Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Κορνήλιος Καστοριάδης: "Η μόνη αξία"

Στις 26 Δεκέμβρη του 1997 έφυγε από την ζωή, ένας πολύ καλός φίλος ο ΚορνήλιοςΚαστοριάδης.
Ο Κορνήλιος τα τελευταία 20 χρόνια περνούσε περίπου δυο μήνες κάθε καλοκαίρι στον Τριπόταμο. Υπεραγαπούσε την Τήνο και το τηνιακό τοπίο. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η φράση του για «το χειροποίητο νησί». Δυστυχώς, οι  κατά καιρούς δήμαρχοι και διάφοροι παρατρεχάμενοι τους,  που την χρησιμοποιούν ως «σημαία» ευθύνονται  για την ατέλειωτη καταστροφή αυτού του τηνιακού τοπίου. 

 Γι αυτό τον μεγάλο φίλο της Τήνου, δεν έχουμε κάνει τίποτα. Σε δυο χρόνια κλείνουν 20 χρόνια από τον θάνατό του. Το Ξάνεμο προτείνει να κηρυχθεί, από το δήμο,  το 2017 "Έτος Καστοριάδη", από φέτος και να προγραμματιστούν και υλοποιηθούν λαμπρές δραστηριότητες σχετικά. 

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του «Η άνοδος Της Ασημαντότητας», όπου μιλά για τη μόνη αξία που επικράτησε στην σύγχρονη καπιταλιστική οικονομία: την ανάπτυξη της παραγωγής και τον πλουτισμό. Ο μεγαλύτερος Έλληνας στοχαστής και φιλόσοφος του 20ου αιώνα μιλάει για την προσπάθεια όλων, από τον μισθωτό ως τον καπιταλιστή «να φάνε όσα περισσότερα μπορούν», για το πρόβλημα της «διαφθοράς», για την ευσυνειδησία, για το πώς ο μόνος φραγμός στις πράξεις μας έγινε ο φόβος και όχι οι προσωπικές μας αξίες.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου