Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Κοινό Τηνίων: Δελτίο τύπου για την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τήνου της 4ης Μαΐου

΄A la carte εφαρμογή του κανονισμού από τον πρόεδρο του ΔΣ και την πλειοψηφία


15 Μάη 2015



Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τήνου της 4ης Μαΐου, παρατηρήσαμε την κατά περίπτωση εφαρμογή του κανονισμού από το προεδρείο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 

1. Αποδέχονται την πρόταση ψηφίσματος από τον κ. Κροντηρά, χωρίς να υπάρχει κείμενο και την επόμενη στιγμή απορρίπτεται η πρόταση της ελάσσονος μειοψηφίας για ψήφισμα για τις ανεμογεννήτριες γιατί δεν πρόλαβαν να το μελετήσουν.
 

2. Δέχονται την εισήγηση που έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Κορνάρο για τον κανονισμό ενοικίασης των παραλιών χωρίς να υπάρχει, όπως ο κανονισμός προβλέπει, η εισήγηση από πριν στα κείμενα που πρέπει να συνοδεύουν την πρόσκληση για ΔΣ.
 

3. Δίνεται αμέσως ο λόγος σε πολίτη, εκ μέρους της ΚΟΙΝΣΕΠ για να απαντήσει στην κ. Αλβέρτη, όταν υπάρχουν σύμφωνα με δήλωση του προεδρείου και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Αρμάος και Ζαλώνης, μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ ενώ σε επόμενα θέματα δεν δίνεται ο λόγος στον κ. Αντώνη Δελατόλα κοινωνικό λειτουργό και πρόεδρο της οργάνωσης Κάριτας (όταν το θέμα ήταν ο εθελοντισμός) και στον κ. Βιδάλη Γιάννη από τους surfers (όταν συζητούνταν ο κανονισμός για τις παραλίες).

4. Αφήνεται ανεξέλεγκτος ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Σανταμούρης να παίρνει το λόγο όποτε θέλει. Αυτές ήταν μερικές μόνο περιπτώσεις (κάποιες επαναλήφθηκαν) και σε μόνο αυτό το δημοτικό συμβούλιο.
 



Σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν η δημοτική σύμβουλος της δημοτικής κίνησής μας κ. Μαρούλα Αλβέρτη:
 


Α)
 για το θέμα των σκουπιδιών που ο δήμαρχος ενημέρωσε προ ημερησίας είπε μεταξύ άλλων, "για το θέμα των σκουπιδιών θεωρώ ότι για τη σημερινή κατάσταση φέρουν ευθύνη όλα τα Δημοτικά συμβούλια χρόνια πριν διότι γνωρίζοντας τις οδηγίες της Ε.Ε για τη διαχείριση των σκουπιδιών", "έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για τη δημιουργία του ΧΥΤΥ καθώς και η ανακύκλωση έγκαιρα για να μη φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση." και τόνισε ιδιαίτερα "Θέλουμε να προχωρήσει όσο γρηγορότερα είναι δυνατόν η κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΥ, η ανακύκλωση αλλά και η ενημέρωση των Δημοτών για το μεγάλο κόστος που θα έχουμε αν δεν ενδιαφερθεί ο καθένας από μας όχι μόνο να ανακυκλώνει όταν με το καλό ξεκινήσει η ανακύκλωση, αλλά βασικά να ΠΑΡΑΓΕΙ όσο λιγότερα σκουπίδια μπορεί. Τέλος ως προσωρινή λύση του προβλήματος να μην νοικιαστεί και άλλος χώρος για να συγκεντρώνονται σκουπίδια αλλά να έρθουμε σε συνεννόηση με τον Δήμο της Σύρου να δεχθεί για μικρό χρονικό διάστημα τα σκουπίδια μας με την υποχρέωση όταν λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ της Τήνου να δεχθούμε πίσω τον αντίστοιχο όγκο σκουπιδιών από τη Σύρο. Θα βάλουμε χρονοδιάγραμμα και θα αναγκαστούμε να πιεστούμε και να πιέσουμε για την ολοκλήρωση του ΧΥΤΥ.” 

Β) Συμφώνησε με την πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για την έκδοση απόφασης - ψηφίσματος που να ζητά την εξαίρεση των δημοτικών βοσκότοπων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ (παρότι δεν αναγνώστηκε ή κατατέθηκε κείμενο).
 

Γ) Συμφώνησε με τον κ. Κροντηρά στις ενστάσεις του για τους χειρισμούς του κ. Μπρουντζάκη και ζήτησε και αυτή την σύγκληση της επιτροπής για το ΠΙΙΕΤ.
 

Δ) Ζήτησε να πάρει απόφαση το ΔΣ για να υπογραφεί υπόμνημα αίτημα προς τον υπουργό ΠΑΠΕ, ώστε να ενισχυθεί ο αγώνας που δίνεται ενάντια στην εγκατάσταση των ΒΑΠΕ. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή και παραπέμφθηκε σε επόμενο ΔΣ (όπως και η συζήτηση που
 θα γινόταν, για την πλατεία στα Υστέρνια, ένα θέμα το οποίο η δημοτική κίνησή μας έφερε σε προηγούμενο ΔΣ) γιατί θεωρήθηκε ότι πιθανόν να είναι εκ του περισσού, ενώ ειπώθηκε ακόμα ότι ήρθε ξαφνικά, και πρέπει να μελετηθεί καλύτερα το κείμενο του ψηφίσματος (δημοτικός σύμβουλος Ε. Κορνάρος) 

Ε) Έθεσε ακόμα το θέμα της υποστελέχωσης του κέντρου υγείας Τήνου, ζητώντας να μην μείνουν στα λόγια οι κινητοποιήσεις που ανέφερε ο δήμαρχος σε επιστολή του στον υπουργό υγείας και κατέληξε:
 "Εμείς δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε σε αυτές με αιτήματα:

1. Να παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις των ιατρών που υπάρχουν
2. Να προσληφθούν νέοι μόνιμοι γιατροί”
 

ΣΤ) Ζήτησε να εξετάσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου την αποκατάσταση των δρόμων μετά την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης γιατί υπάρχουν καταγγελίες για πολλές κακοτεχνίες.
 

Στην ημερησία διάταξη, στο θέμα: Λήψη απόφασης – έκδοση ψηφίσματος για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ Α’ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, τόσο η παράταξη του δημάρχου όσο και εκείνη του κ. Κροντηρά μαζί με τον ανεξάρτητο κ. Σανταμούρη, στάθηκαν προσοχή στην μνημονιακή και ελεγχόμενη από την ΝΔ ΚΕΔΕ και ενέκριναν το ψήφισμα της.
 

Η δημοτική μας κίνηση μειοψήφησε και κατέθεσε προς ψήφιση το πιο κάτω ψήφισμα:
 
ΨΗΦΙΣΜΑ

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή υποχρεώνονται οι Δήμοι να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου στη τακτική συνεδρίαση τις 4ης Μαΐου 2015 Καταγγέλλει και καταδικάζει:
 

1. Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως αντιδημοκρατική πολιτική πράξη και την έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης με τους δημάρχους για ένα τόσο σοβαρό θέμα
 

2. Την ΚΕΔΕ ως όψιμους αγωνιστές, οι οποίοι μετά από σωρεία Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγούμενης κυβέρνησης αποφάσισαν ξαφνικά να ζητήσουν την απόσυρση της συγκεκριμένης πράξης
 

3. Το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ως ακόμη μία θυσία χρημάτων του λαού στον βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους, στον βωμό των διαπραγματεύσεων με τους τοκογλύφους δανειστές
 

και καλεί την κυβέρνηση σε:
 

1. Απόσυρση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

2. Άμεση δημοκρατική διαβούλευση με τους δημάρχους όλης της χώρας και όχι μόνο με την ΚΕΔΕ, για το θέμα αυτό

3. Τόνωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης και της αυτοτέλειας των ΟΤΑ με την κατάργηση του παρατηρητηρίου, την αύξηση των δημόσιων Επενδύσεων και των επιχορηγήσεων από τους ΚΑΠ
 

Στο 9ο θέμα για την ενοικίαση των παραλιών, για το οποίο δεν υπήρχε εισήγηση από το προεδρείο όπως προβλέπετε από τον κανονισμό ενώ αντίθετα την διάβασε ο πρόεδρος του ΛΤ κ. Κορνάρος, η θέση μας είναι η εξής:
 

“Η διαφωνία μας ως προς τον καθορισμό Γενικού κανονισμού ενοικίασης παραλιών του Δήμου Τήνου οφείλεται στο γεγονός ότι στις προς ενοικίαση παραλίες συμπεριελήφθησαν και παραλίες για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για ενοικίαση καθώς και ότι δεν έχει γίνει συζήτηση και προγραμματισμός συνολικά για τις παραλίες του νησιού. Θεωρούμε ότι ο Γενικός Κανονισμός ενοικίασης των παραλιών θα πρέπει να είναι στο πνεύμα του νέου νόμου και αυστηρός ως προς την τήρηση του, προς αποφυγή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος από την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην παραλία.
Οι οργανωμένες παραλίες αποτελούν πόλο έλξης για μία μερίδα επισκεπτών, από την άλλη, οι παρθένες παραλίες αποτελούν πόλο έλξης άλλης μερίδας επισκεπτών καθώς και μερίδας των Δημοτών μας. Πρέπει ο Δήμος να είναι φειδωλός ως προς τη χορήγηση νέων αδειών. Προτείνουμε η Τουριστική επιτροπή να μελετήσει συνολικά το θέμα και να προταθούν παραλίες οι οποίες
 δεν θα ενοικιάζονται. Έτσι θα υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση αλλά και για τη διατήρηση του φυσικού κάλλους του νησιού.
Τέλος ο Δήμος έχει και την ευθύνη της εφαρμογής του κανονισμού και της αστυνόμευσης, η οποία δυστυχώς κρίνεται απαραίτητη.”
 


7 σχόλια:

  1. Αναμένουμε και την απάντηση του Προέδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο συνεχίστε περισσότερο, από την ορμή σας κοντεύουν να ραγίσουν οι τοίχοι! Πάντως η κ. Αλβέρτη για απουσιολόγος του Δ.Σ μια χαρά πάει. Της έχει ανατεθεί ο σωστός ρόλος.
    Από την άλλη αν υπήρχε σοβαρό Δ.Σ Τήνου, έπρεπε να την αφήσουν να πει τον καημό της για να ξεστομίσει τις μεγάλες αλήθειες!
    Πίσω από τα σκουπίδια κρύβονται μπίζνες!
    Κι εγώ νόμιζα ότι υπάρχουν μόνο ποντικοί.
    Αλήθεια το Κοινό των Τηνίων πώς νοεί την ανακύκλωση;
    Ξέρει αν πίσω απ' εκεί υπάρχουν μπίζνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μην αγχώνεσαι, δεν πρόκειται να σου φάνε την "δουλειά"

      Διαγραφή
  3. Θα χαιρόμουνα, ν' άκουγα έστω και από το βίντεο τις συγκεκριμένες απόψεις του "Κοινού των Τηνίων" για την ανακύκλωση στην Τήνο και πώς μπορεί αυτή να γίνει αποτελεσματική μέθοδος, με ισχυρή διείσδυση στην κοινωνία του νησιού, για την μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Από εξυπνάδες καλά πάτε. Από αποτελεσματικότητα πάσχετε κι έτσι κάνουν οι δήμαρχοι του νησιού πασαρέλα εντυπώσεων με τις δηλώσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι έγινε αγοράκι;Σε ενοχλεί η στάση του ΚΤ για την ανακύκλωση και ρωτάς και ξαναρωτάς; Μάλλον έχεις συμφέροντα απο την διαχείριση της ανακύκλωσης στο νησί και αυτοί του ΚΤ στα χαλάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τσακάλι είσαι πώς το κατάλαβες; Ανακυκλώνω τα πρόσωπα που μπαίνουν και βγαίνουν στα ΔΣ Τήνου κι όλο "σκραπ" βγαίνει... Δεν έχετε καταλάβει ότι αντιπολιτεύεστε τον εαυτό σας, όταν μιλάτε για ανακύκλωση και πέρα από τις φαμφάρες πετάτε κι εκείνο το "οικολογικό": Να πάνε τα σκουπίδια της Τήνου στη Σύρο κι όταν με το καλό φτιάξουμε κι εμείς χωματερή, θα πάρουμε στα μέρη μας τη συριανή λουκουμόσκονη". Αυτό δεν είναι ανταλλαγή ρύπων, αλλά εμπόριο σκουπιδιών, που ο μόνος ουσιαστικά κερδισμένος είναι εκείνος που θα ταξιδεύει τα σκουπίδια πέρα δώθε. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει μπίζνες με τα σκουπίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας βουλωσε ο Σιώτος με την απάντηση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή