Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Ένα νησί μετράει τ' άστρα

Το "Ξάνεμο" γράφει για το "Κοινό"
  Δυο χρόνια συμπληρώνονται από τις δημοτικές εκλογές του 2014. Τότε που το "Κοινό Τηνίων" κατάφερε, παρά τις πιέσεις, να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο και να "εισβάλει" στο δημοτικό συμβούλιο απέναντι στους φαινομενικά διαφοροποιημένους τακτικισμούς των δύο. Η ανάγνωση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης επιβάλει να μείνουν τα μισόλογα στην άκρη. Οι προϋπολογισμοί, ολοένα και πιο συμπιεσμένοι. Τα έσοδα των δήμων, ολοένα και απομυζούν περισσότερο τον πολίτη. Η κεντρική εξουσία, αδύναμη να επιβάλει κάθαρση και ανίκανη να στηρίξει την περιφερειακή ανάπτυξη. Οι πολιτικές της ΕΕ να αγνοούν την νησιωτικότητα. Οι συσχετισμοί δεν ευνοούν. 
  Σε αυτή την κατάσταση καλείται η δημοτική κίνηση σε πρώτη φάση να αναζητήσει υλοποιήσιμες προτάσεις. Δεν πρέπει να παραβλέπεται καμία στιγμή ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ανατροπή των συσχετισμών και των πολιτικών λιτότητας. Σε αυτό το πνεύμα, το "Κοινό Τηνίων", που αναζήτησε την γνώση στους πολίτες του νησιού με σημαντικό αριθμό ανοικτών συνελεύσεων και σε εβδομαδιαία βάση συναντήσεων ανάμεσα στα ολιγάριθμα μέλη του, πάντα σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις του, αφήνει πίσω την άρτια παρουσία της Μαρούλας και προχωρά στην αντικατάστασή της από τον Πέτρο. Η διπλά συμβολική κίνηση, επισφραγίζει αφενός την συνηγορία δεσμεύσεων και πρακτικής και αφετέρου αυξάνει το βαθμό εκπροσώπησης σε μια προσπάθεια μετατόπισης της γραφειοκρατούμενης δημοκρατίας προς τις ρίζες της: Την συμμετοχή και την συνδιαμόρφωση. Το "Κοινό Τηνίων", όχι μόνο ξεκίνησε έτσι, αλλά συνέχισε να διευρύνει την βάση συμμετοχής γυρίζοντας τα χωριά μας δύο χρόνια και πλέον τώρα. Στα δειλά, εκεί στην αρχή, ψιθύρισε το σύνθημα: "33 υποψήφιοι δήμαρχοι" και τώρα, δειλά και πάλι, θυμίζει "426 έως 10000 δημοτικοί σύμβουλοι". Είναι, και παρά την αμφισβήτηση, η μόνη κίνηση πολιτών του νησιού για το νησί στην ψευτοδημοκρατία των επαγγελματιών της τοπικής πολιτικής σκηνής. 
  Αυτά τα δύο χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο ξεπέρασε την αστεία κατάσταση  "παράσταση" για δύο ρόλους και επέστρεψε την αντιπαράθεση στην ουσία της. Αυτό δεν αρκεί βέβαια. Η απογοήτευση των πολιτών, κυρίως λόγω της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της ανακολουθίας των πολιτικών υποσχέσεων απαξιώνει και θα απαξιώνει ολοένα και περισσότερο την πολιτική δράση και θα μένουν μόνο τα συμφέροντα πίσω να πολώνουν. 
  Στην ίδια αυτή περίοδο των τελευταίων δύο χρόνων δεν μπορεί να παραληφθεί αναφορά στο νόμο για το ΠΙΙΕΤ που αναστάτωσε και συνεχίζει σε πολλές περιπτώσεις να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που για χάρη συμφερόντων εγκαταλείφθηκε από τους μισούς πολιτικούς της μεσίες και είδε τους άλλους μισούς να συμβιβάζονται κατά περίπτωση. Το "Κοινό Τηνίων" δεν επαναπαύθηκε στις πάγιες θέσεις των ανθρώπων του αλλά υιοθέτησε και υπερασπίστηκε, χωρίς ωφελιμιστική προσέγγιση, τις θέσεις της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού, για μια φορά ακόμη αναδεικνύοντας τις αξίες και τις αρχές που εκπορεύονται από την πραγματική δημοκρατία. 
  Σήμερα η δημοτική αυτή κίνηση δεν ελπίζει σε θαύματα. Αναζητά καθημερινά την συμμετοχή. Αυτή φαίνεται να μένει η ικανή και αναγκαία συνθήκη. 
Στο νυχτερινό ουρανό του νησιού, ξέρουμε, τα άστρα είναι εκεί και είναι πολλά ακόμη και αν δεν μπορούμε να τα  μετρήσουμε. Το ίδιο και οι δυνατότητες των πολιτών. Ας μην μετρηθούμε. Στο μέτρημα μπορεί να βρεθούμε λίγοι και να αγχωθούμε. Ας το συνειδητοποιήσουμε. 

Καλή δύναμη Πέτρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου