Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Κοινό Τηνίων: πρόγραμμα "Αδέσποτα ζώα συντροφιάς"

Adespota
Σύμφωνα με τους νόμους 4039/2012 και 4235/2014 οι δήμοι σε συνεργασία με τα κατά τόπους φιλοζωικά σωματεία έχουν την ευθύνη για την επίβλεψη και την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων.
Η φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς όμως, είναι και ηθικό καθήκον. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα αντικατοπτρίζει το επίπεδο της ηθικής και της παιδείας μιας κοινωνίας. Σαν Κοινό Τηνίων αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη κοινωνία και η καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης για τα ζώα είναι ακόμη ένας στόχος που θέλουμε να πετύχουμε.

Τι οφείλει να κάνει ο Δήμος Τήνου:
  • Σύσταση επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Η επιτροπή πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά εκπροσώπους του τοπικού φιλοζωικού σωματείου καθώς και κτηνίατρο.
  • Ίδρυση καταφυγίου για την προσωρινή παραμονή και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με το τοπικό φιλοζωικό σωματείο
Η εγκατάσταση ενός καταφυγίου πρέπει να εγγυάται αξιοπρεπείς συνθήκες για τα ζώα που φιλοξενεί και ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον ο Δήμος πρέπει να φροντίζει για την υιοθέτηση ή την επανένταξη των ζώων του καταφυγίου αφού βεβαιώσει ότι είναι υγιή.
  • Προγράμματα στείρωσης, ηλεκτρονικής σήμανσης, εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης
Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη λύση για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Έτσι τα προγράμματα στείρωσης είναι επιβεβλημένα. Επιπλέον ο Δήμος χρειάζεται να έχει ηλεκτρονικό αρχείο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που έχει υπό την ευθύνη του. Τέλος, πρέπει να φροντίσει για τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωσή τους.
Επιπλέον προτάσεις:
  • Καμπάνιες υιοθέτησης αδέσποτων
  • Συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία εντός και εκτός Τήνου
  • Μελέτη για τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών
  • Συστάσεις και εν ανάγκη καταγγελίες στα αρμόδια όργανα για κακή μεταχείριση ζώων συντροφιάς
  • Συνεργασία με ενημερωτικές ομάδες για υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης σε σχολεία και οργανισμούς σχετικά με τον σεβασμό στα ζώα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου