Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Κοινό Τηνίων: πρόγραμμα "Ανεμογεννήτριες"

koinotinion/ ανεμογεννήτριες

Aiolika

Το πρόβλημα της επικείμενης εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών στο νησί της Τήνου μας απασχολεί ως άτομα πολύ πριν δημιουργηθεί η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Κοινό Τηνίων". Έχουμε προσπαθήσει πολύ και σε συνεργασία με πολλούς ακόμη Τηνιακούς και μη, έχουμε καταφέρει να το αναδείξουμε σε ένα από τα μείζονα προβλήματα του νησιού και να ενημερώσουμε για τις συνέπειές του ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Φυσικά στο παρελθόν και εμείς ακούγαμε με συμπάθεια το γνωστό αφήγημα της πράσινης ανάπτυξης και της “καθαρής” ενέργειας, άλλωστε αέρα έχουμε σε αφθονία. Όσο περνούσε ο καιρός όμως, άρχισε να γίνεται και σε εμάς γνωστό με ποιο τρόπο πραγματοποιούνταν αυτά τα έργα σε άλλα μέρη της ελλάδας, ποιοι πραγματικά κερδίζουν από αυτά και πόσο αμφιλεγόμενη είναι στην τελική αυτή η πρακτική για την παραγωγή ενέργειας στο όνομα της οποίας καταστρέφονται τόσες εκτάσεις.
Ετσι αφού φροντίσαμε να ενημερωθούμε πληρέστερα και εμείς και ο Τηνιακός λαός, διοργανώνοντας μέσω της συμμετοχής μας σε οργανώσεις πολιτών ημερίδες επί του θέματος με ειδικούς, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν συμφέρει καμία τέτοια εγκατάσταση σε τίποτα. Επιπλέον αυτά τα σχέδια καθιστούν μια από τις σοβαρότερες απειλές για το νησί μας σε πλήθος τομέων (οικονομία, τουρισμός, περιβάλλον, νερά, παραγωγή, οπτική και ακουστική όχληση κ.α.) ειδικά αν αναλογιστούμε τις τόσο σοβαρές συνέπειες από αυτές τις εγκαταστάσεις.
Το Κοινό Τηνίων κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια να στρέψει ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου ενάντια στην επικείμενη καταστροφή από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, κατάφερε να πείσει με τα επιχειρήματά του και να οδηγήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στην εγκατάσταση.
Το Κοινό Τηνίων θα συνεχίσει με την ίδια στάση και μετά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές και θα πιέσει ώστε και το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να εμμείνει στην ομόφωνη αντίθεσή του.
Από εκεί και πέρα, ο Δήμος θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσει:
  • Να συνεχίσει τις ενημερώσεις για τις πραγματικές συνέπειες της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε όλο το νησί. Δεν πρέπει να μείνει ούτε ένας δημότης με αμφιβολίες.
  • Να κλιμακώσει τον αγώνα του ενάντια στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις
  • Να συνεργαστεί με άλλους Δήμους που αντιδρούν ανά την Ελλάδα
  • Να συνεργαστεί με οργανώσεις του κινήματος ενάντια στα αιολικά σε όλη την χώρα
  • Να εστιάσει στην εξοικονόμηση ενέργειας, δίνοντας το παράδειγμα για το πως μπορούν να μειωθούν πραγματικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου