Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χρέος


Tου Δημήτρη Μπριασούλη, Καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αν και η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει επισιτιστική αυτάρκεια, να παράγει φτηνά ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και να κάνει εξαγωγές, το 2009 πλήρωσε 6,5 δισ. ευρώ για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων. Το 2010 δαπανήθηκαν 6,3 δισ. ευρώ για εισαγωγές τροφίμων. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 δαπανήθηκαν για εισαγωγές πατάτας 59,8 εκατ. ευρώ, οσπρίων 14,0, κοινών λαχανικών 59,65, ενώ το 2010, 11,4 εκατ. ευρώ για κρεμμύδια και σκόρδα.

Tο 1990 το έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου ήταν 446.660 ευρώ, το 2002 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2006 έφτασε τα 2,1 δισ. ευρώ. H αξία των εισαγωγών το 1990 ήταν 1,6 εκατ. ευρώ, το 2002, 4,7 δισ. ευρώ και το 2006, 5,9 δισ. ευρώ. Η μεγάλη πληγή σ' αυτό το έλλειμμα είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Το 2010, η αξία των εισαγωγών για κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος (99% από Ε.Ε.) έφτασε το 1,085 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ήταν μόλις 56,7 εκατ. ευρώ...

Παρά τη διαπίστωση του προβλήματος και τις κυβερνητικές εξαγγελίες, επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά αντικαθιστούν καλλιέργειες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την καταστροφή των λιγοστών παραγωγικών πόρων της χώρας, της γεωργικής γης και του αγροτικού και φυσικού τοπίου, αλλά κυρίως του ήθους των ήδη εκμαυλισμένων από τις στρεβλές επιδοτήσεις αγροτών.


Η Ελλάδα πρέπει φυσικά να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Πώς όμως; Καταστρέφοντας τη γεωργική γη και διατηρώντας τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα; Και γεωργική γη δεν είναι μόνο η γη υψηλής παραγωγικότητας. Είναι και η παραγωγή αρωματικών φυτών σε «υποβαθμισμένα» εδάφη και η μεταποίησή τους σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι επίσης η ορθολογική αξιοποίηση των βοσκοτόπων που μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων και να ενισχυθούν οι εξαγωγές υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων κτηνοτροφικών προϊόντων ΠΟΠ.

Οι υπολογισμοί των εσόδων από τις ΑΠΕ φαίνονται εντελώς αποσπασματικοί και προβληματικοί. Γιατί φωτοβολταϊκά σε γεωργικές εκτάσεις (ανεξαρτήτως παραγωγικότητας); Η απώλεια της δυνητικής γεωργικής παραγωγής έχει υπολογιστεί; Το κόστος των επιπλέον δικτύων για τα ήδη υψηλού κόστους παραγωγής ενέργειας φωτοβολταϊκά ποιος το πληρώνει; Η απάντηση είναι πρόσφατη: «αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ».


Ολα αυτά δείχνουν τη στρεβλή αντιμετώπιση του θέματος των φωτοβολταϊκών και των ΑΠΕ γενικότερα. Μια τεράστια έκταση πανάσχημων ταρατσών των ελληνικών πόλεων, με το δίκτυο της ΔΕΗ έτοιμο χωρίς πρόσθετο κόστος, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μη παραγωγική επιφάνεια διαθέσιμη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Οσο για το σχέδιο «Ηλιος», παραγωγής «φτηνής» ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά για εξαγωγή στη Γερμανία, είναι προφανές ότι ούτε γη διαθέτουμε για να την υποβαθμίσουμε σε νεκρό τοπίο φωτοβολταϊκών, ούτε επάρκεια γεωργικής παραγωγής έχουμε, ούτε φτηνή ούτε επαρκής είναι η παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών ώστε να διαθέσουμε την πλεονάζουσα στη Γερμανία. Αντιθέτως, μέχρι κρεμμύδια και σκόρδα εισάγουμε από τη Γερμανία.

Οπως και με τα φωτοβολταϊκά, η μαζική εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών και ιδιαίτερα απαιτητικών υποδομών (δρόμων, σταθμών) έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Το τοπίο, το σημαντικότερο φυσικό πλεονέκτημα αυτών των περιοχών όσον αφορά στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας ήπιων μορφών τουρισμού και αγροτουρισμού, αλλοιώνεται ανεπιστρεπτί. Πολίτες και τοπικές αρχές αναζητούν αναπτυξιακή «λύση» στην ήσσονα προσπάθεια της «παραχώρησης» γης, έναντι «μισθώματος», σε επιδοτούμενο (και από τους ίδιους!) «επενδυτή».

Οι συνέπειες της πολιτικής των τελευταίων χρόνων είναι οδυνηρές. Ο Ελληνας έχει γίνει μεταπράτης της γης, του φυσικού τοπίου και των φυσικών πόρων, του ήθους, της ιστορίας του…

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Το «Μανιφέστο» της Άννας

Αντώνης Δελλατόλας
γράφει ο Αντώνης Δελλατόλας στο ''το Ποντίκι''

«Το μανιφέστο της Διαμαντοπούλου» διαβάζω σε μια ιστοσελίδα, η οποία με περίσσια ελαφρότητα – όπως το ίδιο το μανιφέστο – μας εξηγεί πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση της υπουργού για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Αλήθεια, γιατί τάχα μου ανασυγκρότηση; Τι ήταν εκείνο που κατέρρευσε και τώρα θα ’ρθει η «ανασυγκρότηση», με τα ίδια πρόσωπα, τα οποία έχουν μεγάλες ευθύνες για εδώ που φτάσαμε;
«Η ιστορία θα αποδώσει ευθύνες και θα αναγνωρίσει προσφορά και θυσίες σε όλους διαχρονικά».
Με αυτές τις δεκατέσσερις λέξεις, η Άννα Διαμαντοπούλου ξεπερνάει τις ευθύνες των μελών μιας ηγετικής ομάδας – η ίδια υπήρξε μόνιμο και επίλεκτο μέλος της εδώ και δέκα χρόνια –, τα οποία τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια, ως υπουργοί, λειτούργησαν ως «πιλότοι βομβαρδιστικών με επιθέσεις κατά της κοινωνίας», για να θυμηθώ την εξαιρετική φράση της Ιωάννας Καρυστιάνη.
Ενδιαφέρουσες πράγματι ορισμένες από τις προτάσεις της πρώην υπουργού για τα «δίκτυα αλληλεγγύης» και τους «σταυροφόρους της ανάπτυξης».
Όμως, πριν από αυτές, θα περίμενα μια συγγνώμη για τις ευθύνες που της αναλογούν.
ΥΓ.: Α, ξέχασα να προσθέσω ότι συμφωνώ με την επισήμανση στο «Μανιφέστο» πως πρέπει να αναζητηθούν «πρωτοπόρες ηγετικές μορφές».

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Νέα απόφαση κατά της ΔΕΗ για το χαράτσι στα ακίνητα

Απόφαση που "παγώνει" τυχόν διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 34 πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος, εξέδωσε το μονομελές πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης.

Προσωρινή διαταγή κατά της ΔΕΗ εξέδωσε το μονομελές πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ωστε να μήν προχωρήσει σε διακοπή ρεύματις μέρχι τις 16 Δεκεμβρίου σε 34 άτομα.

Πρόκειται για πολίτες που είναι είτε άποροι, είτε άνεργοι, είτε ανάπηροι και σύμφωνα με την απόφαση " η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά προσβολή της αξιοπρέπειάς τους".

Το δικαστήριο με την απόφασή του ζητά να μήν υπάρξει καμία επίπτωση κατά των συγκεκριμένων ατόμων μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι ίδιοι, κατά της ΔΕΗ, ζητώντας να κηρυχθεί οριστικά παράνομο το μέτρο.

Ανάλογη απόφαση είχε εκδοθεί πρίν απο μερικές ημέρες απο το πρωτοδικείο Καλαμάτας.

Πηγή:http://www.newsit.gr

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Δράση Πολιτών Τήνου: ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΕΡΩΤΗΣΗ για το χαράτσι.


Η Δράση Πολιτών Τήνου  απευθύνει  ανοικτή επιστολή ερώτηση προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Τήνου. Η επιστολή θα κατατεθεί σήμερα Σάββατο, από ομάδα μελών της, στο δημοτικό συμβούλιο κατά την διάρκεια συζήτησης σχετικού θέματος. Η επιστολή ερώτηση έχει ως εξής: 


Προς: Δήμαρχο & Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Τήνου


Ανοικτή Επιστολή - Ερώτηση


  Η ομάδα «Δράση Πολιτών» στρέφεται κατά της αποφάσεως του υπουργού Οικονομικών (Ν.4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), γνωστό ως χαράτσι, κρίνοντας το άδικο και αντιλαϊκό ως μια συνέχεια των φοροεπιδρομών που υπέστη το λαϊκό εισόδημα μέσω της λεηλασίας μισθών και συντάξεων όλο τον προηγούμενο χρόνο.
 
  Το ειδικό αυτό τέλος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των νομικών κρίνεται παράνομο και αντισυνταγματικό και αντίθετο με σχετική οδηγία της Ε.Ε, ενώ ό τρόπος σύνδεσης ενός φοροεισπρακτικού μέτρου-χαράτσι με το κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης όπως είναι η ηλεκτροδότηση έχει χαρακτήρα ωμής βίας και βαρβαρότητας.
  Ήδη πολλές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, καθώς και τους λογαριασμούς σε τράπεζες και καταστήματα.
 
Ερωτάται ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Τήνου:
  • Σε ποιες ακριβώς ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, αν κάτι τέτοιο επιχειρηθεί σε βάρος ατόμου – μέλους ευπαθούς ομάδας ή ατόμου που αποδεδειγμένα αδυνατεί να φέρει τέτοιο οικονομικό βάρος με συνέπεια την διακοπή του ρεύματος
  • Θα συνταχτείτε με άλλους ΟΤΑ (πχ Νέας Ιωνίας, Αργυρούπολης- Ελληνικού, Σαρωνικού, Βόλου ,Ιωαννίνων, Μήλου και δεκάδων άλλων) ή Περιφερειακών ενώσεων Δήμων(ΠΕΔ),στην νομική συνδρομή όποιου δεν πληρώσει και ειδικά όποιου δεν μπορεί να πληρώσει;
Προτείνουμε, ως έμπρακτο τρόπο συμπαράστασης των δημοτών, τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:
  • Ενημέρωση των δημοτών μέσω των τοπικών ΜΜΕ, δελτίων τύπου και οποιουδήποτε άλλου μέσου χρειαστεί, για τον τρόπο που μπορεί να πληρώνεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ πλην του ειδικού τέλους, μέσω των ΑΤΜ των Τραπεζών.
  • Δημοτικός υπάλληλος να συγκεντρώνει τις φωτοτυπίες των λογαριασμών της ΔΕΗ των πολιτών που δεν θα πληρώσουν το ειδικό τέλος, μαζί με τα αποδεικτικά πληρωμής των λοιπών ποσών (ηλεκτρικό ρεύμα, ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κ.ά.) στα ΑΤΜ των Τραπεζών.
  • Γνωστοποίηση στην ΔΕΗ με ομαδικό εξώδικο της εξόφλησης των τελών του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου ή με εθελοντές δικηγόρους, ο Δήμος να προσφέρει οποιαδήποτε νομική συνδρομή απαιτηθεί για την προστασία των δημοτών που δεν θα πληρώσουν το ειδικό τέλος.
  • Ανοικτή σύσκεψη φορέων και συντονισμός δράσης με κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες, ώστε να υπάρξει μαζική και κοινή αντιμετώπιση της φοροεπιδρομής που γονατίζει τους δημότες.
Τήνος 26 Νοεμβρίου 2011

ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΝΟΥ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Πώς να μην πληρώσεις το χαράτσι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Μέσα στον κύκλο είναι το ποσό του χαρατσιού

12ψήφιος κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής.

Κάποιοι φίλοι μας ρωτούν την διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί σε ένα ΑΤΜ τράπεζας για να πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι. Παραθέτουμε πιο κάτω τις οδηγίες όπως τις βρήκαμε από το επίσημο site του πρώτου δήμου που το εφάρμοσε, του δήμου Νέας Ιωνίας. Το έκτο βήμα που λέει να πάμε στο δήμο την φωτοτυπία της αποδείξεις δεν ισχύει. Ελπίζω να φανούν χρήσιμες.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ
(ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΜΕ ΔΕΚΟ)


1. Πάμε στο ΑΤΜ με το λογαριασμό ή με τον 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής.

2. Βάζουμε την κάρτα. Επιλέγουμε: α) Άλλες συναλλαγές
                                                              β) Πληρωμές ΔΕΚΟ
                                                              γ) ΔΕΗ

3. Πληκτρολογούμε τον 12ψήφιο κωδικό "ηλεκτρονικής συναλλαγής" και θα μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό πληρωμής.

4. Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο χαράτσι (πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ)

5. Πληκτρολογούμε το ποσό που απομένει στο μηχάνημα.

6.Φωτοτυπούμε την απόδειξη, το λογαριασμό και την ταυτότητά μας και ερχόμαστε στο Δήμο με τις φωτοτυπίες και με τα πρωτότυπα.