Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

H Πρώτη Φορά Αριστερά έγινε Πρώτη Φορά Δημοκρατία

alexis tsipras


Με τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος της Κυριακή 5 Ιουλίου, για το αν οι Έλληνες πολίτες αποδέχονται ή απορρίπτουν την πρόταση των θεσμών.
Είναι το πρώτο δημοψήφισμα που διεξάγεται στη χώρα μας, μετά από 41 χρόνια.
Όλοι συνηθίζουν να λένε με χαρακτηριστική ευκολία πως η Ελλάδα γέννησε την Δημοκρατία αλλά δεν είναι πολλοί που απορούν για το πώς γίνεται οι χώρες που δεν γέννησαν την Δημοκρατία να κάνουν δημοψηφίσματα, ενώ η Ελλάδα ποτέ.
Το ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου σημαίνει πως μπορούσαν -ακόμα και με αυτό το Σύνταγμα με το άρθρο 44- να έχουν διεξαχθεί και άλλα δημοψηφίσματα στη χώρα μας. Οι αφορμές αυτά τα 41 χρόνια ήταν πολλές.
Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το δημοψήφισμα;
Γιατί δεν μπορεί να πάει τη συμφωνία στην Βουλή. Στη Βουλή, η συμφωνία θα περνούσε με τις ψήφους των μνημονιακών κομμάτων -με παράλληλες απώλειες ψήφων των βουλευτών της κυβέρνησης- και η κυβέρνηση θα έχανε την δεδηλωμένη.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικός και είναι παίκτης. Όλες οι κινήσεις του τα τελευταία χρόνια – είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του- δείχνουν πως ξέρει να παίζει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα χαμογελάει από τον ουρανό. Τελικά, ο «μικρός» δεν ήταν καλός μόνο στη μίμηση του τρόπου ομιλίας του Ανδρέα.
Η συμφωνία με τους δανειστές προχώρησε. Ο Αλέξης Τσίπρας δούλεψε εντατικά όλους αυτούς τους μήνες προς αυτή την κατεύθυνση, έκανε το δικό του καθήκον, και τώρα καλεί τους Έλληνες να αποφασίσουν.
Η ευθύνη της απόφασης για την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των θεσμών ξεπερνάει τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση.
Όσοι θεωρούν διχασμό το δημοψήφισμα, θα πρέπει να μάθουν πως το δημοψήφισμα είναι Δημοκρατία.
Το δημοψήφισμα είναι μόνο Δημοκρατία. Διαφορετικά, να καταργήσουμε και τις εκλογές, για να μην «διχάζονται» οι Έλληνες.
Σημαντικότερο και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου, είναι ότι γίνεται δημοψήφισμα.
Το σημαντικότερο είναι πως οι Έλληνες έχουν την τύχη τους στα χέρια τους.
Με μια μόνο κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε από την δύσκολη θέση, ενώ, παράλληλα, έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που επικαλείται τη λαϊκή κυριαρχία και προσφεύγει σε δημοψήφισμα.
Δεν ξέρω αν το καταλάβατε αλλά, αναγγέλλοντας το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε κάτι μοναδικό:
H Πρώτη Φορά Αριστερά έγινε Πρώτη Φορά Δημοκρατία.
Οι Έλληνες αντέχουν την Δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέχει την Δημοκρατία;
Άρθρο 1 του Συντάγματος:
1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
2. Θεμέλιο του Πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.


   Από τον: pitsirikos

9 σχόλια:

 1. Επειδή πιστεύω ότι οι αναγνώστες και οι σχολιαστές του "Ξάνεμου", έχουν κρίση, στο επερχόμενο δημοψήφισμα, το διακύβευμα, δεν είναι μονολεκτικό. Δεν είναι εθνικοπατριωτικό, δεν είναι δημιουργική ασάφεια, δεν είναι λαϊκοαπελευθερωτική υπέρβαση, αλλά έχει συγκεκριμένες συνέπειες:
  1. Μετά απ’ όλα αυτά που μας οδήγησαν εκεί, η σφιχτή φορολόγηση μας, θα έχει την ίδια ισχύ, μ’ εκείνη που μας επέβαλαν με τις μεθοδεύσεις τους οι δανειστές;
  2. Το ΦΠΑ, με καλύτερα ποσοστά για τα λαϊκά πορτοφόλια, θα μαζέψει λεφτά;
  3. Ο ΕΝΦΙΑ, θα συνεχίσει να υπάρχει;
  Αν λοιπόν απαντηθούν αυτά, αλλάζει προς το καλύτερο η δημοκρατική ενημέρωση, ως αναπόσπαστο συστατικό της δημοκρατικής επιλογής. Δεν πρέπει λοιπόν να επικεντρωνόμαστε στο τι λέει ο κάθε πολιτικάντης, αλλά στο τι ακριβώς επακολουθεί για το πρόβλημα που κρίνεται από το «ναι» και «όχι». Διότι το μέγιστο ζήτημα στην ελληνική κοινωνία δεν είναι μόνο η τήρηση των αυστηρών δεσμεύσεων που μας επιβάλλουν οι ξένοι, αλλά και η συνειδητή συνεισφορά μιας νομοταγούς υπακοής των πολιτών ως προς τις εθνικές τους υποχρεώσεις. Δηλαδή την συντήρηση του κράτους που υπηρετούμε. Φοβούμαι, ότι μετά από ένα «όχι» στην απάντηση του δημοψηφίσματος, η χαλαρότητα της ελληνικής κοινωνίας, ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» φόροι δεν πληρώνονται, θα οδηγήσει στην χαλαρότητα των εισπρακτικών δομών, στην μη τήρηση των κανόνων των λειτουργικών κανόνων, που σημαίνει οτιδήποτε κρατικό δεν θα πληρώνεται. Από τα παράβολα, μέχρι τους φόρους, μια και θα δικαιολογηθεί επί τοις πράγμασι, ότι γι΄ αυτό άλλωστε αρνηθήκαμε τους ξένους δανειστές. Στην περίπτωση αυτή, ένα ανίσχυρο κράτος να δείξει την πυγμή του, το μόνο που θα κάνει για ν’ αυτοσυντηρηθεί, είναι να πουλά αναγκαστικά, όλα εκείνα τα περιουσιακά του στοιχεία, που τώρα αρνείται να τα διαπραγματευτεί με τους ξένους. Με δυό λόγια, στο δημοψήφισμα της επερχόμενης Κυριακής, το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι (που δεν έχουν να χάσουν τίποτε), θα ψηφίσουν εναντίον των μισθωτών (του δημσίου) και των συνταξιούχων, που συντηρούνται από τους φόρους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. na pas ston ari na zhseis...koimase orthios

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Katse sti gi, gia na koimasai xapltos! To kalo inai na koimasai, giati an xypniseis tha koitas giro sou kai tha teleis na kleiseis ta matia.Ta miala sta kagela apo deftera.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα ήθελα να ‘ξερα ποιος πάει τώρα ν’ αποδώσει το ΦΠΑ στο κράτος, τις υποχρεώσεις του στην εφορία, να πληρώσει παράβολα, να πληρώνει τις 100 δόσεις στην εφορία. Ποιος θα πληρώσει ενοίκιο, το ρεύμα, το νερό, μέχρι το ποιος θα πληρώσει υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα. Τούτες τις ώρες, αναλογίζουμε τους έρμους τους μετανάστες που δουλεύουν στη χώρα μας. Χωρίς λεφτά, χωρίς κοινωνική ανοχή, χωρίς διέξοδο, σαν την καλαμιά στον κάμπο. Η Ελλάδα της δημοκρατίας, που παίζει με τον ανθρωπισμό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όλοι ειναι απο τον ίδιο λάκο και όλοι τους έχουν τον ίδιο στόχο με διαφορετικό σχεδιο.... Τσιρακια των αλκολικων,κτηνοβατων,παιδεραστων της Ευτωπης ειναι όλοι ..... Όλοι μαζι αποφάσισαν να μας ξεφτυλιςουν κσι να μας διαλύσουν.... για το χρήμα κσι την ύλη ....Σηκωθείτε ψηλά κσι δειτε προς τα κάτω την κατάντια μας.... Χωρισμένοι όλοι σε παρατάξεις κσι ομάδες απλα για να προστατεύει τον εγωισμουλη του ο καθένας ...κσι να μην παίρνει ευθύνη γα τίποτα ...... Μια άποψη διαφορετική δεν υπάρχει; Η αριστερά η δεξιά; Η ΠΑΟ η θρύλος ; Η άσπρο η μαύρο .... Ξεκολειστε.....

  9

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μας κυνηγάει ο Αντίχριστος! Το 'πε και ο Παΐσιος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αν το «Ξάνεμο» έχει διάθεση προς εμβάθυνση, αν οι πολίτες έχουν επιθυμίες για μια καλύτερη διακυβέρνηση, αν οι σχολιαστές μπορέσουν να ευθυγραμμίσουν το αλφάδι των σκέψεών τους στον πραγματικό ορίζοντα του τρέχοντος γίγνεσθαι, τότε όλοι μας θ’ αντιληφθούμε, ότι μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα έχουμε τίποτε. Κι όταν λέω τίποτε, το εννοώ στην απολυτότητα του φορτίου της εν λόγω αοριστολογικής αντωνυμίας. Δηλαδή ούτε «ναι» εμπρός, ούτε «όχι» πίσω. Ούτε Ευρώπη, ούτε χωρίς Ευρώπη. Ούτε δραχμή, ούτε ευρώ. Ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα. Ούτε μνημονιακοί, ούτε αντιμνημονιακοί μηχανισμοί.
  Σαν τον γαϊδαράκο στημένος ο ελληνικός λαός, ασάλευτος, πείσμων να προχωρήσει από τις ανασφάλειες του οδικού του ορίζοντα.
  Τα ουστ βρε, τα χτυπήματα, τα τραβήγματα, ακόμα και οι βιαιοπραγίες (γιατί δυστυχώς θα έχουμε και δαύτες), όσα κι αν δοκιμαστούν, αν δεν ξεφορτώσεις το γάϊδαρο, αν δεν τον αφήσεις να συνέλθει αποφορτισμένος, δεν πρόκειται να τον πείσεις για να προχωρήσει. Κι αυτό γίνεται μέχρι τώρα από κυβέρνηση (φιλο-οχικούς) και αντιπολίτευση ( φιλο-ναιΐτες). Κάθε λέξη τους, κάθε συνειρμός τους, σπρώχνει περισσότερο στην ασάφεια. Η κυβέρνηση βολεύεται στον συναισθηματισμό της ελληνικούρας και η αντιπολίτευση υπακούει στην υποτακτικότητα της ζητιανιάς. Ο Τσίπρας θέλει απέναντί του το Σαμάρα, για να κερδίσει πόντους, γιατί πάντα το συναίσθημα κυριαρχεί στις αντιπαραθέσεις κι όχι η λογική των σχεδίων. Ο Σαμαράς θέλει τον Τσίπρα απέναντί του, για να υπενθυμίσει το φριχτό δικό του κυβερνητικό παρελθόν, ενώ ξέρει πολύ καλά, ότι γι’ αυτό καταψηφίστηκε. Το ζήτημα λοιπόν της χώρας δεν λύνεται μέσα σ’ ένα μονολεκτικό «όχι» «ναι», αλλά στην ανάλυση του τρέχοντος γίγνεσθαι και στο διεξοδικό σχεδιασμό του. Δεν θέλουμε να καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια ενός λαού, να υποβαθμίζεται το βιοτικό του επίπεδο, να εξευτελίζεται η πολιτική, από ευτελείς πολιτικούς λόγους. Τα πράγματα είναι απλά. Ο Τσίπρας δεν λέει τίποτε συγκεκριμένο. Η αντιπολίτευση δεν λέει τίποτε νεωτερικό. Αφήνουν επίτηδες τους πατρόνες τους (ξένους) να παίζουν τον γκρουπιέρη, που ορίζει τους όρους για το που θα πάει η μπίλια. Έτσι βολεύεται ο Σύριζα, αλλά έτσι κι η αντιπολίτευση αυτού. Φτάνουν πιά τα δεκανίκια στην εσωτερική μας ανικανότητα.
  Τσίπρα έχεις σχέδιο; Πέσ’ το. Όλα αυτά που ανάφερες χθες στη συνέντευξή σου είναι μπούρδες, που επιδέχονται πολλών διφορούμενων ερμηνειών από τους απληροφόρητους. Η Πυθία το επάγγελμα το ήξερε καλύτερα κι έβγαζε επιγραμματικά ωραιότερα συμπεράσματα, στα: «Ήξεις, αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ (ΑΡΙΣΤΕΡΟ )?????ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ..ΤΟΠΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ .ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΛΑΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΗΝΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ (ΑΠΑΝΕΜΟΥ) ΠΟΙΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ???ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ .. ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΕΣΑΝΕ ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αν αυτή ειναι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ για την οποία τόσα χρονια αγωνίζεσθαι και επαναστατειτε .... και που στο τέλος με όλα αυτα τα ψέματα πεισατε και κάποιους άλλους να σαν ψηφίσουν ....... Να την χαίρεστε αλλα τελικα μονο για την αντιπολίτευση είστε..... Το υπέρ μνημόνιο έρχεται ..... Ο Συρμαλενιος που ειναι ;;;;;;; ΟΕΟ


  9

  ΑπάντησηΔιαγραφή