Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Τι συμβαίνει στο δήμο Τήνου ;


 

Όταν ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσιζε την δημιουργία θέσης μετακλητού Γενικού Γραμματέα στο δήμο, σίγουρα δεν φανταζόταν αυτό που γίνεται τώρα στο δήμο.  (14η συνεδρίαση του ΔΣ του Δ. Τήνου)

Η επιλογή του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, από τον εκάστοτε δήμαρχο,  μπορεί,  να απογειώσει τη λειτουργία του δήμου ή, αντίθετα, να την καταστρέψει και να την χαντακώσει. Ο Γ. Γ  του δήμου είναι το δεξί χέρι του Δημάρχου, πρόσωπο απολύτου  εμπιστοσύνης του,  που παίρνει πάνω του το συντονισμό των Υπηρεσιών του Δήμου, αποφορτίζοντας τους αιρετούς, από έναν τεράστιο όγκο καθημερινών διοικητικών ζητημάτων, αλλά και από την υπογραφή δεκάδων καθημερινών εγγράφων. Αυτά είχε στο νου του ο νομοθέτης όταν έδινε την δυνατότητα της σύστασης της θέσης.

Αυτά μας έλεγε πάνω κάτω και η ανακοίνωση του δημάρχου για τον διορισμό της σημερινής γενικής γραμματέως του δήμου στις 20 Οκτωβρίου του 20: dimostinou

 «Η   γενική γραμματέας, θα προΐσταται όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου και θα συμβάλλει  στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του με την πλήρη αξιοποίηση του υπάρχοντος υπηρεσιακού μηχανισμού και την αρτιότερη οργάνωσή του. Συγχρόνως θα φροντίζει και θα μεριμνά ώστε να εξασφαλίζεται αποδοτικά και αποτελεσματικά η επίτευξη των στόχων και προγραμμάτων του Δήμου».

Δυστυχώς, για τον δήμο μας, τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν  όπως ο νομοθέτης σκεπτόταν, αλλά ούτε και όπως ψηφίστηκαν από το δημοτικό μας συμβούλιο ομόφωνα.

Οι πρακτικές της μετακλητής υπαλλήλου από τον Δήμο Αθηναίων, την οποία επέλεξε ο δήμαρχος, μόνο προβλήματα δημιούργησαν.

Στην αρχή η «περίεργη» αντιμετώπιση των υπαλλήλων του δήμου, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης επιλογής. Όμως το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις  στον δήμο όπως :

-Εξώθηση σε παραίτηση της διευθύντριας των τεχνικών υπηρεσιών.

- Καρατόμηση και υποβάθμιση του αναπληρωτή Διευθυντή  Οικονομικών  σε προϊστάμενο Τμήματος άλλης Διεύθυνσης, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το κλείσιμο του οικονομικού έτους και τη σύνταξη του προϋπολογισμού.

- Λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα, το πρόγραμμα του δήμου για την χορήγηση βοηθήματος στις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας.

-  Έχουμε μόλις πρόσφατα  την παραδοχή του δήμαρχου ότι δεν έχει τεχνική υπηρεσία για να εκτελέσει με την περιφέρεια τον δρόμο των Κιονίων,  όταν  ο ίδιος απομάκρυνε μηχανικό από την Τεχνική Υπηρεσία και τον τοποθέτησε στο Γραφείο Δημάρχου  (για να επανέλθει μετά από 2 μήνες στην προηγούμενη θέση του). Θυμίζουμε ότι πριν από πολύ λίγο καιρό η ίδια υπηρεσία σχεδίαζε και εκτελούσε έργα όπως  το Κέντρο Σίτισης ή την επέκταση του πρώτου δημοτικού σχολείου , ή την μελέτη για το Αιολίς και άλλα μικρότερα έργα . 

- Μη κατάθεση, ακόμα, για ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου, για το 2021, αν και έχουμε μέσα Φλεβάρη.

-«Φιάσκο» με τους λογαριασμούς ύδρευσης, που στέγνωσε το δήμο από ρευστότητα.

 -Πολλά ακόμα περιστατικά και ενέργειες τα οποία έχουν δημιουργήσει ένα τεταμένο κλίμα στο Δήμο, συγκρούσεις μεταξύ υπαλλήλων αλλά και με τη Δημοτική ηγεσία. Ήδη έχουν δρομολογηθεί  αιτήσεις δημοτικών υπαλλήλων να φύγουν από τον δήμο.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε με  έγγραφο της 17ης Νοεμβρίου από το σωματείο των εργαζομένων με αφορμή εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι «ανώτεροι» υπάλληλοι πρέπει να εργάζονται πέραν του ωραρίου χωρίς να πληρώνονται. Αυτό το έγγραφο έφτασε μέχρι την  Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.   η οποία και πήρε θέση στις 24 Νοεμβρίου. Η απάντηση  στάλθηκε  μετά από τρεις ημέρες στο Δήμαρχο.

Το θέμα ήρθε και στο δημοτικό συμβούλιο της 4ης Δεκέμβρη, τόσο από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κροντηρά, (εδώ) όσο και από τον εκπρόσωπο του Κοινού Τηνίων, κ. Πέτρο Κουσουνάδη, (εδώ)  οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις από τον δήμαρχο σχετικά. Ο δήμαρχος φάνηκε να  καλύπτει την γγ, δήλωσε ότι δεν ξέρει τίποτα και πρόσθεσε ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει επιτέλους να μάθουν να δουλεύουν και ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις.

(εδώ) και (εδώ)

Μετά από αυτό το δημοτικό συμβούλιο, το σωματείο των εργαζομένων στο δήμο, εκδίδει δελτίο τύπου, με το οποίο «αδειάζει» τον δήμαρχο. (Δ.Τ σωματείου εργαζομένων στο δήμο Τήνου)

Δικαίωμα του κάθε Δημάρχου να σχεδιάζει τη δομή του Δήμου για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Ο Δήμος όμως δεν  είναι τσιφλίκι κανενός  Δημάρχου. Αντίθετα, είναι  υποχρέωση  του δημάρχου, να ακούει τα έμπειρα στελέχη του και οι όποιες αλλαγές να εφαρμόζονται στο σωστό χρόνο, μετά από σχεδιασμό. 

Επίσης,  η παραμονή ή όχι ενός  γενικού γραμματέα, είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε δημάρχου. Όσο πιο σύντομα παραδεχτούμε ότι οι πρακτικές που εφαρμόζονται είναι λανθασμένες και παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η ηρεμία στο δήμο, θα επιστρέψει το καλό κλίμα, χωρίς φόβο,  και θα  μπορέσουν να αποδώσουν οι υπηρεσίες του δήμου για το καλό των δημοτών.

Οι εργαζόμενοι του δήμου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία και ανεξαρτήτως θέσεως, τόσο το «κατώτερο» όσο και το «ανώτερο», (σύμφωνα με την γ.γ.), προσωπικό, προκειμένου να  ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών, υπερβάλουν εαυτόν, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Είναι επιτακτική ανάγκη, οι εργαζόμενοι στο δήμο, να δουλεύουν, με αξιοπρέπεια  και αξιοκρατία, χωρίς φόβο, πιέσεις ή και τρομοκρατία, για να έχουν οι δημότες φτηνές, ποιοτικές,  δημόσιες υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη, για να μην «διαλυθούν» οι υπηρεσίες για χάρη ιδιωτικών συμφερόντων που θα μετακυλήσουν το οικονομικό βάρος στον ήδη βεβαρημένο δημότη. 

Διότι οι δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται,  οι δημότες και οι εργαζόμενοι στο δήμο παραμένουν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου