Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

κοινό Τηνίων "πρόγραμμα οργάνωση του δήμου

Dimos tinou
Η οργάνωση του Δήμου αποβλέπει σε τρεις στόχους:
Ο πρώτος είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς το δημότη και επισκέπτη του νησιού, με το δυνατό λιγότερο κόστος.
Ο δεύτερος είναι οι ομαλές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και η λειτουργικότητα του Δήμου ως διοικητικό οργανισμό.
Ο τρίτος είναι είναι η υλοποίηση στην πράξη, της αυτοτέλειας του Δήμου, της δυνατότητας εκπλήρωσης του στόχου της πολιτικής ηγεσίας και ταυτόχρονα της βούλησης της τοπικής κοινωνίας.
Σε αυτούς τους τρεις στόχους αποβλέπει η οργάνωση του Δήμου ως δημοκρατικό κοινωνικό και αναπτυξιακό φορέα του τόπου.
Οι παρεμβάσεις χρειάζονται σε δύο επίπεδα οργάνωσης τα οποία είναι αλληλένδετα. Αυτό της οργάνωσης του Δήμου ως υπηρεσία εσωτερικά και το έτερο, της οργάνωσης του Δήμου ως φορέα της τοπικής ανάπτυξης και επικοινωνίας με το δημότη αλλά και άλλους φορείς.
Πως θα οδηγηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση:
Κάποια βήματα…
  • Αλλαγή Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας
Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας χρειάζεται αναμόρφωση και επικαιροποίηση με τα σημερινά δεδομένα. Ο υπάρχων συντάχθηκε το 2011 με την ίδρυση του νέου Καλλικρατικού Δήμου, εγκρίθηκε το 2012, με κατευθύνσεις σχεδιασμού από το κεντρικό κράτος της προ κρίσης περιόδου. Ήδη μέσα σε 7 χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά τόσο ως προς τον αριθμό του προσωπικού και τις αρμοδιότητες που ο Δήμος απαιτείται να φέρει εις πέρας αλλά και στα οικονομικά μέσα που διαθέτει για την πραγμάτωση των σκοπών του.
Προτείνεται η διατήρηση των τριών Διευθύνσεων καθώς έχουν διακριτά χαρακτηριστικά, κατάργηση του επιπέδου των γραφείων και συγχώνευσή τους σε τμήματα. Χαρακτηριστικό ότι 7 γραφεία δε στελεχώθηκαν ποτέ με προσωπικό ενώ άλλα 5 έχουν μόνο ένα υπάλληλο. Τα τμήματα θα απαρτίζονται με τουλάχιστον τρεις υπαλλήλους ώστε να είναι δυνατή η άσκηση των καθηκόντων τους.
  • Διαφάνεια και ανοικτή πρόσβαση
Ενεργοποίηση της διαφάνειας και ανοικτής πρόσβασης των πολιτών σε σημαντικά στοιχεία τα οποία δε γνωρίζουν και έχουν να κάνουν με σημαντικές για τη ζωή τους παραμέτρους π.χ., μετάδοση δημοτικών συμβουλίων, διάχυση και ενημέρωση πολιτών των αποφάσεων Δ.Σ., αναλύσεις νερών, γεωπληροφοριακοί χάρτες κ.λ.π.
  • Αντιδήμαρχοι
Αποφυγή της χρήσης των αρμόδιων αντιδημάρχων ως δυνάμει προϊσταμένους των υπηρεσιών και μεσολαβητές των πολιτών προς τη διοίκηση. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος φέρει και συντονίζει την εφαρμογή της πολιτικής που έχει αποφασιστεί από το Δήμαρχο και το Δ.Σ, διευκολύνει τον Δήμαρχο στην άσκηση των καθηκόντων αναλαμβάνοντας σημαντικό μέρους από τα πολλά καθήκοντά του. Δεν υποκαθιστά το υπαλληλικό προσωπικό, ούτε δρα ως μεσίτης προς τη διοίκηση του Δήμου, ζητώντας “χάρες” για παροχές που ασκούνται αυτονόητα.
  • Νομικά Πρόσωπα
Έχουμε επτά Νομικά Πρόσωπα, τα οποία επί το πλείστον εξυπηρετούνται από υπαλλήλους του Δήμου και χρηματοδοτούνται από το Δήμο στο μεγαλύτερο μέρος τους. Προτείνουμε κατάργηση των έξι από αυτών και ένταξή τους μαζί με το προσωπικό τους στο Δήμο, σε επίπεδο Τμημάτων.
  • Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου "Γιαννούλης Χαλεπάς"
Διατήρηση του Ν.Π. “Γιαννούλης Χαλεπάς” ως μοναδικό φορέα της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου και αρμόδιο για τη διοργάνωσης όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού, με έδρα τον Πύργο ώστε να καταστεί πολιτιστική και ιστορική πρωτεύουσα της Τήνου στην ουσία και όχι μόνο στα ΦΕΚ.
  • Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης
Μελέτη σκοπιμότητας για τη σύσταση Δ.Ε.Υ.Α.
  • Στελέχωση του Δήμου
Χρειάζεται μακροπρόθεσμη, στοχευμένη και βάσει εμπεριστατωμένης έρευνας, στελέχωση του Δήμου με τις απαραίτητες ειδικότητες. Επιπλέον χρειάζεται προσδιορισμός του ελάχιστου αριθμού των υπαλλήλων για κάθε υπηρεσία.
  • Αποκεντρωμένα γραφεία του Δήμου
Ενίσχυση των αποκεντρωμένων γραφείων του Δήμου για τη διοικητική εξυπηρέτηση του δημότη κοντά στον τόπο κατοικίας του. Ενεργοποίηση του εδώ και πέντε χρόνια αδρανούς γραφείου εξυπηρέτησης του Δημότη στην Ξινάρα με διαχωρισμό του στα Πάνω και Κάτω Μέρη και στελέχωσή του 2 ημέρες την εβδομάδα με τους υπαλλήλους των κοινοτήτων τουλάχιστον σε τετράωρη βάση.
  • Εποχικοί υπάλληλοι
Επαναπροσδιορισμός της ανάγκης των εποχικών υπαλλήλων, σε αριθμό και ειδικότητες. Τι έχουμε πραγματικά ανάγκη και τι μπορούμε να πάρουμε.
  • Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγραμματισμού από την αρχή της δημοτικής θητείας, αφού προηγουμένως θα γίνει πραγματική διαβούλευση με τους κατοίκους του νησιού.
Στόχος και προϋπόθεση είναι η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου αλλά και να το θέσουμε γενικότερα, η εφαρμογή της δημοκρατίας στην καθημερινότητα. Να νιώθει ο δημότης και ο κάτοικος του νησιού μας, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο κοντινότερο επίπεδο διακυβέρνησης προς αυτόν, το οποίο είναι ταυτόχρονα, άμεσα προσβάσιμο και διαρκώς ελεγχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου