Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ανεμομαζώματα (Μάιος 2013, αρ.1)


Αντί συστάσεων: Το Ξάνεμο ξεκινά την περιοδική στήλη «ανεμομαζώματα» πάνω στην τοπική επικαιρότητα. Η στήλη θα βασίζεται σε εκείνα τα μικρά και καθημερινά που αναδεικνύονται από τους τοπικούς φορείς και τα τοπικά μέσα. Η στήλη «ανεμομαζώματα» έχει διάθεση για σχολιασμό και στοχεύει μέσω αυτού στον αντίσχολιασμό των αναγνωστών.  Είναι η χαρά του πικρόχολου που δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει από το να κατακρίνει… Η στήλη συμφωνεί με τους συντάκτες της ότι δεν χρειάζεται να είναι χρηστική. Εμφανίζει όσα θέλει, όπως θέλει και στοχεύει να ανακατέψει την σάτιρα με την πραγματικότητα. Οι εποχές άλλωστε που ζούμε απαιτούν μεγάλες δόσεις της πρώτης για να αντέξουμε στην δεύτερη. Η στήλη τέλος, φιλοδοξεί να ξεπεράσει σε ζωή τις «6 μέρες» θέτοντας από την αρχή μεγάλους στόχους! Συγχωρήστε την αρχή, θα πάρει χρόνο, θα βρει και η στήλη τα πατήματά της.
Καλή ανάγνωση στους ανοικτόμυαλους, οι υπόλοιποι γυρίστε στο Μέγκα…



Ένα σύνθημα σε τοίχο γειτονιάς της Αθήνας αμέσως μετά την πτώση μετεωριτών στα εδάφη της Ρωσίας λέει: «Ο μετεωρίτης ήταν μια ελπίδα». Ψυλλιάζομαι πως αμαρτάνω όταν μου μπαίνει η ιδέα: «Έχεις απόλυτο δίκιο…»

Στην χώρα των λωτοφάγων, ο Τριαντάφυλλος είναι φίλος της στήλης, (θα τον κάνουμε «Add» στο facebook – το γράφω έτσι για να καταλάβει και η μάνα μου πόσο φίλος είναι), και πλέον είναι ανεξάρτητος… Εδώ και μέρες μας βεβαιώνει πως βρέθηκε η λύση! Σαν δεύτερος άγιος Παύλος (θου Κύριε), που απαρνήθηκε τον Μνημόνιο, έπειτα από χρόνια που με σθένος και συνέπεια πέταγε στην αρένα με τα λιοντάρια τους αντιμηνομιακούς, έρχεται να μας ξεκαθαρίσει πως είναι και ο ίδιος αυτό που ζητούσαν οι πολίτες αυτού του τόπου… Χωρίς ένα συγγνώμη για την ως τώρα στάση του και όσα υπηρέτησε, προσγειώνεται (ή απογειώνεται – όπως το βλέπει κανείς) σαν τον Λοβέρδο στην πίστα της επιφοίτησης: (Τριαντάφυλλε, Τριαντάφυλλε γιατί μας καταδιώκεις; - Και μου λένε μετά να μην πιστεύω, εδώ γίνονται θαύματα!).

Τα δημοσιονομικά μέτρα είναι παλιά αποτυχημένη συνταγή συνηγορεί ο δήμαρχος. Η νέα (νέα όσο το νέο βιτάμ), επιτυχημένη είναι οι επιστολές διαμαρτυρίας στον συνταγματάρχη Σαμαρά και στους ΒενιζελοΚουβελοτετέλεσθαι… Μπορεί να παύει να υπάρχει εφορία, ΕΚΑΒ κ.ο.κ., μα οι επιστολές διαμαρτυρίας δεν παύουν ποτέ να είναι επιστολές διαμαρτυρίας (Αμέ!). Αυτό το μήνα η υπομονή μας εξαντλείται για την αναξιοπρεπή λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Παράκληση, άμεσα να ενταχθεί προκήρυξη και πρόσληψη για προσωπικό υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μήπως και προλάβουμε την τρέλα στα όρια του απαγορευτικού (τοπικά 8-9 μποφόρ…). Με το Νοτιά κάνουμε συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρία για να καλύψουμε τα κενά στις μεταφορές της υγείας, με τον Βοριά τα βάζουμε με τους ιθύνοντες που δεν καλύπτουν τα κενά στην υγεία. Φασκελοκουκούλωστα για το που βάζουμε τον ιδιώτη να «συνεπικουρεί» το δημόσιο (με εκφράσεις μάλιστα, απόλυτα απαξιωτικές και κινήσεις "Δούρειο ίππο" για τις δημόσιες υπηρεσίες) και που τα βάζουμε με το δημόσιο που δεν παρέχει «ασφαλή κάλυψη». Μήπως η διάλυση της δημόσιας υγείας δεν είναι επιλογή του μνημονίου; Μήπως το ΠαΣοΚ, (όχι δεν είσαι ΠαΣοΚ, μόνο την συνδρομή πληρώνεις...) δεν είναι μέλος της συγκυβέρνησης του μνημονίου;

Απεταξάμην την κριτική στο Κρουαζιερόπλοιο… Παραβλέποντας το γεγονός πως η βιτρίνα της Τήνου δεν προκαλεί κανένα να μπει στο μαγαζί, ούτε και τα κροαζιερόπλοια, (η Χούντα έκανε πολλά καλά βλέπεις, επέτρεψε και να χτιστούν πολύ ωραία «αναπτυξιακά» κτίρια στην πρόσοψη μας), θα θυμίσω πως με τον «Chuck Norris» τα βάζουν μόνο οι απερίσκεπτοι…

Έλεος και με την ιερότητα του νησιού. Κάθε δύο μέρες και ένα άρθρο (που ασφαλώς το ανακυκλώνουν όλοι εκ περιτροπής). Σε κάθε πανηγύρι και από ένα «πανίερο», σε σημείο που χάνει και η λέξη, αν είχε, την όποια σημασία της. Στο κάτω-κάτω, δημιουργείτε πρόβλημα στους μηχανόβιους που όταν μπαίνει μυγάκι στο στόμα τους, ντρέπονται να φτύσουν!
Ακόμη, οι αυτοπροσδιορισμοί δεν μας κάνουν ιερότερους. Οι αυτοκομπασμοί είναι για όσους έχουν την ανάγκη λόγω αισθήματος κατωτερότητας. Αγαπήσαμε το νησί γιατί ζούμε πάνω σε αυτό και όχι από το άρθρο της κάθε ξιπασμένης πρωτευουσιάνας που παρουσιάζει στις φίλες της για να ζηλέψουν «ένα απλό ΣΚ μακριά από την βοή της πόλης», ούτε επειδή ήρθε ο Λιάγκας με την Λιάγκενα...
Επιπλέον, αυτές οι ιδέες περί περιούσιου λαού και ξεχωριστού μέρους είναι στους πρόποδες του φασισμού, όσο και αν «αθώα» πιστεύετε πως αυτό είναι υπερβολή.

Ούτε ιερότητα, ούτε επιστολές, ούτε κριτικές, ούτε λωτοί αλλάζουν την πραγματικότητά μας. Συνεχίζουμε να πλέουμε με το νησί στο κέντρο του Αιγαίου!

ΥΓ: Από τη στιγμή που το Ξάνεμο δήλωσε ανοικτά την συμμετοχή του στις επόμενες αυτόδιοικητικές εκλογές, είχα αναπάντεχες συζητήσεις. Πολλές φορές με νόημα, άλλες απλώς χάσιμο χρόνου. Η δήλωση πάντως, «η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στην μέση», στοιχηματίζω πως πρωτοειπώθηκε από κάποιον που ήξερε πως έλεγε ψέματα…   

3 σχόλια: