Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Κορνήλιος Καστοριάδης: Κωνσταντινούπολη, 11 Μαρτίου 1922 – Παρίσι, 26 Δεκεμβρίου 1997


Σαν σήμερα, στις 26 Δεκέμβρη του 1997, έφυγε από την ζωή, ένας πολύ καλός φίλος, ένας πολύ καλός φίλος της Τήνου,  ο ΚορνήλιοςΚαστοριάδης.
Υπεραγαπούσε την Τήνο και το τηνιακό τοπίο. Πολλά από τα τελευταία του βιβλία είναι γραμμένα στο σπίτι που διατηρούσε στον Τριπόταμο και που περνούσε μεγάλο μέρος από τα καλοκαίρια του.
 Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η φράση του για «το χειροποίητο νησί». 
Παρακάτω, παραθέτουμε αποσπάσματα από το βιβλίο της δημοσιογράφου Τέτας Παπαδοπούλου: «Για τον Κορνήλιο Καστοριάδη – “Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας"

«Σε μια πρώτη προσέγγιση, ο σημερινός δυτικός άνθρωπος−συμπεριλαμβανομένου και του Νεοέλληνα− είναι ένα άτομο περιορισμένο στην καθαρά ιδιωτική του σφαίρα. Ενδιαφέρεται μόνον για το βιοτικό του επίπεδο. Προσπαθεί με τα διάφορα καταναλωτικά “αγαθά” να συγκαλύψει την έλλειψη κάθε νοήματος αναφορικά με τη ζωή και τη θνητότητά του».

«Εκείνο που κυρίως καταναλώνουν σήμερα οι άνθρωποι είναι τη-λε-ό-ρα-ση. Και μέσα από την τηλεόραση καταναλώνουν, δι’ αντιπροσώπου, τη φαντασίωση μιας ζωής που θα ήταν λεφτάσεξεξουσία και βία».

«Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Δύση είναι μια πρεμιέρα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πρώτη φορά, από όσο ξέρω, παρατηρούμε μια κοινωνία χωρίς αξίες, χωρίς νόρμες, χωρίς κατεύθυνση. Ούτε καν στην καπιταλιστική πρόοδο δεν πιστεύει πραγματικά πια κανείς».


ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΝΗΛΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ, «ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤϫϠΦρόυντ, στο γνωστό του βιβλίο για τη θρησκεία ως αυταπάτη, δίνει έναν πολύ σωστό ορισμό της αυταπάτης. Λέει ότι “η αυταπάτη δεν είναι απλώς μια εσφαλμένη πίστη, αλλά μια εσφαλμένη πίστη που τη στηρίζει μια επιθυμία”».

«Με την πολιτική απάθεια και το ιδεολογικό κενό που υπάρχει σήμερα, ένας οικολογικός κατακλυσμός θα οδηγούσε μάλλον σε κάποιο φασιστικό ή ολοκληρωτικό καθεστώς παρά σε ένα δημοκρατικό ξύπνημα».

«Η συγκρότηση ενός λαού σε πολιτική κοινωνία δεν είναι δεδομένη, δεν είναι κάτι που χαρίζεται, αλλά κάτι που δημιουργείται».

«Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός −όπως και κάθε λαός− είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα».

«Οι λογαριασμοί που έχει κανείς με τον τόπο που γεννήθηκε, που μεγάλωσε, που μιλάει τη γλώσσα του δεν κλείνουν ποτέ. Ξέρω ότι χρωστάω στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος από αυτό που είμαι. Και πάντα πονάω απεριόριστα και τον τόπο και τον λαό».

«Πρέπει να πω ότι σε μικρή ηλικία με διέκρινε ήδη μια διπλή πόλωση. Από τη μια μεριά, είχα μεγάλο ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία. Από την άλλη, είχα επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική δράση και την κοινωνική μεταβολή. Αυτή η διπλή πόλωση ήταν καθοριστικό στοιχείο στην όλη μετέπειτα εξέλιξή μου. Και σήμερα, κατά κάποιον τρόπο, έτσι είμαι. Με ενδιαφέρει βασικά η σκέψη, αλλά επίσης με ενδιαφέρει η τύχη της κοινωνίας και η προσπάθεια για μια κοινωνία πιο ελεύθερη και πιο δίκαιη».

«Αυτόνομος, λοιπόν, είναι εκείνος που δίνει στον εαυτό του έναν νόμο. Φυσικά, δεν θα αποκαλούσα αυτόνομο όποιον εκπληρώνει απλώς τις επιθυμίες του χωρίς κανένα φρένο και χωρίς κανέναν έλεγχο, όποιον θεωρεί πως νόμος είναι να κάνει ό,τι του κατεβαίνει κάθε στιγμή στο κεφάλι. Το ίδιο ισχύει και για την κοινωνία. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική και συλλογική ζωή χωρίς οργάνωση και χωρίς ένα minimum κοινών κανόνων. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική και συλλογική ζωή χωρίς ένα minimum αξιών και σκοπών. Εννοώ αξιών και σκοπών που να τους συμμερίζονται όλα τα μέλη της κοινωνίας ή τουλάχιστον να μην τους αντιμάχονται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να προτιμούν να γίνει ρημάδι η κοινωνία παρά να πραγματοποιηθούν αυτές οι αξίες και οι σκοποί».

«Όπως ξέρετε, η βασική μου θέση είναι ότι κάθε κοινωνία αυτοθεσμίζεται. Δηλαδή κάθε κοινωνία δημιουργεί τους θεσμούς της. Θεσμός είναι τα εργαλεία. Θεσμός είναι η θρησκεία. Θεσμός είναι οι αξίες. Θεσμός είναι η ρύθμιση των σεξουαλικών σχέσεων. Θεσμός είναι η ύπαρξη εξουσίας και ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλεται και νομιμοποιείται».

«Η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία −η καπιταλιστική κοινωνία εν γένει− έχει ως κεντρική φαντασιακή σημασία την απεριόριστη αύξηση των παραγωγικών δυνάμεων, την απεριόριστη αύξηση της κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω στη φύση και πάνω στους ίδιους τους ανθρώπους. Και αυτό το εμφανίζει ως λογική
επιδίωξη. Όμως αυτή η επιδίωξη, η οποία πραγματικά παίζει έναν απολύτως κεντρικό ρόλο στη ζωή της καπιταλιστικής κοινωνίας, είναι τελείως άλογη, τελείως αυθαίρετη».

«Η σχέση μου με την Ελλάδα είναι αυτή: τα αρχέτυπα, η θάλασσα, τα δέντρα, ο ουρανός, η σχέση του σώματος με έναν χώρο, με άλλα σώματα, με τη φύση. Πέραν αυτού η σχέση είναι πολύ προβληματική».

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Κοινό Τηνίων: ΔΤ για το Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Δεκέμβρη 2018


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για το Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Δεκέμβρη 2018

Στο δημοτικό συμβούλιο της 12ης Δεκέμβρη 2018, ο δημοτικός σύμβουλος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης “Κοινό Τηνίων”, Γιάννης Βιδάλης, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τρία θέματα:

1. Η φωτιά στο δεματοιποιητή

2. Τα προβλήματα της λειτουργίας στο ΚΗΦΗ και

3. Τα νέα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ


Σχετικά με την φωτιά στο δεματοποιητή είπε:

“Καταθέσαμε στην πυροσβεστική την παρακάτω γραπτή αναφορά σχετικά με την πυρκαγιά στο Κοσσίνι η οποία αναφέρει:

- Δεδομένης της πυρκαγιάς που ξέσπασε κατά την διάρκεια της νύχτας μεταξύ Παρασκευής 30/11/2018 και Σαββάτου 1/12/2018, στον χώρο δεματοποίησης απορριμμάτων στην περιοχή “Κοσσίνι” του Δήμου Τήνου και λαμβάνοντας υπόψιν α) τις παρούσες καιρικές συνθήκες και β) την επανάληψη του φαινομένου καθώς πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην ίδια περιοχή και πέρυσι τον Αύγουστο, υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται περί εμπρηστικής ενέργειας από άγνωστο σε εμάς πρόσωπο ή από άγνωστα σε εμάς πρόσωπα.

Για τον λόγο αυτόν, ζητάμε την διερεύνηση της υπόθεσης από την πυροσβεστική, την αστυνομία και από κάθε άλλη αρμόδια αρχή, ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. -


Οι ποινικές ευθύνες για την πυρκαγιά στο Κοσσίνι θα διερευνηθούν. Υπάρχουν όμως και πολιτικές ευθύνες. Ποιος θα τις αναλάβει; Δεν είδαμε κανέναν να παραιτείται. Τι μέτρα θα λάβετε απέναντι στον εργολάβο; Θα ζητηθούν ευθύνες; Ποιος είναι υπεύθυνος για την πυρασφάλεια του χώρου; Τα μέτρα πυρασφάλειας που πρέπει να τηρούνται έχουν πάει όλα περίπατο εδώ και καιρό.

Για τα προβλήματα στην λειτουργία του ΚΗΦΗ ανέφερε:

“Είχαμε θέσει και στο προηγούμενο ΔΣ ερωτήματα για την λειτουργία του ΚΗΦΗ. Ρωτάμε και τώρα. Μάθαμε ότι οι υπάλληλοι ζητάνε έναν άνθρωπο από την ΚΕΠΗΔΗΤ για να συζητήσουν τα προβλήματα από τον Ιούλιο και δεν βρίσκουν κανένα. Έχει γίνει ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των υπαλλήλων και του Δήμου, ενημερώστε μας παρακαλώ για αυτά τα έγγραφα. Τι ενέργειες έχετε κάνει για να μην χαθεί το πρόγραμμα; Πότε θα ενοικιαστεί καινούριο αυτοκίνητο; Πότε θα προσληφθούν οι επιπλέον υπάλληλοι που απαιτούνται από το πρόγραμμα; Πότε θα ξεκινήσει να δουλεύει πραγματικά το πρόγραμμα;”

Τέλος, για την χωροθέτηση των νέων ΚΑΦΑΟ είπε:

“Η τοποθέτηση πολλών καινούριων ΚΑΦΑΟ είναι ακαλαίσθητη. Υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθούν; Έχει ο Δήμος την δυνατότητα να προτείνει αλλαγές;”

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ψήφησε αρνητικά στο 2ο θέμα που αφορούσε την τοπογραφική μελέτη του ΧΥΤΥ, λέγοντας: “πιστεύουμε ότι η θέση επιλέχτηκε με λάθος κριτήρια”. Ομοίως μειοψήφησε στο θέμα που αφορούσε το τεχνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι στην εισήγηση δεν περιλαμβανόταν οι εισηγήσεις τον τοπικών, και ότι και αυτό το τεχνικό πρόγραμμα είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα και δεν βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών.

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Φωτιά στο Κοσσίνι: μια ακόμα "διαχείριση" των απορριμμάτων!


Ο καπνός από την περιοχή της Κακιάς Σκάλας


Από την πλευρά της Βουρνιώτισσας


Σάββατο 1η Δεκέμβρη, η Τήνος ξυπνά από έντονη μυρουδιά καμμένου πλαστικού.   Η φωτιά που κατακαίει από τις πρώτες πρωινές ώρες στο χώρο του δεματοποιητή-χωματερής στην θέση Κοσσίνι στο Αγάπη, εκλύει  χιλιάδες κυβικά μέτρα δηλητηριωδών και καρκινογόνων αερίων που διαχέονται από την περιοχή στο Αγάπη μέχρι την Χώρα.
Το σκηνικό γνωστό. Δεύτερη φωτιά μέσα σε λίγους μήνες. Από άγνωστη αιτία.
Για "αυτανάφλεξη" επέμενε ως αιτία της προηγούμενης φωτιάς ο "αρμόδιος" (sic) αντιδήμαρχος κύριος Οριάνος.
Εμείς λέγαμε τότε τους λόγους που πρέπει να καταγραφεί η φωτιά ως εμπρησμός.
Τώρα, μια μέρα μετά από 35,6 χιλιοστά βροχής (σύμφωνα με το βροχόμετρο της Στενής) πως να δικαιολογήσει κανείς το "τυχαίο γεγονός";