Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Κοινό Τηνίων: πρόγραμμα "κοινωνική αλληλεγγύη¨

Solidarity
Η κοινωνική αλληλεγγύη απευθύνεται σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες πολιτών ή μεμονωμένων ατόμων που βιώνουν ποικίλες μορφές δυσχέρειας (ανεργία, φτώχεια, υποβάθμιση ποιότητας ζωής, ρατσισμό). Στην ανθρωπιστική κρίση που ζούμε ο δήμος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην βελτίωση της καθημερινότητας του κάθε δημότη. Πρέπει λοιπόν να «συνδέσουμε» τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη με τις υπηρεσίες. Αυτό θα γίνει με την πλήρη καταγραφή των αναγκών του νησιού μας. Πόσοι και ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη; (γέροντες στα χωριά, ΑΜΕΑ, άνεργοι, παιδιά που χρήζουν ειδική αγωγή, γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά, μετανάστες χωρίς δουλειά κτλ.).
Απαραίτητη λοιπόν είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου για να καταγραφούν και να υποστηριχτούν τα άτομα με ανάγκες που προαναφέραμε. Με έναν κοινωνικό λειτουργό στον δήμο και έναν κοινωνικό λειτουργό στο "Βοήθεια στο σπίτι" δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν. Η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών πρέπει να γίνει άμεσα και οι ήδη υπάρχοντες υπάλληλοι να ενθαρρυνθούν ώστε να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες.

Πρέπει να ιδρύθεί ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας για την στήριξη των ευπαθών αυτών ομάδων, σε σύνδεση με την μονάδα ψυχικής υγείας και σε συνεργασία με το κοινωνικό φαρμακείο, στελεχώνοντάς το με εθελοντές και μεταμορφώνοντας το σε κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο. Χωρίς καμία διάκριση, δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σε όλους τους ανασφάλιστους και κοινωνικά αποκλεισμένους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία να εξασφαλίσει δωρεάν την αναγκαία κατά περίπτωση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση.
Είναι σημαντικό να δημιουργήθουν δίκτυα αλληλεγγύης που σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης από τον δήμο και που θα αφορούν την σίτιση, την περίθαλψη, την ασφάλιση (ανασφάλιστοι, άποροι κτλ.), την νομική κάλυψη (κατασχέσεις, ενδοοικογενειακή βία κτλ.), αίμα, αιμοπετάλια και οτιδήποτε άλλο αφορά την καθημερινότητα του δημότη. Αυτά τα δίκτυα θα μπορούν να στελεχώνονται από εθελοντές, και να υποστηρίζονται από τις υπηρεσίες του δήμου.
Απαραίτητη είναι επίσης η δημιουργία ενός κοινωνικού παντοπωλείου. Είναι σημαντικό να μην δημιουργούνται επαίτες αλλά αξιοπρεπείς πολίτες (δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να ψωνίσει, να μαγειρέψει και όχι να σταθεί σε μια ουρά συσσιτίου έτσι ώστε να μην αποκόπτεται από τον κοινωνικό ιστό).
Ο Δήμος θα πρέπει να στηρίζει την Κοινωνική Κουζίνα που υπάρχει αυτήν την στιγμή στο νησί μας ποικιλοτρόπως. Ο Δήμος μπορεί να καλέσει τους ευαισθητοποιημένους πολίτες του νησιού και να δημιουργηθεί μια ομάδα εθελοντών που να πλαισιώνει την κυρία Κατερίνα στο έργο της ενώ η απαραίτητη εξασφάλιση των πρώτων υλών για το μαγείρεμα πρέπει να είναι μέσα στα καθήκοντα του Δήμου.
Μπορούν επιλέον να διατεθούν δημοτικά ανεκμετάλλευτα χωράφια για την δημιουργία κοινωνικού περιβολιού στο οποίο θα καλλιεργούν πολίτες που δεν έχουν δικό τους καλλιεργήσιμο χωράφι με μοναδική υποχρέωση να προσφέρουν ένα μέρος της συγκομιδής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο. Ο δήμος μπορεί να παρέχει δωρεάν νερό για αρδευση.
Μία καινοτόμα ιδέα αλλά ταυτόχρονα και μια πρόκληση, είναι να αναπτύξουμε τοπικό ανταλλακτικό νόμισμα με το οποίο, αλληλέγγυα οι άνεργοι θα μπορέσουν να επανέλθουν στην αγορά και να προσφέρουν στην οικογένειά τους τα απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Εναλλακτικά μπορεί να λειτουργήσει μια τράπεζα χρόνου. Εκεί θα μπορούν να ανταλλάσσουν οι πολίτες υπηρεσίες χωρίς την παρουσία χρημάτων.
Άλλες προτάσεις είναι :
  • Ένα εργαστήρι για ΑΜΕΑ και απομονωμένους συνανθρώπους μας που θα μπορούν να απασχολούνται και να έχουν έναν σκοπό ζωής.
  • Επειδή είναι βασική προϋπόθεση για μια φιλόξενη πόλη η αβίαστη, απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση και κίνηση των πολιτών, ιδιαίτερα των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όπως ατόμων με αναπηρίες, γερόντων,τυφλών, μητέρων με παιδικά καρότσια πρέπει να εξασφαλιστεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη δίοδος από τα πεζοδρόμια όπου τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα. Επιπλέον αναγκαία είναι η δημιουργία πεζοδρομίων όπου δεν υπάρχουν και περισσότερων και σωστότερα τοποθετημένων ραμπών καθώς και η διόρθωση των οδοστρωμάτων.
  • Ανάπτυξη των συνεταιρισμών στο νησί, παράδειγμα συνεταιρισμός γυναικών, ηλικιωμένων, μικροπαραγωγών, παραδοσιακών ή ιδιαίτερων προϊόντων κ.τ.λ.
  • Κοινωνικό φροντιστήριο, σε συνεργασία με το κομμάτι της παιδείας.
  • Στήριξη περιφερειακών ιατρείων σε συνεργασία με το κομμάτι της υγείας.
  • Εξασφάλιση κολατσιού σε όλους τους μαθητές , ανεξάρτητα της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους για να μην υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εύπορους και μη.
  • Μείωση Δημοτικών τελών στους μη έχοντες και αύξηση στους κατέχοντες μεγάλη περιουσία.
  • Απαραίτητος είναι ένας νέος κανονισμός ύδρευσης όπου θα προβλέπετε μείωση ή και απαλλαγή από την καταβολή νερού, σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πληθυσμών, (χαμηλοσυνταξιούχοι, μονογονικές οικογένειες, άποροι, άνεργοι κλπ.) και αντίστοιχα, αύξηση στις χρεώσεις των μεγάλων καταναλώσεων, σε μεγάλες παραθεριστικές κατοικίες με πισίνες ,γκαζόν κλπ.
Έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους θέλουμε την συμμετοχή των δημοτών μας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας, σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανεργία και η φτώχεια. Με συμμετοχή και αλληλεγγύη μπορούμε να βοηθηθούμε όλοι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου