Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Περί λαϊκισμού...

Λεξικό Cambridge: "πολιτική ιδέα και δράση που στοχεύει στην αντιπροσώπευση των επιθυμιών και των αναγκών του απλού λαού"


hellenica.de:  [...]Επίσης, ο λαϊκιστής πολιτευτής θέτει σκοπίμως ψευτοδιλήμματα, όπως "εχθροί ή φίλοι", "ταραξίες ή φιλήσυχοι", "αλλογενείς ή γηγενείς", με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια ανασφάλειας στο λαό, και την αυτοπροβολή του ίδιου σαν προστάτη και σωτήρα[3].
Κοντινές έννοιες είναι η δημαγωγία, η κολακεία των αδυναμιών και ελαττωμάτων του λαού και η υιοθέτηση θέσεων και τάσεων που τον ευχαριστούν και απαντούν στο συναίσθημά του χωρίς να τον ωφελούν ή που να τον βλάπτουν μακροπρόθεσμα, με μοναδικό πάντα σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιάς του.

Ξάνεμο

5 σχόλια:

  1. επισης ο λαικηστης πολιτικος θετει το διλυμα αριστερος και δεξιος και το εκμεταλευαιται αναλογως των περιστασεων...και αυτο ειναι κατι που θελει πολυ προσοχη γιατι ειναι βαθια υπουλο και κρυβει κινδυνους που δεν ειναι ορατοι ευκολα και η ιστορια μας αποδεικνυει οτι οδηγει στον εμφυλιο και στον κοινωνικο δυχασμο καταδιναστευοντας και τους δυο μοχλους του συστηματος εναλαξ οπως συμφερει το συστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε αυτό που αναφέρεις είναι η προσωπική σου άποψη προφανώς. Στην συγκεκριμένη ανάρτηση δεν έχουμε γράψει καμία άποψη αλλά ορισμούς που δίνονται σε διαδεδομένα και ευρέως αποδεκτά λεξικά.
      Αν θέλεις να δώσεις κάποιο άλλο ορισμό δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Τα σενάρια εμφυλίου όμως συνήθως ξεσκονίζονται από τους φασίστες για αυτό και κάνουμε έκκληση να μην αναπαράγονται. Ιδιαίτερα δε από τρίτους "αντικειμενικούς" κριτές που τελικώς με την πρακτική τους γίνονται περισσότερο επικίνδυνοι. Καταλλήγουν δηλαδή να στηρίζουν τον διχασμό για τον οποίο κάνουν "αποτρεπτικές συστάσεις"... Κανείς άλλωστε δεν θα ήθελε να ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις ανεξαρτήτου πολιτικής ιδεολογίας(ειδικότερα από εκείνους που βίωσαν, από το τέλος του εμφυλίου και έπειτα, τον διωγμό με ιδεολογικά προσχήματα). Κι επειδή ακόμη ζουν πολλοί από εκείνες τις εποχές δεν είναι εύκολη η επανάληψη της ιστορίας με τόσο τραγικό τρόπο όσο και αν η γενική παραδοχή "η ιστορία επαναλαμβάνεται" εφαρμόζει σε πολλές των περιπτώσεων. Οι μνήμες είναι νωπές.
      Επιπλέον, εμφυλίους δεν έζησαν σε όλες τις χώρες του κόσμου με την ιδεολογική βάση που είχε ο δικός μας. Παρόλαυτά ιδεολογικές διαφορές υπάρχουν καθολικά απ' άκρη σ' άκρη της υφηλίου. Πόσο μάλλον δε σήμερα που αποδεικνύεται πως η "ελεύθερη αγορά" δεν είναι πανάκεια...

      Διαγραφή
  2. προφανως και ειναι η πρωσοπικη μου αποψη αυτο που εγραψα διαφωνω καθετα με οποιαδηποτε εκφραση φασισμου η αντικειμενικοτητα μιας κριτικης αποψης αλλωστε ειναι κατι εντελως υποκειμενικο αρκει να εκφερεται με καθαρη αποψη χωρις παροπιδες και υπογειες διαδρομες και με αυτη την σκοπια το εγραψα επισης πιστευω πως η αντιμετωπιση του φασισμου με φοβο να μην αναπαραγουμε κατι ειναι ταση υπεκφυγης η πρωσοπικου τραυματικου βιωματος το οποιο το σεβομαι ειλικρινα απολυτα επειδη και εγω δεν θα ηθελα με τιποτα να ξαναζησουμε καταστασεις εμφυλιου και οποιοδηποτε διωγμο η κατι παρομοιο πιστευω πως ειναι απαραιτητη η συσπειρωση και η ενδυναμωση του αντιμνιμονιακου μετωπου ανεξαρτητως πολιτικης ιδεολογιας με πρωταγμα την απελευθερωση της ελλαδας απο τους ξενους δυναστες αμερικανους και γερμανους και γαλλους το κινητρο για αυτο που εγραψα ηταν οτι πιστευω πως η ανοδος της χρυσης αυγης οφειλεται σε ενα μεγαλο βαθμο οτι δεν υπαρχει αντιλογος ισχυρος και συγκροτημενος απο την πλευρα του αριστερου χωρου κατι το οποιο με στεναχωρει βαθυτατα και αυτο ηθελα να θιξω........ και λιγο χιουμορ για το τελος ο τζιμης πανουσης λεει κατι πολυ ευστοχο και βαθυτατα φιλοσοφημεν勤 που παμε? αριστερα οπως μπαινουμε η οπως βγαινουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτίμησή μου είναι πως μια συμμαχία αντιμνημονιακών δυνάμεων είναι νε μεν επιθυμητή αλλά δεν θα μπορέσει να σταθεί σε βάθος χρόνου. Ο λόγος είναι απλός: Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα μια οικονομικής κρίσης που από την αριστερά χαρακτηρίζεται ως κρίση του καπιταλισμού. Επαγωγικά λοιπόν, η αντιμετώπιση της αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ιδεολογικές συγκρούσεις (πόσο μάλλον ένα αντιμνημονιακό μπλοκ που δεν θα έχει άλλος δεσμούς πέρα από την ακύρωση του ίδιου του μνημονίου). Συμφωνώ ότι στην παρούσα φάση είναι πρωταρχικός στόχος και καλώς να συμπορευτούμε όλοι οι αντιμνημονιακοί μαζί. Βραχυπρόθεσμα μόνο τέτοιες συμμαχίας έχουν δυνατότητες. Ένας ιδεολογικός εκφυλισμός (λίγο να έρθω εγώ προς τα 'κει και λίγο εσύ προς τα 'δω) στο τέλος θα οδηγούσε και πάλι στην δημιουργία ενός ΠαΣοΚικού τύπου κυβέρνηση.

      Διαγραφή
  3. ας πρωχορησουμε ενωμενοι με κριτηριο την εθνικη μας κυριαρχια που εχει καταληθει ας επικεντρωθουμε σε οτι μας ενωνει βαζοντας καποια κοινα ζητηματα πρωταγματα για να βγουμε απο την κριση και οταν το επιτυχουμε αυτο μετα βλεπουμε την επομενη πολιτικη τοποθετηση που θα ευδοκιμησει ο καπιταλισμος οτι θα εσκαγε καποια στιγμη αυτο ηταν και ειναι το μονο σιγουρο πρωχοραμε σε βαθυτατες μεταβολες σε ολα τα επιπεδα κοινωνικα πολιτικα και παει λεγοντας οταν με το καλλο θα βγουμε απο ολο αυτο το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν θα ειμαστε ιδιοι και τοτε με πιο καθαρο μυαλο και βλεποντας τις νεες απαιτησεις και συνθηκες αποφασιζουμε συλλογικα προεχει ομως η ανατροπη της καταστασης γιατι αμα πεινασουμε και εξαθλιοθουμε ακομα περισοτερο δεν θα μπορουμε να κανουμε κατι θα ειναι πια αργα επικεντρωση σε οτι μας ενωνει απελευθερωση σε ολους τους ζυγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή