Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Παρουσίες


Παρουσίες

Την περασμένη Κυριακή αρκετοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σελίδας κοινωνικών δικτύων για συγκέντρωση στην περιοχή που εκτελούνται εργασίες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Ενθαρρυντικός δεν ήταν μόνο ο αριθμός που περπάτησε από την περιοχή της Β’ Εύρεσης προς το εργοτάξιο αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών που συμμετείχαν. Οι περισσότεροι νέοι με μικρά παιδιά στην αγκαλιά ή στο χέρι. Χωρίς να υποβαθμίζεται η συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για το νησί το ενδιαφέρον που δείχνουν οι «παραγωγικές» ηλικίες (όπως καταχρηστικά συνηθίζονται να αποκαλούνται στα εργαλεία στατιστικής ανάλυσης) στο θέμα της εγκατάστασης Βιομηχανικής Κλίμακας ΑΠΕ στο νησί. Μαζί με όλους και μικρά παιδιά που παίρνουν ερεθίσματα από τις πιο όμορφες εικόνες του νησιού (όσο αυτές ακόμη διατηρούνται τουλάχιστον).
 


Για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, προφανώς και ο αριθμός των συμμετεχόντων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος. Θα περίμενε κανείς να συναντήσει τουλάχιστον όλους εκείνους που ψήφισαν ομόφωνα κατά της εγκατάστασης στο δημοτικό συμβούλιο. Θα περίμενε να δει κανείς περισσότερους από τους κατοίκους Ιστερνίων και Καρδιανής των οποίων χωριών η θέα από το πλοίο θα στολιστεί με μεταλλικές κατασκευές 100+ μέτρων και ελικοειδής χωματόδρομους που σκαρφαλώνουν το βουνό. Θα περίμενε κανείς να δει και κανένα υποψήφιο συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης αφού λογικά τα μνημόσυνα είχαν τελειώσει εκείνη την ώρα… ή έστω εκπροσώπους για ξεκάρφωμα. Θα περίμενε να δει κανείς κατοίκους των περιοχών που ακολουθούν στην σειρά της καταστροφής. Μιλώ για κείνους που δεν θα έχουν μόλις τρεις ανεμογεννήτριες στην πλάτη του βουνού τους αλλά διψήφιο αριθμό. Θα περίμενε κανείς να δει και ιδιοκτήτες γης, καθαρά συμφεροντολογικά, εφόσον η αξία της γης τους θα πέσει δραματικά. Θα περίμενε κανείς να δει για λόγους αλληλεγγύης κατοίκους άλλων περιοχών του νησιού που εξαιτίας κακών πρακτικών και για άλλα θέματα, έχουν υποβαθμιστεί. Θα περίμενε κανείς να δει και κανένα ευλαβή (ίσως τελικά να μην είναι η ομορφιά της πλάσης θεϊκό δημιούργημα…). Θα περίμενε κανείς και άλλους, χωρίς ιδιαίτερες ευαισθησίες, να βρεθούν εκεί για να δουν την τοποθεσία και την μαγευτική ομορφιά που έχουν ακόμη τα βράχια με τη θάλασσα πίσω τους,
 
 όπου η μπουλντόζα δεν έχει ακόμη περάσει.
 
Ο μόνος που δεν περιμένει τίποτε αλλά προχωρά ισοπεδωτικός (στην κυριολεξία) είναι ο εκσκαφέας.

Αν θέλουμε να κρατήσουμε τον χαρακτηρισμό «το χειροποίητο νησί» πρέπει να δράσουμε. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο αν δεν είναι έτοιμος να τον προστατέψει. Ειδάλλως ας μιλήσουμε ανοικτά πια για την υποκρισία.  

Δύο από τις φωτογραφίες είναι «δανεισμένες» από την σελίδα της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


ΥΓ: Αν έχετε πιο σημαντικά πράγματα να κάνετε από το νησί, μείνετε να ιδιωτεύσετε λίγο παραπάνω και αφήστε εκείνους που βάζουν την κοινωνία πρώτα, με το όραμά τους, να αναλάβουν την κατάσταση.

ΥΓ2: Ήταν καλά ξαλμυρισμένος ο μπακαλιάρος;

ΥΓ3: Παρεμπιπτόντως η σελιδούλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπιασε 4ψήφιο σε πολύ μικρό χρόνο. Πολύ σημαντική η συμβολή της στην επικοινωνία και χίλια μπράβο στην πρωτοβουλία. Άντε να δούμε αν οι υπόλοιποι μπορούμε να ξοδέψουμε παραπάνω θερμίδες (How Many Calories Do You Burn When You Click a Mouse?)
 
Μπελεγρίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου