Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Αλληλεγγύη η μόνη απάντηση στον ανέτοιμο μηχανισμό πολιτικής προστασίας

Δανειζόμαστε την φωτογραφία από ανάρτηση των Τήνια News στα Social media.

Οι τελευταίες θετικές ειδήσεις είναι ότι αποκαθίσταται σταδιακά και τμηματικά η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον Πύργο όπως ενημερωνόμαστε ενώ στην Χώρα της Τήνου δόθηκε για μερικά λεπτά νωρίτερα το απόγευμα.

 Την ίδια στιγμή πολλοί συντοπίτες μας παραμένουν για πάνω από 48 ώρες χωρίς ρεύμα. Η παρατεταμένη βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ, τόσο στην Τήνο, αλλά πολύ περισσότερο σε υποσταθμό στην Άνδρο, έχει προκαλέσει προβλήματα και στην υδροδότηση του νησιού. Στις παράπλευρες συνέπειες και η θέρμανση καθώς εκατοντάδες κάτοικοι παραμένουν χωρίς δυνατότητα θέρμανσης στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν. Στην Χώρα υπάρχουν διακοπές. Ενώ από σήμερα το πρωί φημολογείται δυστυχώς και θάνατος ηλικιωμένης στην Χώρα που πιθανώς να οφείλεται στο ψύχος.

Από τις λίγες πληροφορίες που μαζεύουμε:

Καρυά – Μουντάδος:  Αποκλεισμένα καθώς το οδικό δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί

Σμαρδάκητο: Αποκλεισμένο καθώς το οδικό δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί

Βωλάξ – Κουμάρος: Αποκλεισμένα καθώς το οδικό δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί

Κώμη: Κάτοικοι βοήθησαν στον καθαρισμό των δρόμων για να ανοίξουν πρόσβαση στο ασθενοφόρο να παραλάβει ηλικιωμένο. Από νωρίς το πρωί σήμερα 08/01/15 δεν υπάρχει νερό για οικιακή χρήση.

Πάνω Μέρη: Μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω της χιονόπτωσης της Τρίτης 06/01/15.

Πολλοί κάτοικοι έχουν μεταφερθεί και μένουν στο Κέντρο Υγείας. Στην Τήνο καταπλέει και πλοίο του πολεμικού ναυτικού για το σκοπό αυτό. Ανοικτό και το Γηροκομείο του ιδρύματος .

Αδύνατον να λειτουργήσουν και οι λιγοστές γεννήτριες καθώς πολλοί ακόμη δεν έχουν πρόσβαση σε υγρά καύσιμα.

Στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας η βλάβη φαίνεται από την πλευρά της Τήνου να έχει αποκατασταθεί πλην της γραμμής της Άετοφωλιάς που πιθανώς έχει υποστεί σημαντική βλάβη.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται αναφορές απ' τους κατοίκους για αργοπορημένη αντίδραση όσο αφορά το οδικό δίκτυο.

Εκτεταμένες υλικές ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες . Αποκλεισμένο και όλο το δευτερεύον αγροτικό δίκτυο καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των κτηνοτρόφων προς τις βοσκές. Νωρίς να εκτιμηθεί  και η ζημιά των παραγωγών αγροτών, (ειδικά αυτή την εποχή, της αγκινάρας) που ο παγετός της Τετάρτης 07/01 μπορεί να έχει προκαλέσει.

Μόνος τρόπος αντιμετώπισης των τεράστιων προβλημάτων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και την ολιγωρία των δομών της πολιτικής προστασίας η αλληλεγγύη των κατοίκων! Χτυπήστε την πόρτα των διπλανών, τηλεφωνήστε στους φίλους και τους συγγενείς, βεβαιωθείτε για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα ή εκείνους που μένουν μόνοι τους. Μοιραστείτε το τζάκι και την ξυλόσομπα. Ζητήστε ότι σας λείπει, μοιράστε ότι μπορεί να σας περισσεύει.
 

ΥΓ: Οι μεγαλύτεροι επιβεβαιώνουν πως είναι από τις δυσκολότερες καταστάσεις που έχουν αντιμετώπισει. Χαρακτηριστικά μιλώντας με κάτω, μου είπαν: «Το κάψαμε όλο το κερί της καντηλιώρας*»! Όσοι θυμούνται, θα καταλάβουν!

*Κάθε Φλεβάρη, της Υπαπαντής στα καθολικά χωριά μοιράζεται το «κερί της καντηλιώρας» το οποίο εκτός από άλλες περιπτώσεις, συνηθίζονταν να καίει και κατά την διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων για να κρατά μακριά τις καταστροφές.

10 σχόλια:

  1. το θεμα της ηλεκτροδοτησης πρεπει να λυθει οπωσδηποτε για το μελλον.((εχει αμεληθει φοβερα)).Απο πολυ παλια και ολες της εποχες και καλοκαιρια η τηνος αντιμετωπιζει αυτο το προβλημα..Τωρα για τα καιρικά (μετερεολογικα)φαινομενα απο εδω και μπρος να ξερουμε θα ειναι πολυ πιο συχνά.((χιονια ,,βοφορ,,πλυμμήρες))ασ περνουμε και τις απαραιτητες προφυλαξεις οταν ακουμε ειδικα για χιονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος να τις παρει αυτες τις απαραιτητες προφυλαξεις
      1. Ο Γιαγιας η
      2. Ο Δημαρχος ???

      Διαγραφή
    2. 1.Έκοβε βόλτες την τετάρτη και αγόραζε γλυκά για να κεράσει για την γιορτή του
      2.Την ίδια μέρα έπινε καφέ στο λεκκό και μετά έτρωγε στις φραγκίσκες
      Λογικά και τα 2 γιατί νηστικό αρκούδι δε χωρεύει

      Διαγραφή
  2. Σκέπσου νάχαμαι άλο δίμαρχο , θαχαμαι πεθάνη απ το κριγιο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευτυχώς προσεύχετε για μας ο δεσπότης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρε παιδιά τι θα έκανε ο κροντηράς, μην λέτε μαλακίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έπινε εκείνος καφέ στο ξεμπαρκο.Χαχαχα

      Διαγραφή
  5. Εμ αμα τα βάζεις με τους Αγίους δεσπότες αυτά παθαίνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. να δεις ο δεσποτης τι θα πάθει που τα έβαλε με τον λαό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε έκτακτη κατάσταση η Τήνος έχω την εντύπωση πως το μοναδικό έκτακτο ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που παρήλασαν στις τηλεοράσεις ! Έκτακτοι ήταν όλοι τους !!!! Ωραίοι ωραίοι με τα προβλήματα να έχουν αποκατασταθεί και να έχουν λυθεί έκτακτοι δημαρχέοι αντιδημαρχέοι πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή