Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Πηγή:  piop.gr
Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5), με θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», οργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.

Αναλυτικά:
  • Κυριακή 14 Μαΐου (ώρες 11:00-13:00)
«Πέφυκε λίθος». Ζωή και δουλειά στα λατομεία της Τήνου.
Ο ιστορικός Χρίστος Ρίγγας θα αναφερθεί στην εξέλιξη της εργασίας στην Ελλάδα, κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, ενώ ο δρ εθνολόγος-λαογράφος Αλέκος Φλωράκης θα φωτίσει άγνωστες πτυχές των συνθηκών της δουλειάς και της καθημερινότητας στα λατομεία της Τήνου. Οι παλαιοί λατόμοι Λάζαρος Βαλάκας, Αντώνης Βίδος, Γιώργος Γάσπαρης, καθώς και ο σιδηρουργός Κώστας Αλεξόπουλος, θα διηγηθούν περιστατικά από τη ζωή τους στα λατομεία λευκού και πράσινου μαρμάρου. Επιπλέον, θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Αλ. Φλωράκη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ένταξης της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

  • Δευτέρα 15 Μαΐου (ώρες 09:00-13:00)
Η θεατροπαιδαγωγός Μαρία Τερζάκη θα ζωντανέψει το παραμύθι της Αλίκης Μπαλάσκα Το πετροκάραβο, εικονογραφημένο από τον Δημήτρη Φουσέκη. Με αφήγηση, εικαστικά, δημιουργική γραφή και θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά, ηλικίας 6 έως 8 ετών, θα καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και θα ανακαλύψουν θησαυρούς που κρύβουν τα βιβλία. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κατόπιν συνεννόησης).
Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Πέμπτη 18/5 η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ (από τις 10:00 έως τις 18:00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου