Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σφυρί - Πώς οι κοινωνικές υπηρεσίες γίνονται εμπόρευμα
Του Θέμη Γρηγοριάδη*

Με τον ελκυστικό όρο "Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις" οι μνημονιακές κυβερνήσεις και οι φίλια προσκείμενες σ' αυτές δημοτικές αρχές επιχειρούν να συγκαλύψουν το ξήλωμα των κοινωνικών υπηρεσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση, “χρυσώνοντας το χάπι” για δημότες και εργαζόμενους.

Η Δημοτική Αρχή στο Χαϊδάρι πρωτοστατεί σ' αυτά τα σχέδια νεοφιλελεύθερης εμπνεύσεως προωθώντας μέσα σε μία νύχτα την υπαγωγή μίας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, όπως το Πνευματικό Κέντρο, το Κολυμβητήριο και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στο νέο υβριδικό καθεστώς.

Το νεοφιλελεύθερο όραμα της Τρόικας και των μνημονιακών κυβερνήσεων που επιβάλλει ένα μικρό ευέλικτο κράτος απαλλαγμένο από τις κοινωνικές του υποχρεώσεις εμφανίζεται τώρα με μεγάλη δυναμική και στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία παραδοσιακά έχει αποτελέσει έναν ισχυρό πυλώνα του κοινωνικού κράτους.

Οι οπαδοί δήμαρχοι των νέων εμπνεύσεων , όπως ο πρωτεργάτης κ. Μαραβέλιας, μετατρέπουν μαζικά τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούμαστε όλοι ανεξαιρέτως σε υπηρεσίες-εμπορεύματα που μπορούν να τ' απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τα πληρώσουν. Επιπλέον, εκχωρούν υποδομές που φτιάχτηκαν με τα χρήματα των δημοτών και ανήκουν σε αυτούς, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις οποίες οι ίδιοι οι δημότες καλούνται να πληρώνουν για να χρησιμοποιήσουν αυτά που τους ανήκουν.

Η ΚοινΣΕΠ πέρα από την μεγάλη υπηρεσία που προσφέρουν στους Δημάρχους απαλλάσσοντας τους από τον “πονοκέφαλο” των κοινωνικών υπηρεσιών, προσφέρουν, σε μία εποχή που είναι μάλιστα “ισχνές οι αγελάδες”, νέες δυνατότητες επέκτασης και συντήρησης των πελατειακών τους δικτύων. Είναι η Δημοτική αρχή που θα επιλέξει ποια υπηρεσία θα δώσει σε ΚοινΣΕπ, είναι η ίδια που θα μεσολαβήσει για την κοινοτική χρηματοδότηση, είναι ο Δήμαρχος που θα τάξει στον μέχρι εχθές συμβασιούχο υπάλληλο ότι θα τον κάνει συνεταιριστή μέτοχο, είναι οι παραδοσιακοί “φίλοι” της δημοτικής αρχής που θα τύχουν προνομιακής ενημέρωσης και προτεραιότητας, ώστε να βολευτούν και να βολέψουν και την δική τους “στρατιά φίλων”. Νέοι θεσμοί, νέοι πόροι, ώστε να τροφοδοτηθούν οι παραδοσιακοί δεσμοί και τα παραδοσιακά αλισβερίσια.

Εκτός από το μάρμαρο που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες, το μάρμαρο το πληρώνει και η πλειονότητα των εργαζομένων. Με εκβιαστικούς όρους και υπό τον φόβο της ανεργίας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μετατραπούν σε συνεταιριστές μετόχους, χάνουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας, ενώ, χάνουν ακόμα και τον μισθό τους αναλαμβάνοντας το ρίσκο του “μερίσματος”. Οι τιμητές Δήμαρχοι προσπαθούν να τους πείσουν ότι αυτό αποτελεί συμφέρουσα αλλαγή, καθώς, η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να τους αποφέρει περισσότερα απ' όσα ένας μισθός.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΚοινΣεπ θα είναι πάντα εξαρτημένες από τους κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους που κάθε φορά θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλίσει ο Δήμος και ο δήμαρχος. Ωστόσο, ούτε οι πόροι είναι (και θα είναι) εξασφαλισμένοι ούτε η “προτίμηση” της δημοτικής αρχής στην ΚοινΣεπ των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι ως συνεταιριστές καλούνται πέρα από το ρίσκο της χασούρας ν' αντιμετωπίσουν και το ρίσκο του ανταγωνισμού, όπως οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Ακόμα κι αν σήμερα ο κ. Μαραβέλιας “διαρρηγνύει τα ιμάτια” του στο όνομα της επιβίωσης των εργαζομένων, αύριο ο ίδιος ή κάποιος άλλος δήμαρχος θα “διαρρηγνύει τα ιμάτια” του στο όνομα της αξιοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς που τάχα λειτουργεί υπέρ των δημοτών, ολοκληρώνοντας το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των κοινωνικών υπηρεσιών.

Αντίθετα, στην εποχή του Μνημονίου ο Δήμος θα έπρεπε να διευρύνει τη βεντάλια των κοινωνικών παροχών (αθλητισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας), καθώς, ο θεσμός της αυτοδιοίκησης εκ φύσεως θα μπορούσε ν' αποτελέσει την αντιμνημονιακή ναυαρχίδα μπροστά στη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος και την ακρίβεια. Μία τέτοια όμως πολιτική προϋποθέτει μία αντίστοιχη πολιτική βούληση, την οποία οι δήμαρχοι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού προφανώς και δεν διαθέτουν.

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική, για την Αριστερά αποτελεί μονόδρομο η ανάπτυξη ενός ριζοσπαστικού αυτοδιοικητικού κινήματος διεκδίκησης πόρων και υποδομών, ενός κινήματος με πυρήνα την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την ανατροπή.

*Ο Θέμις Γρηγοριάδης είναι μέλος της γραμματείας της τ.ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

4 σχόλια:

 1. αυτοί δεν πωλούνται γιατί είναι ήδη πουλημένοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΒΟΥΡ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ !!!
  Να λοιπόν, γιατί πάμε βουρ για εκλογές:

  Ο Αντωνάκης ο Σαμαράς αποφασίστηκε να είναι ο συνεχιστής του έργου των δανειστών μας για τα επόμενα χρόνια.
  Μια χαρά τους πέφτει η τρικομματική κυβέρνηση και κυρίως, δεν υπάρχουν διέξοδοι ψήφου σε άλλα κόμματ, και αυτές που υπάρχουν τις αποδομούν συστηματικά.

  Τί εννοώ.

  Θεωρώ ότι, ο Αλεξάκης ο Τσίπρας πήρε σαφές μήνυμα:
  "Πέταξε απ΄το κόμμα όλα τα αναρχο-αυτονομο-αριστερο-φέρνοντα και τότε θάχεις τη ευακιρία να καθίσεις και συ τον πισινό σου στον πρωθυπουργικό θώκο. Αλλιώς, κυβέρνηση με όλους αυτούς μέσα δεν θα δεις ούτε σε πενήντα χρόνια."

  "Και πού θα βρώ να μαζέψω ψηφαλάκια;"

  Απλό: θα δεχτείς στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ τους ξεκρέμαστους του ΠΑΣΟΚ, όλους αυτούς δηλαδή, που θέλουν να ψηφίσουν κάτι, χωρίς αυτό νάναι συνεργαζόμενο με την επάρατη.

  Στο μεταξύ, για να σιγουρέψουμε πως ο κυρ-Αντώνης θα πάρει προβάδισμα, να, δώσε και μια παραδοχή από το ΔΝΤ για λάθος υπολογισμό του τάδε ακαταλαβίστικου συντελεστή και δώστου πάτημα να διεκδικήσει υποχώρηση σε ορισμένες αντιλαϊκές πολιτικές.
  Άσε τον Στουρνάρα να λέει ό,τι θέλει...

  Δεν υπάρχει λάθος που να το κάνανε και να μην το ξέρουν, μη ξεγελιέστε.
  Όλα είναι μοχλοί άσκησης πίεσης και βαλβίδες εκτόνωσης.

  Νάτος λοιπόν, ο Σαμαράς να βγαίνει καταλληλότερος για πρωθυπουργός αυξάνοντας την διαφορά του από τον Αλέξη (που κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βάλει σε παρατεταμένες σκέψεις τους ψηφοφόρους του) και μάλιστα σημαντικά.
  Δεν είναι δυνατόν να ελέγξει τον κάθε ένα που ανήκει στο κόμμα του για να μην απολάει ό,τι τούρχεται στο μυαλό σε σχέση με Σκόπια, μειονότητες, εκκλησίες και μισθούς και ό,τι βρουν μπροστά τους που αισθάνονται αρμόδιοι να σχολιάσουν, ανεξαρτήτως επιπτώσεων στην κρισιμότητα των στιγμών για το κόμμα τους. Απλώς, βρήκανε βήμα και αγορεύουν ξεχνώντας πως το κάθε πράγμα έχει και την ορθή χρονική στιγμή.

  Τώρα είναι ευκαιρία, σου λένε, να δώσουμε μια και να στείλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στα προηγούμενα ποσοστά του, να καθαρίσει το τοπίο για τους επόμενους αρκετούς μήνες.

  Και τα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ που θα ξεκολλήσουν από πάνω του θα φτιάξουν ένα ανάλογο ακροαριστερό κόμμα που θα στέκει σαν αντίποδας της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.
  Καλό είναι αυτό, να τρώγονται μεταξύ τους και να αλληλοεξουδετερώνονται χωρίς θέσεις επί της ουσίας και χωρίς περαιτέρω απώλειες και διαρροές.

  Όσο για τον Βενιζέλο η εντολή νομίζω είναι σαφής.
  Μούγκα για να μην δικαστείς και συ.
  Θα μείνεις χωρίς κόμμα , αλλά δεν θα δικαστείς.
  Όσο για τους άλλους, Παπακωνσταντίνου και λοιπούς αποδιοπομπαίους φλούφληδες, η λίστα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΆ ήρθε στην κατάλληλη ώρα για να αποδείξει το αδέκαστο του Σαμαρά.

  Θα τους τσιγαρίσει κανονικά και θα πάρει κι΄ άλλο πάνω του.

  Ο πως-τον-λένε-Κουβέλης θα κάτσει σε μια γωνιά ήσυχος-ήσυχος και θα συνεχίσει να αρθρώνει χωρίς να μιλάει, σταθερός στην συστηματική αποβλάκωση των ψηφοφόρων του.

  Όσο για τα κεφάλαια και την ανάπτυξη;

  Αυτά θα έρθουν πλέον μέσω επενδύσεων (ξεπουλημάτων) και όχι μέσω τραπεζών οι οποίες πλέον έχουν χάσει κάθε έλεγχο των πιονιών τους (πελάτες).
  Για τις επενδύσεις θα είμαστε ευγνώμονες και, μετά τις χλιαρές αντιδράσεις, θα σπεύσουμε να χωθούμε σα καμμιά δουλίτσα με όσα-όσα.

  Όσο για τις τράπεζες (δημιουργοί της κρίσης), σαν αυθεντικά παράσιτα του κοινωνικού βίου, θα εμφανιστούν στο προσκήνιο μόλις αρχίσουμε να ξανάχουμε έστω και λίγα φραγκάκια στις τσέπες μας και θα θέλουμε να πάρουμε πίσω τα χρόνια τα χαμένα.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωραία ανάλυση, αλλά πριν την τελειώσεις είχε βγει ήδη η επόμενη δημοσκόπιση που ξαναέφερνε τον ΣΥΡΙΖΑ οριακά στην πρώτη θέση και μάλιστα από τον ΣΚΑΙ. Με τον ρυθμό που αλλάζουν τα πράγματα μην βιαστείς λοιπόν να προβλέψεις. Πιο καλά άκου (όχι τα κανάλια και την σπέκουλά τους) κια περίμενε. Μπορεί σε ένα χρόνο από τώρα να έχουμε πρωθυπουργό την Στανίση και προπονητή στον Ολυμπιακό τον Τζήμερο! Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και πολλές φορές απρόβλεπτες και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο καλύτερα να κάνει μια ανασκόπηση από τις εκλογές 2009 ως σήμερα

   Διαγραφή
 3. ας καθήσουμε αναπαυτικα στο καναπέ μας και ας περιμένουμε της εξελήξεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή