βροχή. Πολλά άτομα τραυματίζονται και μεταφέρονται στο Πολυτεχνείο. Ο Σταθμός Α' Βοηθειών είναι επίσης γεμάτος από τραυματίες. Ο σταθμός των φοιτητών κάνει έκκληση για φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γιατρούς και ασθενοφόρα.
Καθώς η επίθεση κατά και του ίδιου του Πολυτεχνείου διαφαίνεται αναπόφευκτη, αρχίζουν να στήνονται οδοφράγματα, καθώς και ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο. Στην περιοχή του Πολυτεχνείου ακούγονται πυροβολισμοί, οι οποίοι σύντομα πυκνώνουν. Οι διαδηλωτές ενισχύουν τα οδοφράγματα και ο σταθμός των φοιτητών απευθύνει εκκλήσεις στο λαό των Αθηνών για ενεργό συμπαράσταση.
Ώρα δώδεκα τα μεσάνυχτα: Από τους στρατώνες στο Γουδή και το Διόνυσο βγαίνουν οι πρώτες στρατιωτικές μονάδες και κατευθύνονται προς το Πολυτεχνείο.


Χούντα και τώρα.

Από το omniatv


[Γενικό πλάνο της πορείας της Πέμπτης 13/11 - @ypopto_mousi]
Με δύο κινητοποιήσεις αντέδρασαν χθες οι φοιτητές στην κατάληψη της Νομικής και της Πρυτανείας από αστυνομικές δυνάμεις που είχε διατάξει ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης.
b2ap3_thumbnail_traumatias-prwi.jpg 
Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των διαδηλωτών τόσο νωρίς το πρωΐ όσο και το βράδυ της Πέμπτης. Το πρωΐ δύο τραυματίες φοιτητές διακομίστηκαν στο Αρεταίειο για ράμματα στο κεφάλι και αξονική τομογραφία. Το βράδυ, κατά την επίθεση των ΜΑΤ στο πλήθος των φοιτητών που κατευθύνονταν προς το Πολυτεχνείο με χρήση χειροβομβίδων «κρότου-λάμψης» και άγριους ξυλοδαρμούς, υπήρξαν αρκετοί τραυματίες, των οποίων ο αριθμός παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος.

10 ημέρες αναβρασμού στην εκπαίδευση

Οι κινητοποιήσεις στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης ξεκίνησαν από την Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, όταν μεγάλος αριθμός σχολείων (περίπου 500)προχώρησαν σε καταλήψεις με βασικό κοινό σημείο την αντίθεση στο «νέο λύκειο» - που περιλαμβάνει πρακτικές όπως η τράπεζα θεμάτων. Οι μαθητές στοχοποιήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ και διευθυντές σχολείων εφήρμοσαν καταδοτικές πρακτικές. Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε την συνδρομή της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να εντοπιστεί ο δημιουργός ενός event στο Facebook για τις μαθητικές καταλήψεις.
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έγινε στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου.
Καταλήψεις είχαν αποφασίσει και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Φιλοσοφικής και της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις 5 και 6 Νοεμβρίου, καθώς ο πρύτανης Φορτσάκης είχε αναγγείλει και κλείσιμο των σχολών (lock-out) από τις 13 Νεμβρίου, εν όψει της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι διαδηλώσεις της Πέμπτης

b2ap3_thumbnail_mpatsoi-nomikoi-nyxta.jpg
Από αργά το βράδυ της Τετάρτης 12 Νεομβρίου, με εντολή του πρύτανη Θ. Φορτσάκη η αστυνομία κατέλαβε την Πρυτανεία και την Νομική σχολή του ΕΚΠΑ για την εφαρμογή του lock-out. Φητητές αντέδρασαν με κινητοποίηση το πρωΐ της Πέμπτης στην Νομική, όπου χτυπήθηκαν με χημικά και ξύλο από τα ΜΑΤ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συνέλευση στον πεζόδρομο της Ρ. Φεραίου, έξω από την Πρυτανεία, απ' όπου και απηύθυναν κάλεσμα για συγκέντρωση το απόγευμα και πορεία διαμαρτυρίας.



Η πορεία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς το κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, με την πρόθεση να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση.
Οι θυρωροί έκλεισαν με λουκέτο την είσοδο της Στουρνάρη όταν έφτασε η πορεία, με εντολή του πρύτανη του ΕΜΠ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στον χώρο εγκλωβίστηκαν και φοιτητές που εκείνη την ώρα έκαναν μάθημα, καθώς δεν είχε προαναγγελθεί κάποιο κλείσιμο του κτιρίου.
Οι διαδηλωτές αφαίρεσαν το λουκέτο και άνοιξαν την πόρτα και αμέσως δέχτηκαν άγρια επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, από όλες τις πλευρές, με ξύλο και βομβίδες δακρυγόνων και «κρότου-λάμψης».
Κατά την επίθεσή τους, τα ΜΑΤ χτύπησαν και φωτορεπόρτερ.
Οι διαδηλωτές παρέμειναν για λίγο εντός του χώρου του Πολυτεχνείου. Υπό τον ήχο του συνθήματος «αλήτες-λέρες-φοιτητοπατέρες», κάποια μεγάφωνα κάλεσαν τους φοιτητές να «αποχωρήσουν συντεταγμένα» μέσω της οδού Τοσίτσα και συνέχισαν μέχρι την Πλατεία Βικτωρίας όπου και διαλύθηκαν.

5 σχόλια:

  1. Και θα αναλωθούμε ΠΑΛΙ σε αφορισμούς για τον αέναο φασισμό, σε κατάρες προς τα επάρατα ΜΑΤ, σε ξεματιάσματα των δικών μας παιδιών "μη και τους τύχει τέτοιο κακό ποτέ", σε ξόρκια για την καλυτέρευση του συστήματος, σε μούτζες προς τον φορτσάκη, θα κάνουμε παραλληλισμούς και αντιστοιχίες με πρόσωπα του παρελθόντος, θα χλευάσουμε όσους πάτησαν στο Πολυτεχνείο για να αστικοποιηθούν επιτέλους και μετά από δέκα μέρες όλα θάχουν περάσει.
    Σα μια βαριά ίωση, σαν ένα κακό κρυολόγημα, σαν κάτι που μας βρίσκει κάθε χειμώνα, να , ας πούμε σαν ένα συνάχι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.
    Πάνε τα παιδιά του τότε και είμαι σίγουρος πως αν ήξεραν σε τί χέρια παραδίδουν την δημοκρατία με τους αγώνες τους, πάλι το ίδιο θάκαναν, γιατί τόκαναν από αίσθηση ευθύνης και χρέους. Άλλοι καιροί, άλλοι ταγοί, άλλες ανάγκες και άλλοι στόχοι. Πώς λέει ο Νίτσε "Μισώ τους τεμπέληδες που διαβάζουν!"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΒΙΑ... ΝΑΙ. ΧΟΥΝΤΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΖΗΣΕΙ -ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΜΑΛΙΣΤΑ- ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΝΑ ΜΗ ΤΗΝ ΖΗΣΕΤΕ. ΓΙΑΤΙ, ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ, ΟΥΤΕ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έτσι όπως χρησιμοποιείς το β' πληθυντικό ακούγεται σαν απειλή...

      Διαγραφή
    2. ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ, ΑΛΙΜΟΝΟ. ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΓΡΨΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ- ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΑΣ- ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΟΥΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ...

      Διαγραφή
  3. Μια λεπτομέρεια είναι ότι, η Δημοκρατία είναι πάντα σχετική.

    Οπότε ο ανώνυμος 2:33 θέλω να πιστεύω πως απλώς δεν έχει αντιληφθεί την μετάλλαξη της χούντας ή καλύτερα, τα ενδύματα που έχει ενδυθεί για να προσποιηθεί την δημοκρατία.

    Η δημοκρατία κρίνεται πρωτίστως, από την δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά και παρέμβασης στις αποφάσεις που μας αφορούν, και όχι από το αν "τολμάω να γράψω ανέκδοτα"...

    Απλουστευτικές, γενικόλογες απόψεις που εκφέρονται και περιφέρονται από στόμα σε στόμα και κάνουν πολύ μεγαλύτερο κακό απ΄όσο φανταζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή