Πηγή:ophioussa.blogspot
Το άρθρο στο cyclades24 είναι εξαιρετικό και σάς το συνιστώ.
Αυτές μάλλον είναι από άλλο αιολικό "πάρκο" -- ελπίζω δηλαδή, αν ήταν το προσφιλές μου λογικά θα έπρεπε ήδη να έχει ασφαλιστικά μέτρα...
Αλλά, δυστυχώς η Άνδρος έχει πολλά. Μπορείτε να τα δείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο που είναι "διαδραστικός", δηλαδή κάνετε κλικ σε εικονίδια και βλέπετε λετπομέρειες. Ο σύνδεσμος μπορεί και να μην επικαιροποιείται αφού δεν είδα "με άδεια εγκατάστασης" κάπου, άρα δεν ξέρω που πάει αυτή η σιδερένια βάση.
Σημασία έχει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Άνδρος (ή η Τήνος, η Πάρος και η Νάξος) είναι σχετικά μικρά νησιά για το μέγεθος αυτών των πραγμάτων. Μπορεί να μην είναι πάνω από το κεφάλι σας, αλλά θα τα βλέπετε και θα τα ακούτε. Και θα είναι εκεί για πάντα. Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 14.000 αιολικά που σκουριάζουν από την δεκαετία του 1970, και θα μείνουν εκεί που μπήκαν, για πάντα, αφού δεν συμφέρει να τις βγάλουν, ούτε έχουν τι να τις κάνουν, ειδικά τα "πτερύγια" -- όσα δεν έχουν πέσει.
Επειδή τυχαίνει να ξέρω πόσο όλοι τσακώνονται να μην πάνε οι χωματερές των σκουπιδιών στα μέρη τους, αυτά τα αιολικά δεν διαφέρουν σε πολύ από τα σκουπίδια των χωματερών, όσον αφορά στην όχληση, και στο πώς ρίχνουν την αξία κάθε ακινήτου της περιοχής. Καλώς ή κακώς, η οικονομία των νησιών μας είναι ο τουρισμός. Και εάν κάποιος σάς πει ότι "θα φέρουν τουρίστες" είναι απλά ή ηλίθιος, ή λαμόγιο. Μπορώ με άνεση να πω ότι σε όσους αρέσουν τα αιολικά είναι σε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες, αν και υπάρχει το ελαφρυντικό της υπερ10ετούς προπαγάνδας...
Θα σας πουν ότι πάνε σε απομακρυσμένα μέρη, που δεν πατάει άνθρωπος... Δεν ξέρω για την Άνδρο, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο απομακρυσμένο μέρος στην Τήνο... Και μην ξεχνάτε, μιλάμε για πράγματα 100+ μέτρων ύψους, που περίπου 2% εμπλέκονται σε πυρκαγιές, ή πτώσεις κομματιών κλπ.
Τα αιολικά στην Άνδρο, ή οπουδήποτε μπαίνουν για ένα και μόνο ένα λόγο: Τις επιδοτήσεις! Δεν έχουν σχέση ούτε με ενέργεια, ούτε με απεξάρτηση από ορυκτά, ούτε με μείωση εκπομπών, ούτε καν με υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ! Έχουμε εκπληρώσει τους τυπικούς μας στόχους... Μόνο για τις επιδοτήσεις.
Η πιο γνωστή επιδότηση είναι η ταρίφα που πληρώνονται όταν "εγχέουν" ρεύμα στο δίκτυο. Πληρώνονται περί τα 85-90 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα. Αυτά τα ευρώ δεν είναι "αξία ρεύματος", δηλαδή τα πληρώνουμε είτε χρειάζεται το ρεύμα από τα αιολικά είτε όχι. Και τα πληρώνουμε υποχρεωτικά στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Δείτε τον λογαριασμό σας... Το ΕΤΜΕΑΡ και τα τέλη ΔΕΔΔΗΕ είναι τυπικά για ΑΠΕ. Πληρώνουμε περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για αιολικά, και σας ορκίζομαι δεν έχουμε εξοικονομήσει ούτε 5 ευρώ λιγνίτη ή αέριο. Πληρώνουμε για να πληρώνουμε.
Ωστόσο, αυτή η πρώτη επιδότηση δεν είναι η ζουμερή επιδότηση. Η ζουμερή επιδότηση είναι το 40% της αξίας του "έργου" που πληρώνεται μετρητά, με το ξεκινάει! Για αυτό σκίζονται να βάλουν αιολικά. Για το 40% μετρητά μπροστά! Η πρώτη επιδότηση (η ταρίφα) είναι ίσα ίσα για να καλύπτονται τα δάνεια, τα έξοδα και κάποιο κέρδος. Τα πολλά και εύκολα λεφτά είναι το 40%.
- Όχι, δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες
- δεν εξοικονομούν συμβατικά καύσιμα
- δεν μειώνουν ρύπους (άσχετο με το εάν τα ίδια δεν ρυπαίνουν)
- όταν μπαίνουν πολλά δημιουργούν μπλακάουτ
- μας αναγκάζουν να καίμε ακριβό αέριο που δεν έχουμε
- μας αναγκάζουν να πληρώνουμε για μονάδες αερίου
- ακριβαίνουν το ήδη ακριβό αέριο που απαιτεί και άλλες επιδοτήσεις
- δεν συμβάλλουν στην ενεργειακή επάρκεια
- δεν συμβάλλουν στην αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης
- κάνουν τοπικές ζημιές
- ακριβαίνουν το ρεύμα
- διώχνουν την βιομηχανία
- κάνουν ζημιά στην Εθνική Οικονομία
- είναι εξαιρετικά για την Γερμανική Οικονομία
- βγάζουν εύκολα λεφτά, χωρίς ρίσκο για τους μεσάζοντες που παριστάνουν τους "επενδυτές"
- δεν είναι "επενδύσεις", είναι σαν εργαλεία για κεφαλικούς φόρους!
- κλπ κλπ και για κάθε ισχυρισμό υπάρχει βιβλιογραφία και κυρίως ΕΙΔΗΣΕΙΣ, αν δεν βαριέστε, έχω λεπτομέρειες εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου