Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

«Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς», στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου



2012-07-21: Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνειπροβολή της ταινίας της Στέλλας Αρκέντη "Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς", η οποία θα γίνει στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το Σάββατο 21 Ιουλίου, ώρα 9 μ.μ. Η είσοδος είναι δωρεάν.



Σύμφωνα με τη σκηνοθέτρια: "H προσωπικότητα του Γιαννούλη Χαλεπά, και κυρίως η αγάπη και η αφοσίωσή του στην τέχνη, με παρακίνησαν να γυρίσω αυτήν την ταινία. Μελετώντας το έργο του, πολλά στοιχεία της δικής μου καλλιτεχνικής αναζήτησης βρήκαν διέξοδο έκφρασης. Ο Χαλεπάς με έμαθε πολλά, συνέβαλε στο να ολοκληρωθεί το καλλιτεχνικό ύφος μου. Όπως λέει ο Γκαίτε, "γυρνώ στον εαυτό μου και ανακαλύπτω έναν ολόκληρο κόσμο".

Στο έργο περιγράφεται ο αγώνας του Χαλεπά να ξεφύγει από τον βαυαρικό κλασικισμό, ανοίγοντας τον δρόμο προς μια προσωπική δημιουργία. Η ανάγκη να αφομοιώσει την αρχαία ελληνική τέχνη παράλληλα με τη βυζαντινή τεχνοτροπία, γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας να αποδώσει ήθος και ύφος ελληνικό, και ταυτόχρονα σύγχρονο. Η ταινία παρουσιάζει αυτόν τον αγώνα. Οι διάλογοι είναι σχεδόν όλοι λόγια του ίδιου του δημιουργού. Η αφήγηση στηρίζεται στους ίδιους τους μύθους που απασχόλησαν τον γλύπτη και έγιναν σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του. Το ύφος της ταινίας ακολουθεί την ελληνική αυτή γραμμή, δωρική στην παρουσίαση, αργή στον ρυθμό, σαν ένα κράτημα του Ιωάννη Κουκουζέλη, που μας εγκλωβίζει στον ψυχικό κόσμο του μεγάλου δημιουργού και μας αφήνει να απολαύσουμε το μεγαλείο του καλλιτέχνη".

Η ταινία, παραγωγής 2010, διαρκεί 113 λεπτά και παρουσιάζεται γιαπρώτη φορά στην Τήνο. Στην προβολή θα παραστούν συντελεστές της ταινίας και θα συζητήσουν με το κοινό. Πληροφορίες για την ταινία, στον ιστότοπο http://iyiannoulischalepas.yolasite.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου