Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η σιωπή σου, η συνενοχή σου

Για το 14χρονο κορίτσι στην Λάρισα

%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b9-%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b12

Γράφει η Νατάσα Κεφαλληνού στό:Το Περιοδικό
Πόσα ακόμα θύματα χρειαζόμαστε μέχρι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως κοινωνία; Ερώτημα που προκύπτει αβίαστα και με το οποίο πρέπει να αναμετρηθούμε άμεσα και συλλογικά μετά από τα αποτρόπαια εγκλήματα στη Λάρισα, που λίγες μέρες πριν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Ένα 14χρονο κορίτσι απήχθη από τα μέσα Αυγούστου, κακοποιήθηκε, βιάσθηκε συστηματικά και ομαδικά,φυλακίστηκε σε ένα διαμέρισμα και εξαναγκάστηκε να εκδίδεται σε πορνοπελάτες. Πόση βία βιωμένη από ένα ανήλικο παιδί;
Ήδη έχουν συλληφθεί οι Ιωάννης Γιολδάσης του Βασιλείου, Κωνσταντίνος Καψάλης του Ευαγγέλου, Αχιλλέας Τσακίρης του Νικολάου και Aliu Krenar του Rapo που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, κρίθηκαν προφυλακιστέοι και θα μεταφερθούν στις Φυλακές Κορυδαλλού. Οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν κάνουν από μόνες τους ξεκάθαρο το μαρτύριο που έζησε το κορίτσι στα χέρια των βιαστών:Aρπαγή ανηλίκου με σκοπό τη μεταχείρισή του σε ανήθικες ασχολίες, βιασμός από κοινού και κατά μόνας, αποπλάνηση ανήλικης που συμπλήρωσε το 14ο έτος και σωματεμπορία κατ’ εξακολούθηση κατ’ επάγγελμα σε βάρος ανηλίκου.
Οι τρεις από του τέσσερις κατηγορούμενους είναι ελληνικής καταγωγής άνω των 50 ετών, ενώ ο τέταρτος είναι υπήκοος Αλβανίας, 35 ετών. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ τοπικών εφημερίδων που επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο ένας εκ των συλληφθέντων είχε συγγενική σχέση με το κορίτσι, ενώ όλοι τους είχαν «ευυπόληπτες» επαγγελματικές ιδιότητες (συνταξιούχος, δημόσιος υπάλληλος, εποχιακός υπάλληλος).


Τα αναφέρω όλα αυτά για να τονίσω ότι το προφίλ των δραστών για άλλη μια φορά κάνει ξεκάθαρο πως… το παραμύθι με τους «δράκους», τα «τέρατα», τους «στερημένους ψυχασθενείς» δεν στέκει. Οι βιαστές δεν είναι ράτσα ειδική, είναι άντρες καθημερινοί. Ζουν στις γειτονιές, στις πλατείες, στα σπίτια μας. Δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, μορφωτικό επίπεδο, εθνικότητα και θρησκεία. Σύμφωνα με έρευνες του εγκληματολόγου κ. Άγγελου Τσιγκρή το 53,4% των βιαστών είναι άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ το 32,8% είναι μεσήλικες. Το 50,9% προέρχεται από τη μεσαία κοινωνικο-οικονομική τάξη και το 31% είναι αρκετά μορφωμένοι. Τέλος το 2,2% προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον του θύματος.
Οι ειδεχθείς πράξεις τους δεν οφείλονται σε κάποια αρρώστια ή παρέκκλιση αλλά στην επιθυμία τους να εκδικηθούν, να ταπεινώσουν, να τιμωρήσουν, επιβεβαιώνοντας έτσι την αντρική υπεροχή πάνω στα γυναικεία σώματα. Βιάζουν, κακοποιούν, εξευτελίζουν γιατί έχουν «προγραμματιστεί» μέσα στο πλαίσιο της πατριαρχικής κοινωνίας, της εμπεδωμένης έμφυλης ανισότητας και καταπίεσης, να αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως σεξουαλικό αντικείμενο.
Από τους μαζικούς βιασμούς των «γυναικών του εχθρού» εν καιρώ πολέμου έως τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της εξαναγκαστικής πορνείας σε καιρό ειρήνης, το μήνυμα είναι σαφές: Το αντικειμενοποιημένο γυναικείο σώμα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο στις ανδρικές ορέξεις. Με κάθε τρόπο. Η σεξιστική αναπαράσταση των γυναικών στα ΜΜΕ και το δημόσιο λόγο αναπαράγει καθημερινά αυτή την αφήγηση, σερβίροντάς τη στο τραπέζι της ελληνικής «Αγίας Οικογένειας».
Διαμορφώνεται, έτσι, ένα πλαίσιο ανοχής τόσο στην κουλτούρα του βιασμού όσο και απέναντι στην ίδια την πράξη. Η εικόνα μιας κοινωνίας που επιτρέπει στους βιαστές να βιάζουν είναι υπαρκτή. Με αστυνομικές αρχές που καταγράφουν βιασμούς με τον όρο «εξώγαμη συνουσία» (Ξάνθη 2015), με τοπικές κοινωνίες που στηρίζουν τους θύτες και όχι τα θύματα, με δικαστικές αποφάσεις που αποφαίνονται ότι ο ομαδικός βιασμός 15χρονης μαθήτριας από συμμαθητές ήταν μια συναινετική πράξη «οργίων» (Αμάρυνθος 2005) αυτό που εμπεδώνεται είναι η ασυλία, η συγκάλυψη των δραστών και ο στιγματισμός των θυμάτων.
Ας το καταλάβουμε καλά: Η περίπτωση της 14χρονη στην Λάρισα δεν είναι μεμονωμένη και ακραία. Τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. είναι αποκαλυπτικά: Το 2015 κάθε τρεις ημέρες γινόταν ένα βιασμός (και πρόκειται μόνο για αυτούς που καταγγέλθηκαν στις αστυνομικές αρχές). Στο χέρι μας είναι να αναλάβουμε δράση, να σπάσουμε τη σιωπή, να μην αδρανήσουμε, να μην αδιαφορήσουμε ούτε αυτή, ούτε καμία άλλη φορά.
Για να σταματήσει μια για πάντα αυτό το αίσχος!
Για να σαπίσουν βαθιά στη φυλακή οι βιαστές της 14χρονης
Σε αυτό το πλαίσιο το Φύλο συκής κάνει κάλεσμα για την ανάληψη δράσης τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, ώρα18.00Καλλιδρομίου 50 Εξάρχεια (στο Στέκι της Πρωτοβουλίας Κατοίκων). Στην ανακοίνωση αναφέρει:
«14χρονη κακοποιήθηκε και βιάστηκε κατ’ εξακολούθηση στη Λάρισα
Στα λίγα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον τύπο διαβάσαμε για τη 14χρονη που απήχθη, κακοποιούνταν και βιαζόταν κατ’ εξακολούθηση στη Λάρισα. Μια ανήλικη που βίαια εξέδιδαν εγκληματίες σε πορνοπελάτες. Ένα κορίτσι που ήρθε αντιμέτωπο με την βία στη χειρότερη μορφή της. Μια περίπτωση βιασμού που μαθεύτηκε. Πόσες άλλες έχουν μείνει κρυφές; Πόσα σεξουαλικά εγκλήματα μένουν ακόμη ατιμώρητα; Μόνο η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση μας μπορεί να σπάσει τη σιωπή. Μόνο η ενημέρωση, η αντίδραση και η αγανάκτηση μπορούν να πολεμήσουν την συγκατάβαση. Μόνο θυμός και οργή μας πλημμυρίζει. Ας κάνουμε λοιπόν την οργή μας δύναμη. Συναντιόμαστε, οργανωνόμαστε και αναλαμβάνουμε δράση!
Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, ώρα 18.00, Καλλιδρομίου 50 Εξάρχεια (στο Στέκι της Πρωτοβουλίας Κατοίκων)
Να είσαι ήσυχος όταν κοιμούνται τα παιδιά, όχι όταν βιάζονται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου