Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Μάθε ΠΩΣ ψηφίζουμε



Στις αυριανές  δημοτικές  εκλογές, θα ψηφίσουμε με νέο νόμο. Θα ψηφήσουμε διαφορετικά.
Οι διαφορές είναι:

 Για την εκλογή δημοτικών συμβουλών και συμβούλων για την κοινότητα θα υπάρχουν δυο διαφορετικές κάλπες.

Θα ψηφήσουμε στην μια κάλπη, για δημοτικούς συμβούλους και μετά θα ψηφήσουμε στην άλλη κάλπη, για συμβούλους για την κοινότητα.

Αυτό σημαινει ο,τι μπορουμε να ψηφησουμε για  ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, αυτόν ή αυτή που θεωρούμε τον πιο ικανό και για ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ από άλλο συνδυασμό,  χωρίς περιορισμό να πρέπει να ψηφήσουμε από την ίδια παράταξη.
ΣΤΟΝ Α ΓΥΡΟ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ,
 ΕΝΩ ΣΤΟΝ Β ΓΥΡΟ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ.

Με τον νέο νόμο οι σύμβουλοι θα εκλεγούν την πρώτη Κυριακή και ολοκληρώνουν το  σώμα του Δημοτικού συμβουλίου.
Την επόμενη Κυριακή ψηφίζουμε μόνο για Δήμαρχο, από τους επικεφαλής  των δύο συνδυασμών που ήταν πρώτοι.

Πως γίνεται η σταυροδοσία:

1.  Για Δημοτικό Συμβούλιο:

Α. Στην Δημοτική ενότητα  Πανόρμου μπορούμε να επιλέξουμε μέχρι 1 υποψήφιο με σταυρό προτίμησης και μέχρι 1 υποψήφιο συνολικά στις άλλες δύο ενότητες (Χώρας και Εξωμβούργου).
Β. Στη δημοτική ενότητα  Εξώμβουργου και στη δημοτική ενότητα της  Χώρας επιλέγουμε μέχρι 3 υποψηφίους στην ενότητα που ψηφίζουμε (πάνω μέρος στο ψηφοδέλτιο)  και μέχρι 1 συνολικά στις άλλες δύο ενότητες (Πανόρμου ή Εξωμβούργου ή Χώρας αντίστοιχα) (στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου).


2.  Στις Κοινότητες:

Για τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων Υστερνιων , Καρδιανής,  Καλλονής Κάμπου, Αγάπης και Δύο Χωριών σε ενιαίο ψηφοδέλτιο έναν σταυρό.

Για τα τοπικά συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων Χώρας, Πανόρμου, Κτικάδου, Κώμης, Στενής, Φαλατάδου και Τριαντάρου έως δύο σταυρούς από δυο ψηφοδέλτια.


Συμπερασματικά είναι λάθος να μπερδεύουμε τα τοπικά συμβούλια με το δημοτικό καθώς ο ψηφοφόρος έχει την ελευθερία πλέον να ψηφίσει όπως επιθυμεί.
Επίσης λάθος είναι να συνδέουμε την εκλογή δημάρχου με την εκλογή δημοτικών συμβούλων, καθώς η εκλογή συμβούλων καθορίζεται στον πρώτο γύρο, ενώ η εκλογή δημάρχου στο δεύτερο. . Υπάρχει κι εδώ η ελευθερία να επιλέξουμε δημοτικούς συμβούλους στον Α γύρο και στον Β να επιλέξουμε δήμαρχο από άλλο συνδυασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου