Σχετικά

Εναλλακτικός ιστότοπος για την Τήνο και όχι μόνο, εκτεθειμένος σε μέρος που το προσβάλλει ο άνεμος και ορατός από όλους

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Δημήτρης Παυλάκης: "Οί δυνάμεις πού προωθούν τά αιολικά είναι οί ίδιες πού χρεωκόπησαν τήν χώρα"




"Και κάμετε να ελπίζω πως θα ’ρθώ,
μόλις ξεφύγω από τη φυλακή μου
στα ύψη σας,να ξανανταμωθώ
μ’ εσάς,πατρίδα αληθινή δική μου! "
(Κωστής Παλαμάς,Τό τραγούδι τών βουνών)

O Δημήτρης Παυλάκης "έφυγε" πρόωρα μετά από "τροχαίο ατύχημα" στίς 3 δεκεμβρίου τού ΄19 αφού πάλεψε δύο μήνες στην εντατική.

Κάτι δηλ.σάν εκείνο τό "τροχαίο" πού έγινε ή αιτία νά χαθεί ένας ακόμη σπουδαίος ακτιβιστής τού αντιαιολικού μετώπου στήν Κρήτη ό δασολόγος Κώστας Πενταράκης.Η σωρός του βρέθηκε τόν Μάιο τού '12 στό βάθος μιάς χαράδρας,δηλαδή 14 μήνες μετά ! τήν εξαφανισή του τόν Μάρτη τού 2011...

Μήν περιμένει ποτέ κανείς νά μάθει τίς πραγματικές συνθήκες τών θανάτων τους,Λατινική Αμερική γίναμε μέ τήν επενδυτική χούντα τής Μπιρμπίλη τού Σταθάκη τού Αδωνι καί τού Χατζηδάκη.
Καί τά δύο "ατυχήματα" λίγο πρίν τήν εγκατάσταση γιγαντιαίων αιολικών στήν Τήνο καί τό Αποπηγάδι Χανίων στήν Κρήτη αντίστοιχα.
Τά συμπεράσματα δικά σας...

Ο Δ.Παυλάκης ήταν ένας από τούς πιό σημαντικούς πρωτεργάτες τού αντιαιολικού κινήματος στήν Ελλάδα.

Για πάνω από δέκα χρόνια,ξοδεύοντας άπειρο χρόνο και χρήμα,μαχόταν για όλη την χώρα σε όλη την χώρα,ενάντια στην απάτη των αιολικών,τίς "μΑΠΕΣ", όπως έλεγε.

Με απόλυτα τεκμηριωμένο λόγο,ήταν για πολλούς από τα αντιαιολικά κινήματα,ο δάσκαλος και εμπνευστής.  

Το ξημέρωμα της 11/2 έχασε την μάχη που έδινε στην ΜΕΘ του ΚΑΤ.
Εκείνο τό καταραμένο πρωινό μπούκαραν τά ΜΑΤ στα Πράσα τής Τήνου λες και ήξεραν πως έφυγε από τόν δρομο τους τό "μεγαλύτερο οδόφραγμα" πού στεκόταν εμπόδιο στά σχεδιά τους.

διαβολική συμπτωση θάλεγε κανείς....

Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν να ματαιωθεί η παρέμβαση του σε δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει ομάδα συναγωνιστων όπου θα κρινόταν η νομιμότητα του ΕΤΜΕΑΡ, των χρεώσεων δηλαδή στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για την επιδότηση των ΑΠΕ (πάλι τά συμπεράσματα δικά σας..).
Οτι καί νά πεί κανένας γιά τό ήθος,τήν εντιμότητα,τόν αγνό πατριωτισμό,τήν επιστημονική του γνώση,τήν αγάπη του γιά τήν φύση,καί τό αγώνα πού έκανε γιά νά σωθεί όχι μόνο τό φυσικό τοπίο τής ιδιαίτερης πατρίδας του τής Τήνου,αλλά καί όλης τής χώρας από τήν απάτη τών αιολικών θά είναι λίγο..
Ο Δημήτρης Παυλάκης είχε καταγωγή από Τήνο και Κρήτη.
Άφησε ορφανούς τούς δικούς του ανθρώπους,όλους τους φίλους και συναγωνιστές του.
Σάν φόρο τιμής εχουμε υποχρεωση νά ακούσουμε προσεκτικά τήν τεκμηριωμένη επιστημονικά αποψή του γιά τό τεράστιο σκάνδαλο τών αιολικών πού μαστίζει τήν χώρα μας.
Μέ τήν ίδια προσοχή καί μέ τόν ίδιο σεβασμό πού διαβάζουμε τούς ύμνους γιά τά βουνά μας πού ενέπνευσαν όλους τούς λογοτέχνες μας στά ποιητικά καί λογοτεχνικά διαμάντια όπως αυτά τού Παλαμά καί τού Ελύτη μέ τά ίδια διανοητικά καί συναισθηματικά μέσα πρέπει νά αφουγκραστούμε τήν τρομερή αλήθεια στά συγκλονιστικά λόγια του:
"οί δυνάμεις πού προωθούν τά αιολικά είναι οί ίδιες πού φθάσαν σαυτήν τήν κατάσταση τήν χώρα"...

Ο αγώνας τού Δημήτρη Παυλάκη είναι μιά παρακαταθήκη γιά τό μέλλον καί μιά κατάθεση ψυχής,άς μήν αφήσουμε τήν θυσία του νά πάει χαμένη...καί γιά μιά ακόμη φορά νά μή βυθιστούμε στήν λήθη.. 


βίντεο από ομιλία του στήν Αρτα τό 2015


Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Ανδρέας Αργυρόπουλος:«Ο Θεός, οι Νέοι και άλλες Rock ’n Roll ιστορίες»




Tο Βιβλιοπωλείο «Περί Τήνος» και οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ανδρέα Αργυρόπουλου:

«Ο Θεός, οι Νέοι και άλλες Rockn Roll ιστορίες»


Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Παλαιού Δημαρχείου (Λεωφόρος Μεγαλόχαρης, Τήνος)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- Αλέκος Ε. Φλωράκης, Δρ Εθνολόγος-Λαογράφος, Ποιητής
- Γεώργιος Δημόπουλος, Δρ. Θεολογίας
- Αντώνης Μαραγκός, Συνταξιούχος δικηγόρος και πρώτος αιρετός Έπαρχος Τήνου
- και ο συγγραφέας του βιβλίου Ανδρέας Αργυρόπουλος


Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Η δημοκρατία στο απόσπασμα -Και το Δημοτικό-Περιφερειακό Δημοψήφισμα τέλος




Μετά την από αποστολή των ΜΑΤ
 και ξύλο στους πολίτες των νησιών  του ανατολικού αιγαίου, τις καταγγελίες για κόψιμο του ιντερνέτ, από πολίτες  στην Λέσβο και την λογοκρισία που επέβαλε η κωμωδία που «κυβερνά», ένα ακόμα δημοκρατικό μέτρο έρχεται να προστεθεί .

Η κατάργηση των τοπικών δημοψηφισμάτων.

Μετά τις απειλές των τοπικών αρχόντων , για την διενέργεια  δημοψηφίσματος στα νησιά, η «κυβέρνηση» αποφάσισε να αναστείλει για ολόκληρη τη διάρκεια της παρούσας δημοτικής και περιφερικής περιόδου την δυνατότητα διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος.
Διαβάζουμε στο airetos.gr:

«Αναστέλλονται για ολόκληρη τη διάρκεια της παρούσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου τα άρθρα 133 έως 151 του Κλεισθένη.
Ολόκληρο, δηλαδή, το Κεφάλαιο Η’ «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Δημοτικό και Περιφερειακό Δημοψήφισμα» του ν.4555/2018.
Με άλλα λόγια, η νυν Κυβέρνηση στέλνει στις καλένδες μία από τις κεντρικές “σημαίες” της “μεταρρύθμισης” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είχε προβληθεί έντονα επικοινωνιακά ως σημαντική παρέμβαση στην τοπική δημοκρατία.
Η αναστολή γίνεται με την παρ.1 του αρ.12 «Ρύθμιση θεμάτων διοικητικής λειτουργίας Δήμων» του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου προβλέπεται ότι:
« 1. Η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν.4555/2018 αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου. »

Η Αιτιολογική Έκθεση προαναγγέλλει νέα σχετική νομοθετική παρέμβαση, καθώς αναφέρει:
« Αναστέλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου οι διατάξεις που προβλέπουν το δημοτικό και περιφερειακό δημοψήφισμα, ενόψει της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου. »


Με τον ρυθμό που πάνε, δε θα αργήσουν να αναστείλουν και να καταργήσουν τις εργασίες της βουλής, και να αρχίσουν να «κυβερνούν» με προεδρικά διατάγματα.
Επόμενος σταθμός τα ξερονήσια, Γυάρος, Μακρόνησος κλπ.
Ξέρουν αυτοί.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Kανένας δεν δικαιούται να λέει ότι δεν ήξερε


Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Αναβρασμός επικρατεί σε Χίο και Λέσβο, όπου έχουν ξεσπάσει επεισόδια μεταξύ κατοίκων και πραιτοριανών από χθες το βράδυ για το προσφυγικό.
Αφού πρώτα η μεγάλη κυβέρνηση αυτής της μεγάλης χώρας έπαιξε κρυφτούλι με ένα πλοίο γεμάτο χοιρινό κρέας, που κατάφερε τελικά να αποβιβαστεί στη Λέσβο και στη συνέχεια στη Χίο, ευχαρίστησε τους νησιώτες για τη φιλοξενία και τους κέρασε χημικά, από τα καλά όμως και όχι κάτι ληγμένα που τρώγαμε στις πλατείες και κάναμε 1 βδομάδα να κατουρήσουμε.
Εντάξει, τι να πω σ’ αυτό το σημείο;
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην Ελλάδα που 10 ολόκληρα χρόνια μετά την χρεοκοπία του 2010 δεν είχαν φάει ποτέ στη ζωή τους χημικά και δεν φανταζόντουσαν ότι τα ΜΑΤ ρίχνουν αβέρτα ξύλο σε όποιον τους καπνίσει.
Φαντάζομαι θα πέφτουν από τα σύννεφα όταν θα τους σημαδεύουν με τα όπλα, όπως το βόδι που την είδε Ράμπο στην ΑΣΟΕΕ.
Μάλιστα, μέχρι πρότινος, υποπτεύομαι ότι πανηγύριζαν με τα ξεβρακώματα στα Εξάρχεια· απλά, τότε δεν φανταζόντουσαν ότι τους περιμένει πάνω-κάτω το ίδιο.
Όπως ο αντιπεριφερειάρχης Χίου που είπε: «Δεν ονειρευόμουν να φάω χημικά με ΝΔ».
Ούτε εμείς, αγορίνα μου, ονειρευόμασταν πως οι Έλληνες θα συνέχιζαν να φασώνονται επί 10 χρόνια με έστω ένα από τα δυο κόμματα της χρεοκοπίας -μην πω και τα δυο-, πως η πρώτη τους πολιτική κίνηση μετά την χρεοκοπία θα ήταν να βάλουν στη Βουλή τους ναζί και μην ξεκινήσουμε τώρα και τελειωμό δεν έχει.
Και, δηλαδή, τώρα άμα πω ότι ακόμα και εμείς που μένουμε έξω βλέπαμε τι έρχεται, θα γίνω κακός ε;
Να πω, επίσης, ότι όλα αυτά είναι προπόνηση για τους επερχόμενους -ακόμα σκληρότερους και μαζικότερους- πλειστηριασμούς που περιμένουν τον ελληνικό λαό τους επόμενους μήνες;
Άντε να το πω.
Η Ελλάδα χρεοκόπησε. Πάλι.
Αυτά που έρχονται τους επόμενους μήνες δεν φέρνουν τη νέα χρεοκοπία, η νέα χρεοκοπία φέρνει αυτά που έρχονται.
Και δεν δικαιούται κανένας να λέει ότι δεν ήξερε, αφού μάλλιασε η γλώσσα δεκάδων ανθρώπων να προειδοποιούν ότι καμία κοινωνία στην Ιστορία δεν κατάφερε να ξεπεράσει μια καταστροφή χωρίς να αποδώσει Δικαιοσύνη πρώτα.
Επίσης, φυσικά και δεν υπάρχει καμία διάθεση από το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα να κάνει διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.
Δεν την είχε και ποτέ, πόσο μάλλον τώρα που έχει μεταθέσει την εξουσία στους δανειστές και ο μόνος λόγος ύπαρξης του είναι να παίζει με κουβαδάκια και κουκούλες.
Οπότε δεν πρόκειται να κάτσει να ασχοληθεί με μερικούς χωριάτες που στέκονται εμπόδιο σε διηπειρωτικά σχέδια -χωρίς να καταλαβαίνουν ότι η κανονικότητα τους ήταν μια ωραιότατη φούσκα- που αφορούν τη διαχείριση εκατομμύρια απελπισμένων ανθρώπων που δεν είναι ηλίθιοι να τρώνε τις δυτικές βόμβες με το τσουβάλι.
Κάποιοι, λοιπόν, νόμιζαν ότι το ξύλο και τα χημικά προορίζονταν πάντα για τους άλλους.
Και πέφτουν από τα σύννεφα, τώρα, που οι μπάτσοι κάνουν σαν …αναρχικοί.
Ακόμα, όμως, δεν έχετε δει τίποτα.
Αυτά τα 10 χρόνια που πέρασαν μετά την κατάρρευση του 2010 -που δεν ήταν μόνο οικονομική- τα αφεντικά αυτού του τόπου, ξέρετε εννοώ τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, ανασυντάχθηκαν και προετοιμάστηκαν για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ δεν τους καίγεται καρφί για το πολιτικό, οικονομικό ή τυχόν ανθρώπινο κόστος.
Η απέναντι πλευρά, μην πω σε τι κατάσταση βρίσκεται και χαλάσουμε ακόμα περισσότερο τις καρδιές μας.
Μόνο προετοιμασμένη δεν είναι, πάντως.
Εδώ περίμενε να ανοίξει διάλογο με την κυβέρνηση μιας αποικίας χρέους.
Θα το καταλάβετε τις επόμενες μέρες, που θα χτιστούν τελικά τα υπερσύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θα επανέλθει η κανονικότητα στα νησιά.
Μεγάλο σχολείο ήταν όλα αυτά τα χρόνια, για όποιον ήθελε να μάθει δυο, τρία πράγματα.
Με εκτίμηση,
Άρης
Υ.Γ.1 Ωραία αυτά τα ψευτοεπαναστατικά πως οι νησιώτες μάχονται για τη γη τους, αλλά τόσα χρόνια που μας έχουν πάρει τη χώρα, γιατί δεν μάχονταν; Και όχι μόνο οι νησιώτες, αλλά και τόσοι άλλοι που μάλλον περίμεναν να έρθει η ελπίδα και να επιστρέψει η κανονικότητα, έτσι; Και έπρεπε να ανοίξουν κλειστές δομές προσφύγων δίπλα στα σπίτια τους για να εξαγριωθούν.
Υ.Γ.2Τα τρία μεγάλα θέματα στην Ελλάδα αυτές τις μέρες είναι το προσφυγικό, ο κοροναϊός και η προστασία των τελευταίων επιζώντων μαρτύρων. Και όταν ακούς το κομμουνιστικό κόμμα αυτής της χώρας να εξισώνει την κουκούλα με εκείνη των δωσίλογων στην Κατοχή, λες ας πούμε και είναι το ίδιο η κουκούλα της εξουσίας με εκείνη ας πούμε των αναρχικών, ούτε που χρειάζεται να αναρωτηθεί κανείς τι θα λένε οι ακροδεξιοί της χώρας. Στο μεταξύ, είναι τόσο γελοίοι οι Έλληνες, πολίτες και πολιτευτές και αντιδρούν -όπως λένε- επειδή η κουκούλα είναι μέσο συναλλαγής και η ανωνυμία εξ ορισμού συνεπάγεται συμφωνία. Συγγνώμη. Το ίδιο καθεστώς ισχύει στις λεγόμενες πολιτισμένες χώρες. Κάποια στιγμή οι αρχές πιάνουν κάποιον εμπλεκόμενο σε έγκλημα. Για να γλιτώσουν χρόνο και πόρους, του δίνουν μια ξεκάθαρη επιλογή: ή πας φυλακή ή δίνεις τους υπόλοιπους και μειώνεις/απαλείφεις την ποινή. Επειδή, όμως, οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι είναι πολύ πιθανόν να ξεκληρίσουν τον μάρτυρα -οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά γεγονότα είναι συμπτωματική- οι αρχές τον βάζουν στην προστασία μαρτύρων.
(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Αν και ξέρεις πως δεν νιώθουν. Τίποτα. Άρη, τραγικό έλλειμμα συνείδησης. Και αντίληψης. Επίσης, πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Με κατάληξη τη σαπίλα. Σε 200 χρόνια, με κάποιους άλλους, ίσως κάτι όμορφο να γίνει στην Ελλάδα. Να είσαι καλά, Άρη. Την αγάπη μου.)

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Η Τήνος, η Μυτιλήνη και «ο τόπος μας»…


Πηγή:  Τάσος Bαρούνης στο e-dromos

Το τελευταίο διάστημα ήρθαν στο προσκήνιο οι λεγόμενες «τοπικές κοινωνίες». Με διαφορετικό τρόπο και αφορμή, δυο νησιά, η Τήνος και η Λέσβος, μοιάζουν σαν να εκδηλώνονται ως… τόποι. Για την ακρίβεια, να αγωνίζονται ως τόποι. Όχι, δεν αντιδρούν ούτε οι πεζούλες, ούτε οι κολπίσκοι, ούτε σκέτα ένας «νησιώτικος τρόπος ζωής». Στην πρώτη περίπτωση οι κάτοικοι παλεύουν ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, στη δεύτερη ζητώντας να μην μετατραπεί το νησί τους σε αποθήκη ψυχών. Άλλη κατάσταση, άλλα προβλήματα, άλλοι κίνδυνοι, άλλο το «επείγον του πράγματος».

Υπάρχει όμως κάτι κοινό. Το «καθολικό» που εκφράζεται σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Ή έστω, κάποια σημαντικά φορτία που μπορούν να το γεννήσουν. Γιατί όταν ένα ολόκληρο νησί «κατεβάζει ρολά», φτιάχνει ανθρώπινες αλυσίδες και αντιστέκεται σύσσωμο και ενωμένο, αυτή η πλευρά αξίζει προσοχής. Μα θα πει κάποιος «υπάρχουν οι μαγαζάτορες, τα ξενοδοχεία, οι παράγοντες, τα συμφέροντα, οι εργαζόμενοι, δεν είναι όλοι το ίδιο». Άλλοι θα εστιάσουν στο «καλά, τώρα ξυπνήσανε;» και στο «ορισμένοι κέρδιζαν απ’ όλα αυτά», ενώ κάποιοι τρίτοι θα φέρουν σε αντιπαράθεση τους καλούς Τηνιακούς που αγωνίζονται για το «σωστό» ζήτημα και τους κακούς Μυτιληνιούς που ρέπουν τάχα στο ρατσισμό.


Οι δόσεις αλήθειας των παραπάνω, όπου υπάρχουν, δεν αρκούν, ενίοτε συσκοτίζουν. Σημασία έχει περισσότερο η σκοπιά από την οποία κοιτά κανείς τα πράγματα, σίγουρα και οι προθέσεις του. Και ένα μείγμα διαφόρων εκδοχών οικονομισμού και δικαιωματισμού μάς κάνει συχνά να παραμελούμε σημαντικές πλευρές. Γιατί σε μια κατάσταση κοινωνικής αποσυγκρότησης, κατακερματισμών υλικών και συνειδησιακών, διαλυτικότητας, συντεχνιασμών κάθε είδους, αυτό το «όλοι μαζί», το «παλλαϊκό», έχει πολλαπλάσια αξία. Αυτό που τίθεται ως υπερασπίσιμο είναι κάτι παραπάνω από το «του καθενός», ακόμα κι όταν από τη διάσωσή του προσδοκώνται ατομικές διέξοδοι ή ανάσες.

«Το νησί μας». Αίτημα ριζοσπαστικό «από μόνο του» όταν στέκεται ενάντια σε αποφάσεις που επιβάλλουν τον βίαιο μετασχηματισμό του σε κάτι άλλο και δη «αναγκαστικό». Όταν προσπαθεί να διατηρήσει έναν χαρακτήρα, έναν τρόπο ζωής, μια υποψία κάποιου «εμείς». Όχι μόνο στην εκδοχή του κατιτίς «συλλογικού» και «κοινωνικού» αλλά και ως πλέγμα όρων, διευθετήσεων, προτύπων, σχέσεων, δομών εντός των οποίων συμβιώνουν οι άνθρωποι. Γιατί τα κεντρικά αιτήματα και στις δυο περιπτώσεις είναι δίκαια και απολύτως ανταγωνιστικά προς στις κυρίαρχες επιδιώξεις. Όταν αυτό δεν αξιολογείται τότε μάλλον έχουμε αυτό που έλεγε ένας παλιός φυσικός: «Κέρδισε τις αλήθειες του χάνοντας σε διαύγεια».


Και αν το πλαίσιο αυτό είναι ήδη ενταγμένο στην περιβόητη «κίνηση του κεφαλαίου», σήμερα αναβαθμίζεται σε «παράλογο τοπικισμό». Αυτό το κλικ δεν είναι αδιάφορο. Η στοχοποίηση πρέπει να λάβει τώρα πολιτικό –έως και ιδεολογικό– χαρακτήρα. Το χτύπημα του Αντιλαϊκισμού είναι κι εδώ πρώτο βιολί από αριστερά, μαζί και την Επίταξη από δεξιά. Σε αυτό το περιβάλλον, είναι λάθος να αναγνωρίζεται μεν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και το πρωτόγνωρο των συνθηκών, αλλά να μην αποδεχόμαστε ότι οι αντιδράσεις θα είναι «άτυπες», αταξινόμητες με τα παλιά μέτρα, μπερδεμένες και δυναμικές. Δηλαδή παρομοίως πρωτόγνωρες. Γιατί η υποβάθμιση δεν είναι ένα σύνολο με αντικειμενικά κριτήρια που πληρούνται ή όχι.

Σε εποχή μετάβασης και κυοφορίας πολλά είναι ανοιχτά και μας καλούν σε σκέψη. Η σχέση τοπικού και εθνικού, η σύνδεση ανάμεσα στην αγάπη και την οικειότητα για τον κάθε τόπο με την κρατική κυριαρχία, η ανάγκη για πολιτικές αρμοδιότητες και αποφάσεις μεγάλης κλίμακας, ενόσω θα ξεσπούν τα «ιδιαίτερα» και τα «τοπικά». Οι χωρητικότητες της κάθε σφαίρας δεν είναι σταθερές. Χρειαζόμαστε μια συνείδηση που να ακολουθεί ευρύτερα «εμείς», που θα αναγνωρίζει τις διαπλοκές δίχως να αποτραβιέται από τις συγκρούσεις που εκδηλώνονται κάθε στιγμή. Με αυτή την έννοια, μένοντας στα δυο παραδείγματα, δεν είναι απλά κάποιες περιοχές αλλά ολόκληρη η χώρα που οδηγείται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ενεργειακής ανάπτυξης, που προορίζεται για φράχτη και αποθήκη ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Ίσως, λοιπόν, η υπεράσπιση του «τόπου μας» να πρέπει να ξεχειλώσει ίσαμε την «πατρίδα μας».

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΠΑΡΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟ ΚΩΛΟΠΑΙΔΟ...


Από το tinosontherun.blogspot.

Προσπαθώ να φανταστώ το παρασκήνιο πίσω από τον αγώνα που κάνει ο επενδυτής και η κυβέρνηση για να μπορέσουν επιτέλους να καταστρέψουν τα νησιά.


Ή τον όποιο χώρο πρέπει να καταστραφεί με ανεμογεννήτριες ενώ υπάρχει αντίσταση από τον λαό.



Φαντάζομαι τηλεφωνήματα, πυρετώδεις διαβουλεύσεις, απειλές μηνύσεων, απειλές κομματικές, απειλές πολιτικής εξόντωσης.


«Δεν μπορεί ολόκληρο έργο να σταματάει για πέντε-δέκα παλαβούς!»




«Πάρε τηλέφωνο το κωλόπαιδο και πες του πως αν συνεχίσει έτσι να ξεχάσει και κόμμα και παράταξη και μέλλον! Ούτε δημοτικός σύμβουλος δεν θα ξαναβγεί! Τ' άκουσες;»




«Στείλε όσους μπορείς, σπάστε τους στο ξύλο, λακίσατε σαν τις κότες μπροστά στους χωριάτες!»


«Στείλε κι΄ άλλους, να πήξει ο τόπος στα κράνη, να χεστούν απάνω τους! Καθίσατε και συζητάγατε μαζί τους! σπάστε τους στο ξύλο σου λέω! Αυτοί που είναι πίσω μου, και πίστεψέ με είναι πραγματικά μεγάλοι αυτοί που είναι πίσω μου, ανυπομονούν, βλέπουν την ανικανότητά σας και ανυπομονούν. Μου λένε γιατί δεν τους αντικαθιστάς με άλλους πιο σκληρούς να γίνει η δουλειά μας όπως πρέπει!»




«Τι θα πει μοναδικής ομορφιάς τοπίο; Οι μηχανές θα μπουν είτε το θέλουν είτε όχι! Χέστηκα εγώ για το τοπίο! Έχω άδεια στα χέρια μου εγώ, έχω βάλει τα λεφτά μου, έχω επενδύσει στα κωλοβράχια σας!»



«Να φάνε τοπίο τότε! Να τους αφήσετε να ρημάξουν! Να τους κόβετε το ρεύμα ντάλα καλοκαίρι δέκα φορές τη μέρα να το χωνέψουν στο πετσί τους!»


Κάπως έτσι;


Χειρότερα μπορεί.


Καλύτερα, όχι.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ: "Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Μύθοι και Αλήθειες" 1-12-18 Αθήνα



 «Έφυγε» στις 10 Φλεβάρη ύστερα από δυο περίπου μήνες στην εντατική, συνέπεια ενός «βολικού τροχαίου ατυχήματος» ο Δημήτρης Παυλάκης, πρωτεργάτης του αντιαιολικού κινήματος.
Η πολιτική του κηδεία θα γίνει σήμερα στις 11.00 στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών.
Για πάνω από δέκα χρόνια, ξοδεύοντας άπειρο χρόνο και χρήμα , μαχόταν για όλη την χώρα , σε όλη την χώρα, ενάντια στην απάτη των αιολικών, μ ΑΠΕΣ, όπως έλεγε. Με απόλυτα τεκμηριωμένο λόγο, ήταν για πολλούς από τα αντιαιολικά κινήματα , ο δάσκαλος και εμπνευστής.
Η απώλειά του είναι τεράστια και το κενό που μας αφήνει αναντικατάστατο. Είναι υποχρέωση όλων μας να τιμήσουμε την μνήμη του συνεχίζοντας στο δρόμο που άνοιξε.

Οι τηνιακοί, αλλά και όλα τα αντιαιολικά κινήματα του οφείλουμε πολλά.

Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει τις τελευταίες μας «επιτυχίες» εδώ στη Τήνο, τις οποίες,  καθώς και ότι θα ακολουθήσει, του τις αφιερώνουμε.


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Τήνος: είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε...





Μετά από 10, περίπου, μέρες ησυχίας, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που υπήρχαν ότι η εταιρεία των ΑΠΕτεώνων στα Πράσσα, θα προσπαθήσει για μια ακόμα φορά, να μας βγάλει από την ησυχία μας.  
Σε μια επίδειξη  δημοκρατίας, η κυβέρνηση των Βρούτσηδων, Φορτωμάδων κλπ, σεβόμενη την παντηνιακή και ξεκάθαρη στάση μας, έστειλε καμπόσους αστυνομικούς, να μας  βοηθήσουν να εμποδίσουμε για μια ακόμα φορά τους ΑΠΕτεώνες .
Μαθαίνουμε ότι, βοηθούμενοι και από τον καιρό, θα προσπαθήσουν από αύριο και για τις επόμενες μέρες να ρίξουν το μπετό των βάσεων. 
Με την βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων, και η… Β΄ Εύρεση να βάλει το χέρι της...


Όπως έγραψε και ο δήμαρχος: «Εμείς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στην Τήνο θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ότι μας παρέδωσαν και οι γονείς μας. Ενωμένοι και αποφασισμένοι λέμε για άλλη μια φορά: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ».


Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί είναι αδύνατο το σενάριο μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Η οικολογική φορολογία ("φόρος άνθρακα") στη Γαλλία οδήγησε στη μακροχρόνια εξέγερση των "Κίτρινων Γιλέκων". Εάν ο Μακρόν είχε έγκαιρα διαβάσει την έκθεση της Επιτροπής Ενέργειας"της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας (είχε υποβληθεί στις 19 Απριλίου 2017 και αφορούσε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) θα μπορούσε να είχε αποφύγει τις βίαιες ταραχές. Σημειώνεται ότι οι ταραχές είχαν ξεσπάσει μετά από τις αποφάσεις για αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων και των καυσίμων γενικότερα.
Οι παραπάνω ατυχείς αποφάσεις σχετίζονται με τη διαμόρφωση μιας περιόδου "Ενεργειακής Μετάβασης" που θα μπορούσε να οδηγήσει το 2050 τη Γαλλία και την Ευρώπη στην διαμόρφωση μηδενικών εκπομπών αερίου διοξειδίου του άνθρακα χωρίς επιπτώσεις στην οικονομία. Η έκθεση της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας υπογράφεται από 20 μέλη της και έχει τίτλο: "Το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης έχει πράγματι τεθεί σωστά στις τρέχουσες διαβουλεύσεις;".
Η έκθεση περιγράφει με σαφήνεια ότι το θέμα της "ενεργειακής μετάβασης" αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, διότι απαιτεί τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα). Όπως αναφέρεται, αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε ουσιαστική αλλαγή των τρόπων παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας (στις ηλεκτρικές μεταφορές, μόνωση κτιρίων, ψηφιοποίηση της ατομικής κατανάλωσης κλπ).
Ωστόσο, αναφέρεται ότι το παραπάνω ζήτημα τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη, δεν αντιμετωπίστηκε μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη το πλήρες μέγεθος του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, τα προγράμματα ενεργειακής πολιτικής έπρεπε να λάβουν καλύτερα υπόψη τους φυσικούς, τεχνολογικούς και οικονομικούς περιορισμούς. Στην παρούσα φάση, οι Γάλλοι θα μπορούσαν να οδηγηθούν στο να πιστέψουν ότι θα ήταν δυνατή μία μαζική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μέσο απανθρακοποίησης, απαλλάσσοντας έτσι το όλο σύστημα, τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από την πυρηνική ενέργεια.

Ενεργειακή μετάβαση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ενεργειακή μεταβατική λύση οφείλει να προσαρμόζεται σε κάθε χώρα με διαφορετικό τρόπο, δεδομένου ότι εξαρτάται από τους γεωγραφικούς και κλιματικούς περιορισμούς της. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο π.χ. το Κεμπέκ, χάρη στα ισχυρά ποτάμια που έχουν την πηγή τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, έχει την πολυτέλεια να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της επαρχίας αυτής, κατά 98% από υδροηλεκτρική ενέργεια.
Η συνέχεια του πολύ ενδιαφέροντος άρθρου στο slpress.gr

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Πέτρος Κουσουνάδης: Ενοχλούμε εταιρείες και κυβέρνηση

Δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κοινό Τηνίων*
«Έχουμε λοιπόν από τη μία μεριά το επιχειρηματικό όφελος με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και από την άλλη τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα που αγωνίζονται για τους τόπους τους», δηλώνει στο Πριν ο δημοτικός σύμβουλος Τήνου Πέτρος Κουσουνάδης.
Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγεωργίου στο ΠΡΙΝ

Πριν από μερικές μέρες, μια ανθρώπινη αλυσίδα κάλυψε απ’ άκρου εις άκρον τη χώρα της Τήνου και οργανώθηκε απεργία στο νησί για να δηλώσετε την αντίθεσή σας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Για ποιο λόγο οι κάτοικοι αντιδρούν;
Τους τελευταίους μήνες στην Τήνο η αντίδραση των κατοίκων στην επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Τελευταία μαζική συμβολική αντίδραση αποτέλεσε η ανθρώπινη αλυσίδα 850 περίπου μέτρων στην παραλία της Χώρας με ταυτόχρονο μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων στις 22 Γενάρη. Πριν από αυτή είχε προηγηθεί μαζική διπλή διαμαρτυρία στο λιμάνι της Τήνου στις 19 και 20 Δεκέμβρη, όταν έδεσε πλοίο που μετέφερε μηχανήματα τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στην εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών. Ακόμη νωρίτερα, στις 22 Νοέμβρη, περισσότερα από 1200 άτομα διατράνωσαν την αντίθεσή τους σε ένα μαζικό συλλαλητήριο στη Χώρα της Τήνου, ενώ για ακόμη μία φορά όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά.
Όλο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι βρίσκουν μπροστά τους την κρατική καταστολή. Εσείς, πρόσφατα καταγγείλατε παρακολουθήσεις και ελέγχους στοιχείων, ενώ αποκαλύψατε πληροφορίες περί άφιξης ομάδας ΜΑΤ στο νησί.
Φυσικά αυτές οι κινητοποιήσεις δεν είναι οι μοναδικές. Από το 2011 που έγιναν τα πρώτα βήματα του αγώνα μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σειρά παρεμβάσεων, κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά μας και οι λόγοι για τους οποίους οι κάτοικοι και οι φίλοι της Τήνου αντιδρούμε. Το κίνημα στην Τήνο είναι πολυσυλλεκτικό και πλουραλιστικό. Κάποιοι έχουν αμφιβολίες για την προσφορά των ανεμογεννητριών στην λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου, κάποιοι θέλουν τις εγκαταστάσεις αλλά μόνο σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές, κάποιοι είναι σίγουροι ότι θα πληγεί ο κλασικός και ο εναλλακτικός τουρισμός, κάποιοι ανησυχούν για τα σπάνια πτηνά, κάποιοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, κάποιοι έχουν καταλάβει ότι το ρεύμα θα ακριβύνει σημαντικά κλπ. Οι περισσότεροι πάντως συγκλίνουν στο εξής απλό αίτημα, ανάκληση όλων των αδειών και παύση όλων των σχετικών εργασιών μέχρις ότου δημιουργηθεί ολοκληρωμένο αυστηρό χωροταξικό με την ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Θα πρέπει δηλαδή να έχουμε λόγο στο αν, στο πόσες και στο πού θα γίνουν οι εγκαταστάσεις.
Οι κινητοποιήσεις, εκτός από τη μαζική λαϊκή συμμετοχή, έχουν τη στήριξη της δημοτικής αρχής και τοπικών στελεχών της κυβέρνησης. Πως βλέπετε εσείς αυτή την κατάσταση;
Προφανώς, οι κινητοποιήσεις αυτές λόγω της μαζικότητάς τους, ενοχλούν τόσο τις εταιρίες όσο και την κυβέρνηση, που χέρι-χέρι προχωρούν στην καταστροφή των νησιών μας, των βουνοκορφών μας, της φύσης μας. Έτσι προσπαθούν να τις καταστείλουν και να φοβίσουν τον κόσμο. Ήδη έχουμε μηνύσεις, εξώδικα, κρατήσεις, εισαγγελικές εντολές, ανακρίσεις, ελέγχους και φήμες για την έλευση τριών διμοιριών ΜΑΤ στην Τήνο.
Θα πρέπει να έχουμε λόγο στο αν, στο πόσες και στο πού θα γίνουν οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών
Η κυβέρνηση, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, ταυτίζει τα αιολικά πάρκα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι τελικά αυτές οι τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον ή αποτελούν μια ακόμα επενδυτική ευκαιρία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους;
Όμως, δεν έχουν καταλάβει ότι η αντίδραση στην Τήνο δεν προέρχεται από μια μικρή ομάδα ή από μία παράταξη. Περισσότεροι από τριάντα σύλλογοι διαμαρτύρονται εγγράφως, πάνω από διακόσια άτομα κατέβηκαν στο λιμάνι, πάνω από εξακόσιες χειρόγραφες υπογραφές μαζεύτηκαν, πάνω από χίλια διακόσια άτομα βρέθηκαν στο συλλαλητήριο, πάνω από χίλιες τριακόσιες ηλεκτρονικές υπογραφές μαζεύτηκαν μέχρι να κατέβει αυθαίρετα το ηλεκτρονικό ψήφισμα, πάνω από τρεις χιλιάδες ακολουθούν την σελίδα «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών». Επιπλέον, στον αγώνα συμμετέχουν όλες οι δημοτικές ομάδες, η έπαρχος Τήνου και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Φυσικά, πολλοί από αυτούς πρόσκεινται στην κυβέρνηση και άλλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτός είναι ο ισχυρότερος μοχλός πίεσης η οποία ξεκινά από την μαζική αντίδραση του κόσμου, συμπαρασύρει τα τοπικά στελέχη και μέσω αυτών φτάνει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Έτσι, παρά το ιδεολόγημα της κυβέρνησης και των εταιριών για «πράσινη» ή «καθαρή» ενέργεια μέσω ανεμογεννητριών, αρχίζει να ακούγεται ο αντίλογος μας. Η τεχνολογία των ανεμογεννητριών δημιουργεί προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω στοχαστικότητας της παραγωγής και απαιτεί συμβατικές μονάδες εξισορρόπησης οι οποίες θα πρέπει να είναι φυσικού αερίου καθώς μόνον αυτές έχουν δυνατότητες γρήγορης αυξομείωσης της παραγωγής. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η αποθήκευση της ενέργειας. Προφανώς η τεχνολογία βελτιώνεται με τον χρόνο και ίσως κάποια στιγμή να βρεθεί η βέλτιστη λύση, όμως προς το παρόν ένα πράγμα είναι σίγουρο. Κανένα βιομηχανικό έργο παραγωγής ενέργειας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φιλικό προς το περιβάλλον πόσο μάλλον όταν για την εγκατάστασή του απαιτούνται αποψιλώσεις δασών, ισοπεδώσεις βουνοκορφών, τσιμεντοστρώσεις άγριων βιότοπων, έρημων βραχονησίδων κλπ. Από την άλλη, όλα αυτά τα έργα είναι προφανώς χρυσές επενδυτικές ευκαιρίες με σίγουρη απόδοση.
Την περίοδο αυτή, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα αγωνίζονται ενάντια στη λεηλασία της φύσης. Στα Άγραφα, στην Εύβοια, στα νησιά του Αιγαίου, σε πολλές περιοχές ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πως θα μπορούσαν οι επιμέρους μάχες να ενοποιηθούν και να καταφέρουν νίκες;
Έχουμε λοιπόν από τη μία μεριά το επιχειρηματικό όφελος με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και από την άλλη τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα που αγωνίζονται για τους τόπους τους. Οι κατά τόπους νίκες είναι σημαντικότατες και φυσικά δίνουν κουράγιο και παράδειγμα στα υπόλοιπα μέρη όμως τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η συνένωση των τοπικών κινημάτων σε ένα πανελλήνιο μαζικό κίνημα το οποίο θα μπορέσει να ανατρέψει την λεηλασία. Ήδη έχουν γίνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, πανελλαδικές πορείες και συζητήσεις με μεγάλη συμμετοχή. Πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι συμμετέχουν στις τοπικές αντιδράσεις ότι αποτελούν μέρος ενός ενιαίου πανελλαδικού αγώνα. Ο εχθρός είναι κοινός, κοινό θα πρέπει να είναι και το μέτωπο.

*Ο Πέτρος Κουσουνάδης είναι δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κοινό Τηνίων η οποία έχει ως βασικές αρχές τη συμμετοχή των δημοτών στην άσκηση και στον έλεγχο της δημοτικής εξουσίας και την άμεση δημοκρατία. Το Κοινό Τηνίων συμμετείχε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 2014 λαμβάνοντας μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο στην οποία έγινε εναλλαγή τριών δημοτικών συμβούλων. Ομοίως και στις εκλογές του 2019 έλαβε μία έδρα στην οποία και πάλι θα γίνει εναλλαγή.
Περισσότερες πληροφορίες για το Κοινό Τηνίων: www.koinotinion.gr