Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Επιστολή – απάντηση του Δημάρχου στην Ανοικτή επιτροπή Αλληλεγγύης


Επιστολή – απάντηση στο έγγραφο της Ανοιχτής Επιτροπής Αλληλεγγύης Τήνου  σχετικά με τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου Τήνου απέστειλε ο Δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, την οποία παραθέτουμε  παρακάτω:



«Κύριοι της Ανοικτής Επιτροπής Αλληλεγγύης Τήνου,
Ενώ από την  αρχή κάνετε σαφές ότι δεν σας ενδιαφέρει η «πρωτοκαθεδρία» της κάθε πρωτοβουλίας αρκεί να προσφέρετε και ταυτόχρονα να ενθαρρύνετε μορφές συλλογικής δράσης και αυτοοργάνωσης, μάλλον η συνέχεια και κυρίως η ένταση των παραπόνων σας μαρτυρούν για το αντίθετο. Πάντως αυτό που επικαλείστε, δηλαδή ότι σας είναι αδιάφορο ποιος «θα φαίνεται», αφορά κυρίως εμάς, που δεν έχουμε πρόβλημα να υιοθετήσουμε κάθε θετική πρωτοβουλία (αν και ως Δήμος είχαμε ήδη απασχοληθεί με το θέμα), χωρίς να υποβαθμίζουμε ασφαλώς καμία από τις ενέργειές σας.
Ας μπουν τα πράγματα στη θέση τους:
Την ύπαρξη του Δήμου Τήνου, ως ρυθμιστικού παράγοντα του Κοινωνικού Φαρμακείου την αξίωσαν, όπως ξέρετε αλλά αποσιωπάτε, οι φαρμακοποιοί της πόλης μας.


Ο Δήμος Τήνου, διά του νομικού του προσώπου, παραχώρησε τη χρήση του χώρου για τη στέγαση του Κοινωνικού Φαρμακείου.
Ο Δήμος Τήνου εκπροσωπείται στη διοίκηση του Κοινωνικού Φαρμακείου, με τον δημοτικό σύμβουλο (έμπειρο και διατελέσαντα Δήμαρχο) Νικηφόρο Δελασούδα, με τον Αντιδήμαρχο Εθελοντισμού Στέφανο Λαγουρό και με τον δημοτικό σύμβουλο Παντελεήμονα Αρμάο.
Ο Δήμος Τήνου, μέσω του καλού φίλου Παρασκευά Μαραγκού, ιατρού και ανθρώπου με έντονη κοινωνική παρουσία στην Αττική, που η παρουσία και πολύπλευρη προσφορά του κοσμεί πλέον το νησί μας, εξασφάλισε μεγάλη ποσότητα από φάρμακα. Ο ανωτέρω ήδη είναι μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής.
Από 10-6-2013 το Κοινωνικό Φαρμακείο Τήνου έχει διοίκηση, την 11μελή Διαχειριστή της Επιτροπή, με την οποία έχουν διοριστεί και τα τρία (3) μέλη σας, που υποδείξατε. Αυτό, η υλοποίηση της δέσμευσής μας, δεν σας ικανοποιεί; Πού εδράζονται οι ανησυχίες σας; Πρόεδρος της Επιτροπής, ο ανωτέρω δημοτικός σύμβουλος Νικηφόρος Δελασούδας.  
Από χθες 18/6, το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί και ήδη χορήγησε φάρμακα.
Από το κείμενο που δημοσιεύσατε απουσιάζει το «τελεσίγραφο» των δύο εβδομάδων για να αλλάξουμε τον Κανονισμό του Κοινωνικού Φαρμακείου, κατά τις υποδείξεις σας. Κατ αρχήν δεν είμαστε αντίθετοι με βελτιώσεις στον Κανονισμό, όταν η πορεία δείξει ότι απαιτούνται. Παρόλα αυτά θα σας απαντήσουμε σε όλα όσα θέτετε γιατί είναι υπερβολικά και άδικα.
Η δέσμευσή μας υλοποιήθηκε και τα 3 μέλη από τα 11 προέρχονται από την Επιτροπή σας. Στον Κανονισμό δεν μπορεί να αναφερθεί τέτοιος περιορισμός στο κεφάλαιο που αφορά τη διοίκηση, ιδίως υπέρ μιας ομάδας χωρίς νομική προσωπικότητα, που αύριο μπορεί και να μην υπάρχει (αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Για ποιο λόγο το εκλαμβάνετε ως διατύπωση που «δε βοηθά», αδυνατούμε να κατανοήσουμε). Αλλά το πρόβλημα είναι αν αναφέρεστε ρητά στον Κανονισμό (δείτε και το άρθρο 2: «σε συνεργασία με την Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου, θεσμοθετείται η λειτουργία του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ») ή αν υλοποιείται η δέσμευσή μας, όπως αποδεικνύεται ότι το κάναμε; Και ποια καλύτερη ευκαιρία για σας, για μια ακόμη καταγγελία, αν αθετηθεί στο μέλλον η δέσμευσή μας; Εδώ μας «καταγγέλλετε» ενώ τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, σκεφτείτε αν τις αθετήσουμε.
Δεν θα αποφαίνεται η Διαχειριστική Επιτροπή επί των αιτημάτων των πολιτών αλλά η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Δεν είναι έργο της Επιτροπής η επεξεργασία των αιτήσεων και θα έπρεπε μόνοι σας να το αποδεχθείτε. Όλες οι άλλες αρμοδιότητες για τη λειτουργία ανήκουν στην Επιτροπή. Τα ευαίσθητα δεδομένα των αιτούντων συμπολιτών μόνο η αρμόδια Υπηρεσία μπορεί να επεξεργαστεί (ήδη έχει θέσει ότι κάθε άλλη λύση είναι μη νόμιμη), με τις εγγυήσεις που ανάλογα θέματα (υγεία, οικονομική κατάσταση, κλπ) επιβάλλουν. Και τα αιτήματα για την έκτακτη ενίσχυση συμπολιτών μας, κάθε Χριστούγεννα, η Κοινωνική Υπηρεσία τα κρίνει. Και τις αιτήσεις για θέματα ύδρευσης με επίκληση κοινωνικών λόγων, ομοίως. Και δεν μας αφορά πώς το αντιμετωπίζουν άλλοι Δήμοι. Ο κάθε Δήμος ιεραρχεί την αξιοπρέπεια των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας με βάση τις δικές του ευαισθησίες.
Η συζήτηση για τη διαφήμιση υπήρξε στιγμιαία και η απαγόρευσή της είναι αυτονόητη και δεδομένη και εκ του νόμου. Το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελεί πλέον κατάκτηση της Τήνου και τόσο ο Δήμος όσο και η σύνθεση της διαχειριστικής επιτροπής αποτελούν εγγύηση. Και βέβαια τέτοια αναφορά σε διαφήμιση δεν υπήρχε καν στο δικό σας σχέδιο….
Επίσης, δεν ήταν σαφής η δημοσίευσή σας – καταγγελία κατά του Δήμου Τήνου, ως προς τη γενική συνέλευση της 16/6 και τα 12 άτομα που ψήφισαν, ώστε οριακά, να μην αποχωρήσετε από το Κοινωνικό Φαρμακείο. Και αφού ελήφθη μια τέτοια απόφαση, έστω από την πλειοψηφία μεταξύ των 12 (!), προς τί τα τελεσίγραφα;
Αγαπητοί φίλοι,
Επειδή παράλληλα με τα ανωτέρω, βλέπουμε και μια τάση γενικότερης αμφισβήτησης του Δήμου, σας δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση «καπελώματος» από πλευράς Δήμου, σε κάθε ιδέα ή δράση (σεις οι ίδιοι λέτε ότι καθημερινά ιδρύονται νέα Κοινωνικά Φαρμακεία ανά την Ελλάδα). Απλώς ο Καλλικράτειος Ενιαίος Δήμος είναι το σπίτι όλων των Τηνιακών, Τήνου και Αθήνας και όλων των φίλων του νησιού μας και οι ίδιοι επιδιώκουν και επιζητούν την παρουσία του Δήμου, σε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία. Θα το αντιμετωπίσετε και σεις, όταν (ότε + αν) κάποτε κληθείτε να τον υπηρετήσετε (μια που η σφοδρότητα των επιθέσεων, έχει και άρωμα …προεκλογικό). Τότε θα καταλάβετε ότι το ευκολότερο πράγμα που είχατε να κάνετε, ήταν η έκδοση επιστολών διαμαρτυρίας.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο Τήνου είναι ένα γεγονός. Θέλετε αληθινά να λειτουργήσει και να ανακουφίσει αυτούς που το έχουν ανάγκη; Ήρθε η ώρα να το αποδείξετε. Είστε κριτές της πορείας του αλλά και συνυπεύθυνοι γι αυτήν, ως μέλη, πλέον, της διοίκησής του. Ανάλογες δράσεις, που μάλιστα έχουν σχέση με φάρμακα, απαίτησαν και απαιτούν προσοχή, ειδικά από πλευράς του Δήμου, που αγκαλιάζει, στεγάζει και οργανώνει (από κοινού με σας) τη συγκεκριμένη δράση. Απαιτούν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσεκτικά βήματα ακριβώς γιατί «κτίζεται» κάτι που οφείλει να δώσει ελπίδα και να έχει μακρύ μέλλον. Και απαιτούν ασφαλώς λιγότερη καχυποψία και επιθετική διάθεση, κοι της Επιτροπής Αλληλεγγύης 


7 σχόλια:

  1. χαχαχαχα...
    Εδώ λέγεται "Ξάνεμο", άλλος έχει ειδικότητα τις αερο-λογίες (για να μην μιλήσουμε αναλυτικά για τα ψέμματα)..

    Ε, αφού ο Δήμαρχος δεσμεύεται ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ (και εκτός καταστατικού) για τα μέλη, τη διαφήμιση και όλα τα υπόλοιπα, τότε όλα καλά.. (χαχαχαχα)

    Δήμαρχε, ποιά ήταν η απόφαση της επιτροπής; (το ψεμματάκι είναι δικό σου ή του Δελασούδα;)

    υγ: όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΥΠΣ....ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Α.Π (ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΝΟΥ) "ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΟΡΟ" ??? ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣ Η ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ??? ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ,Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΕΙΣ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννη νομίζω οτι είσαι επικριτικός για την επιτροπή Αλληλεγγύης χωρίς πιθανά να γνωρίζεις τι έχει κάνει μέχρι τώρα. Από τον Σεπτέμβρη που συστάθηκε χωρίς καμιά απολύτως βοήθεια από κανένα "φορέα" της Τήνου (δεν την επιδίωξε και δεν την "ήθελε") έκανε πολλές δράσεις. Προσωπικά δεν σε είδα σε καμιά να συμμετέχεις. Παρόλα αυτά την κρίνεις. Από την πλευρά του Δήμου με τον αντιδήμαρχο Λαγουρό επιδιώχθηκε απο την πρώτη στιγμή να χειραγωγηθεί και να ποδηγετείθει. Όταν τα παιδιά της "αλληλεγγύης" τους κατέστησαν σαφές ότι θα είναι ανεξάρτητοι, ξεκίνησαν αυτό που ξέρουν απο το δήμο πολύ καλά να κάνουν. Να την λοιδορούν και να χλευάζουν τις δραστηριότητές της. Μπες αν θες στο παρακάτω link της επιτροπής και δες της δράσεις της. http://all-tinos.blogspot.gr
    Ακόμα φίλε μου, αν θες, στην επόμενο ΑΝΟΙΚΤΟ κάλεσμα της Ανοικτής επιτροπής Αλληλεγγύης έλα να συμετάσχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω εκφράσει πολλές φορές την άποψή μου σχετικά με τις όποιες κινήσεις αλληλοβοήθειας.Πάντα με θετικά σχόλια και παρατηρήσεις.Επίσης όμως έχω εκφράσει την κάθετη αντίθεσή μου στην οποιαδήποτε άρνηση τέτοιων πρωτοβουλιών, απ'όπου κι'αν προέρχονται ,(αερομεταφορά ασθενών από Δήμο Τήνου),με μοναδικό σκοπό την "άρνηση για την άρνηση" !!!Δυστυχώς για εσάς, μας έχετε προκαταλάβει με κάποιες άστοχες κινήσεις σας, με αποτέλεσμα να σας βλέπουμε όλοι πολύ επιφυλακτικά και με σκεπτικισμό.Όσο για την "χειραγώγηση" και "ποδηγέτηση" εκ μέρους του αντιδημάρχου,σημασία έχει για σας ποιός θα πάρει τα εύσημα και τα παράσημα, ή η έννοια του να προσφέρω ;Κάντε αυτό που πρέπει και ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει και μπορεί να κρίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ ότι ο κόσμος έχει μάτια, βλέπει και κρίνει. Θα πρέπει να έχει όμως και πληροφόρηση γι αυτό που κρίνει και να μην κρίνει προκατειλημμένα ή από κουβέντες και πληροφόρηση του καφενείου. Αλλιώς "ομιλεί" με μοναδικό σκοπό την "άρνηση για την άρνηση". Σίγουρα δεν είμαστε πάπες και δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Σίγουρα πολλές κινήσεις μας, όπως λες να είναι πράγματι άστοχες. Γι αυτό δεχόμαστε την οποιαδήποτε κριτική. Καλά θα ήταν να μας υποδείξεις για ποιες κινήσεις μιλάς για να μπορούμε να απαντήσουμε συγκεκριμένα. Την άποψη του μπλοκ για "την αερομεταφορά ασθενών από το δήμο Τήνου" όπως λες, την εκφράσαμε έγκαιρα (στις 10 Μαρτίου)σχετικό λινκ http://xanemo.blogspot.gr/2013/03/blog-post_8476.html και ΜΟΝΟ γι αυτή μπορούμε να συζητήσουμε. Όποιες άλλες δημοσιεύσεις, σχόλια, αντιρρήσεις, αρνήσεις κλπ, θετικά ή αρνητικά, από όπου και αν προέρχονται, λόγο έχουν οι συντάκτες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά ρε Γιάννη τι μας λες τώρα;
    Έχεις παρακολουθήσει καθόλου το θέμα ή απλά αναμασάς την χιλιομασημένες πιπίλες;

    υγ: φτιάξτε και φαρμακείο της interamerican (κατά τα πρότυπα του ελικοπτέρου που αναφέρεις). Αν θέλετε να βγάζετε τα μάτια σας με τα ίδια σας τα χέρια είναι καθαρά δικαίωμά σας. Αφήστε μου το δικαίωμα να διαφωνώ και να σας προειδοποιώ. (και να σας βλέπω μετά να πέφτετε από τα σύννεφα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή