Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Γιατί, τελικά, γεμίζουμε και θα γεμίζουμε με αιολικά και άλλες ΑΠΕ?

Ενδιαφέρον κείμενο, απαντά σε όλες τις ανακρίβειες που ακούμε κατά καιρούς για την χρησιμότητα των ΑΠΕ. Από την ophioussa.blogspot.gr


1) Επειδή θέλουν οι "Ευρωπαίοι (βγάζουν λεφτά οι εταιρείες τους)
2) Επειδή οι Ευρωπαίοι ελέγχουν τους "πολιτικούς" μας
3) Επειδή βγάζουν ποσοστά και δικοί μας
4) Επειδή οι δικοί μας κι αν ελέγχουν τους πολιτικούς μας!
5) Επειδή αντί να δούμε στενά το πρόβλημα φεύγουμε σε εφαπτόμενα λιβάδια
6) Επειδή είμαστε και τόσο δα λίγο κουτοπόνηροι και αφελείς και, επομένως, πρόβατα
7) Επειδή εύκολα διχαζόμαστε ανάλογα με τον σανό και τις φόλες που μάς πετάνε

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχουμε γεμίσει και θα γεμίζουμε με πράγματα που είναι αποδεδειγμένα "ατελέσφορα" (δεν κάνουν αυτό που διαφημίζουν ότι κάνουν), ακριβά (δείτε τον λογαριασμό σας) και ίσως ενοχλητικά (αλλά ας πούμε ότι η αισθητική του τοπίου είναι ...υποκειμενική).

Θα γεμίσουμε επειδή αυτοί που τα θέλουν βγάζουν πολλά και εύκολα λεφτά  εμείς, αδυνατούμε να δούμε το πρόβλημα και τσακωνόμαστε για τα συμπώματα, ή για ...κοσμοθεωρίες ή ποιός είναι πιο ωραίος.  Σαν πρόβατα, την ώρα που πάμε για το μοιραίο, βελάζουμε ότι δεν μας αρέσουν τα παπούτσια του χασάπη. Και, αυτοί που μάς τα βάζουν ξέρουν ότι είμαστε πρόβατα και φροντίζουν να βλέπουμε μόνο τα παπούτσια και όχι τον χασάπη. Παλιό κόλπο.

Τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ άρχισαν να μάς φοριούνται με το που μπήκαμε στο ευρώ, το 2002, ή λίγο πριν, δεν έχει σημασία. Και έγιναν "λαίλαπα" με την ψήφιση του Ν3581/2010 που έκανε τις ΑΠΕ υποχρεωτικές, και τις επιδοτήσεις τους επίσης υποχρεωτικές και εγγυημένες (και μιλάμε όχι μόνο για την ταρίφα αλλά και για τις υποχρεωτικές πσοσοστώσεις -- πόσες ΑΠΕ πρέπει να βάλουμε, την υποχρεωτική απορρόφηση του ρεύματος από ΑΠΕ από το δίκτυο, την υποχρεωτική εκχώρηση γης κλπ.).

Και ενώ οι ΑΠΕ μπαίνουν αποκλειστικά και μόνο για τις επιδοτήσεις και χωρίς να κάνουν κάτι ενεργειακά ιδιαίτερα χρήσιμο (το κουτουρού ή μεταβλητό ρεύμα δεν ηλεκτοροδοτεί) καλλιεργήθηκε ένα χυδαίο παραμύθι ότι κάνουν καλό στο περιβάλλον επειδή σώζουν το Κλίμα! 

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Αναμένουμε …


Στο δημοτικό συμβούλιο της 19ης Ιανουαρίου τόσο ο δημοτικός σύμβουλος του «κοινού Τηνίων» κύριος Γιάννης Βιδάλης, όσο και ο ανεξάρτητος δημ. σύμβουλος κυριος  Γιώργος Σανταμούρης, έθεσαν στο νέο δήμαρχο Κύριο Γιάννη Σιώτο, το θέμα του ΠΙΙΕΤ, μετά και τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη της διοικούσας  επιτροπής.

 Η συνεδρίαση του ΔΣ εδώ



Είπε ο κύριος Βιδάλης:

«Το Νοέμβρη του  2014 στις έκτακτες συνεδριάσεις του δημ συμβουλίου, αλλά και στην λαϊκή συνέλευση της 2ας Νοέμβρη στο πνευματικό κέντρο, οι αποφάσεις που είχαν παρθεί ήταν για συνεχόμενο αγώνα μέχρι την κατάργηση των άρθρων του νόμου 4301 του 14 που αφορούσαν το καθεστώς που διέπει το ΠΙΙΕΤ και την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.

Κύριε δήμαρχε,

Και εξ αίτιας της ασθένειας του εκλιπόντος δημάρχου Σιμού Ορφανού, ο οποίος ήταν πρωτεργάτης αυτών των αποφάσεων, αυτός ο αγώνας εξασθένισε.

Με δεδομένο την θέληση του τηνιακού λαού, για την επαναφορά του προηγούμενου νομικού καθεστώτος,  θα θέλαμε να μας πείτε, πως σκέπτεστε να συνεχίστε τον αγώνα για τηην νομοθετική αποκατάσταση με την  κατάργηση των άρθρων του νόμου 4301/14 που αφορούν το ΠΙΙΕΤ αλλά και την σχολή μαρμαροτεχνίας. 

Ακόμα, με αφορμή τις τελευταίες εκλογές στο ΠΙΙΕΤ για την ανάδειξη διοικούσας επιτροπής, (για τις οποίες εκφράσαμε δημόσια την αντίθεσή μας) και στις οποίες λάβατε μέρος τόσο  εσείς,  όσο και η αντιπολίτευση του δήμου, θα θέλαμε να μας πείτε πώς οι εκλέκτορες δημοτικοί σύμβουλοι (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) δέσμευσαν με την ψήφο τους, τους επιτρόπους που ψήφισαν, ότι θα τηρήσουν τις θέσεις και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου , της επιτροπής αγώνα και των δεκάδων συμπολιτών; 
Πριν δυο μέρες, ίσως και σήμερα ξαναεπανέλθει,  ο κύριος Σανταμούρης έθεσε θέμα «προδοσίας του αγώνα μας» όπως είπε, χωρίς να πάρει απάντηση.»

Ο δήμαρχος δεν απάντησε λέγοντας ότι «η ψηφοφορία είναι μυστική οπότε δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα σας».

Ο κύριος Σανταμούρης είπε ότι «η ψηφοφορία ήταν τυπικά μυστική… ας μην υποκρινόμαστε… όλοι ξέρουμε πως γίνετε» και ζήτησε από τον δήμαρχο να συνεχίσει τον αγώνα του προκατόχου του, μπαίνοντας επικεφαλής της επιτροπής αγώνα και ζητώντας από την ΔΕ του ΠΙΙΕΤ, κοινή συνεδρίαση και συμπόρευση στον αγώνα,  με παρεμβάσεις στο υπουργείο.

Μετά από πίεση ο δήμαρχος είπε ότι «ανέλαβα ουσιαστικά δήμαρχος μόλις στις 22 Δεκέμβρη, σέβομαι το παρελθόν του προκατόχου μου και θα συνεχίσω ότι έκανε εκείνος».

Παραβλέποντας το γεγονός ότι ο νύν δήμαρχος ήταν τους προηγούμενους σαράντα μήνες πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και εν των κύριων εκφραστών της πολιτικής του δήμου, αναμένουμε τις ενέργειές του εκείνες, που θα φέρουν την κατάργηση των άρθρων του 4301 που αφορούν την Τήνο.


Δε πιστεύουμε ότι ο νόμος θα καταργηθεί χωρίς αγώνα, δεν περιμένουμε τίποτα θετικό από τουλάχιστον τέσσερις επιτρόπους που εκφράζουν την πολιτική Πολυκανδριώτη, και θα περιμένουμε εμείς και όλοι όσοι θα είναι σε μερικές μέρες στην «εξέδρα» ανακοινώσεις, σχετικά, από τον δήμαρχο.  

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

"Η Τήνος των χιλίων εκκλησιών και των 850 (περίπου) περιστεριώνων"

Από δημοσίευση στο προφίλ του Μάνθου Πρελορέντζου στο Facebook. Απίστευτη δουλειά και προσφορά στο νησί μας, από ένα ιδιώτη με όρεξη και διάθεση προσφοράς. Μπράβο. Να περιμένουμε  την ολοκλήρωση της προσπάθειας και την αξιοποίησή της κατάλληλα. 

Φωτογραφία του χρήστη Prelorentzos Manthos.

"Σαν σήμερα πριν 2 χρόνια ήταν που ξεκίνησε σαν απόφαση όλως τυχαίως και αν και στην αρχή έμοιαζε με ακατόρθωτο όνειρο, στην πορεία αποδείχτηκε…απλά πολύ δύσκολο. Όχι όμως ακατόρθωτο. Αναφέρομαι στην καταγραφή, φωτογράφηση και σημείωση των γεωδαιτικών συντεταγμένων όλων των περιστεριώνων (ή περιστερώνων) της Τήνου.
Πάντα με ενθουσίαζαν και ακόμα και σήμερα με καταβάλει το ίδιο δέος όποτε αντικρύζω αυτά τα μοναδικά έργα λαϊκής τέχνης που σαν Τηνιακοί έχουμε την τύχη να τα θαυμάζουμε καθημερινά. Πόσο τυχεροί είμαστε δε, αν αναλογιστούμε την παγκόσμια πρωτιά που έχουμε όχι μόνο να βρίσκονται τόσοι πολλοί ανά έκταση γης εδώ στην Τήνο αλλά να είναι και τόσο περίτεχνοι. Πραγματικά μνημεία μοναδικό το καθένα αφού δεν υπάρχει ούτε ένας να είναι ίδιος με κάποιον άλλον και δυστυχώς για τον καθένα που γκρεμίζεται να εξαφανίζεται για πάντα και η μοναδικότητα της ύπαρξής του.
Αυτός ήταν κυρίως και ο λόγος που ξεκίνησα την καταμέτρηση και την φωτογράφηση τον καθένα ξεχωριστά για να μείνουν τουλάχιστον φωτογραφικά στον χρόνο. Έτσι μέχρι σήμερα έχω καταφέρει να καταγράψω 844 περιστεριώνες οι περισσότεροι σε λαγκαδιές, αλλά και άλλους μέσα σε οικισμούς, πάνω σε λόφους, άλλοι σχεδόν κατεστραμμένοι και άλλοι που έχουν γίνει σπίτια, καλύπτοντας σχεδόν το 90% του νησιού, ευελπιστώντας σε λίγους μήνες να έχω ολοκληρωτικά τελειώσει αυτό το εγχείρημα.
Έτσι ώστε και επιτέλους η έκφραση «Η Τήνος των χιλίων εκκλησιών και των χιλίων περιστεριώνων» να γίνει πιο συγκεκριμένη …των 850 (περίπου) περιστεριώνων!!
Πρελορέντζος Μάνθος"

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Κοινό Τηνίων: Ανοικτή συζήτηση για το Κοινό και για τους στόχους του


Θες να γνωρίζεις και εσύ

Τι συμβαίνει με τα σκουπίδια μας;
Γιατί η ανακύκλωση του Δήμου δεν προχωράει;
Γιατί έχουμε πρόβλημα με το νερό στην Τήνο;
Τι γίνεται με το έργο του λιμανιού που δεν τελείωσε ποτέ;

Θες να αποφασίζεις και εσύ

Τι είδους και τι μεγέθους τουρισμός ταιριάζει στο νησί;
Αν θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στην Τήνο ή όχι;
Πως θα προστατέψουμε την φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά;
Πως θα ζωντανέψουν τα χωριά μας όλο τον χρόνο;
Με ποιες προτεραιότητες σχεδιαζονται τα εργα του νησιού;

Η προτιμάς να το κάνει για σένα

Αυτός που σε κέρασε πριν τις εκλογές;
Εκείνη που σου υποσχέθηκε δουλειά;
Ο φίλος σου που του έχεις υποχρέωση;
Ένας παπάς με γνωστούς στα υπουργεία;


Θέλουμε την συμμετοχή σου στην απο κοινού ληψη αποφασεων

13 Γενάρη – 18.30 – Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

Συζητάμε για το Κοινό και για τους στόχους του

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Κοινό Τηνίων: Παραίτηση Δημοτικού Συμβούλου



Δευτέρα, 8 Γενάρη 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παραίτηση Δημοτικού Συμβούλου
Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Κοινό Τηνίων», στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, είχε υποστηρίξει την αναγκαιότητα της εναλλαγής των εκλεγμένων μελών της στο δημοτικό συμβούλιο, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερη δημοκρατία με περισσότερες φωνές και λιγότερο «επαγγελματίες» δημοτικούς συμβούλους.

Είχαμε τότε, συναποφασίσει, η εναλλαγή να γίνεται ανά 20 μήνες, έτσι ώστε οι τρεις πρώτοι να εκπροσωπήσουν την δημοτική μας κίνηση, εκ περιτροπής, στο δημοτικό συμβούλιο.

Η δεύτερη εικοσάμηνη περίοδος συμπληρώθηκε στο τέλος Δεκέμβρη του 2017.

Έτσι λοιπόν, ο δεύτερος δημοτικός μας σύμβουλος, Πέτρος Κουσουνάδης, παραιτήθηκε στις 4 Γενάρη 2018, παραχωρώντας την θέση του στον επόμενο επιλαχόντα Δημοτικό Σύμβουλο (Βιδάλη Ιωάννη του Ιωσήφ).




Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Νικόλαος Γύζης: «Λοιπόν ας ελπίζωμεν και ας ζητούμεν να είμεθα εύθυμοι!»



Σαν σήμερα, στις 4 Ιανουαρίου 1901, πεθαίνει στο Μόναχο ο Νικόλαος Γύζης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα και εκπρόσωπος της «Σχολής του Μονάχου».

Αποτέλεσμα εικόνας για νικόλαος γύζης εργα
Ο Νικόλαος Γύζης γεννήθηκε στο Σκλαβοχώρι της Τήνου, τον Μάρτιο του 1842. Ο πατέρας του Ονούφριος ήταν ξυλουργός και με τη σύζυγό του Μαργαρίτα είχαν αποκτήσει έξι παιδιά. Το 1850 η οικογένεια έρχεται στην Αθήνα και μικρός Νικόλαος εκδηλώνει την αγάπη του για το σχέδιο. Αν και ο πατέρας του είναι διστακτικός, η μητέρα του από διαίσθηση του συμπαραστέκεται κι εκείνος αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα στο Σχολείον των Τεχνών, πρώτα σαν ακροατής και από το 1854 μέχρι το 1864 ως σπουδαστής.
Το 1862 ο φίλος και συμπατριώτης του Νικηφόρος Λύτρας τον συστήνει στον πλούσιο και φιλότεχνο Τηνιακό Νικόλαο Νάζο, ο οποίος θα θέσει το νεαρό ζωγράφο υπό την προστασία του και θα φροντίσει να του εξασφαλίσει μία υποτροφία από το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Ο Λύτρας αναχωρεί για το Μόναχο το 1865  και αρχικά μαθητεύει κοντά στον Hermann Anschutz και τον Alexander von Wagner, ενώ το 1868 γίνεται δεκτός στην τάξη του Karl von Piloty, χάρη στο έργο του «Ο Ιωσήφ στη φυλακή», το οποίο και θα δωρίσει σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου.
Συχνάζει στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου και την Παλαιά Πινακοθήκη όπου μαγεύεται από τον Ρέμπραντ και μυείται στην καλλιτεχνική ζωή από τον Λύτρα –δε θα αργήσει να γίνει δεκτός στον κύκλο του Leibl και να συνδεθεί φιλικά με τους ζωγράφους Franz von Defregger και Eduard Kurzbauer, που τον αγαπούν για τον ευθύ του χαρακτήρα και την φιλοπαιγμοσύνη του.