Σχετικά

Εναλλακτική κίνηση για την Τήνο, εκτεθειμένη σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατή από όλους

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Παπάδες της απελευθέρωσης

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ, Ο ΜΑΡΞ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ!»

Θαυμάζουν τον Τσε Γκεβάρα, μελετούν μαρξισμό, κατεβαίνουν στις πορείες του Πολυτεχνείου, ήταν παρόντες στη Γένοβα το 2001, έκαναν απεργία πείνας για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και συμφωνούν ότι η θρησκεία είναι το όπιο του λαού. Αυτοί είναι παπάδες ή εγώ βρίσκομαι σε απόλυτη σύγχυση;
Στο γραφείο που στεγάζει την Κίνησή τους, κάπου στην πλατεία Κάνιγγος, παθαίνω αλλεπάλληλα σοκ. Ισως γιατί δενπήγα ποτέ στη Λατινική Αμερική, ώστε να συναντήσω κάποιον ιερέα της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, και γιατί ο παπα-Ανυπόμονος του ΕΛΑΣ είναι για μένα απλώς μια φωτογραφία. Ομως, ο παπα-Χρήστος Ζαρκαδούλας κι ο παπα-Σταύρος Παπαχρήστος μοιάζουν μ' εκείνους τους παπάδες που, ζωσμένοι φισεκλίκια, βγήκαν στα βουνά του κόσμου για να υπερασπιστούν τους λαούς τους.
Στο δρόμο των πρώτων χριστιανών και ακολουθώντας το παράδειγμα της Παγκληρικής Ενωσης που πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση, το 2004 δημιούργησαν την Παγκληρική Αγωνιστική Κίνηση Κληρικών και Λαϊκών. Εκδίδουν ένα περιοδικό με 9.000 συνδρομητές, συμμετέχουν ενεργά στο μαζικό λαϊκό κίνημα («Ημασταν μπροστά στο προβοκατόρικο κάψιμο του Αγνωστου Στρατιώτη στο πανεκπαιδευτικό, γράψτε αυτό!»), είναι από τους πρωτοπόρους του φιλειρηνικού κινήματος κι έχουν δώσει το «παρών» σε όλες τις πορείες κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, από τη Γένοβα μέχρι το Ροστόκ.

Επειτα απ' όλα αυτά, αναρωτιέμαι πώς δεν σας έχουν αποπέμψει από την Εκκλησία. «Εχουμε δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα, αλλά διώξεις όχι. Η ανεξέλεγκτη δεσποτική εξουσία των επισκόπων φοβίζει πολλά από τα μέλη και τους φίλους μας, κυρίως τους κληρικούς, και τους απομακρύνει από τη δημόσια δράση. Κάποιοι απ' αυτούς προσφέρουν στο παρασκήνιο ίσως και περισσότερα από μας που δραστηριοποιούμαστε δημόσια. Σήμερα ένας επίσκοπος έχει την εξουσία να επιβάλλει αργία σ' έναν παπά χωρίς να είναι καν υποχρεωμένος μέχρις ενός ορίου να αιτιολογήσει την απόφασή του ή να αποφασίζει τις μεταθέσεις των κληρικών και να διαχειρίζεται τα χρήματα της Μητρόπολης. Φυσικό είναι να αισθάνεται όχι απλώς αφεντικό, αλλά αυτοκράτορας».
Προτείνετε ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης της Εκκλησίας. Με ποιες αιχμές; «Η Εκκλησία φοβάται το λαό, δεν κάνουμε διάλογο ποτέ. Βγαίνουμε απλώς στην Ωραία Πύλη και αγορεύουμε. Ως και τα σωματεία των 50 ατόμων κάνουν συνελεύσεις, προϋπολογισμό, απολογισμό. Σήμερα το εκκλησιαστικό σώμα είναι απονεκρωμένο. Αλλάζουν τα πρόσωπα, αλλά όχι η πυραμιδοειδής δομή της Εκκλησίας. Εμείς, λοιπόν, κατά τα πρότυπα των πρώτων χριστιανών, ζητάμε η Εκκλησία να διοικείται από λαϊκές συνελεύσεις, οι επίτροποι να είναι εκλεγμένοι και ανακλητοί και όλοι οι ιερείς, μέχρι τον ανώτατο, να παντρεύονται».
Αναφέρεστε σε ένα άλλο κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο, το οποίο προτείνει το Ευαγγέλιο. Λέτε ότι αποκρύπτεται εδώ και αιώνες.«Ποτέ δεν αναγιγνώσκεται στην Εκκλησία η περικοπή από το 4ο κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων, όπου ο Ευαγγελιστής Λουκάς μάς διασώζει το πώς βίωναν οι πρώτοι χριστιανοί την Εκκλησία. Κανείς δεν διατηρούσε ατομική ιδιοκτησία μετά την ένταξή του στην εκκλησιαστική κοινότητα. Είχαν τα πάντα κοινά και ο καθένας έπαιρνε ό,τι χρειαζόταν. Ετσι δεν υπήρχε κανείς ενδεής. Η πρόταση αυτή μπορεί και σήμερα άμεσα να εφαρμοστεί. Τα μέσα παραγωγής να περάσουν σε κοινή χρήση, να ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς άρχοντες και υπηκόους».
Μιλάτε για τον κοινωνικό χριστιανισμό; «Ο προσδιορισμός "κοινωνικός" για το χριστιανισμό είναι πλεονασμός. Αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει το χριστιανισμό είναι το ενδιαφέρον του για την κοινωνία, για τα προβλήματά της, και ο αγώνας για την επίλυσή τους, για την οικοδόμηση της κοινωνίας της αγάπης. Αυτά ισχύουν για τον χριστιανισμό του Ευαγγελίου. Αν σήμερα απαιτείται ο προσδιορισμός "κοινωνικός" για να καταδείξει το ενδιαφέρον κάποιων χριστιανών για την κοινωνία, μάλλον πρέπει να κάνει κάποιους να προβληματιστούν για το πώς φθάσαμε σ' αυτό το σημείο. Ο χριστιανός απευθύνεται στον άνθρωπο όχι ως άτομο αλλά ως πρόσωπο, και για τον μαρξισμό ο άνθρωπος υπάρχει ως κοινωνικό ον. Νομίζουμε, είναι ένα σημείο συνάντησης».
Τι σχέση μπορεί να έχει ο επιστημονικός υλισμός με τον Θεό; «Δεν νομίζουμε ότι ο μαρξισμός, ως επιστήμη, μπορεί να έχει θεολογία όπως την εννοούμε εμείς. Αν ονομάζουν κάποιοι "μαρξιστική θεολογία" τον τρόπο χρήσης του μαρξισμού από κάποιες ομάδες ή πρόσωπα, ή και την ερμηνεία του κόσμου από τον μαρξισμό, αυτό δεν μας αφορά. Χρησιμοποιώντας όρους τού σήμερα, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε την πρώτη χριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων "όαση κομμουνισμού μέσα στη δουλοκτητική κοινωνία". Κάποιοι αποκαλούν το μαρξισμό "χριστιανισμό χωρίς μεταφυσική". Νομίζουμε ότι αυτός ο ορισμός βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα και κάνει σαφές και το βασικό σημείο απόκλισης. Φυσικά, μιλάμε για χριστιανισμό και μαρξισμό που δεν έχουν στρεβλωθεί. Για μας απορίας άξιον είναι όχι η συμπόρευση χριστιανών και μαρξιστών, αλλά το πώς χριστιανοί στηρίζουν πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικά συστήματα, όπως αυτό του καπιταλισμού, που βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου».
Είστε, λοιπόν, αριστεροί. «Είμαστε υπέρ αδυνάτων. Δεν είμαστε πολιτικό κόμμα· στην Κίνησή μας συμμετέχουν ανθρωπιστές, μαρξιστές, τροτσκιστές...»
Ο χριστιανισμός έχει κατηγορηθεί ότι με την υπόσχεση ενός μετά θάνατον παραδείσου ακυρώνει την πάλη στο εδώ και το τώρα.«Χριστιανοί και μαρξιστές πρέπει να αγωνιστούμε για μιαν άλλη κοινωνία, όπου ο άνθρωπος θα ζει ευτυχισμένος εδώ και τώρα, μέσα στον υπάρχοντα κοσμοχώρο. Απαιτούνται αγώνες. Σύγκρουση με το εκκλησιαστικό και το κοσμικό κατεστημένο. Ανατροπή των εμποδίων που δεν αφήνουν ο κόσμος να γίνει πιστή εικόνα των εσχάτων (σ.σ.: στη Θεολογία αυτός είναι ο ορισμός του παραδείσου).
»Χρειάζεται να απαρνηθούμε τον εαυτό μας και να αγαπήσουμε παράφορα τον άλλον, αυτόν που δεν γνωρίσαμε ακόμη, αυτόν που έχει ανάγκη. Στο πρόσωπο του πάσχοντος βλέπουμε τον Χριστό. Η διοικούσα Εκκλησία πιστεύει στην ελεημοσύνη. Εμείς αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο που δεν θα έχει ανάγκη τη φιλανθρωπία».
Πιστεύετε στην ένοπλη επαναστατική πάλη; «Εμείς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη. Ειρήνη, όμως, δεν είναι η παύση του πολέμου με την επιβολή του θελήματος του ισχυρού. Τέτοια ειρήνη είναι χειρότερη από πόλεμο· γι' αυτό ο Χριστός είπε: "Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην· ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν". Πρέπει να επαναστατήσουμε εναντίον αυτού του κόσμου της αδικίας. Επανάσταση δεν σημαίνει αιματοκύλισμα, αλλά ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός. Γι' αυτό σήμερα η δική μας "μάχαιρα", το δικό μας όπλο είναι ο λόγος. Στο μέλλον, και για την προάσπιση των λαϊκών κατακτήσεων, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας αγάπης, στον πόλεμο για την οριστική εξάλειψη του πολέμου, ίσως να απαιτηθεί η χρήση βίας».
Δικαιούται ένας λαός να πάρει τα όπλα; «Ο ίδιος ο Χριστός χρησιμοποίησε βία εναντίον των εμπόρων στο ναό. Στην Εκκλησία δεν αναγιγνώσκεται η αρχή του 5ου κεφαλαίου από τις Πράξεις των Αποστόλων, όπου γίνεται λόγος για την προάσπιση της κοινοκτημοσύνης στην πρώτη χριστιανική κοινότητα. Ο Ανανίας και η Σαπφείρα θανατώθηκαν γιατί δεν παρέδωσαν όλα όσα είχαν στην κοινότητα, αλλά κράτησαν τα μισά για τον εαυτό τους. Στο πρόσφατο παρελθόν, κληρικοί, όπως ο Δημήτρης Χολέβας και ο παπα-Ανυπόμονος, ζώστηκαν τα όπλα για τη λευτεριά, ενώ ακόμη και οι πλέον συντηρητικοί της Εκκλησίας με καμάρι μιλούν για τον Παπαφλέσσα και τον Διάκο. Κατά μεγίστη οικονομία, λοιπόν, και μόνο για την προάσπιση των κατακτήσεών του νομίζουμε ότι ο λαός δικαιούται να πάρει τα όπλα. Μέχρι τότε, όμως, ας αγωνιστούμε για το σημαντικότερο: για να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι ταξική συνείδηση».
Ποια η γνώμη σας για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας; «Η ζωή πολλών κληρικών μέσα στη χλιδή, για την οποία δικαίως αγανακτούν οι πιστοί, ουδόλως θίγεται απ' αυτό το μέτρο. Οταν η Εκκλησία έχει τεράστια περιουσία, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ενδεείς. Για να ωφεληθεί ο λαός, η περιουσία της Εκκλησίας πρέπει να "εκκλησιαστικοποιηθεί" - κοινωνικοποιηθεί, δηλαδή σε όλους να ανήκει και όλοι να την απολαμβάνουμε. Οι κληρικοί να ασχοληθούν με τη διακονία του λόγου του Θεού και η διαχείριση της περιουσίας να γίνεται από αιρετούς εκπροσώπους του λαού, χωρίς προνόμια, άμεσα ελεγχόμενους και ανακλητούς από το λαό. Ο πλούτος να διαχυθεί παντού, να φθάσει σε όποιον έχει ανάγκη. Δεν μιλάμε για διανομή, αλλά για δυνατότητα πρόσβασης διά της κοινοκτημοσύνης στον κοινό πλούτο όλων. Σε μια εποχή που παιδεία και υγεία έγιναν εμπορεύματα, η Εκκλησία μπορεί να λειτουργήσει, στο μέτρο του εφικτού, ως όαση παροχής δωρεάν παιδείας και υγείας για όλους όσοι έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους».
Πώς είδατε τον περσινό Δεκέμβρη; «Για χρόνια στηλιτεύαμε τους νέους για την απάθεια και την αδιαφορία για τα κοινά. Τώρα που ο "ασθενής" μας άρχισε να αντιδρά σε ό,τι τον ενοχλεί, κάποιοι διαμαρτύρονται επειδή πάνω στην αφύπνιση προξένησε μερικές ζημιές που δεν έπρεπε. Εμείς, παρά τα παρατράγουδα, είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η αφύπνιση θα έχει τελικά θετικά αποτελέσματα. Οι σοβαρές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβρη κατέδειξαν ότι για να μετατραπεί η εξέγερση σε επαναστατική διαδικασία απαιτείται σαφής προσδιορισμός του στόχου. Επανάσταση για την επανάσταση είναι ανώφελη, αν όχι επιζήμια. Αν η εξέγερση του Δεκέμβρη είχε, με την παρουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, προσλάβει ταξικό χαρακτήρα, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα αποκαλύπτονταν και θα αποβάλλονταν οι προβοκάτορες και η τεράστια αυτή ενέργεια των νέων θα μπορούσε να οδηγήσει σ' ένα ελληνικό 1871».
Τελικά Θεός υπάρχει; Πώς επιτρέπει τόση αδικία; «Η γνώση της ύπαρξης ή όχι του Θεού δεν μπορεί να γίνει με λογικούς συνειρμούς· είναι απόρροια προσωπικής σχέσης. Και επειδή η πίστη είναι υπόθεση προσωπική, δεν μπορεί το κράτος να θρησκεύεται. Ο Χριστός σέβεται την ελευθερία μας· δεν ήρθε να μας επι- βάλει το θέλημά του, αλλά μας αφήνει ελεύθερους να τον ακολουθήσουμε ή όχι. Δεν είναι Αυτός αίτιος των δεινών μας, αλλά εμείς, που ακολουθούμε άλλο δρόμο, που επιτρέψαμε να γίνει η διδασκαλία Του θρησκεία και εργαλείο ποδηγέτησης των λαών.
»Ο Θεός μάς κάλεσε να άρουμε τα εμπόδια στα οποία προσκόπτει η ενότητα του κόσμου. Τέτοια εμπόδια είναι η ταξική κοινωνία, ο εθνικισμός, οι διακρίσεις ανάλογα με το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία. Η πάλη, λοιπόν, για την άρση αυτών των εμποδίων πρέπει να γίνει λόγος ύπαρξης για τον καθέναν που θέλει να λέγεται χριστιανός».

11 σχόλια:

 1. Είμαι τηνιακός Καθολικός και δημότης Τήνου. Με προσβάλλει βαθύτατα η διχαστική ανακοίνωσης της Ι. Σ. της Ορθόδοξης Ιεραρχίας, υπαγορευμένης προφανώς από τον μητροπολίτη κ. Δωρόθεο. Και εξηγούμαι:
  Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ψήφισα και ορθόδοξο και καθολικό υποψήφιο σύμβουλο. Βγήκαν και οι δύο και είναι εντολείς μου (όπως και όλου του τηνιακού λαού) να διαχειριστούν τις υποθέσεις του Δήμου Τήνου σύμφωνα με το πρόγραμμα της παράταξης στην οποία ανήκουν, κάτω από τον συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο. Έδινα συγκεκριμένη εντολή στους υποψήφιους προς μια κατεύθυνση για όλα τα θέματα, ακόμα και για την εκλογή του Δ.Ε του ΠΙΙΕΤ. Όταν ψήφισα τον συγκεκριμένο Δήμαρχο και την παράταξη του, απέβλεπα και στο να ελέγξουν και το ΠΙΙΕΤ σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού είναι δημόσιο ίδρυμα.
  Η δημοκρατική ψήφος δεν δίνεται στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία «υπό όρους» ή «υπό αίρεση». Επειδή είμαι καθολικός, η ψήφος μου δεν ήταν «μισή»! Πού αποβλέπει λοιπόν η ανακοίνωση της Ι. Συνόδου: στο να ψηφίζουν στην Τήνο οι καθολικοί σε διαφορετικές κάλπες; Δεν φανταζόμουν τέτοια έλλειψη κοινού νοός!
  Άρα, η ανακοίνωση της Ι. Συνόδου είναι απορριπτέα ως διχαστική, επειδή βρίσκεται μέσα στη νοοτροπία του «διαίρει και βασίλευε». Και η ενότητα των τηνιακών στη λαθραία, εν τω μέσω της νυκτός, τροπολογία της συνδιαλλαγής, πρέπει να είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από δημοτικές παρατάξεις. Επειδή η τακτική της συνδιαλλαγής και του «διαίρει και βασίλευε» υποτιμά τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια όλων.
  Οι προπηλακισμοί είναι απαράδεκτοι απ' όπου και να προέρχονται, καθώς και οι δοσοληψίες και οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
  Ο σφοδρός τηνιακός άνεμος πέταξε πέρα την προβιά… Δυστυχώς…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. δυστηχωσ εμασ τουσ καθολικουσ μασ εχουνε για να τουσ ψηφιζουμε για δημαρχουσ κλπ να πληρωνουμε φορουσ κλπ και μετα να τουσ ενοχλει η παρουσια μασ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αύριο ΠΕΜΠΤΗ θα έρθει στο νησί ο «ΔΕΣΠΟΤΗΣ» μας για να προεδρεύσει στην συνεδρίαση της επιτροπής του ΠΙΙΕΤ στις 12.30.
  Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πρόθεση να ενεργήσει υπέρ της ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ μας, για επαναφορά του νόμου όπως ίσχυε,πριν την τροποποίησή του με τον Ν 4301/14.
  Αυτή η συμπεριφορά του δείχνει ότι δεν πήρε κανένα μήνυμα από την μεγαλειώδη συγκέντρωση της Κυριακής,ΑΝΤΙΘΕΤΑ η διαρκής ιερά σύνοδος με ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ της «εκφράζει την συμπαράστασή της στον Μητροπολίτη που επέδειξε ψύχραιμη,φρόνιμη και ανεξίκακη στάση απέναντι στους υβριστές του.»
  Καλώς να ορίσει.
  Γιώργος Π Σανταμούρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αλήθεια βασίζεστε μόνο στην θεωρία κύριοι του ΞΑΝΕΜΟ;Δεν σας απασχολεί το αύριο στο νησί μας, μετά το διχαστικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ της ΔΙΑΡΚΟΥΣ "ΙΕΡΑΣ"ΣΥΝΟΔΟΥ
  Γ.Σανταμούρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑΛΒΕΡΤΗ-ΚΟΥΣΟΥΝΑΔΗ ΜΑΡΟΥΛΑ11 Δεκεμβρίου 2014 - 1:56 μ.μ.

   Οι δικές σας πράξεις ποιες είναι κ. Σανταμούρη;
   Όταν κάποιοι είμαστε στο λιμάνι και δεχθήκαμε τρομοκρατία εσείς που είσαστε::::::::::::::

   Διαγραφή
 5. Καταλαβαινει οτι ερχεται το τελος του ο π..δεσποτης διοτι σε λιγο θα εχει κυβερνηση συριζα κ θελει να περσωσει οτι απομεινει.γιατι μονο με πασοκους κ δεξιους ειχε σχεση τοσα χρονια...αυριο τι θα εχει?θα αναγκασθει να παραιτηθει...δεν θα σταματησουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ειμαι ορθόδοξος κ η γυναίκα μου ειναι καθολική!!μεγαλωνει τα παιδια μας κ πολυ συχνά βρίσκεται με αυτα στην Παναγία για να τα εκκλησιασει...δεν επιτρεπω σε κανένα να αμφισβητεί τις προθέσεις της ,αλλα κ να προσπαθεί να διχάσει την οικογένεια μου με αυτο τον τροπο!Ας καταλάβουν οι ιεράρχες οτι οι καιροί άλλαξαν,ζούμε αρμονικά καθολικοί κ ορθόδοξοι σε αυτο το νησι κ δεν θα το αλλάξουν αυτοι οσο κ αν προσπαθούν!ΛΥΠΑΜΕ ΑΛΛΑ ΤΕΤΕΙΑ ΙΕΡΑΧΙΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΣΑΝ ΠΙΣΤΟ.Ας αλλάξουν μυαλά οσο ειναι καιρος γιατι σε λίγο θα τους φτινουν κ αυτοι θα νομίζουν οτι βρέχει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ίσως είναι καιρός να δούμε ότι είτε πρόκειται για τη θρησκευτική είτε για την πολιτική εξουσία, αυτοί μυαλά δεν αλλάζουν.

   Αν δεν μας αντιπροσωπεύουν πρέπει να αλλάξουμε εμείς, και να αλλάξουμε το σύστημα που τους χρειάζεται.

   Διαγραφή
 7. ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΠΡΟΣΟΧΗ !!
  Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΙΙΕΤ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ! ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ Ρ/ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ.
  ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ (ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ).
  ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ντροπή τους,πολυ χαμηλού επιπέδου ιεραρχία,εκτός πραγματικότητας,ανίκανη να ηγηθεί εν έτη 2014.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΖΟΥΝ ΑΚΌΜΑ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ακριβώς προσπαθεί να ρ:-) Ινδία το βάρος αλλού για ιδιον όφελος. Βρει μας κοροιδευει όλους...ας το καταλαβουμε. Μας περνά για Όσλο κ πρόβατα άλογα...αλλα να ξέρει κάποια στιγμή ο όχλος ο αγραμματος ποδοπατα και ποδοπατα άγρια.ο έχων ώτα ακουειν ακουετω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή