Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Τι μας νοιάζει εμάς, τι γίνεται στην Χαλκιδική




Η Δράση Πολιτών Τήνου ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του συντονιστικού σωματίων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, για πανελλήνια μέρα δράσης και ταυτόχρονης Πανελλήνιας διαμαρτυρίας σήμερα 13/4/13 ανάρτησαν το πιο πάνω πανό στο λιμάνι και μέλη της διακίνησαν χέρι χέρι το πιο κάτω κείμενο:

Τι μας νοιάζει εμάς, τι γίνεται στην Χαλκιδική
Οι Σκουριές είναι ένα αρχέγονο δάσος της Β. Χαλκιδικής. Τέτοια δάση σπανίζουν τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον τόπο αυτό ζουν μέχρι και σήμερα δέντρα 400 έως και 500 ετών μόνο που κάτω απ' τις ρίζες τους είναι κρυμμένα 12 δις δολάρια.
Η καναδική εταιρία Eldorado gold,με τη μεσολάβηση του ελληνικού δημοσίου, έχει αγοράσει 317.000 στρέμματα γης του δάσους των Σκουριών με στόχο την εξόρυξη χαλκού και χρυσού απ' την περιοχή. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής αντιδρούν σε αυτή την επένδυση. Αντιδρούν γιατί προκειμένου να γίνει η εξόρυξη θα καταστραφεί για πάντα κάθε δασική έκταση όπου η εταιρία θα παρέμβει. Αντιδρούν γιατί, ακόμα αν δεν τους ενδιέφερε η καταστροφή του δάσους, η σκόνη των μεταλλίων θα τους πνίγει μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Αντιδρούν γιατί 346 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων θα ποτίσουν το χώμα και το νερό του τόπου τους. Αντιδρούν γιατί οι γεωτρήσεις που έχει σκοπό η εταιρία να κάνει, θα στεγνώσουν το βουνό. Αντιδρούν γιατί αυτό το αναπτυξιακό έργο ακρωτηριάζει κάθε ελπίδα διατήρησης των υπαρχόντων δραστηριοτήτων της περιοχής, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η αλιεία, ο τουρισμός, καθώς και κάθε μελλοντικής ανάπτυξής τους. Το επιχείρημα της εταιρίας είναι ότι θα προσφέρει 1000 με 5000 θέσεις εργασίας, η οποίες ωστόσο θα κοστίσουν στην Χαλκιδική την ολοκληρωτική καταστροφή της, την ίδια στιγμή που η Eldorado gold θα κερδίσει από αυτή την επένδυση δισεκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων-σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους-το ελληνικό κράτος δεν θα πάρει ούτε cent.
Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής αντιδρούν γιατί ο τόπος τους και οι ζωές τους βιάζονται και βρίσκουν απέναντι τους την ωμή βία και τρομοκρατία της Αστυνομίας που δεν διστάζει να ρίχνει χημικά σε σχολεία, να προσαγάγει μαθητές, να βασανίζει τους προσαχθέντες, να δέρνει παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, κληρικούς. Αποκορύφωμα το πρόσφατο περιστατικό στις 10/4, όπου τα ξημερώματα άντρες των ΜΑΤ σπάζοντας τις πόρτες δύο κατοίκων της Ιερισσού τους συνέλαβαν με ξεχωριστή βία μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών τους.
Οι Σκουριές μπορεί να βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά μας αλλά οι πολιτικές του μνημονίου που όχι μόνο επιτρέπουν αλλά και προωθούν την συγκεκριμένη εταιρία και την αστυνομία να ενεργούν με τέτοιους τρόπους, ορίζουν τις ζωές όλων μας. Επιτρέποντας σήμερα να συμβεί αυτό στις Σκουριές αύριο μια άλλη εταιρία σε μια άλλη περιοχή θα επιχειρήσει να μετατρέψει το νερό , το χώμα, το οξυγόνο , το φυσικό πλούτο και την ομορφιά σε χρήμα. Και αν δεν είναι ο δικός μας τόπος μπορεί να είναι κάποιος αρκετά κοντά μας ώστε να μας επηρεάσει άμεσα.
ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ – ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΕΙΝΟΙ ΑΥΡΙΟ ΕΜΕΙΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ



1 σχόλιο:

  1. αλληλεγγύη απέναντι στην ισοπέδωση του μνημονίου, απέναντι στην εξαθλίωση, στην αποξένωση, ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή