Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Κοινό Τηνίων: ΔΤ για την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 11ης Δεκέμβρη 2014
 

Προσπάθεια Εκφοβισμού

Σάββατο, 13 Δεκέμβρη 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της 11ης Δεκέμβρη έγινε κάτω από το βαρύ κλίμα των γεγονότων που αφορούν το ΠΙΙΕΤ. Παρουσία πολλών πολιτών που είχαν έρθει για το σημαντικό αυτό θέμα.

Το Κοινό Τηνίων ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος διαμαρτυρίας που έφερε η πλειοψηφία για την απαράδεκτη τοποθέτηση της ΔΙΣ στην συμμετοχή των Καθολικών στις διαμαρτυρίες για το Ίδρυμα.

Η Δημοτική μας σύμβουλος Κ. Μαρούλα Αλβέρτη, πληροφόρησε το σώμα, ότι, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, 11ης Δεκέμβρη, στο λιμάνι, πολίτες που βρισκόταν εκεί, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα απολύτως πρόβλημα, δέχτηκαν, από τη μεριά του λιμενικού, έλεγχο για ένα τυλιγμένο πανό (το οποίο σημειωτέον δεν είχε αναρτηθεί). Ζητήθηκε εξακρίβωση στοιχείων αυτού που το κράταγε και προσήγαγαν στο λιμεναρχείο άτομο το οποίο κατέγραφε με κάμερα το γεγονός. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια εκφοβισμού, το καταγγέλλουμε και ζητάμε να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο και να το καταδικάσει», πράγμα που ομόφωνα έγινε δεκτό, και αποκάλυψε στους δημοτικούς συμβούλους τι έγραφε το πανό:


“ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΗΣΥΧΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ
ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ”

Για το άλλο μεγάλο θέμα των σκουπιδιών, εν μέσω των γνωστών πλέοναντιπαραθέσεων των δύο πλευρών για το ποιος φταίει περισσότερο για το χάλι μας και με αφορμή την επιστολή του συλλόγου των Αγαπιανών, ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα για τις προθέσεις της πλειοψηφίας σχετικά με την ανακύκλωση που ως γνωστόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΥ που πρόκειται να δημιουργηθεί, αλλά και για τα προβλήματα της λειτουργίας του δεματοποιητή και ρώτησε αν πράγματι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι της λειτουργίας του.

Στα θέματα τις ημερήσιας διάταξης τώρα, για το θέμα της «Πίστωσης για προμήθεια εντύπων τουριστικής προβολής» ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τον αριθμό των τεμαχίων, το ακριβές κόστος, το περιεχόμενο των φυλλαδίων, για το ποιος θα ετοιμάσει τη μακέτα, που θα εκτυπωθούν, πως θα διακινηθούν κ.λ.π. Μας απάντησε η αρμόδια αντιδήμαρχος ότι αυτή τη φορά δεν υπήρχε χρόνος, αλλά μας διαβεβαίωσε ότι από την επόμενη φορά θα έχουμε έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση. Το δεχθήκαμε και ψηφίσαμε θετικά.

Εγκρίναμε τον κανονισμό του Νομικού Προσώπου με την σημείωση να δοθεί βάρος για την ενίσχυση του παιδικού σταθμού.

Στον ορισμό μελών της τουριστικής επιτροπής φαίνεται ότι εκπληρώνονται προεκλογικές επιταγές τόσο σε επίπεδο ατόμων όσο και σε επίπεδο ομάδων. Χωρίς να γίνει δεκτή καμιά πρόταση από την αντιπολίτευση.

Για τον ορισμό μελών του Ν.Π.Δ.Δ «Πολιτιστικό κέντρο Πανόρμου Τήνου, Γιαννούλης Χαλεπάς» η κυρία Αλβέρτη είπε: “Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή του τόπου μας. Η δημοτική μας κίνηση προεκλογικά δήλωσε “Ο Δήμος οφείλει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες για την στήριξη του πολιτισμού. Ως όχημα γι αυτήν την προσπάθεια δεν μπορεί να είναι άλλο από το “Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Γιανούλης Χαλεπάς”. Το υποβαθμισμένο σήμερα αυτοτελές νομικό πρόσωπο του δήμου, “Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Γιανούλης Χαλεπάς” να αναβαθμιστεί και να καταστεί το κέντρο πολιτισμού για όλο το δήμο. Με έδρα την ιστορική κοινότητα του Πανόρμου – Πύργου να γίνει το κέντρο του πολιτισμού για τον δήμο, για την Τήνο και γιατί όχι να αποκτήσει πανελλήνια λάμψη. Χαιρόμαστε που δηλώσατε ότι θα είναι ο δήμαρχος πρόεδρος και προτείνουμενα είναι στο συμβούλιο και οι άλλοι δυο επικεφαλής.”

Συμφώνησε με κάποιες από τις επιλογές για τους πολίτες και πρότεινε την συμμετοχή της κας Ευαγγελίας Φιλιππότη γλύπτριας- κεραμίστριας και του κ Αλβέρτη Θωμά διακεκριμένου μουσικού (τζαζίστα). Όμως, και εδώ όπως και στην τουριστική επιτροπή, η συμπολίτευση δεν έλαβε υπ όψιν καμιά από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τους πολίτες που απαρτίζουν το νέο ΔΣ. Από τα 13 μέλη του ΔΣ όρισε τα 11 και ζήτησε από την αντιπολίτευση να ορίσει, όπως προέβλεπε το καταστατικό, τους άλλους δύο αιρετούς. Ήταν προσχηματική η πρόταση για να συμπεριληφθεί η δημοτική μας σύμβουλος χωρίς να διαταραχθεί ο συσχετισμός 11-2, αλλά θα αφήνονταν στην ευχέρειατης πλευράς Κροντηρά. Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Αν ήθελαν πράγματι, την συμμετοχή του Κοινού Τηνίων, θα μπορούσαν να παραιτηθούν από μία από τις τρεις θέσεις για τους αιρετούς χωρίς να αλλάζουν ουσιαστικά οι συσχετισμοί ή ακόμα να λάβουν υπ’ όψιν τις προτάσεις για τους πολίτες που καταθέσαμε.

Στην γνωμοδότηση για το καθεστώς του Λιμενικού Ταμείου τοποθετηθήκαμε ως εξής: «Έχουμε γίνει μάρτυρες τα τελευταία χρόνια του ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας, τόσο σε υποδομές όσο και σε υπηρεσίες από τη συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Μια τέτοια προσπάθεια γίνεται και τώρα με την πρόθεση του υπουργού Ναυτιλίας να ενοποιήσει όλα τα λιμενικά ταμεία σε μια Α.Ε με σκοπό την ένταξή τους στο ΤΑΙΠΕΔ για να παραχωρήσει την εκμετάλλευση τους σε ιδιώτες. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην οποιαδήποτε προσπάθεια παραχώρησης υποδομών και υπηρεσιών, γι’ αυτό ζητάμε να παραμείνουν τα λιμενικά ταμεία ως έχουν.»

Για το τεχνικό πρόγραμμα, ψηφίσαμε παρόν γιατί δεν προλάβαμε να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για το πώς συντάσσεται αυτό και ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες με την ιεράρχηση τους. Τονίσαμε όμως ότι από την παρουσία μας σε κάποια τοπικά συμβούλια, διαπιστώσαμε ότι οι προτάσεις για το πρόγραμμα γίνονται από τα τοπικά συμβούλια χωρίς συνήθως να έχει προηγηθεί συνέλευση των κατοίκων, πράγμα που η κίνηση μας θεωρεί απολύτως απαραίτητο.


6 σχόλια:

 1. Αν ενωθουμε θα πετυχουμε πολλα.σαν ελληνες που αγαπαμε το νησι μας το εχουμε υποχρεωση.δεν θα αφησουμε κανενα σκοταδιστη δεσποτη να μας εκφοβισει με τα ματ κ λιμενικο.πισω απο συτα κρυβεται αυτος.εχει αναστατωθει... Υπομονη λιγες μερες κ ερχεται αυτο που δεν το περιμενε.θα το φυσα και δεν θα κρυωνει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Παναγιώτης Αλικάρης14 Δεκεμβρίου 2014 - 5:58 μ.μ.

  Οι γνωστοί κύκλοι λασπολόγων βρήκαν θέση, με εκπρόσωπό τους, στην επιτροπή τουρισμού του δήμου. Άραγε για ποια προσόντα τους "επιλέχτηκαν συνειδητά";
  ΥΓ: Ψιλικατζήδες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ως καλόπιστη κριτική στην κ. Αλβέρτη, που εκπροσωπεί στο δημοτικό συμβούλιο την παράταξη του "Κοινού των Τηνίων" κι από την οποία (παράταξη), περιμένουμε ν' ακούσουμε εναλλακτικές προτάσεις (κυρίως οικολογικού και κοινωνικού περιεχομένου), θα ήθελα ακούγοντας την αγωνία της για την ανακύκλωση, να επισημάνω ότι όταν μιλάμε για σκουπίδια και φυσικά ανακύκλωση, ουσιαστικά έχουμε ως ΚΥΡΙΑ φροντίδα μας, την μείωση των αχρήστων. Δηλαδή εκείνων των συσκευασιών, που θα μπορούσαν να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων και φυσικά θα βοηθούσαν πολλαπλώς το περιβάλλον, αποφεύγοντας την άσκοπη επιβάρυνσή του μέσω της μεταφοράς των προϊόντων από την Αθήνα (κι ακόμα πιο μακριά). Ένα έξοδο που το επιβαρύνεται ο καταναλωτής (ως εισαγόμενο προϊόν στο νησί), αλλά και σαν απόρριψη (στα δημοτικά τέλη), μια και ως άχρηστο καταλήγει στον κάδο και στη χωματερή.
  Όταν λοιπόν μιλούμε για ποιότητα ζωής, πρωτίστως ξεκινάμε από το νερό. Αυτό που πίνουμε κι αυτό που καταναλώνεται μέσα από μπουκάλια. Η λογική της εμφιάλωσης σε γυάλινη συσκευασία, μπορεί να είναι μια δελεαστική προτροπή, αλλά φυσικά δεν είναι οικολογική, όσο κι αν το γυαλί ανακυκλώνεται, σε σχέση με το πλαστικό. Αν αναλογιστούμε πόσα χιλιόμετρα διανύει ένα μπουκάλι μέχρι να βρεθεί στο τραπέζι μας και τι γίνεται μετά την κατανάλωσή του, θ’ αντιληφθούμε, ότι εκείνο που προέχει στην Τήνο, δεν είναι γενικώς κι αφηρημένη η ανακύκλωση, αλλά η βελτίωση της ποιότητας των νερών που πίνουμε και μαγειρεύουμε. Δεν είναι δυνατόν ένα νοικοκυριό (κι ένας καταναλωτής), να δαπανά καθημερινά χρήματα για τυποποιημένα (εμφιαλωμένα) νερά, επειδή τα εγχώρια (του νησιού του) είναι άχρηστα, από την έλλειψη σοβαρής επίβλεψης και από τη λογική, ότι ο μαζικός τουρισμός θέλει μπόλικο νερό για να καταναλώσει.
  Το νερό είναι το Α και το Ω της εύρυθμης λειτουργίας του σώματός μας. Άρα το οποιοδήποτε έξοδο για την βελτίωση αυτού, δεν μπαίνει σε λογικές κόστους. Σε εποχές σαν δαύτη, με μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ο πολίτης δεν είναι σε θέση να πληρώνει χωρίς διέξοδο, αδιέξοδες λύσεις όπως για το νερό που πίνει. Παράλληλα, θα ήταν από οικολογικής πλευράς η μεγαλύτερη ευκαιρία να προβάλλει ο συνδυασμός σας, τη σταθερή σας προσήλωση στην προστασία της υγείας των Τηνίων, μέσα από τα αντισταθμιστικά οφέλη. Μια και δίνει λοιπόν το δικαίωμα στο Δήμο ο νόμος, να πάρει δικά του τοπικά μέτρα (ως αντισταθμιστικά οφέλη), θα μπορούσε να προσθέσει ένα μικρό αντίτιμο στα εισαγόμενα μπουκάλια νερού, για να δοθούν υπέρ της βελτίωσης του παρεχομένου νερού, ενώ παράλληλα θα μειώνονταν και ο όγκος των σκουπιδιών. Τα πεταμένα πλαστικά μπουκάλια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά, ως ανακυκλωμένα υλικά (λόγω των ετερόκλητων χημικών προϊόντων που τ’ απαρτίζουν). Μόνο τα καπάκια μπορούν ν’ ανακυκλωθούν (λόγω της ομοειδούς σύστασής τους). Τι θα γίνουν όμως τα καπάκια χωρίς το μπουκάλια;
  Φυσικά μέχρι να φτάσουμε στο ιδανικό σημείο των δικών μας πηγών, θα μπορούσε η πόλη της Τήνου και τα χωριά, να χρησιμοποιούν τ’ αυτόματα μηχανήματα με τις μεγάλες φιάλες, που ο καθείς πάει και γεμίζει με το δικό του μπουκάλι, το νερό που χρησιμοποιεί, αντί ν’ αγοράζει τα μεμονωμένα συνηθισμένα πλαστικά μπουκάλια του εμπορίου, που έχουν καταντήσει εφιάλτες στις χωματερές και στο περιβάλλον.
  Με δυό λόγια η ανακύκλωση δεν είναι ο αυτοσκοπός μιας πολιτείας, αλλά η μείωση του όγκου των σκουπιδιών, με την επαναχρησιμοποίηση (διώξιμο της πλαστικής σακούλας) και τη διαλογή στην πηγή, που είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο και φυσικά δεν έχει σχέση με τους κάδους ανακύκλωσης, που βλέπουμε σήμερα στο νησί.

  Μιχάλης Μιχελής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ καλή ανάλυση αλλά μάλλον θα πρέπει να σας παραπέμπω στο πρόγραμμα του Κοινού Τηνιών όπου αυτά που γράφετε και άλλα πολλά περιγράφονται αναλυτικά. Επίσης η ανάκυψη του θέματος αφορά στην λειτουργία του ΧΥΤΥ καθώς οι δύο παρατάξεις δεν φαίνεται καν να έχουν αντιληφθεί την διαφορά του ΧΥΤΑ από ΧΥΤΥ και αγνοούν τις παράπλευρες ενέργειες στις οποίες πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια ως νησί.
   Παρακαλώ ανατρέξτε στο πρόγραμμα της δημοτικής κίνησης,

   Γιάννης Βιδάλης
   Με καλόπιστη κριτική στην κριτική σας

   Διαγραφή
 4. Αγαπητέ μου κ. Βιδάλη, όσα κι αν αναφέρονται περί της ανακύκλωσης και άλλων τινών, στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Κοινό των Τηνίων», αποτελούν ευπρόσδεκτες προτάσεις και περιεκτικές σκέψεις, ενός όμως περιορισμένου (δυστυχώς), κύκλου συντοπιτών μας.
  Ευκαιρία λοιπόν δοθείσης στο συνδυασμό που εκπροσωπεί η κυρία Αλβέρτη στο δημοτικό συμβούλιο και με το αβανταδόρικο δεδομένο, ότι η συνεδρίαση μεταφέρεται σ’ εμάς τους λοιπούς μέσω του διαδικτύου, αντιλαμβανόμαστε ότι σας δίνετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να γίνουν ευρύτερα γνωστά τούτα τα ζητήματα στην τηνιακή κοινωνία (του νησιού και της διασποράς).
  Όταν λοιπόν έρχεται ο λόγος στη δική σας δημοτική σύμβουλο, περιμένουμε με αγωνία ν’ αρθρώσει μια παραπάνω κουβέντα για τα σκουπίδια και τη διαχείρισή τους στην Τήνο, αντί ν’ αρκείται στην παραίνεση προς το δήμαρχο: «πρέπει να κάνετε κάτι για την ανακύκλωση». Δηλαδή τι περιμένει να κάνει ο «δεδομένων» οριζόντων δήμαρχος;
  Να επαναλάβει αυτά που έκανε ο προηγούμενος, με τις επιπόλαιες κινήσεις, που έστησε εδώ κι εκεί κάδους, περί δήθεν ανακύκλωσης, για να κοροϊδεύει τον κόσμο;
  Να πράξει ο νυν δήμαρχος, παρόμοια προγράμματα με τον Αθηναίο Καμίνη, που όλοι νομίζουν ότι οι μπλε κάδοι εξασφαλίζουν την ανακύκλωση στην πρωτεύουσα;
  Να κοροϊδέψει ο Ορφανός με κανένα σύστημα ανακύκλωσης «τύπου Πύργου»;
  Με το ν’ ανοίξεις λοιπόν μια συζήτηση για την ανακύκλωση, πρέπει οι προτάσεις σου να είναι συγκεκριμένες και κοστολογημένες. Όμως εκείνο που προέχει, είναι στο πως θα κάνεις πάνω απ’ όλα τον τηνιακό συμπολίτη συνδημιουργό στη συναντίληψη σου. Δηλαδή τι θα του προσφέρεις ως χρηματικό ισοδύναμο, για να δει στην τσέπη του, τη διαφορά της αλλαγής στην καθημερινή καταναλωτική του συμπεριφορά.
  Η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών, το κομπόστ και η μείωση των απορριμμάτων, ξεκινάει από το σπίτι και στο σπίτι εξασφαλίζεται ο διαχωρισμός τους. Αν λοιπόν δεν επιβραβευθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (που εθελοντικά συμμετέχουν), αν δεν υπάρξουν κίνητρα που θα τα εκμεταλλευτεί ο σώφρον κι έξυπνος καταναλωτής, όσες καλόδεχτες προσπάθειες κι αν γίνουν από το Δήμο, θα πάνε στο τέλος κατά διαόλου.
  Όταν λοιπόν έχεις εναλλακτικές υπερβατικές προτάσεις (ως «Κοινό των Τηνίων»), τις εκπέμπεις μέσα στο ακροατήριο της συνεδρίασης, για να φανεί στην ομήγυρη αφ’ ενός η διαφορά σου (από τις λοιπές συμβατικές αντιλήψεις), δείχνοντας παράλληλα (προς το ευρύτερο ιντερνετικό ακροατήριο), ότι ο συνδυασμός που εκπροσωπείς (που έχει βάθος πεδίου και στόχους), είναι κατ’ ουσία καινοτόμος και αποφασιστικός ως προς τα καθεστωτικά κρατούντα, γι αυτό και ελπίζει ότι μπορεί ν’ αποτελέσει στο εγγύς μέλλον, την αναλαμπή μιας ευπρόσδεκτης ελπίδας στα δημοτικά δρόμενα του νησιού σου.
  Γι αυτό και δεν μου αρκεί κ. Βιδάλη το τι παρουσιάζει το καλογραμμένο πρόγραμμά σας. Γιατί με τα προγράμματα δεν γίνεται πολιτική. Γιατί τα προγράμματα είναι εκθέσεις ιδεών κι όλα , μα όλα τα κόμματα και οι συνδυασμοί, γράφουν αυτά που θέλει ν’ ακούσει ο πελάτης τους. «Το φαγητό λοιπόν δοκιμάζεται στο πιάτο» και δεν σε παραμυθιάζει στη γεύση το ωραίο μενού, που έχεις μπροστά σου.

  Μιχάλης Μιχελής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ακριβώς όπως το λες, το φαγητό στο πιάτο δοκιμάζεται. Όταν όμως το πιάτο είναι άδειο, τα σκουπίδια και το περιβάλλον έρχονται σε δεύτερη μοίρα κ. Μιχελή. Και αν οι οικολόγοι δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, πρέπει να καταλάβετε ότι οι Έλληνες υποφέρουν και πολλοί πεινάνε και καταφεύγουν στα σκουπίδια. Την ίδια καραμέλα γλύφει και ο Χρυσόγελος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή