Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Habemus δήμαρχο.

    «Τα πορτοκάλια του χωριού γεμίζουνε βαπόρι,  
Ότι σκατά είναι ο δήμαρχος είναι και οι ψηφοφόροι.»  
από Κρητική μαντινάδα


Φωτό απο το steni-tinos
Δεν θα πρωτοτυπήσουμε και θα ξεκινήσουμε με την κρητική μαντινάδα που «υποδεχθήκαμε» το 2010 τον τότε νεοεκλεγμένο δήμαρχο για να μην αδικήσουμε κανένα.

  
Τέσσερις μέρες μετά το κλείσιμο των καλπών, το σβήσιμο των βεγγαλικών και τη σίγαση των κλάξον των αυτοκινήτων των οπαδών  του «νικητή», θα επιχειρήσουμε ένα μικρό απολογισμό.
 Οι εκλογές και η προεκλογική εκστρατεία των δυο μονομάχων Σίμου και Κροντηρά, διεξήχθη εν μέσω εγκλίσεων, ύβρεων, ιντρίγκων, εκβιασμών, παζαριών, ρουσφετιών, ξεκατινιάσματος στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποσχέσεων, εισιτηρίων στα βαπόρια, λάσπης, λάσπης, λάσπης… 
Ανατροπές δεν είδαμε στην πολιτική. Η ίδια πολιτική, η ίδια φρασεολογία, ίδιοι σε όλα. Διπολισμός από τους ίδιους μονομάχους που τα έδωσαν όλα σε ένα αγώνα δίχως αύριο για τον χαμένο.

Στις φετινές εκλογές, για πρώτη φορά αναμετρήθηκαν στον πρώτο γύρο τέσσερις συνδυασμοί και πήγαν την αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο. Οι δυο προαναφερόμενοι και ο συνδυασμός της  ανεξάρτητης κίνησης «κοινό Τηνίων» και η «Λαϊκή Συσπείρωση» .

Είχε να πάει η εκλογή σε δεύτερο γύρο από το 2002 όταν στον τότε  δήμο Τήνου αναμετρήθηκαν ο συνδυασμός του στρατηγού και τελικά δημάρχου Αθηναίου με τους συνδυασμούς που είχαν επικεφαλής τον οδοντίατρο Γιώργο Σανταμούρη, που πέρασε στον δεύτερο γύρο και τον δικηγόρο και τέως έπαρχο Τήνου Αντώνη Μαραγκό. Στον τότε δήμο Εξωμβούργου αναμετρήθηκαν ο Παναγιώτης Κροντηράς επικεφαλής συνδυασμού και οι συνδυασμοί με επικεφαλής τον Μανώλη Σώχο που πέρασε στον δεύτερο γύρο και της Ενωτικής κίνησης με επικεφαλής τον Δικηγόρο Γιώργο Κολλάρο.


Την πρώτη Κυριακή 18 Μαΐου επί συνόλου εγγεγραμμένων 10167 ψηφοφόρων, ψήφισαν 6992 ή 68,77%, τα έγκυρα ήταν 6838-97,80% ,τα άκυρα 121-1,73% και τα λευκά 33-0,47%, με τον Ορφανό να παίρνει 3373 ψήφους ή 49,33%, τον Κροντηρά 2899-42,40, το κοινό Τηνίων ψήφισαν 426 ψηφοφόροι ή 6,23% και την Λαϊκή Συσπείρωση 140 ή 2,05% 
Αποχή: 3175 ή  31,23% επί των εγγεγραμμένων

Στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Μάη, επί συνόλου 10167 ψηφοφόρων, ψήφισαν αυτή την φορά 6856 ψηφοφόροι ή 67,43%, τα έγκυρα ήταν 6613-96,46%, τα άκυρα 135-1,97% και τα λευκά 108-1,58% και πήραν ο συνδυασμός του Ορφανού 3706 ή 56,04% και του Κροντηρά 2907 ή 43,96%.
Αποχή: 3311 ή  32,57% επί των εγγεγραμμένων


Τελικός «νικητής» ο συνδυασμός «Δημιουργική Πορεία» με επικεφαλής τον τέως δήμαρχο Τήνου Σίμο Ορφανό ο οποίος από την πρώτη Κυριακή αναδείχτηκε πρώτος με ποσοστό 49.33% και για 47 ψήφους δεν εκλέχτηκε.

Επικράτησε και στις τρεις εκλογικές περιφέρειες του δήμου φέρνοντας το καλύτερο ποσοστό του στην Χώρα με 51,93 και στον  Πάνορμο με 51,87. (έπαιξε ρόλο εδώ η στήριξη από τον δημοτικό του σύμβουλο, τέως κοινοτάρχη Πανόρμου, κύριο Τζεβελόπουλο και υποψήφιο με το Συριζοανελίστικο ψηφοδέλτιο του Μπενέτου Σπύρου για τις περιφερειακές εκλογές).


 Για τον «ηττημένο» συνδυασμό του Παναγιώτη Κροντηρά το υψηλότερο ποσοστό ήταν στην περιφέρεια Εξωμβούργου με 45,79% όπου όμως είδε την απόλυτη κυριαρχία του των περασμένων εκλογικών αναμετρήσεων να πηγαίνει περίπατο και να χάνει κάστρα όπως την τοπική κοινότητα στο Αγάπη (λόγο σκουπιδότοπου και δεματοποιητή) ή την καθίζηση στην Καλλονή και το μικρό ποσοστό στον Πάνορμο 38,06( είπαμε πιο πάνω γιατί).
Ακόμα, η μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο (474 ή 6,93%), η αύξηση της αποχής και η συσπείρωση ακόμα περισσότερο των ψηφοφόρων του Ορφανού ή η όψιμη δραστηριοποίηση «φίλων» του Κροντηρά (Βλέπε Σαλταμανίκας, ο οποίος διαβλέποντας την πιθανή ήττα του Κροντηρά «κατέβηκε» από το «άρμα» νωρίς, προφασιζόμενος λογούς ηθικής τάξης) δεν απέτρεψαν την συντριβή του με 799 ψήφους διαφορά ή 12,08%. 

Στα απολύτως θετικά των δημοτικών εκλογών, η παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο ενός δημοτικού συμβούλου από την δημοτική κίνηση Κοινό Τηνίων που κατάφερε παρά το ανελέητο σφυροκόπημα να αντέξει και να είναι παρόν, με μεγαλύτερο ποσοστό στην περιφέρεια την Τήνου με 6,48% στο Εξώμβουργο 6,16% και στον Πάνορμο με 5,04%


 αλλά και της λαϊκής Συσπείρωσης που κατάφερε να κατεβάσει (ελλιπές μεν αξιόλογο δε) ψηφοδέλτιο με την δύναμή της στην περιφέρεια του Πανόρμου με 5,04%

Οι κάλπες έκλεισαν, τα μεγάλα προβλήματα για τον τόπο είναι εδώ ή έρχονται. Ανεμογεννήτριες, ξεπούλημα ακτών, νερών, σκουπίδια, απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, συνεχείς υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας εξ αιτίας των μνημονικών πολιτικών που με τόση θέρμη υπηρέτησαν από τα κόμματά τους οι δυο διεκδικητές του δήμου.

Η ετυμηγορία των Τηνιακών σεβαστή. Μένει να αποδειχτεί αν όμως έκαμαν καλά. Τα πέντε χρόνια της δημαρχιακής θητείας που αρχίζει την 1η Σεπτέμβρη είναι πολλά για να γίνουν πράγματά, αλλά εξίσου πολλά για να μας πάρει ο διάβολος.

Η συμπολίτευση σχεδιάζει και εκτελεί, η αντιπολίτευση δίπλα ή απέναντι, αν χρειαστεί, ελέγχει και προτείνει.  

  Ίδωμεν…


2 σχόλια:

  1. εξαιρετικό κείμενο!!!! πάντως εμένα από τις φετινές εκλογές θα μου μείνει αξέχαστο αυτό το "ηνίοχος " χαχαχαχαχα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ή άλλως πως ΤΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή