Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Κοινό Τηνίων: πρόγραμμα "πρωτογενής τομέας"

koinotinion/ πρωτογενής τομέας

Agginara

Ο πρωτογενής τομέας του νησιού μας, μπορεί να είναι περιορισμένος ποσοτικά και οι πολίτες που ασχολούνται αποκλειστικά με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία να είναι λίγοι, σε σχέση με την τριτογενή παραγωγή (υπηρεσίες), όμως έχει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν περισσότερους νέους να ασχοληθούν μαζί του και να απογείωσουν το εισόδημα τους. 

Είναι λοιπόν αναγκαίο και θεμιτό ο πρωτογενής τομέας να ενισχυθεί και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τα παρακάτω μέτρα. 



Αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων παραγωγικών ζώων που αποτελεί μάστιγα για την αγροτική παραγωγή του νησιού, σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 4056 του 2012, κάτι για το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμιά πολιτική ενέργεια.. 

Αξιοποίηση των τηνιακών παραδοσιακών προϊόντων με την προώθηση της αδειοδότησης μονάδων οικογενειακού μεγέθους και παραγωγικών - μεταποιητικών συνεταιρισμών (π.χ. Κοιν.Σ.Επ. παραγωγικού σκοπού). 

Συνεργασία του δήμου με τους παραγωγικούς φορείς όπως τον αγροτικό συνεταιρισμό, τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό, τους κρεοπώλες κλπ. για την ανάδειξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων όπως της αγκινάρας, του θαυμάσιου τηνιακού μελιού, του τηνιακού κρέατος και των τυροκομικών προϊόντων μέσω στοχευόμενου marketing και επιδίωξη της ανάδειξής τους σε ΠΟΠ. 

Οι θεματικές δημοτικές γιορτές, γιορτή αγκινάρας, γιορτή μελιού κλπ. να πάψουν να είναι κακόγουστες φιέστες πολιτικής εκμετάλλευσης. Να διοργανώνονται για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων με περίπτερα παραγωγών, για την γνωριμία των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων και των μεταποιητών με τα προϊόντα και με τους παραγωγούς. 

Παραγωγική και όχι μουσειακή αξιοποίηση των αναβαθμίδων και των υπόλοιπων παραδοσιακών δομών του νησιού, με κατάλληλες καλλιέργειες. 

Ελεγχόμενη από το δήμο και αδειοδοτούμενη διάνοιξη αγροτικών δρόμων, που θα σέβεται το τηνιακό γεωργοκτηνοτροφικό γίγνεσθαι προς όφελος του συνόλου. 

Ελεγχόμενη συνολική διαχείριση του αρδευτικού νερού. 

Χωροθέτηση λαϊκής αγοράς, προς όφελος των παραγωγών, αλλά και δυνατότητα διάθεσης κτηνοτροφικών προϊόντων και προϊόντων αλιείας 

Ενημέρωση και καθοδήγηση των παραγωγών για νέες μεθόδους παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης των προϊόντων τους, μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με την περιφέρεια νοτίου αιγαίου και το επιμελητήριο Κυκλάδων. 

Ενίσχυση της μεταποίησης, σφαγείο, ελαιοτριβείο, τυροκομείο αλλά και των μικρών ιδιωτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων που υπάρχουν στο νησί, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τα προϊόντα τους. 

Προώθηση νέων καλλιεργειών σύμφωνα με τις δυνατότητες του νησιού μαζί με εκσυχρονισμό μέσων άρδευσης για την μείωση σπατάλης 

Διανομή μελισσοκομικών φυτών που να αντέχουν τις κλιματικές συνθήκες της Τήνου. 

Ενίσχυση του συνεργατισμού μεταξύ των παραγωγών του πολύ-τεμαχισμένου, μικρού κλήρου, με στόχο την εξασφάλιση μιας ισχυρής διαπραγματευτικής δύναμης στην αγορά και την απόδοση όλης της υπεραξίας που αξίζει ο τόπος και οι άνθρωποι που τον φροντίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου