Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Role-Playing game!


Ας κάνουμε την υπόθεση πως κάπου πάνω στην Τήνο υπάρχει ένα δάσος και μάλιστα γειτονεύει με την πιο ελκυστική περιοχή για τους τουρίστες. Η δασική έκταση ανήκει στο δημόσιο. Παράπλευρα του δάσους, δραστηριοποιούνται συντοπίτες μας σε τουριστικά καταλύματα, σε ταβερνούλες ή σε άλλα συναφή.

Ας υποθέσουμε πως κάποια στιγμή, μια ξένων συμφερόντων εταιρία φτάνει στο νησί θέλοντας να αγοράσει το δάσος για να το εκμεταλλευτεί, καθώς στο υπέδαφός του φαίνεται να υπάρχει ένα πολύτιμο μέταλλο. Η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον από τις εργασίες εξόρυξης θα είναι ανεπανόρθωτες. Ολόκληρο το δάσος θα αποψιλωθεί και τα χημικά που θα χρειαστούν για την κατεργασία του μετάλλου θα καταλήγουν στην ακτή.  

Ας υποθέσουμε πως κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι η ζημιά δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τα οφέλη της οικονομικής δραστηριότητας της εταιρίας στην περιοχή και αντιτίθενται στην εγκατάστασή της.

Ας υποθέσουμε ότι αρκετοί εκ των δημοτικών συμβούλων που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, προσβλέποντας σε ανάμειξή τους στα «έργα» τάσσονται υπέρ της εγκατάστασης του ορυχείου.

Ας υποθέσουμε πως η τοπική εκκλησία, εκτός από τον αγιασμό που θέλει να τελέσει στα εγκαίνια έχει και καμιά διακοσαριά στρέμματα που γειτονεύουν με την δημόσια έκταση και επιθυμεί να τα σπρώξει για «ανάπτυξη».

Ας υποθέσουμε πως το δημοτικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ της επιχείρησης  γιατί πέρα από τα ατομικά οφέλη υπάρχουν και προσχηματικά κίνητρα. Ας υποθέσουμε  πως αναρτά και επιστολή που μεταξύ άλλων αναφέρει πως κατανοεί τις αντιδράσεις αλλά πως υποστηρίζει την αναπτυξιακή πορεία και την δημιουργία θέσεων εργασίας (έστω και πρόσκαιρων, αφού μόλις το έργο τελειώσει η εταιρία θα εξαφανιστεί).

Ας υποθέσουμε πως ο τοπικός βουλευτής (ψηλός, κορδωμένος, γνωστός από την παρουσία του σε διάφορες βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης), καταθέτει στην βουλή τροπολογία για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους.

Ας υποθέσουμε πως μια μερίδα συμπολιτών μας παρακολουθεί τις εξελίξεις από το τοπικό κανάλι. Στο τοπικό κανάλι βέβαια, ο βασικός μέτοχος έχει και μερίδιο στην εταιρία που θα διαχειρίζεται το ορυχείο.      

Ας υποθέσουμε πως κατά την διάρκεια μια διαμαρτυρίας από την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, η αστυνομία επιτίθεται απρόκλητα προς τους διαμαρτυρόμενους.

Ας υποθέσουμε πως το τοπικό κανάλι διακόπτει για να μεταδώσει την στείρα στάση των βίαιων κατοίκων και ας υποθέσουμε πως το ίδιο κανάλι ανακοινώνει με έμφαση πως συνελήφθησαν ανάμεσα σε άλλους και «γνωστοί αντιδραστικοί τύποι».

Ας υποθέσουμε πως σταματάμε τις υποθέσεις και βρισκόμαστε εκεί που όλα τα παραπάνω αποτελούν την πραγματικότητα. Ας μην υποθέσουμε πως είμαστε στην θέση τους αλλά ας προβλέψουμε πως θα βρεθούμε στην θέση τους. Ας μην υποθέσουμε πως η ισοπέδωση είναι ανάπτυξη και ας είμαστε βέβαιοι πως ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε την καταστροφική πορεία του μνημονίου είναι να διεκδικήσουμε την ανατροπή του.

Η αλληλεγγύη είναι ΥΠΟΘΕΣΗ όλων μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου