Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Nuit Debout - Κοιμόμασταν, όμως τώρα ξυπνήσαμε και πλέον μένουμε ξάγρυπνοι.


Το κίνημα “Nuit Debout” συνεχίζει να εξαπλώνεται. Σε πολλές γαλλικές πόλεις αλλά και σε όλο τον κόσμο, “Ξάγρυπνες Νύχτες” αναδύονται και καταθέτουν ελπίδες για κοινές εξεγέρσεις. Όλοι όσοι έχουν βρεθεί στις κατειλημμένες πλατείες και έχουν συμμετάσχει το γνωρίζουν καλά: κάτι συμβαίνει εδώ.”





Η αναζωπύρωση της ελπίδας

Το κίνημα των πλατειών του '11 έσβησε. Άφησε πίσω του όμως μια πλούσια κληρονομιά. Άφησε εμπειρίες και ελπίδες. Μπορεί οι τελευταίες να έγιναν τελικά εκλογικό εμπόρευμα όμως πριν σβήσουν, γεννήθηκαν στις πλατείες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Αυτές τις μέρες ένα ανάλογο κίνημα στη Γαλλία έρχεται να τις αναζωπυρώσει για να φωτίσουν τις νύχτες μας. Ονομάζεται Nuit Debout και σημαίνει “Όρθιοι τη Νύχτα”. Ξεκίνησε από τις πολυπληθείς διαμαρτυρίες απέναντι στο νέο νόμο για τα εργασιακά όταν οι διαδηλωτές σκέφτηκαν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να “ανησυχήσουν” το σύστημα. Η ιδέα ήταν απλή, μπορούσαν να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους. Έτσι, μετά την διαδήλωση, όλο και περισσότερος κόσμος μαζευόταν ξανά στην πλατεία και ξεκίνησε η πρώτη “Nuit Debout” στις 31 Μάρτη.

Ο στόχος

Πολλοί αναρωτιούνται τι μπορεί να πετύχει ένα τέτοιο κίνημα. Βασικός στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένα σημείο σύγκλισης των αγώνων στην Γαλλία και τελικά σε όλο τον κόσμο. Των αγώνων απέναντι σε ένα σύστημα που βασίζεται στον ανταγωνισμό και στον ατομικισμό. Των αγώνων για αλληλεγγύη, συμμετοχική δημοκρατία και συλλογική δράση. Των αγώνων απέναντι στο παρόν οικονομικό σύστημα που ούτε μας εκπροσωπεί ούτε και μας δίνει σημασία.

Μαζί μπορούμε να επανακαταλάβουμε τον δημόσιο χώρο αλλά και την πολιτική, καθώς η πολιτική είναι ζήτημα όλων μας. Μαζί μπορούμε να πάρουμε πίσω τις πόλεις μας, τις δουλειές μας και τις ζωές μας.

#GlobalDebout

Την Κυριακή 15 Μάη, όταν το ημερολόγιο των “Nuit Debout” δείξει 76 Μάρτη, καλούν τους πολίτες όλου του κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Να μαζευτούν στις πλατείες και να μην φύγουν. Να παραμείνουν εκεί μέχρι να αλλάξουν τις ζωές τους, μέχρι να αλλάξουν τον κόσμο.

Στην Ελλάδα ήδη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στις πλατείες για την μέρα εκείνη και κάθε μέρα ο χάρτης των πόλεων που συμμετέχουν γεμίζει. Μένει να καταφέρουμε την μαζική συμμετοχή των πολιτών.

Ραντεβού στην πλατεία στις 76 Μάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου