Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Κοινό Τηνίων: πρόγραμμα "αποχέτευση"

Biologikos
Αποχετευτικό και ποιότητα ζωής
Αναγνωρισμένο ως από τα πιο σημαντικά ανοικτά θέματα σε πολλά μέρη του νησιού είναι το αποχετευτικό.
Πέραν της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στην κύρια πηγή εσόδων του νησιού, τον τουρισμό, το αποχετευτικό είναι κύριας σημασίας και για την προστασία των μόνιμων κατοίκων καθώς μπορεί έμμεσα ή και άμεσα να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των κατοίκων.
Συνοπτικά το πρόβλημα μπορεί να επιμεριστεί:

  • Στην πρώην κοινότητα Πανόρμου
Αναφορικά με την περιοχή της πρώην κοινότητας Πανόρμου, όπου μετά την αποχώρηση προσωπικού με σχετική κατάρτιση δεν έχει ποτέ αποκατασταθεί η ορθή λειτουργία. Είναι απαραίτητη η αναγνώριση των προβλημάτων και η πλήρης επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων. Πρόσληψη εφόσον είναι απαραίτητο καταρτισμένου προσωπικού και αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των αντλητικών συστημάτων.
  • Στην Δημοτική ενότητα Τήνου
Για την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων της περιοχής υπάρχει μία ανοικτή μεγάλη κουβέντα. Αυτό δείχνει τον δρόμο στον οποίο επιμένει το Κοινό Τηνίων για ανοικτές διαδικασίες και συμμετοχή των πολιτών σε όλες αυτές τις αποφάσεις. Επίσης οι ανοικτές διαδικασίες αυτές θα ενισχύουν και την ενημέρωση που θα λαμβάνει ο πολίτης. Αποτελεί σίγουρα και μάθημα για οποιαδήποτε επόμενη αντίστοιχη διαδικασία, καθώς σε αυτή την φάση πρέπει να τονιστεί ότι όλα τα έργα τα οποία πραγματοποιούνται, μια αρνητική εντύπωση που δημιουργείται από τον σχεδιασμό και την κατασκευή ακόμη, μειώνει την αποδοχή και συνεπώς ξεχνιέται και η ουσία της ανάγκης.
Στα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι και η ενημέρωση αναφορικά με την τιμολόγηση λόγω των αυξημένων εξόδων άντλησης κατ’ εκτίμηση.
Σχέδιο ελέγχου θα πρέπει να υπάρχει και για τις πρώτες μέρες λειτουργίας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι όλα δουλεύουν σωστά. Λόγω της μεγάλης εποχιακής διακύμανσης, σχέδιο παρακολούθησης θα πρέπει να υπάρχει και για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η παραλαβή του έργου πρέπει να γίνει μόνο εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις επιβεβαιωμένα.
  • Στην λεκάνη απορροής των Κάτω Μερών και στην λεκάνη απορροής των Πάνω Μερών
Το πρόβλημα και στις δύο λεκάνες απορροής είναι αντίστοιχο: Ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών λυμάτων και μάλιστα σε περιβάλλον με ιδιαίτερη ομορφιά. Σε ακραίες περιπτώσεις και δίπλα σε μονοπάτια και σε μικρούς υδροβιότοπους.
Γνωρίζοντας την εγκατάσταση της Καλλονής θα πρέπει άμεσα να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και οι δυνατότητες για επέκταση του προγράμματος. Ειδικότερα για τα Πάνω Μέρη να πραγματοποιηθεί μελέτη μεταφοράς στην Χώρα εκμεταλλευόμενοι την φυσική ροή.
Σε κάθε περίπτωση, για την μόλυνση που έχει προκληθεί ήδη θα πρέπει να ξεκινήσει οργανωμένος έλεγχος σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων (πχ. Αγρότες που ίσως αγνοούν ότι μπορεί να επηρεάζονται).
  • Στις επιμέρους περιοχές γύρω από χωριά που δεν ανήκουν στα παραπάνω (πχ Καρδιανή, Ιστέρνια κτλ)
Όμοια αντιμετώπιση με αυτή της Καλλονής η και σε ποιο μικρούς οικισμούς να γίνουν απλές μελέτες όπως αυτές που έχουν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.
  • Στα εκτός σχεδίου οικήματα που είναι διεσπαρμένα σε όλο το νησί
Άμεση κινητοποίηση ώστε οι αδειοδοτήσεις να περιοριστούν σε κατασκευές με στεγανούς βόθρους μόνο.
Γενικότερα όμως η κύρια στόχευση πρέπει να παραμένει η μείωση της κατανάλωσης με διαρκή ενημέρωση των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου