Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: "ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ"

Τήνος, 15 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιδρύεται σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2014 στην Τήνο η δημοτική κίνηση «ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ» με στόχο την παρέμβασή της προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών και την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των επερχόμενων εκλογών του Μαΐου. Η κίνηση είναι ανεξάρτητη από κομματικές, συντεχνιακές, εκκλησιαστικές ή άλλες εξαρτήσεις. Για την διασφάλιση και της οικονομικής αυτοτέλειας τα μέλη και οι φίλοι της κίνησης θα καλύψουν τα έξοδα της κίνησης.

Η κίνηση αποτελείται από ισότιμα μέλη και οι αποφάσεις για την ανάδειξη των υποψηφίων και του επικεφαλής λαμβάνονται στην ολομέλεια της κίνησης που θα πραγματοποιείται τουλάχιστον ανά εβδομάδα. Οι συναντήσεις είναι ανοικτές και δημόσιες. Η κίνηση ιδρύεται με αφετηρία τις παρακάτω αρχές:
  1. Συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση και τον έλεγχο της δημοτικής εξουσίας (συνελεύσεις χωριών – κοινοτήτων – γειτονιάς, τοπικά δημοψηφίσματα, καθιέρωση του θεσμού του συμμετοχικού προϋπολογισμού κ.α.) καθώς και στον καθορισμό των αναγκών αλλά και την προώθηση λύσεων. Έμφαση στην ουσιαστική συμμετοχή και δημιουργική παρουσία της νέας γενιάς σε όλες τις δημοτικές δραστηριότητες.
  2. Κοινωνική αλληλεγγύη σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες πολιτών ή μεμονωμένων ατόμων που βιώνουν ποικίλες μορφές δυσχέρειας (ανεργία, φτώχια, υποβάθμιση ποιότητας ζωής, ρατσισμό).
  3. Πρόταξη του γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος σε βάρος των ιδιοτελών μεγάλων ή μικρών ιδιωτικών συμφερόντων και υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών από το ξεπούλημά τους και τη δωρεάν-απρόσκοπτη χρήση τους με δημοτική μέριμνα. Αποτροπή της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης κοινωφελών δημοτικών υπηρεσιών.
  4. Ανάδειξη των χρόνιων προβλημάτων που μας κατέστησαν πολίτες β’ κατηγορίας και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την οριστική τους αντιμετώπιση. Διεκδίκηση της εφαρμογής του συνταγματικού και ευρωπαϊκού κεκτημένου για την νησιωτικότητα (ακτοπλοϊκό, υγεία, παιδεία, υποδομές).
  5. Ενθάρρυνση, καθιέρωση και προβολή ατομικών και συλλογικών πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν και αναβαθμίζουν όλες τις πτυχές της πλούσιας πολιτισμικής μας παράδοσης και κληρονομιάς.
  6. Προστασία του μοναδικού φυσικού τοπίου του νησιού μας και των οικισμών του νησιού μας. Διαφύλαξη ό,τι πολυτιμότερου μας χάρισε η τύχη, του να γεννηθούμε σε αυτόν εδώ τον τόπο. Προώθηση ήπιας μορφής ανάπτυξης και δόμησης. Προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.
  7. Ενίσχυση κάθε προσπάθειας αειφόρου ανάπτυξης μέσω της πρωτογενούς παραγωγής με ολιστικό σχέδιο για την αναζωογόνηση των αγροτικών συνεταιρισμών με σκοπό την προώθηση των προϊόντων. Παράλληλα ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης των επαγγελματιών. Ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και αγροτουρισμού (πολιτιστικές διαδρομές, αναρρίχηση, surfing κ.α.)
  8. Σχέδιο άμεσης πιστοποίησης ποιότητας των δημοτικών υπηρεσιών για την αύξηση της απορρόφησης πόρων και της υλοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων με ταυτόχρονη αποτροπή σπατάλης χρημάτων προς τρίτους για το σκοπό αυτό.
  9. Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων με στρατηγικά σχέδια δράσεις, αξιοποιώντας πάντα το δημόσιο χώρο προς όφελος των πολιτών. Αναζήτηση και προώθηση λύσεων για τα χρόνια προβλήματα του νησιού (λιμάνι, πόσιμο νερό, βιολογικοί καθαρισμοί, σκουπίδια κτλ.)
  10. Δημοτικές ψηφιακές υπηρεσίες με καινοτόμες εφαρμογές (δημοτική ιστοσελίδα για την ηλεκτρονική επικοινωνία και εξυπηρέτηση των πολιτών, απομακρυσμένη προσβασιμότητα). Σε καμία περίπτωση η αυτοματοποίηση των υπηρεσιών δεν σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας αλλά αντίθετα αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με τον βέλτιστο τρόπο σε περισσότερο παραγωγικές θέσεις στον ίδιο το δήμο.

Μετά την επικύρωση από την ιδρυτική αυτή συνέλευση, οι παραπάνω θεματικές ενότητες / αρχές  μοιράστηκαν προς επεξεργασία στα μέλη με σκοπό την σταδιακή κατάρτιση του προγράμματος του συνδυασμού που θα επικυρωθεί επίσης από την ολομέλεια με ορίζοντα μέσα στον επόμενο μήνα.
Η συνέλευση εξέλεξε συντονιστική επιτροπή που αποτελούν οι (αλφαβητικά):

Παναγιώτης Αλικάρης, Γιάννης Βιδάλης, Βαλεντίνα Γαβριελάτου, Σάββας Δάβιος, Πέτρος Κουσουνάδης, Γρηγόρης Μαρτούλας και Βαγγέλης Μπακτής η οποία αναλαμβάνει πέραν του συντονισμού και της ενημέρωσης και την εκπροσώπηση της κίνησης μέχρι νεότερης απόφασης από την συνέλευση. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής θα συναντώνται τουλάχιστον μία επιπλέον φορά μέσα στην εβδομάδα.

Την κατάρτιση του ψηφοδελτίου αναλαμβάνουν η συντονιστική σε συνεργασία με όλα τα μέλη της κίνησης.
 
Για την διευκόλυνση της επικοινωνίας δημιουργήθηκε η διεύθυνση email: koino.tinion@gmail.com


Θα ακολουθήσουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα οι ανακοινώσεις για τις δράσεις της κίνησης «ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ» στο νησί. 

10 σχόλια:

  1. ''Aς πιούμε στην υγειά των τρελών, των απροσάρμοστων, των επαναστατών, των ταραχοποιών.
    Σε αυτούς που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, που δεν τιμούν τους κανόνες,
    που δεν σέβονται την τάξη…
    Μπορεί να τους επαινέσεις, να διαφωνήσεις, να τους τσιτάρεις, να δυσπιστήσεις, να τους δοξάσεις ή να τους κακολογήσεις. Αλλά δεν μπορείς να τους αγνοήσεις. Γιατί αλλάζουν πράγματα.
    Βρίσκουν, φαντάζονται, βοηθάνε, ερευνούν, φτιάχνουν, εμπνέουν.
    Σπρώχνουν μπροστά τα πάντα. Ίσως, πρέπει να είναι τρελοί.
    Γιατί οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν ο,τι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο,
    είναι αυτοί που στο τέλος το κάνουν.'' -Τζακ Κέρουακ-
    καλή αρχή !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ21 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:39 μ.μ.

    Χαίρομαι ειλικρινά, που μια ομάδα νέων και ικανών συμπολιτών μας προτίθεται να αγωνισθεί για το καλό του Νησιού μας γενικά.
    Οσο για την ανάρτηση του 'Ηως' διαφωνώ πλήρως .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τις 15 μέχρι σήμερα ουτε μιά δεύτερη ανακοίνωση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι τωρινοί βγήκαν με τον αέρα του προοδευτικού που ήρθε για να αλλάξει το κατεστημένο του παλιού Δήμου Τήνου. Τελικά το μόνο που άλλαξαν ήταν τα ευνοούμενα πρόσωπα. Δημόσιες σχέσεις,πλακοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, δελτία τύπου αγκαλιές με την πολιτική και εκκλησιαστική εξουσία κλπ και μια από τα ίδια γενικώς.Ελπίζουμε να εκλεγείτε- έστω και λίγοι σε αριθμό- και να λέτε τα πράγματα με το όνομά τους, μη μας διαψέυσετε κάντε την αρχή να αλλαξει η πολιτική νοοτροπία του νησιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δυσκολο το εγχείρημα αλλα απολύτως αναγκαίο για τη τηνο. μπράβο σε όσους το τόλμισαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έγινε το πρώτο βήμα. Πολλοί δεν το περίμεναν, άλλοι το υπονόμευαν. Τώρα θέλει τρέξιμο, χωριό-χωριό, πόρτα-πόρτα για να φτάσει το μήνυμα παντού. Μήνυμα αλλαγής και ανατροπής του τοπικού κατεστημένου, κάθε μορφής. Βάλτε μπροστά νέα πρόσωπα, με ήθος και εντιμότητα. Δουλέψτε συλλογικά, χωρίς ανούσιες και περιττές αντιπαραθέσεις, αγνοήστε τις προκλήσεις. Και μη ξεχνάτε: χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ κάποιων ανεβάζει κάποιους ΨΗΛΑ και εγκαθιστά άλλους στο περιθώριο. Αυτό στο νέο σας ξεκίνημα να μην το ξεχάσετε . Όσο δύσκολο και αν γίνει όσες πιέσεις και αν δεχτείτε μην αφήσετε κανένας να ανακόψει αυτή την ορμή και κυρίως μην αφήσετε τους γραφικούς κομματικούς καραγκιόζηδες που κυκλοφορούν να σας αναχαιτίσουν . Μην πτοείστε ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστούμε όλους για τα καλά σας λόγια. Όμως, για να γίνει πράξη αυτό που όλοι εύχεστε θέλουμε τις απόψεις, παρατηρήσεις, σχόλια κλπ πιο συγκεκριμένα. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε το πιο κάτω e-mail:
    koino.tinion@gmail.com. Επικοινωνήστε λοιπόν μαζί μας να δημιουργήσουμε αυτό που οι περισσότεροι θέλουμε. Ακόμα μπορείτε να μας στέλνετε τις όποιες θέσεις σας και στο mail του Ξάνεμου: axanemos@gmail.com. Μόνο έτσι θα κάνουμε τις ευχές Πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσοχή προσοχή, μην δούμε σε κανένα ψηφοδέλτιο , κάποιους από τους συντρόφους σας !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Δώστε σ όλους ενεργό ρόλο άμεσα ή το ίδιο άμεσα απομονώστε τους !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή