Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Κερκόπορτα

"Στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στο Παλάτι του Κωνσταντίνου Ζ' Πορφυρογέννητου υπήρχε μια μικρή πόρτα. Η μισή ήταν κάτω από το επίπεδο του εδάφους και λεγόταν Κερκόπορτα ή πύλη του κίρκου, επειδή οδηγούσε σε ένα ιπποδρόμιο (circus) έξω από τα τείχη. Το πιθανότερο είναι ότι ήταν δρύινη. Λεγόταν κερκόπορτα επειδή στα λατινικά κέρκους είναι η Βελανιδιά ή Δρυς. Επίσης στο ίδιο τείχος, η πύλη "Belgrad Kapisi" λεγόταν "Ξυλόκερκος".
Κατά την παράδοση, από αυτήν εισήλθαν (πιθανόν από εσωτερική προδοσία) στην Πόλη λίγοι γενίτσαροι κατά την μεγάλη έφοδο στις 29 Μαΐου 1453, διασπώντας έτσι την άμυνα των πολιορκούμενων και προκαλώντας την Άλωση της Κωνσταντινούπολης."
 
ΥΓ: Κάποιος την άνοιξε...

7 σχόλια:

  1. Στην Βασιλεύουσα ήταν γνωστή η έκταση της διαφθοράς τους τελευταίους δύο και πλέον αιώνες πριν από την άλωση. Τελικά όμως η ιστορία θυμάται την 29 του Μάη ως της ημέρα της καταστροφής.
    Στην σύγχρονη Ελλάδα αρκεί το ΦΕΚ 223, τεύχος 1, 07ΟΚΤ2014 με την δημοσίευση του νόμου 4301

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοβαρευτειτε λιγο...Εδω μας εχουν τσακισει με τις μνημονιακες πολιτικες τους, ανθρωποι εχουν χαθει, δεν ξερουμε τι μας ξημερωνει και σεις βρηκατε το ΦΕΚ 223 για να θυμηθειτε την αλωση! Οσο για το Ιδρυμα, της εκκλησιας ειναι, ας το κανουν οι παπαδες ο,τι θελουν. Εσας τι σας κοφτει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχετε άδικο αναφορικά με τον μνημόνιο και τα αποτελέσματά του. Την ανθρωπιστική κρίση. Την κοινωνική αποδόμηση. Σίγουρα όμως αυτός εδώ ο ιστότοπος παραμένει πιστός στην αντιμνημονιακή στάση του, μέχρι εμμονής πολλές φορές. Για τους τακτικούς μας αναγνώστες αυτό είναι γνωστό.
      Ασχολούμαστε όμως και με τα τοπικά. Το συγκεκριμένο θέμα είναι και αυτό αποτέλεσμα της μνημονιακής διαπλοκής και σίγουρα έχει πολιτικές προεκτάσεις, ειδικά αναφορικά με τον δήμο Τήνου. Όσον αφορά τα της εκκλησίας, ορθώς δεν πρέπει να μας απασχολεί (ειδικότερα αν υποθέταμε ότι το ίδρυμα δεν είχε διαχρονικά διαπλεκόμενη ανάμειξη με τα πολιτικά του τόπου). Επιπλέον, είμαστε παγίως υπέρ του διαχωρισμού. Σε καμία περίπτωση όμως, ένας τοπικός θεσμός δεν μπορεί να αλλάζει καθεστώς σε μία νύκτα, κρυφά και με πολλαπλό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία χωρίς να γίνεται και το κέντρο της προσοχής.

      Διαγραφή
  3. σας διαβάζω συχνά κάποιες φορές έχετε δίκιο κάποιες όχι κάποιες είστε ποιο κίτρινοι και από το κίτρινο χρώμα.... κατά την δική μου άποψη πάντα.... στο προκείμενο τώρα, αυτές τις μέρες διάβασα πολλά κείμενα στα τοπικά ΜΜΕ από διάφορους συγγραφείς, εγώ θα ήθελα αυτοί που ήταν λαλίστατοι και τεκμηριωμένοι με νόμους κλπ... κλπ... να ορθώσουν και ανάστημα μπροστά στο Μητροπολίτη αν παραστεί στο δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνο να γράφουν.... μου άρεσε που νέοι αλλά και δικηγόροι γράψανε την αποψή τους γύρω από το θέμα, δεν έχω ξαναδεί τέτοια αντιμετώπιση και άμεση απάντηση με άλλα θέματα πολύ ποιο σοβαρότερα ή εξίσου σοβαρά. που απασχολούν το νησί αλλά σε αυτά κάνουν την πάπια. Εμπρός κύριοι αύριο σας θέλω εξίσου μαχητικούς και στο προφορικό λόγο και όχι μόνο στο γραπτό. Θα πάτε η θαααα..... το αφήσετε. όσο για κάποιους κύριους που κατείχαν δημόσια θέση και τότε τους γλύφανε και τώρα τους πολεμάνε τι να πω, δεν αξίζει ούτε καν το κόπο να πω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΣΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΟΠΩΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΙΙΕ ΤΗΝΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΕΚΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΙ.ΣΧΟΛΕΙΑ,ΣΧΟΛΕΣ,ΣΥΛΛΟΓΟΙ,ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ,ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ,ΙΤΗΠ,ΔΗΜΟΣ,ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ,ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ .ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ.ΠΡΟΦΑΝΩΣΑΥΤΟΙΠΟΥ ΤΑ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝΙΑΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ, ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ. ΑΝ ΕΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα συμφωνήσω με τον ανώνυμο 11.12 μ.μ. όσο για τον αν είναι Τηνιακοί ή όχι αυτοί που τα λένε.... εσύ είσαι Τηνιακός δηλαδή και εμείς όχι? πως είναι ο διαχωρισμός? ανορθώστε λοιπόν το ανάστημά σας και στη πράξη αύριο.... και όχι εδώ μέσα οι γράφοντας ένα άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή