Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Κοινό Τηνίων: Σχετικά με την "μεταβατική διαχείριση" των απορριμμάτων της Τήνου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κύριοι, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου, αποδείξατε για άλλη μία φορά ότι είστε κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν διαχειριστήκατε και δεν διαχειρίζεστε σωστά το πρόβλημα των σκουπιδιών της Τήνου για το οποίο εσείς έχετε την απόλυτη ευθύνη! Αναφερόμαστε στον σημερινό Δήμαρχο Τήνου, αλλά και στον κύριο Κροντηρά και τους συνεργάτες του. 

Για άλλη μια φορά αναλωθήκατε στο ποιος από τους δύο έχει την μεγαλύτερη ευθύνη, με αντιπαραθέσεις και μικρότητες μπαίνοντας ελάχιστα στην ουσία.
 

Δεν μας κάλεσαν οι κάτοικοι από το Αγάπη για να ακούσουν τα ίδια. Τα ήξεραν αυτά. Μας κάλεσαν για να συζητήσουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα για να μην γίνει μεγαλύτερο το πρόβλημα.
 

Ο κύριος Δήμαρχος μας είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα και ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα! Ευχήθηκε πολλάκις να βρεθεί λύση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για να την αντιγράψουμε. Μας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν πιστεύει στην δύναμη της ανακύκλωσης, αφού δεν μας έδωσε καμία πειστική απάντηση στο γιατί δεν ξεκινάει την δημοτική ανακύκλωση και γιατί δεν συνεχίζεται η ανακύκλωση στον Πύργο που είχε θεαματικά αποτελέσματα.
 

Επιπλέον υπονόησε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού είναι απαίδευτοι στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων επειδή κάποιοι ασυνείδητοι πετούν τα υπολείμματα από τα σφάγια στους κάδους, έτσι η ανακύκλωση δεν θα έχει αποτελέσματα. Ο μοναδικός σύμβουλος της πλειοψηφίας που στο θέμα της ανακύκλωσης τοποθετήθηκε σωστά κατά την άποψή μας και αντίθετα στον Δήμαρχο ήταν ο κ. Αρμάος.
 

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας μας είπε ότι ευθύνη του είναι η συγκομιδή των απορριμμάτων και όχι το που θα καταλήξουν αυτά. "Αυτό είναι ευθύνη του Δημάρχου" είπε. Από τα λόγια του, θα μπορούσε κάποιος που παρακολουθούσε την συνεδρίαση, να συμπεράνει ότι δεν ξέρει καν που βρίσκεται ο δεματοποιητής! Με την λογική του αυτή καταλάβαμε το λόγο που έχει γεμίσει το νησί από μικρές χωματερές!
 

Δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε το σημαντικότερο πρόβλημα του νησιού σωστά κύριε Ορφανέ και με τις επιλογές σας θεωρούμε ότι απλά του δίνετε μια κοστοβόρα παράταση όπως ακριβώς έκανε στο παρελθόν και ο κ. Κροντηράς! Ζητάτε χρηματοδότηση για να πληρώσετε εργολάβο για μια “μεταβατική διαχείριση” η οποία περιέχει
 

α. χειροδιαλογή των νέων σύμμεικτων απορριμμάτων προκειμένου να διαχωριστούν τα ανακυκλώσιμα αντί για διαλογή στην πηγή με αποτέλεσμα το ποσοστό ανακύκλωσης που θα προκύπτει να είναι κατά πολύ μικρότερο
 

β. άνοιγμα των παλιών δεμάτων και διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων που περιέχουν πράγμα που εκ των πραγμάτων θα αποδώσει ένα ελάχιστο ποσοστό ανακύκλωσης καθώς τα σκουπίδια έχουν συμπιεστεί και έχουν μείνει να σαπίζουν για δεκάδες μήνες!
 

Θεωρούμε ότι αυτή η λύση και θα κοστίσει και δεν θα αποδώσει. Όταν κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ απλά θα ρίξουμε μέσα το μεγαλύτερο ποσοστό παλιών και νέων απορριμάτων με αποτέλεσμα να τον γεμίσουμε και να φτάσουμε ξανά στο σημείο που είμαστε. Ο μόνος που θα κερδίσει από αυτό θα είναι ο εργολάβος που θα αναλάβει.
 

Την λύση σας την προτείναμε και είναι τρεις σε μια! Ανακύκλωση στην πηγή εχθές, σωστή χωροθέτηση και δημιουργία ΧΥΤΥ, συνεχείς και πειστικές προσπάθειες για την μεταφορά του όγκου απορριμμάτων που έχει συσσωρευθεί στον δεματοποιητη.
 

Τέλος είναι αυτονόητο ότι μέχρι να γίνουν αυτά θα πρέπει να φροντίσετε παράλληλα να λειτουργεί ο δεματοποιητής με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους που υπάρχουν στην μελέτη του. Αυτό το προφανές δηλαδή που ζήτησαν και οι Αγαπιανοί στο συμβούλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου