Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Συγγνώμη Αρκά, δεν έχεις δίκιο

Capture
Από το πρωί της Παρασκευής η υπόθεση του Αρκά έγινε αντικείμενο χυδαίας προπαγάνδας από ορισμένους από τους πιο σκοτεινούς κύκλους στην Ελλάδα.
Άνθρωποι που χειροκροτούσαν τις συλλήψεις πολιτών για σάτιρα (γέρων Παστίτσιος), το κλείσιμο ανεξάρτητων πηγών ενημέρωσης (Indymedia) αλλά ακόμη και το βασανισμό από την αστυνομία για πολιτικές απόψεις (αντιφασιστική μοτοπορεία) χρησιμοποίησαν τις ύβρεις εναντίον του σκιτσογράφου για πολιτικές σκοπιμότητες εμφανιζόμενοι ως υποστηρικτές της ελευθεροτυπίας.
Το καθεστώς που υπηρέτησαν αυτοί οι άνθρωποι τα τελευταία πέντε χρόνια έριξε την Ελλάδα κατά 50 θέσειςστην κατάταξη της παγκόσμιας ελευθερίας του Τύπου. Αρκετοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ δέχθηκαν δολοφονικές επιθέσεις από τον κρατικό μηχανισμό, δεκάδες αν όχι εκατοντάδες απολύθηκαν για τις απόψεις τους.
Κανένας τους δεν μιλούσε τότε για τη λογοκρισία. Όταν όμως κάποιοι άγνωστοι έγραψαν ορισμένα επιθετικά (όπως μαθαίνουμε) σχόλια εναντίον του Αρκά οι ίδιοι διώκτες της ελευθεροτυπίας ανέβηκαν στα κάγκελα.
Κανένας από αυτούς δεν είχε δει τα σχόλια, αφού είχαν κατέβει από το facebook. Και όμως τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να παρουσιάζουν σχεδόν πανομοιότυπα κείμενα (σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στο TheToc και την iefimerida ήταν το ίδιο κείμενο) και να χρησιμοποιούν το περιστατικό για να επιτεθούν στο σύνολο της Αριστεράς.
Ούτε στις χειρότερες ημέρες του Μακαρθισμού ή της σταλινικής Ρωσίας δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι, δημοσιολόγοι και πολιτικοί που θα τολμούσαν να φτάσουν σε τέτοια σημεία χυδαίας προπαγάνδας χωρίς να έχουν δει ποτέ το αντικείμενο της οργής τους – στη συγκεκριμένη περίπτωση τα σχόλια.
Προφανώς ο Αρκάς έχει δικαίωμα να σκιτσάρει ότι θέλει και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες για να μπορεί να το κάνει. Επίσης έχει κάθε δικαίωμα να ανεβάζει και κατεβάζει όποτε θέλει τους συνεργαζόμενους με αυτόν λογαριασμούς στο facebook – ειδικά αν έχει πέσει θύμα ανεγκέφαλων σχολιαστών.
Όταν όμως μετατρέπεται ο ίδιος (άθελά του) σε εργαλείο μιας τερατώδους εκστρατείας λάσπης προς το σύνολο της Αριστεράς οφείλει να λάβει σαφή θέση.
Το σχόλιο “σε αυτή τη χώρα έχει γίνει πολύ επικίνδυνο να είσαι με τους άλλους… όποιοι και αν είναι αυτοί” όχι μόνο δεν αποτελεί σαφή τοποθέτηση αλλά στην ουσία εξισώνει τα θύματα της επίθεσης με τους θύτες. Ακόμη χειρότερα αποδέχεται ότι το σχόλιο κάποιου γελοίου στο facebook είναι εξίσου σοβαρό με την κρατική βία και τη λογοκρισία που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.
Είναι ακριβώς αυτό το τελευταίο σκίτσο απάντηση του Αρκά που έδωσε στον Μπογδάνο του ΣΚΑΙ το δικαίωμα να πει “εμείς είμαστε οι άλλοι” – και ίσως να είχε δίκιο.
Άρης Χατζηστεφάνου στο info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου