Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Συλ. "Οι Φίλοι του Πρασίνου": Τα μικροφράγματα της Τήνου




Από το δραστήριο σύλλογο "Οι φίλοι του πρασίνου" πήραμε την πιο κάτω ανοικτή επιστολή προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, δημοσιοποιώντας την αντιπαράθεση του συλλόγου με έναν ιδιώτη για την τύχη των μικροφραγμάτων της Γύρλας:



ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ 
  • ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΝΟΥ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΟΝΤΗΡΑ
  • ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΛΤΑΜΑΝΙΚΑ
  • ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ
  • ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ
  • ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ,
  • ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

ΘΕΜΑ: ΤΑ ΜΙΚΡΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Κύριε Δήμαρχε
Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες , αγαπητά Μέλη του Συλλόγου μας
            Όπως είναι γνωστό, στα πλαίσια της εθελοντικής εργασίας, κατασκευάστηκαν 50 μικροφράγματα εμπλουτισμού των υδροφορέων του νησιού μας κατά την περίοδο 1995-2000, μεταξύ των οποίων 14 στην κοίτη του χειμάρρου της Αγίας Τριάδας, από τα υπουργεία ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και ΑΙΓΑΙΟΥ, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, το Δήμο Τήνου και τις πρώην Κοινότητες Κάμπου, Φαλατάδου, Τριαντάρου, Δύο Χωρίων, την ΕΑΣ Τήνου (πρόγραμμα Life 1995-2000) κλπ με την αποφασιστική συνδρομή του Συλλόγου μας ''ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ'' και εκατοντάδων εθελοντών.
            Με σύνθημα ''καμιά σταγόνα νερό στη θάλασσα'' πετύχαμε το θαύμα του εμπλουτισμού του εγκοίλου της Γύρλας, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί τα μέγιστα η ύδρευση της πόλης μας. Τα μικροφράγματα αυτά, σε συνδυασμό με τις αφαλατώσεις, το Φράγμα της Βακέτας και άλλα μικρότερα έργα έχουν καταστήσει ως επί το πλείστον ανάμνηση την κατάσταση που επικρατούσε παλαιότερα: τότε που αμέτρητα καραβάκια  κουβαλούσαν νερό από το Λαύριο στο νησί μας με τεράστιο οικονομικό κόστος και το νερό στις βρύσες μας κοβόταν από τις δύο το μεσημέρι ακόμα και το χειμώνα.
            Τα 50 μικροφράγματα αυτά τα παρέλαβε ο Δήμος Τήνου και έχει προβεί στην  πορεία των 17 χρόνων  στην συντήρηση και τον καθαρισμό τους .
            Πριν από μερικούς μήνες ο Σύλλογος ''ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ'' βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αφού ο άγνωστος σε μας κ. Νικόλαος Πρασάς ( απλή συνωνυμία με τη γνωστή μας οικογένεια που διαμένει στο χωριό Καρυά) ιδιοκτήτης  από το έτος 1989 ακινήτου το οποίο συνορεύει με το χείμαρρο της Αγίας Τριάδας, κατήγγειλε  στο Δήμο Τήνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Σύλλογο μας, για παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή φραγμάτων στο λαγκάδι της Αγίας Τριάδας Γύρλας Τήνου, η οποία έβλαψε κατά την άποψή του σημαντικά το περιβάλλον της Τήνου αλλά και την ιδιοκτησία του.
            ΔΕΚΑΕΠΤΑ ολόκληρα χρόνια μετά από την κατασκευή των φραγμάτων της Αγίας Τριάδας και με τα γνωστά σε όλους μας ευεργετικά αποτελέσματα για την ύδρευση της πόλης της Τήνου, ο μεν Δήμος Τήνου μας ζητά άμεσα να κατεδαφίσουμε εμείς, ο Σύλλογος Φίλων του Πρασίνου, τα φράγματα που κατασκεύασε το Ελληνικό Δημόσιο , η δε Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, την εντός δέκα ημερών  απολογία μας. Δηλαδή βρίσκεται ο Σύλλογός μας κατηγορούμενος για ένα από τα σημαντικότερα υδρευτικά έργα που έγιναν ποτέ στο νησί μας.
 Εμείς είμαστε περήφανοι για την συμμετοχή και συνδρομή μας στην κατασκευή των έργων αυτών και θα τα υπερασπιστούμε, ακόμα και αν ο Δήμος Τήνου για ανεξήγητους λόγους  έχει ζητήσει την κατεδάφισή τους. Ελπίζουμε ειλικρινά η στάση αυτή του Δήμου να οφείλεται σε άγνοια και όχι σε σκοπιμότητα οποιουδήποτε είδους.
Αναγκασμένοι από τα γεγονότα ερευνήσαμε το θέμα και  διαπιστώσαμε τα εξής:
1)   Η πολυσέλιδη αίτηση - αναφορά του κ. Νικολάου Πρασά  που αφορά την κατεδάφιση των μικροφραγμάτων, παρότι κατατέθηκε στο Δήμο Τήνου και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου, ουδέποτε εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας μας δήλωσαν άγνοια επί του θέματος.
 Κε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρούμε ότι ένα τέτοιο θέμα που άπτεται της ομαλής υδροδότησης της πόλης μας και των γύρω περιοχών της ενδιαφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο και πρέπει το θέμα να συζητηθεί άμεσα και να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο.
2)   Ο καταγγέλων κος Πρασάς έχει αγοράσει οικόπεδο που βρίσκεται βόρεια του Μοναστηριού της Αγίας Τριάδας. Στην καταγγελία εμφανίζει τον εαυτό του ως μοναδικό ιδιοκτήτη ενώ στην πραγματικότητα είναι συνιδιοκτήτης κατά το 1/2...  Αυτό έχει τη σημασία του αν κάποιος θελήσει να αναζητήσει την συγγενική σχέση του  συνιδιοκτήτη  μέχρι που αυτή φτάνει και τι συμφέρον ενδεχομένως προκύπτει. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  ο Πολιτικός Μηχανικός που συνέταξε το τοπογραφικό αυτό, είναι  Δημοτικός σύμβουλος συγγενής εξ αγχιστείας με την συνιδιοκτήτρια του ακινήτου.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ο εν λόγω Πολιτικός Μηχανικός-Δημοτικός Σύμβουλος, παρότι γνώρίζε  το λαγκάδι πλάτους 10-15μ της Αγίας Τριάδας το εμφάνισε  στο τοπογραφικό που συνοδεύει το συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου όχι ως λαγκάδι αλλά ως ''ιδιοκτησία αγνώστων''  με ότι αυτό συνεπάγεται.

3)    Ο Δήμος Τήνου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που παρέλαβαν την πολυσέλιδη αίτηση- αναφορά, ζήτησαν ο πρώτος την κατεδάφιση των φραγμάτων από το Σύλλογό μας και η δεύτερη την απολογία του Συλλόγου μας., Καμία από τις δύο υπηρεσίες δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι στην καταγγελία του κου Πρασσά το λαγκάδι της Αγίας Τριάδας Γύρλας Τήνου αναφέρεται ''ως ο από εκατοντάδες χρόνια  Κοινοτικός δρόμος Αρνάδου-Τριαντάρου-Δυο Χωρίων''. Μάλιστα προς τεκμηρίωση των ανωτέρω καταθέτει ο κ. Πρασάς και χάρτη με Κοινοτικό δρόμο το λαγκάδι. Επειδή μέχρι σήμερα καμιά υπηρεσία δεν εκφράζει αντίθετη άποψη, παράλειψη που μπορεί να θεωρηθεί ως σιωπηρή συμφωνία, θα θέλαμε να λάβουν θέση οι υπηρεσίες και να υποστεί ο κος Πρασσάς τις όποιες νόμιμες συνέπειες.
4)   Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κατά την αυτοψία που έγινε από τους μηχανικούς της Περιφέρειας, δεν συμμετείχαν μηχανικοί του Δήμου μας, ούτε βέβαια κλήθηκε κάποιος εκπρόσωπος των δημόσιων φορέων που κατασκεύασαν τα φράγματα, ούτε κάποιος εκπρόσωπος του Συλλόγου μας. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα τα έγγραφα που τώρα πια έχουμε στα χέρια μας, αναφέρεται ρητά ότι: η αρμοδιότητα του καθαρισμού  της αστυνόμευσης και της κατεδάφισης των κατασκευών (φραγμάτων), είναι αρμοδιότητα του Δήμου Τήνου.
5)   Αμφισβητούμε το περιεχόμενο της  αυτοψίας  επειδή θεωρούμε ότι οι μηχανικοί κατά την διάρκεια της εξέτασης στην ιδιοκτησία Πρασά σε όλο το μήκος του χειμάρρου, δεν είχαν αντίληψη της πραγματικότητας όταν έγραψαν την έκθεσή τους, ενώ φέρεται αν και δεν είναι της παρούσης  να συμμετέχει στην αυτοψία ως εκπρόσωπος του Δήμου  Δημοτικός  σύμβουλος , χωρίς ωστόσο να αναφέρεται το όνομά του.
Κύριε Δήμαρχε , Κύριοι αιρετοί
Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες
Αγαπητά μας Μέλη σας παρακαλούμε
  • Μην επιτρέψετε να καταστραφούν τα μικροφράγματα  επειδή κάποιοι αποφάσισαν να μετατρέψουν και το λαγκάδι της Αγίας Τριάδας σε δρόμο.
  • Μην επιτρέψετε να καταστραφεί η  καταπράσινη ρεματιά του νησιού μας
  • Μην επιτρέψετε να καταπατηθεί η πηγή του Μοναστηριού της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται καταμεσής του λαγκαδιού στο μέσον της διαδρομής έξω από την ιδιοκτησία Πρασά με πιθανή αλλοίωση των ορίων του χειμάρρου. Ήδη έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν εκσκαφή πηγαδιού επτά μέτρα από την ιστορική πηγή του του Μοναστηριού Η ΟΠΟΙΑ ΠΗΓΗ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟ 1744......
  • Ο Δήμος Τήνου ΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  να πάρει σαφή θέση υπέρ των μικροφραγμάτων.
  • Να ξεκαθαριστεί προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχει προέλθει από τα μικροφράγματα της Αγίας Τριάδας ζημιά σε καμιά  ιδιοκτησία και ότι ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.

            ΤΟ ΛΑΓΚΑΔΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ στο οποίο ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια δεν είναι  ''ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ'' (όπως αναληθώς αναγράφεται στο τοπογραφικό και περιγράφεται  στο συμβόλαιο του κ. Νικολάου Πρασά), ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ όπως δολίως αναφέρεται στην αίτηση-αναφορά του παραπάνω προς το Δήμο Τήνου.
Ο καθαρισμός του εν λόγω λαγκαδιού (όπως και κάθε επιφανειακού υδροφορέα του νησιού) είναι εξαιρετικά σημαντικός, και θα διευκολύνει περισσότερο τον εμπλουτισμό του εγκοίλου της Γύρλας , όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.
   ΕΊΝΑΙ ΚΑΘΉΚΟΝ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΈΨΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΓΥΡΛΑΣ ΤΗΝΟΥ, ΠΟΥ ΈΦΤΙΑΞΑΝ ΜΕ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΤΟΥΣ 250 ΕΘΕΛΟΝΤΈΣ ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΑΠΌ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ ΚΑΙ ΑΝΆΜΕΣΆ ΤΟΥΣ ΤΗΝΙΑΚΌΠΟΥΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΈΧΕΙ ΝΕΡΟ Η ΠΌΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΈΣ ΤΗΣ.
  Σας αποστέλλουμε το παρών έγγραφο μετά από τακτική συνεδρίαση μηνός Σεπτεμβρίου και αποτελεί λήψη ομόφωνης απόφασης.
  Παρακαλούμε στην Διοικητική Συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος επί του θέματος να επιτρέψετε την παρουσία του Προέδρου του συλλόγου μας κου Ψάλτη Ιωάννη προκειμένου να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις και να επιλύσει τις όποιες απορίες ενδεχομένως υπάρξουν . 
 Τέλος σας παρακαλούμε να εκφράσετε δημόσια τις θέσεις σας και να ενώσετε τη φωνή σας με τη φωνή του Συλλόγου μας. Το χειροποίητο νησί μας αξίζει καλύτερη μεταχείριση.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ  “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ”

2 σχόλια:

  1. Τα μικροφράγματα είναι ότι καλύτερο για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και συγχαρητήρια στους φίλους του πρασίνου που κίνησαν από τότε ένα τόσο σημαντικό έργο. Κάποιοι άλλοι βέβαια προτιμούν φαραωνικά έργα σαν αυτό της Λιβάδας και τώρα της Γρίζας.
    Ελπίζω ο σύλλογος να δικαιωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία λύση δεν είναι πανάκεια... ούτε και τα μικροφράγματα. Σίγουρα είναι μια από τις καλύτερες διεξόδους αλλά η βέλτιστη λύση απαιτεί συνολικό διαχειριστικό σχέδιο των υδάτων. Στο νησί μας δεν μπορεί να αγνοηθεί η ευρεία εφαρμογή γεωτρήσεων που έχει αλλοιώσει ανεπανόρθωτα, προς όφελος των εργολάβων και των κατασκευών τους, τον υδροφόρο ορίζοντα. Πέρα από την μη λειτουργικότητα των φαραωνικών έργων, απαιτείται και άμεση επιβολή ελέγχου της κατανάλωσης των ιδιωτικών γεωτρήσεων (το τονίζω για να μην παρεξηγηθώ - Όχι ως προς την χρέωση ή την φορολόγηση αλλά ως προς την χρήση και την κατανάλωση). Το νερό φτάνει για όλους, αρκεί να φροντίσουμε να σταματήσουμε αμέσως την αλόγιστη χρήση, την σπατάλη...

      Διαγραφή